САЩ настояват ЕС да преосмисли решението си за Македония и Албания

Специалният пратеник на САЩ заа Западните Балкани Матю Палмър в Скопие, 29 октомври 2019 г. [Georgi Licovski/EPA/EFE]

Специалният пратеник на САЩ за Западните Балкани Матю Палмър разкритикува ЕС за отлагането на преговорите за членство със Северна Македония и Албания. В понеделник (4 октомври) Палмър обяви, че това е “лошо послание” към регион, в който всички страни се надяват да се присъединят към съюза.

Европейският съюз предизвика вълна от разочарование на Балканите миналия месец, след като страните-членки не дадоха зелена светлина на преговорите за членство със Скопие и Тирана.

Докато много представители на ЕС и лидери се съгласиха, че двете държави са готови да започнат преговори, малка група около Франция наложи вето с аргумента, че преди да бъдат приети нови членове на съюза, процесът на присъединяване трябва да бъде реформиран.

“Според нас това е историческа грешка и лошо послание за целия регион”, каза Палмър, който беше назначен от САЩ през август. Специалният пратеник даде пресконференция в Белград заедно със сръбския президент Александър Вучич. “Ще направим всичко възможно да убедим ЕС да промени позицията си“ на следващата среща на върха през май”, добави Палмър.

Всички държави от Западните Балкани се надяват на членство в ЕС, като Сърбия и Черна гора са най-напред в процеса на присъединяване.

Но намаляващото желание на ЕС за разширяване доведе до съмнения дали този ден някога ще настъпи. Според редица анализатори доверието към ЕС е понесло удар заради неизпълненото обещание за старт на преговорите, особено на тези със Северна Македония.

Тази година страната претърпя болезнен процес на промяна на името си, за да сложи край на спор с Гърция заради убеждението, че това ще отвори преговорите за ЕС. Когато това не стана, управляващите поискаха предсрочни избори.

Наскоро Вучич попита защо трябва да се доверява на натиска на Брюксел за разрешаване на конфликта на страната му с Косово – основната пречка на Сърбия за присъединяване към ЕС. Сърбия води преговори за присъединяване от 2014 г., но според Брюксел тя няма да бъде приета, докато няма споразумение с Косово. Бившата провинция се отцепи от Сърбия през войната от 1998-99 г. и обяви независимост. Тя обаче не е призната от Белград и това води до напрежение в региона.

Все пак в понеделник Вучич изрази надежда, че замразените преговори с Прищина могат да бъдат възстановени скоро. “Вярвам, че скоро, след два или три месеца, ще имаме всички условия за продължаване на диалога, който искаме – открит, сериозен и водещ до компромис”, каза сръбският президент.