Русия пласира ваксината Спутник V в сърцето на Европа

Сан Марино е държава с едва 33 909 души население, която е разположена на хълм във вътрешността на Централна Италия. Сан Марино стана 30-тата държава в света, която ще ваксинира гражданите си с руската ваксина Спутник. Това се случва не поради някакви геостратегически съображения, а от безизходица.

Изборът на Сан Марино, която е най-старата конституционна република в света, е страничен ефект от “фиаското на европейската анти-ковид програма”, за която писаха доста наблюдатели.

Брюксел договори с големите фармацевтични компании 2.6 милиарда дози ваксини и обяви планове си до 21 септември да имунизира 70% от пълнолетните граждани на ЕС.

Базирайки се на европейската схема, страните-членки подготвиха и националните си програми. Тези програми в някои страни се провалиха и трябва да се пренаписват заради забавяне на доставките. Една от “провалените” страни е Италия, чрез която Сан Марино, която не е член на ЕС, се договори за квота от европейските доставки.

От старта на европейската кампания за ваксиниране на 27 декември миналата година Италия е успяла да ваксинира едва 6% от пълнолетното си население. Заради неудачите Рим буквално забрави Сан Марино. Москва обаче не забрави Сан Марино и руският държавен фонд за директни инвестиции (RDIF) осигури договор с малката страна за руската ваксина Спутник.

Държавният секретар по външните работи на Сан Марино Лука Бекари коментира, че “битката срещу коронавируса не трябва да има геополитически конотации, тъй като вирусът не познава граници”. Държавния секретар за здравеопазването, Роберто Чавата уточни за Euractiv, че се работи усилено, за да се преодолеят трудностите, възникнали при доставките.

“Купените руски ваксини просто са добавено към дозите, предвидени в споразумението, подписано по-рано с Италия и ще допълни запасите ни, за да подсигурим цялото население на Сан Марино в най-кратки срокове”, обясни той.

Руската ваксина вече е доставена и благодарение на скоростната руска реакция Сан Марино ще започне ваксинация през следващите дни. Местните медии подозират, че неуспелите да се ваксинират италианци ще се опитат да се запишат за ваксинация със Спутник в Сан Марино.

Доста италианците са обезверени от сроковете на доставките, особено при сравнение с последните данни за ваксинираните във Великобритания.

След като достигна драматични рекорди по заразяемост и смъртност, Обединеното кралство започна масова имунизация като заложи на еднократно ваксиниране с АстраЗанека. За последните шест седмици разпространението на инфекцията в Обединеното кралство е намаляло с 82%. От 68 053 нови случая на ден, съобщени на 8 януари, до едва 9 834 нови случая на 21 февруари.

Общо 17 милиона души във Великобритания са получили първа доза от ваксината си и почти всеки пети възрастен англичанин (8,3 милиона души) вече има установени антитела Covid. Британски учени смятат, че огромният спад на последните данни за инфекцията може да е резултат от достигане на прага на имунитет в страната Тази прогноза дава основание на правителството да прекрати строгите ограничения.

Британският модел за масовото ваксиниране с една доза е вариант и пред новия италиански премиер Марио Драги, който наследи идеално организирана структура с хъбове за ваксинация. При липса на доставки британският опит се оказва доста окуражаващ.

Все пак Италия няма намерение да купува руска ваксина, тъй като руснаците дори не са подали документи за ободрение от Европейската Агенция за лекарствата (ЕМА), а Италия  ползва само лекарства одобрени от ЕМА и националните здравни власти.