Съдът остави Навални за 30 дни в ареста

Навални по време на задържането му на летище "Шереметиево" в неделя. [Kira Yarmysh/EPA/EFE]

Съдът уважи искането на прокуратурата за 30 дни арест за руския опозиционер Алексей Навални. “Задържаха го на летището, закараха го в  неизвестно полицейско управление, не пуснаха адвокатите му и сега го осъдиха. Това дори не е пародия на правосъдие”, коментира говорителката му Кира Ярмиш.

Съдът заседава направо в сградата на полицейското управление на московския район Химки.

“Не разбирам какво става тук. Заседание на съд в полицейско управление, сякаш в бункер. Това е висша степен на беззаконие”, каза Навални във видеообръщение.

Първоначално се твърдеше, че съдът заседава в полицията, за да има достъп за журналистите. В крайна сметка обаче те не са допуснати до „залата“. След това се появи друго обяснение – Навални нямал тест за коронавирус, затова се наложило делото да се гледа в участъка.

Федералната служба за изпълнение на наказанията  (ФСИН) поиска постоянно задържане на Навални до съдебния процес на 29 януари. Тогава съдът трябва да се произнесе за превръщането на условната присъда на опозиционера в ефективна заради “многократни нарушения на изпитателния срок”. Става дума за осъждането му на 3 години и половина условно по т.нар. дело “Ив Роше” от 2014 г. По това дело съдът призна Навални за виновен за мошеничество и пране на пари. Изпитателният срок за присъдата бе първоначално определен на 5 години, но след това удължен с още една.

Според властите Навални е нарушил изпитателния срок, като не се върнал веднага от Германия след лечението си, за да продължи да се разписва в полицейското управление.

След произнасянето на съда Навални публикува в канала си в YouTube обръщение, в което призова руснаците да излязат и да протестират. “Не заради мен, заради себе си! Те се страхуват от нас. Те се страхуват, че няма да мълчим. Вече 20 години губим бъдещето си! Не мълчете! Съпротивлявайте се!”, каза той.

По-рано Западът осъди задържането на Навални. Той бе арестуван в неделя (17 януари), когато се прибра в Русия с полет от Германия, където се лекува месеци наред, след като едва оцеля от нападение с отравяне.

САЩ, Европейският съюз, няколко правителства на ЕС, Канада и съветник на новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън незабавно призоваха за освобождаването му, а някои държави от ЕС настояха за нови санкции срещу Москва.

Правозащитните организации също се присъединиха към призивите. Съветът на ООН по правата на човека също настоя за незабавното освобождаване на Навални от ареста.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел написа в Туитър, че задържането на Навални е “неприемливо”. Френското външно министерство обяви, че арестът е причинил “много силна загриженост”.

“Г-н Навални трябва незабавно да бъде освободен, а извършителите на безобразното нападение срещу живота му трябва да бъдат подведени под отговорност”, написа в Туитър и съветникът по националната сигурност на Байдън Джейк Съливан.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео добави, че Америка “категорично осъжда” ареста, като отбелязва с “дълбока загриженост”, че задържането на Навални е последният опит за заглушаване на гласове, критикуващи руското правителство.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова отвърна във Фейсбук, съветвайки чуждестранните лидери да “спазват международното право” и “да се справят с проблемите в собствените си страни”.

Българският външен министър Екатерина Захариева също написа в Туитър, че сме “загрижени” за ареста на Навални и че “призоваваме Русия незабавно да го освободи”.

“Алексей беше задържан, без да бъде обяснена причината”, каза адвокатът му Олга Михайлова пред АФП на летището. И допълни, че ѝ е отказано да го придружи. “Всичко, което се случва сега, е в противоречие със закона”, обобщи тя.

Навални е символ на протестното движение на Русия в продължение на десетилетие, след като се събра популярност като блогър, който разобличава корупцията и като лидер на антиправителствените протести.

Той публикува разследвания в YouTube за богатството на руските политически елити. Някои от видеоклиповете събират милиони гледания и превръщат екипа на активиста в обект на съдебни дела, полицейски набези и арести.

Противникът на Кремъл никога не е заемал изборна длъжност. Той остана втори на кметските избори в Москва през 2013 г., но му беше забранено да се изправя срещу Путин на президентските избори през 2018 г. Сега екипът му се готви да атакува управляващата партия “Единна Русия” на парламентарните избори през септември.