Словакия въвежда информационно затъмнение преди избори

През март победителят в президентските избори в Словакия беше решен след балотаж. [Martin Divisek/EPA/EFE]

Управляващата лява партия в Словакия Смер прокара в понеделник (28 октомври) законопроект, с който забраната за проучване на общественото мнение се удължава до 50 дни преди изборите. Това е един от най-дългите периоди в света.

Този ход преди планираните за следващия февруари избори, предизвика силни критики от опозиционните партии и политическите експерти. Те разглеждат законодателното решение като опит да се заглушат новите партии.

В Словакия, подобно на другите страни в Европа, през последните години се наблюдава увеличение на новите партии. Адвокатът активист Зузана Чапутова победи кандидата на Смер в балотажа на президентските избори през март.

Новият законопроект бе подкрепен от Смер, както и един от двата му коалиционни партньори –  дясноцентристката Словашка национална партия (SNS), както и опозиционната крайнодясна Народна партия “Нашата Словакия”.

Законът удължава 14-дневния срок, в който не могат да се публикуват резултати от социологически допитвания, който беше вторият най-дълъг в Европа.  В света само Камерун и Тунис имат по-дълъг период на информационно затъмнение.

Авторите на законопроекта от Смер и SNS обясниха, че целят да предпазят избирателите от дезинформация, така че да могат да основават решенията си на програмите и дейностите на партиите.

“Политическите партии използват проучвания на общественото мнение, за да му влияят като объркват избирателите”, се казва в мотивите за законовите промени.

Удължаването на срока е второто изменение в изборните правила тази година. През юни правителството предложи промени, с които бяха затегнати правилата за финансиране на кампаниите.

Миналия месец социолозите от Словашката академия на науките разкритикуваха законопроекта за 50-те дни. Според тях това е „нарушение на свободата на словото, което дава несправедливо предимство на политическите партии – те ще могат да поръчват проучвания на общественото мнение, без да ги публикуват“.

Смер, която е на власт почти непрекъснато от 2006 г., остава фаворит за изборите през следващата година. Според проучване от неделя Смер има 22% подкрепа. Следват я Прогресивна Словакия/Заедно с 11% и Народна партия „Нашата Словакия“ с 10.2%. От деветте партии, които според проучването биха влезли в парламента, четири едва преминават прага от 5%.

Но Смер търпи предизборни поражения след убийството на разследващия журналиста Ян Куциак и годеницата му в дома им. Убийствата предизвикаха масови демонстрации срещу недосегаемата корупция. Протестите принудиха дългогодишния лидер на Смер Робърт Фицо да подаде оставка като министър-председател. Той бе заменен от партийния съюзник Петер Пелегрини.