Съдът нареди София да обявява във Фейсбук колко е мръсен въздухът

[в. Сега]

Съдът задължи София да обявява актуалните данни за замърсяването на въздуха във Фейсбук и на сайта си, след като не може да го прави на информационните табла по спирките на градския транспорт и в станциите на метрото. Мерките бяха определени по колективното дело срещу общината, заведено заради мръсния въздух. София трябва да изпълнява нареденото от съда, докато магистратите излязат с решение. Това няма да случи скоро. В понеделник (11 ноември) процесът беше отложен за февруари заради неготова експертиза.

На страницата на общината във Фейсбук и на сайта ѝ гражданите трябва да имат достъп в реално време за замърсяването с фини прахови частици (ФПЧ 2,5 и ФПЧ 10), приземен озон (О3), азотен диоксид (NO2) и серен диоксид (SO2). Общината беше задължена от съда още през юли да дава актуална информация за нивата на тези ключови замърсители, но е отговорила, че няма технологична възможност това да става чрез информационните табла по спирките и в метрото, припомня lex.bg.

София беше задължена и да мие улиците си два пъти месечно от май до септември и веднъж месечно от октомври до март. Общината е поискала да не прилага тази мярка през зимата, но съдът отхвърли тази молба. Магистратите наредиха това да се прави, ако времето позволява. И освен това общината да обявява на сайта си и график за миенето, както и да предупреждава, ако това няма да се случва заради лошо време.

В страницата на общината трябва да бъде обявявана и ежемесечна справка за извършените проверки за забраната за влизане на товарни автомобили и строителни машини над 4 т в зона “Първа” в София, ако не покриват стандарт EURO4 за изгорели газове. Същата справка трябва да бъде обявявана и за проверките на коли в центъра на столицата, които не покриват стандарта EURO3.

Друго задължение на общината е да предоставя всеки месец отчет колко проверки и наказания са наложени по Наредбата за управление на отпадъците и поддържане и опазване на чистотата. За следващата година СО трябва да представи и план за засаждане на дървета.

Колективният иск срещу общината беше заведен преди 3 години от граждани и неправителствени организации, обединени в “Група за чист въздух”. Те настояват да бъде преустановено замърсяването на въздуха в София и да се установи неефективната реакция на общината в периода 2015 г. – 2017 г.