Русия изгони български дипломат

Посолството на София в Москва. [https://www.mfa.bg/embassies/russia]

Русия обяви за персона нон грата помощника на военния аташе на България в Русия Митко Борисов. Това стана ясно от съобщение на руското Министерство на външните работи. Според него посланикът на България в Москва Атанас Кръстин е бил поканен в министерството, където му е била връчена нотата за Борисов. Той има 72 часа, за да напусне Русия.

Стъпката е в отговор на несправедливото решение на България да експулсира от страната военния аташе Василий Сазанович, се казва още в съобщението на руското външно министерство.

“Мярката е мотивирана като реципрочна спрямо действията на българската страна, която на 18 декември обяви руски дипломат, акредитиран в София, за персона нон грата за действия, несъвместими с неговия статут, представляващи престъпление по Наказателния кодекс”, съобщи и българското МВнР.

Сазанович стана поредният руски дипломат в България, разкрит като шпионин от прокуратурата и ДАНС и изгонен от страната.

Според прокуратурата от 2017 г. до настоящия момент военният аташе е събирал военна информация, в това число за числеността за разполаганите на територията на България по време на учения военнослужещи от САЩ. Целта е била информацията, представляваща държавна и служебна тайна, да бъде предадена на руското военно разузнаване в Москва. “За реализирането на незаконната си дейност руският гражданин е осъществявал контакти с български гражданин, който е имал достъп до съответната класифицирана информация. На него е била обещавана и предоставяна финансова облага”, обяви държавното обвинение без конкретика.

Въпреки че има основания руският гражданин да бъде привлечен като обвиняем, това няма да се случи заради дипломатическия му статут.