Стабилност. България остава 111-а по свобода на медиите

За трета поредна година България остава на 111-а позиция по медийна свобода в света в класацията на международната организация “Репортери без граници“, чието най-ново издание бе публикувано във вторник. Страната продължава да е на последно място в ЕС и на дъното в Европа..

На картата на континента има само четири държави, които са оцветени в червен цвят – Русия, Турция, Беларус и България. Червеното е индикация за това колко трудно е за журналистите да бъдат свободни.

“Въпреки засилването на международния натиск, медийната свобода в България не се подобри през 2019 г.“, коментира “Репортери без граници“ и изрежда редица примери.

На първо място е посочен опитът на ръководството на БНР да свали от ефир Силвия Великова. След това е споменато и разчистването на журналистите от Нова телевизия. Изрично са посочени разследващите журналисти Миролюба Бенатова и Генка Шикерова, но примерите са много повече.

“Редакционната политика на БНТ се промени от неутрална към проправителствена след назначението на новия генерален директор“, пише в доклада за България.

Делян Пеевски също не е подминат, както беше и в предходни години.

“Най-известното превъплъщение на това ненормално състояние е Делян Пеевски, който привидно притежава два вестника (“Телеграф“ и “Монитор“), но контролира телевизионен канал (Канал 3), новинарски сайтове и голяма част от разпространението на печатни медии.

Правителството продължава да разпределя пари от ЕС и публично финансиране за медиите при пълна непрозрачност, което води до насърчаване на получателите да спестяват критики или да се въздържат от отразяването на някои проблемни истории. В същото време съдебният тормоз над независими медии като “Икономедия“ и “Бивол“ се засилва“, пише в доклада.

Какво не влезе в доклада

Преди седмица Нова тв и БНТ продължиха да се освобождават от известни лица, като използваха за оправдание извънредното положение. Заради “необходимостта от икономии в кризата” свалени от ефир са водещата на сутрешното предаване в събота “Събуди се” Мирослава Иванова, както и репортерите от екипа й – Галя Щърбева и Мария Йотова, продуцентката Станимира Иванова и репортерът от новините Живко Константинов.

Директорът на “Информация” в Нова тв Ива Стоянова коментира, че журналистите на са съкратени, но в края на април ще се прецени какво да се прави с тях. През миналата година телевизията на братята Кирил и Георги Домусчиеви освободи Генка Шикерова, Миролюба Бенатова и Марин Николов. Телевизията напусна водещата Лора Крумова и режисьора Валдес Радев, станал известен в социалните мрежи със серия шаржове на властта. Телевизията прекрати и сътрудничеството си с кореспондента в Брюксел Антоанета Николова, след като тя се оказа на едно събития с главния прокурор Иван Гешев. Сега Николова си сътрудничи с EURACTIV България.

Сегашната шефка на Нова тв Ива Стоянова преди това бе собственик по документи на “Канал 3”, която изповядва много сходна линия на поведение заедно с медиите на депутата от ДПС Делян Пеевски.

Преди седмица свалени от ефир с обяснението “Covid-19” бяха и двама от тримата водещи на сутрешно предаване на БНТ “Култура.БГ”. Става дума за Александра Гюзелева и Димитър Стоянович. Миналата година от екран в БНТ беше свалено и предаването на разследващата журналистка Валя Ахчиева, която сега също е част от екипа на EURACTIV България.

ЕС и Унгария

“Репортери без граници“ коментира, че свободата на печата е в дневния ред на новата Европейска комисия. Причината са убийствата на журналисти, които се случиха непосредствено преди кампанията на европейските избори. Организацията приветства плана за действие, обявен от заместник-председателя на Европейската комисия Вера Йоурова, който предвижда засилване на свободата на медиите, защитата на демократичния процес и отчетливостта на социалните мрежи. В същото време се напомня за ситуацията в Унгария и влиянието на тази страна върху Комисията.

“За съжаление обаче отговорността върху процеса по разширяването на ЕС, който е решаващ за интегрирането на страните от Западните Балкани, беше възложена на комисар от Унгария. Страната има едно от най-репресивните правителства на ЕС“, се казва в доклада.

В него се допълва, че движението към авторитаризъм в Унгария се засилило, след като премиерът Виктор Орбан е поел цялата власт за неопределено време, използвайки коронавирусната пандемия като претекст. В страната е въведен затвор до 5 години за публикуване на “фалшиви новини“, което предоставя на властите още едно средство за оказване на натиск върху независимите медии.

И въпреки това Унгария е на 89-о място в индекса за свобода на медиите, цели 22 позиции пред България.

Комисията цитира фон дер Лейен

След публикуването на тази статия EURACTIV потърси реакция от Комисията. Говорителят Кристиан Виганд цитира председателя на Комисията Урсула фон дер Лийен.

“Независимата журналистика е жизненоважна, за да търси отговорност от правителствата и да наблюдава демократичните процеси, особено в кризисни времена. Както каза председателят фон дер Лайен, демокрацията не може да работи без свободни и независими медии. Зачитането на свободата на изразяване и правната сигурност са от съществено значение в тези несигурни времена. Сега е по-важно от всякога журналистите да могат да вършат своята работа свободно и точно, за да се противопоставят на дезинформацията и да гарантират, че нашите граждани имат достъп до жизнено важна информация. “

Относно България, Виганд заяви, че е отговорност на държавите-членки да предприемат действия за защита на свободата и плурализма на медиите. Въпреки че медийната среда е извън сферата на Механизма за сътрудничество и проверка, той напомни, че тя е спомената в монигоринговия доклад за 2019 г. като фактор, който поражда сериозни опасения относно напредъка на съдебните реформи в България.

“Независимите и плуралистични медии са от ключово значение за демократичния дебат и трябва да могат да действат без неуместен натиск от икономически или политически интереси“, заключи той.