Сасоли в Скопие: Не губете надежда

Македонският премиер Зоран Заев (вляво) приветства председателя на Европейския парламент Давид Сасоли в Скопие, 4 ноември 2019 г. [Georgi Licovski/EPA/EFE]

Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли призова призова в понеделник (4 ноември) Северна Македония да не губи надежда заради отлагането на решението на Европейския съвет за старт на преговорите за присъединяване към ЕС.

За разлика от председателя на Комисията Жан-Клод Юнкер и председателя на Съвета Доналд Туск, които нарекоха резултата от срещата на върха “фатална грешка”, Сасоли определи френското вето върху старта на преговорите за присъединяване със Скопие като “малка пречка”.

В Скопие Сасоли повтори тезата си, че този провал може да бъде преодолян през следващите месеци. Посещението в Северна Македония е първото пътуване на Сасоли, откакто зае председателския пост в ЕП.

Продължилите над 6 часа и половина разговори на лидерите на ЕС на 18 октомври не доведоха до съгласие за започване на преговорите за присъединяване със Скопие и Тирана. Основната пречка беше опозицията на Франция и Холандия. Заради тях въпросът беше отложен за следващата среща на върха на ЕС, която ще се проведе след встъпването в длъжност на новата ЕК и при нов председател на Съвета.

Бъдещето е в нашите и вашите ръце, нека не губим надежда. Европейският съюз трябва да работи заедно със Северна Македония, за да участва в изграждането на нова Европа, каза Сасоли в Скопие, цитиран от PlusInfo.

“Малко препятствие”

“Имаме обща съдба и малкото препятствие не може да спре вниманието ни към вас и целта ни Северна Македония да стане част от Европейския съюз. Това е разочарование, но трябва да имаме голямо доверие и надежда”, е казал Сасоли в обръщението си към младежите, които присъстваха на откриването на Европейския дом – представителството на ЕС в Скопие.

Сасоли се срещна и с премиера на Северна Македония Зоран Заев и други правителствени служители.

Според публикациите Заев толкова се е разстроил от отлагането на преговорите, въпреки историческата сдебка за името на Северна Македония с Гърция, че предвижда да подаде оставка. Българският премиер Бойко Борисов заяви в кулоарите на срещата на върха на ЕС, че е имал много дълъг телефонен разговор със Заев и го е посъветвал да не се оттегля.

Заев в крайна сметка реши да свика предсрочни избори на 12 април 2020 г. Той ще подаде оставка на 3 януари и ще бъде назначено служебно правителство.

„Споделяме вашето разочарование. Въпреки това, силно ви насърчавам да не губите надежда. Това не е краят на пътя. Това е само препятствие, което скоро ще преодолеем. Северна Македония е блестящ пример за политическа зрялост в Западните Балкани, която в крайна сметка ще бъде призната”, заяви Сасоли пред парламента в Скопие във вторник.

Очаква се Северна Македония да стане член на НАТО, вероятно на срещата на върха на Алианса през декември в Лондон, ако дотогава процесът на ратифициране в страните-членки приключи.

Експертите обаче се опасяват, че прозападният курс на страната може да бъде променен, ако националистическата опозиция ВМРО-ДПМНЕ на бившия премиер Никола Груевски се върне на власт. ВМРО-ДПМНЕ зае твърда позиция по спора за името със съседна Гърция и до послединя момент се опита да блокира споразумението.

Социологическите проучвания, направени преди френското вето, дават на ВМРО-ДПМНЕ 6% предимство пред управляващата партия СДСМ на Заев. 42,6% от анкетираните са заявили, че ще гласуват за ВМРО-ДПМНЕ, докато 36,6% са за СДСМ.

Сасоли ще посети и Албания в началото на декември.