Това просто не прилича на Италия

Магазин в района на заразата.

Досега италианците доволно отчитаха, че страната им е подмината от терористични атентати, които през последните години окървавиха Франция, Испания, Германия и Великобритания. Сега страхът от заразата ги обзе далеч по-силно, отколкото терорът плаши европейците. Италианците познаха страха под името “коронавирус”.

Италианският премиер Джузепе Конте призна, че властите не могат да си обяснят как епидемията изведнъж е набрала такава скорост на разпространение. Италия беше спряла полетите за и от Китай още в края на януари. Властите подлагаха на проверка всички пристигащи на италианските летища, независимо откъде идват.

И въпреки това, Италия днес е най-уязвена сред страните извън Азия. До момента на публикуване на този материал официално обявените oт Гражданска защита случаи на зараза са 230, а регистрираните жертви са шест. Най-плашещото е, че повечето от заразените не са имали досег с азиатци.

Улиците на северните италиански градове са пусти, а училищата са затворени. Голяма част от обществения транспорт е спрян. Единадесет селища са отцепени с полицейски и военни блокади. Магазините в областите Ломбардия и Венето бяха изпразнени, след като там бе обявена карантина. Властите препоръчват да се избягват пътувания в Северна Италия. Тези, които планираха да видят прочутия Венециански карнавал, трябва да се примирят. Той бе отменен заради карантината.

Все повече са случаите, в които италианци са блокирани от граничните власти на други държави. В Лион автобус, пристигнал от Милано, е блокиран. На летището на Мавриций самолет с 300 пътници, който пристигна от Милано, бе задържан.

В понеделник истерията набра скорост в областта Лацио край столицата Рим.

За туристическа Италия такава парализа може да се окаже катастрофална. Поставените под карантина Ломбардия и Венето са най-индустриализираната част на Италия. Двете заедно осигуряват 30% от БВП.

Но пък Италия остава вярна на себе си. Аптеките и санитарните магазини не са единствените, които продават защитни маски. Модни брандове не закъсняха да пуснат свои дизайнерски версии. Италианецът открай време е жертва и на модата.

Maska Fendi