Стотици съдии искат наказание за избрания за главен прокурор

Иван Гешев [в. "Сега"]

Избраният за главен прокурор Иван Гешев е нарушил етичния кодекс на магистратите и е уронил престижа на съдебната власт. Затова срещу него трябва да бъде образувано дисциплинарно производство. За това настояват над 100 съдии, които късно в петък (15 ноември) излязоха с призив към гражданите, президента (който трябва да подпише указа за назначението на Гешев), парламента, правителството, Висшия съдебен съвет и инспектората към него.

Съдиите настояват Гешев, както и министърът на правосъдието Данаил Кирилов да се извинят за поведението си по време на заседанието на Висшия съдебен съвет в четвъртък, когато беше прегласувана кандидатурата на Гешев за главен прокурор.

В последния доклад на комисията “Юнкер” за България се казваше, че “през последните седмици в медиите се проведе широк дебат, като някои заинтересовани страни изразиха опасения във връзка с процедурата и кандидата. Висшият съдебен съвет ще има отговорността да гарантира прозрачността на процеса и да покаже, че изразените опасения са разгледани и взети предвид в решението му”. Очаква се решение и дали да бъде свален 12-годишният мониторинг.

Според съдиите избраникът е нарушил етичните норми като е отправил заплахи към члена на Висшия съдебен съвет Атанаска Дишева, както и с “неучтиво, нетолерантно и неуважително отношение към членовете на Висшия съдебен съвет Атанаска Дишева и Олга Керелска в проведеното на 24 октомври заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет”, когато Гешев беше избран за първи път.

“В коридора пред тази зала (ВСС), в присъствието на г-н Цацаров и г-н Чолаков, Иван Гешев ми заяви: “Поздравявам ви, г-жо Дишева – пред вас стои блестяща политическа кариера – от вас ще излезе прекрасен общински съветник”. Попитах дали ме заплашва, а той се засмя и каза: “Не, не”. Заявявам, че приемам това като откровена заплаха и внушение пред моето бъдеще и като член на ВСС и като съдия. Казвам това, за да подкрепя позицията си за липсата на професионални и нравствени качества у кандидата”, разказа Дишева пред колегите си във ВСС по време на второто обсъждане на кандидатурата на Гешев.

“Арогантното поведение и езикът на персонална конфронтация нямат място нито във Висшия съдебен съвет, нито в съдебната система и държавното управление въобще. Данаил Димитров Кирилов от позицията на председателстващ заседанието на Висшия съдебен съвет използва недопустими изрази и обиден тон, които принизяват работата на висшия орган на съдебната власт и създават впечатление за недопустимо политическо толериране на едни членове на съвета за сметка на други”, пишат магистратите.

Те припомнят, че Дишева и Керелска са пряко избрани от съдиите техни представители в съвета. “Отправените към тях обидни реплики и недвусмислена заплаха възприемаме като обиди и заплахи както към всеки съдия и магистрат, така и към всеки един гражданин на Република България”, допълва писмото.

Според тях почти неограничените властнически и репресивни правомощия, с които разполага главният прокурор, изискват той да съблюдава такова публично поведение, което не оставя и следа от съмнение в обществото за агресивност и личностни нагласи за силово налагане, за неравнопоставено третиране на съдиите, прокурорите, членовете на Висшия съдебен съвет и гражданите. “Още по-малко длъжността позволява поведение, което създава впечатление за насаждане на страх и за саморазправа с опоненти. За съжаление поведението на г-н Гешев не отговори на високите професионални и етични изисквания за длъжността и това беше непосредствено възприето от гражданите”, завършва писмото.

Документът ще бъде внесен в отговорните институции в понеделник. Очаква се писмото да бъде отворено за подпис и от всеки, който желае да се присъедини.