Съд пусна обвинен за руски шпионин да получи награда в Москва

Владимир Путин и Николай Малинов [ТАСС]

Специализираният наказателен съд е разрешил на обвинения от българската прокуратура в шпионаж лидер на движение „Русофили“ Николай Малинов, да пътува до Москва.

На Младенов, който има наложена забрана да напуска страната, му е позволено да пътува от 1 до 5 ноември, става ясно от съобщение на прокуратурата. Поводът за пътуването е покана към Малинов да получи правителствата награда. Отличието вече е връчено на Малинов лично от президента Владимир Путин, предаде ТАСС. Към ордена на Дружбата има и парична премия от 2,5 млн. рубли (около 70 хил. лева). Наградата се връчва за „особени заслуги за укрепването на мира, дружбата, сътрудничеството и взаимното уважение между народите“.

Тъй като от прокуратурата смятат, че съдията, пуснал Младенов е нарушил закона, те са сезирали председателя на Специализирания наказателен съд, както и Инспектората към Висшия съдебен съвет. Главният прокурор Сотир Цацаров настоява съдията да бъде проверен.

Преди седмица от прокуратурата съобщиха, че са намерили достатъчно данни, за да започне наказателно дело срещу първия секретар на Руското посолство в България заради шпионаж. Това обаче няма как да се случи заради дипломатическия му имунитет. Министерството на външните работи съобщи, че замесеният в случая руски гражданин вече е напуснал страната.