„Северен поток 2“ е „под заплаха“, ако Русия нахлуе в Украйна

Екологични активисти от движенията Friday For Future (FFF) и Ende Gelaende държат плакат с надпис „Тръбопроводът към кризата?“ по време на демонстрация пред централата на Социалдемократическата партия (SPD) в Берлин, Германия, 12 януари 2021 г. Активистите за климата разкритикуваха правителството на Мекленбург-Предна Померания за разширяването на газопровода „Северен поток 2“. [EPA-EFE/HAYOUNG JEON]

Американски висши служители обявиха пред членовете на Конгреса, че са на едно мнение с Германия относно спирането на газопровода „Северен поток 2“, ако Русия нахлуе в Украйна, предаде за Ройтерс старши сътрудник на Конгреса във вторник (7 декември).

От Белия дом посочиха, че Германия е поела ангажименти за газопровода „Северен поток 2“, който минава от Русия до Германия под Балтийско море в случай на агресивни действия от страна на Русия.

Президентът на САЩ Джо Байдън каза във вторник на руския президент Владимир Путин, че Западът е загрижен, че Русия ще нахлуе в Украйна и предупреди за „силни икономически и други мерки“ в отговор, ако Москва започне военен конфликт, съобщига от Белия дом.

Американският съветник по националната сигурност Джейк Съливан добави, че фактът, че газът все още не тече през „Северен поток 2“, воден от руския газов гигант „Газпром“, създава лостове на Запада срещу Путин.

„Ако Владимир Путин иска да види газ през този тръбопровод, той може да би няма да поеме риска да нахлуе в Украйна“, обясни Съливан пред репортери в Белия дом.

Съливан каза още, че Съединените щати са били в контакт с напускащото и предстоящото германско правителство относно „Северен поток 2“ в контекста на потенциална инвазия.

„Темата за бъдещето на „Северен поток 2“ в контекста на нахлуването на Русия в Украйна е тема от изключителен приоритет през следващите седмици. Обсъдена е обстойно“, посочи той.

Американски служители казват, че са получили уверения от Германия, че газопроводът ще бъде спрян. Но не е ясно дали двете страни са се споразумели за дефиниция на инвазия, посочи служителят.

Европейски дипломат коментира пред Ройтерс, че американските служители са дали да стане ясно пред съюзниците, че ще действат, за да санкционират газопровода в случай на нахлуване.

„Ако САЩ наложат (допълнителни) санкции, никой няма да може да прави бизнес със „Северен поток 2“ от страх да не се сблъска със санкциите на САЩ“.

Германски служители казаха пред репортери във вторник, че все още има процес, който трябва да завърши, преди тръбопроводът дори да започне работа.

Байдън отдавна се противопоставя на руско-германския газопровод. Държавният департамент на САЩ санкционира руски организации, свързани с него, но не и компанията, която стои зад строежа му, тъй като се опитва да възстанови връзките с Германия, влошени при администрацията на Доналд Тръмп.