Русия изпрати бомбардировачи да пазят Беларус

Руски стратегически бомбардировач Ту-22 прелита над Кремъл по време на парада за Деня на победата на Червения площад в Москва, Русия, 9 май 2016 г. [EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV]

Русия обвини Европейския съюз в сряда (10 ноември) за мигрантската криза на границата между Беларус и Полша. Кремъл обвинява общността,  че се опитва да „задуши“ Беларус с планове за затваряне на част от границата и призова властите в Брюксел да разговарят директно с Минск.

След като огромен брой мигранти от Близкия изток, Афганистан и Африка направиха нови опити да проникнат в Полша само за една нощ, Москва изпрати допълнителен сигнал за подкрепа на своя съюзник Беларус – два стратегически бомбардировачи, които ще патрулират над въздушното пространство на Беларус.

Бомбардировачите Ту-22 помогнаха за тестването на съвместната система за противовъздушна отбрана на Беларус, съобщава РИА Новости, като цитира изявление на министерството на отбраната, което не се отнася за кризата с мигрантите, но подчертава нарастването на напрежението по източната граница на НАТО.

Руският външен министър Сергей Лавров каза на съвместна пресконференция с беларуския си колега Владимир Макей, че се надява отговорните европейци „да не  позволят да бъдат въвлечени в спирала, която е доста опасна“.

Макей каза, че Русия и Беларус взаимно се подкрепят, „включително по отношение на съвместен отговор на неприятелска дейност срещу нашите страни“.

Президентът Владимир Путин заяви в телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел, че ЕС трябва да обсъди кризата директно с Минск.

„Очевидно е, че се очертава хуманитарна катастрофа на фона на нежеланието на европейците да демонстрират обвързаност с европейските си ценности“, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков на брифинг.

Той определи като „абсолютно безотговорен и неприемлив“ коментара на полския премиер Матеуш Моравецки във вторник, че „мозъкът на кризата е в Москва и той е Владимир Путин“.

Руската финансова и друга подкрепа помогна на белоруския президент Александър Лукашенко да оцелее след масовите протести срещу управлението му миналата година след оспорваните избори.

Москва удвои подкрепата си за Беларус и разкритикува ЕС заради мигрантската криза, която според Брюксел е произведена от Беларус, за да си отмъсти за европейските санкции, който бяха наложени заради ограничаване на правата на човека.

Песков каза, че ЕС в миналото е допускал подобни групи мигранти и действията му за затваряне на границата сега са насочени срещу Минск.

„Това не е нищо друго освен допълнителни опити за задушаване на Беларус“, каза той.