Служителите на Борис Джонсън на купон, докато кралицата скърби за смъртта на съпруга си

[EPA-EFE/ANDY RAIN]

Имиджът на британския премиер Борис Джонсън понесе още един удар в петък (14 януари) след разкритията, че служителите му са купонясвали на Даунинг стрийт, докато кралица Елизабет оплаква съпруга си, в момент, в който събитията на закрито бяха забранени.

Джонсън е изправен пред най-сериозната криза по време на премиерския си мандат след новините за поредица от социални събирания в резиденцията му по време на локдауна, някои от които се провеждат в моменти, когато обикновените хора не можеха да се сбогуват лично с умиращите си роднини.

След като изгради политическа кариера чрез пренебрегване на приетите норми, Джонсън е под нарастващ натиск от някои от собствените си депутати да подаде оставка поради очевидното нарушаване на правилата на Даунинг стрийт.

The Telegraph съобщи, че на 16 април 2021 г. на Даунинг стрийт са се провели още две партита във време в което социалните събирания на закрито и на открито бяха ограничени. Джонсън е бил в резиденцията „Чекърс“ този ден, пише вестникът.

Веселбата на Даунинг стрийт е била толкова голяма, пише The Telegraph, че служителите са отишли до близкия супермаркет, за да напълнят куфар с алкохол, използвали са лаптоп, за да пускат музика, а люлката на малкия син на премиера е била счупена.

На следващия ден кралица Елизабет се сбогува с принц Филип, нейния съпруг от 73 години, след като той почина на 99 години.

Облечена в черно и с предпазна маска, 95-годишната Елизабет представляваше трогателна гледка, докато седеше сама, при стриктно спазване на противоепидемичните правила, по време на погребението на Филип в замъка Уиндзор.

„Напусни сцената“

Противниците призоваха Джонсън да подаде оставка, определяйки 57-годишния премиер за шарлатанин, който настояваше британците да спазват някои от най-стриктните правила в мирната история, докато неговият собствен персонал е купонясвал.

Малък, но нарастващ брой депутати от неговата собствена Консервативна партия повтори тези призиви, опасявайки се, че това ще нанесе трайни щети на нейните изборни перспективи.

„За съжаление позицията на министър-председателя стана несъстоятелна“, посочи депутатът от Консервативната партия Андрю Бриджън, бивш поддръжник на Джонсън. „Времето е подходящо Джонсън да напусне сцената.“

Джонсън даде различни обяснения, вариращи от отричане, че някакви правила са били нарушени до изразяване на разбиране за обществения гняв срещу очевидното лицемерие в сърцето на британската държава.

За да предизвикат гласуване за смяна на лидерството, 54 от 360-те консервативни членове на парламента трябва да напишат писмо на недоверие до председателя на партийния „Комитет 1922“.

Бриджън каза, че е изпратил писмо на недоверие. The Telegraph съобщи, че са били изпратени до 30 такива писма.

Джонсън е изправен пред тежка година: освен COVID, инфлацията се покачва, сметките за електроенергия скачат, данъците ще се повишат през април, а партията му е изправена пред местни избори през май.

Едно от партитата през април 2021 г. в Даунинг стрийт е било по повод преместването на нова позиция на Джеймс Слак, бивш директор по комуникациите, който в петък каза, че иска да „се извини безрезервно за причинения гняв и болка“.

Слак, сега заместник-редактор на таблоидния вестник Sun, посочи в изявление пред PA Media, че събирането „не е трябвало да се случи в момента, в който се случи“.

Попитан за организирането на партита ден преди погребението на Филип, говорител на Даунинг стрийт посочи:

„(Слак) произнесе прощална реч, за да благодари на всеки екип за работата, която са свършили, за да го подкрепят, както на тези, които трябваше да бъдат в офиса на работа, така и на служителите, работещи от вкъщи.“

Британската полиция съобщи в четвъртък, че няма да разследва събирания, провеждани в резиденцията на Джонсън по време на локдауна, освен ако вътрешно правителственото разследване не намери доказателства за потенциални престъпни дейности.