Спецслужбите започнаха акция срещу “Булгаргаз“

Булгаргаз [Дневник]

Служители на ДАНС и Главна дирекция “Национална полиция“ започнаха в петък акция в държавното газово дружество “Булгаргаз“, научи EURACTIV. Проверката е за спекулативно препродаване на газ. Акцията се провежда на всички адреси на държавното дружество, включително и в офиси на частни дружества извън столицата.

На 6 януари “Булгаргаз“ бе обвинен от вицепремиера Асен Василев и енергийния министър Александър Николов за износ на евтин газ от хранилището в Чирен, който се продава на газовите борси.

По време на заседанието на парламентарните комисии по енергетика и финанси финансовият министър Асен Василев заяви, че се извършва проверка защо „Булгаргаз“ черпи газ от Чирен на по-ниски цени и ги продава в чужбина. Той попита защо дружеството не продава на ниски цени в България и на „Топлофикация София“.

„Разглежда се доколко „Булгаргаз“ управлява финансовите си потоци по правилния начин“, каза Василев пред депутатите.

Енергийният министър Александър Николов обясни, че вече има проверката за износ на евтин газ от Чирен за Румъния.

Изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов вече коментира, че запасите в газохранилището се продава само на вътрешния пазар по дългосрочните договори с клиентите.

„На газовите борси се продава, само ако има излишъци „, обяснява Павлов и вече определи като недопустими подобни атаки от страна на самата държава към нейното дружество. Той каза, че ако целта е да го сменят, има по-елегантни начини.