Руснаците в Италия се борили с Covid-19 покрай база с ядрено оръжие

На 22 март, в периода с най-много заразени и починали от Covid-19, в Италия кацнаха първите самолети с руска “безвъзмездна“ помощ. Москва нарече акцията “От Русия с любов”, което е недвусмислена препратка към едноименния филм за Джеймс Бонд. Това явно не бе случайно попадение, защото разигралите се събития сътвориха пълнокръвен шпионски сценарий.

На 23 март, ден след кацането на самолетите, руското министерство на отбраната официално се похвали на сайта си: “Първите военно-транспортни самолети Ил-76 на руските аерокосмически сили с изнесена напред група руски военни специалисти и оборудване за мерки за диагностика и дезинфекция пристигнаха в италианската военновъздушна база “Пратика ди Маре“. Базата се намира на 30 километра югозападно от Рим.

Руските медии разпространиха масово информацията. Италианските медии информираха за телефонен разговор между премиера Джузепе Конте и Владимир Путин, който се е състоял по инициатива на руския президент. Путин е предложил помощ и поставеният пред неимоверни изпитания лидер на Италия, разбира се, е приел и благодарил. Конте няма как да е знаел нещата, които дори италианските военни експерти научиха постфактум.

Помощта, изпратена от Русия, се състоеше от военни лекари, експерти по биологични, химически и радиоктивни заплахи. Изпратена бе руска техника за проучване на патогени в почвата и повърхностите и тяхното обеззаразяване. Всичко това е било безполезно, твърдят италиански експерти, цитирани от различни медии на Апенините. Причината е, че руснаците не са изпратили техника, която да може да засича наличието на COVID-19.

Руснаците се заеха за работа да обеззаразяват почвата в Италия, но още на 18 март здравното министерство на Италия уточни, че няма научни причини да се смята, че почвата е източник на зараза. Така се оказа, че руските “Камаз”, докарани в Италия за дезинфекция на земния терен, не са съществено необходими. Италианските санитарни власти дори посочиха, че провежданата от руснаците дезинфекция съдържа корозивни вещества и киселина и е вредна за почвата.

Като по шпионските романа на Джон Льо Каре, ако главният герой е руски агент, той винаги има цел и никога не удря в празното пространство.

След повече от месец в Италия руските военни обеззаразяват 114 сгради с обща площ 1.1 милиона квадратни метра вътрешни пространства. Дезинфекцирани са повече от 400 хиляди квадратни метра улици на десетки места в Ломбардия.

Именно изборът на места, които обезаразяват руските военни за биологична, химическа и радиоактивна защита, се оказа причина и за внезапното прекратяване на помощната им мисия от страна на италианското правителство. Мисията “От Русия любов“ бе спряна преждевременно с “Grazie“ и “Arivederci”.

Натовски експерти са установили, че руснаците са избрали терени за почистване в близост до изключително “чуствителни” стратегически бази за ядрено въоръжение на атлантическите сили, споделат за Euractiv двама ескперти по отбраната.

Руските военни експерти избрали да разчистят терени и структури в непосредствена близост до американски и натовски бази. Те сами се насочили с услугите си и с камионите Камаз към санитарни структури, където имало огнища на зараза, но пък били и в непосредствена близост до една от ключовите военни бази в страната – Гeди. Там са разположени 150 ядрени глави и ракети за защита на територията на НАТО, съобщават източници от италианското министерство на отбраната.

Рим реши да не им продължи помощната мисия и в четвъртък (7 май) руските части се изтеглят, съобщи за Интерфакс и руският министър на отбраната Сергей Шойгу. Преди да си тръгнат руските военни експерти и медици дадоха прощално парти в Бергамо. Дали това означава, че военните са “изпълнили задачата“, едва ли ще се разбере скоро от широката публика. Сценариите остват отворени за интерпретации в стила на Джон Льо Каре.