Сценариите за “отпушването“ на Италия

Местната полиция наблюдава хората на открит пазар в Торино, на 19 април 2020 г. [Alessandro di Marco/EPA/EFE]

Очакването Италия да “излезе от кома” на 4 май остави на заден план дневната статистика за заразените и починалите от Covid-19. Основният въпрос е как хората ще осъмнат в понеделник, 4 май.

“Отрезвяването” започна след публикуването на икономическите данни. Картината е като след война. От карантината някои ще осъмнат оцелели, но на парчета, а други ще изплуват със силно надути платна, по-богати от преди.

От началото на пандемията най-богатият човек в света Джеф Безос е увеличил състоянието си с 24 милиарда долара. Това не е заради разпространението на притежаваният от него вестник “Уошингтън поуст”, а заради онлайн търговията, която отбеляза бум, откакто хората се затвориха по домовете си.

“Амазон” печели много и с платформата си за кино и сериали, която предлага каталози от филми. Те станаха “отдушник” по време на принудителния престой в домовете. Една още по-известна платформа – Netflix, толкова дръпна с абонаментите, че дори отвори първата си централа за Европа – в Рим.

Макар и не с магнитуда на обогатяване на “Амазон”, в Италия също ще има хора и компании, за които кризата ще се окаже добра възможност.

Според данни на Италианския статистически институт локдаунът е завишил печалбите с 10% на търговците на хранителните стоки и с 8% на търговците на електронните услуги. Причината е, че мнозинството от хората работят онлайн от домовете си, а децата провеждат обучението си онлайн. На печалба са фармацевтичните компании, аптектите, търговците и производителите на тютюневи изделия и алкохол, както и електрическите компании.

За разлика от тях всички останали сектори ще си ближат раните. Италианският бизнес губи по 9 милиарда евро на седмица, отбеляза индустриалната асоциация Конфиндустрия.

Международният валутен фонд предвижда за 2020 год. спад на ВБП на Италия с 9,1% – най-лошият резултат от Втората световна война насам

Секторите, където реанимацията ще е бавна и мъчителна, са модата, изкуството и туризма. Те ще бъдат последните, които ще могат да отворят врата за посетители, макар че са водещи в Италия.

Статистиката за безработицата на първо време не отбелязва съществена разлика в сравнение с предишната година. Но това е защото извънредното положение в Италия налага на компаниите и работодателите да не съкращават служители като условие за финансови помощи и банкови кредити.

Първите мерки на правителството на Джузепе Конте бяха насочени към осигуряване на ликвидност за обезпечаване на социално слабите, но се очаква по-късно цялата картина да се изясни. Това ще се случи, когато малките предприятия, дребни търговци и туристическият бизнес отчетат своите данни след карантината през юни.

И тогава ще е важно италианците, които бяха сред най-проевропейски настроените да не останат с горчив вкус от усещане, че Европа гледа на тях като на несигурен банков клиент.

Евроскептицизмът

Първите сигнали на засилен евроскептицизъм беше вълната от възмущение, че Европа се забави с помощите, както и че поставя неприемливи за Рим условия. Това принуди председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да се извини на Италия.

Съвсем скоро ще се разбере дали извиненията са били достатъчни. Предстои виртуалната среща на върха на европейските лидери на 23 април, които трябва да се произнесат по искането на Италия да се емитират т.н коронаоблигации при по-леки условия.

Опасенията в Рим са, че условията, за които настояват страни като Холандия и Германия, може да поставят страната в зависимост, подобна на гръцката след последната финансова кризата. Тогава страната мина под контрола на т.н Тройка на международните финасовите инстутуции.

Отпушването

На 27 април автомобилостроеннето, текстилните фабрики и строителното производство, които са в състояние да гарантират здравословен режим на работа, ще стартират отново. Работният цикъл ще бъде на смени.

Голямото отпушване се предвижда за 4 май, но който отвори ще трябва да си е осигурил сертификат за гарантирана санитарна безопасност. При несъответствие или позитивен за коронавирус служител се предвижда временно запечатване на производството, глоби или отнемане на лиценз. Те ще се налагат, ако компанията не е спазила изискванията. Магазините ще могат да компенсират с по-дълго работно време до късно вечерта.

Италианският локдаун е един от най-строгите. За разлика от много други страни тук освен хранителните и санитарни магазини не работи нищо друго. Движението е ограничено в рамките на най-близките до дома магазини. Ресторанти, пицерии и закусвални са затворени от началото на март и не обслужват дори поръчки по домовете.

Отварянето на заведенията за обществено хранене ще е възможно, след като заработят всички магазини и фабриките. В началото италианците ще могат да си поръчват само храна за вкъщи или за навън. Надеждата е топлото време да даде възможност за разполагане на открито на маси на по метър и половина разстояние.

На фризьорските салони ще бъдат наложени железни задължения за дезинфекция и защита на служителите и клиентите. Последни ще отворят фитнес залите.

Голямата въпросителна остава около организацията на обществения транспорт, където ще се качват ограничен брой хора. Очевидно т.нар. “Зелената сделка” за климатично неутрална Европа остава в Италия само като добро намерение засега. Държавата ще насърчава придвижване с лични превозни средства.

Ако Брюксел реши да бръкне с пръст в раната с налагането на външни бюрократични правила, само ще подхрани крехката вяра на италианците в Европа. Все пак Италия е със самочувствие на страна основател на ЕС и очаква респект във времена на нужда.