“Балкански поток” е разжалван до обикновена българска тръба

Бившият "Балкански поток", който сега е просто българска газова инфраструктура

Газопроводът “Турски поток“ първо бе именуван “Балкански поток“ от властите в София, а засилващият се натиск на САЩ доведе до втора промяна – сега той е “най-обикновена“ българска газова инфраструктура за 1.2 милиарда евро (без ДДС). Тактиката на българския премиер Бойко Борисов да се представя едно и също нещо с различни имена има за цел да докаже пред Вашингтон, че тръбата няма нищо общо с Русия.

Досега е известно, че на изхода си “Балкански поток“ има 90% капацитет, който е резервиран от “Газпром“ и дъщерните му дружества. Стратегическата цел на Кремъл е трасето по дъното на Черно море да заобиколи Украйна.

В сряда премиерът Бойко Борисов направи инспекция с джипката си на строежа на тръбата заедно с изпълнителния директор на “Булгартрансгаз” Владимир Малинов.

“За да няма никакви спекулации, вече си го наричаме инфраструктура, газова на България, ние си правим наша българска инфраструктура”, каза Борисов.

“Това, което поколения десетилетия говориха, че България ще бъде диверсифицирана, е факт, а не бъдеще време. А това, което виждате във всички посоки, е българска газопреносна система”, обясни Борисов

Газопроводът е голяма гордост за българския премиер и той прави чести инспекции на неговото строителство. Чрез този проект той изтъква и мъдростта на своята външна политика, чиято основна доктрина е: “Гледаме да сме добре с всички“.

При инспекцията Борисов поздрави с бибиткане от джипката работници. Той бе посрещнат от един от тях със “Здрасти, бате Бойко“; “Само бате Бойко да живей!. Премиерът махна и каза: “Айде, работете!”

Строим пътища и газопроводи в цялата страна, за да има за младите хора. За да видят колко се е променила България, когато се върнат от западните страни. По време на пандемията работата по участъка между Буховци и Белокопитово на АМ "Хемус" не е спирала. Не е спирала и по всички останали инфраструктурни обекти. Хиляди хора работят по трасето, получават заплати и са доволни.

Geplaatst door Boyko Borissov op Woensdag 29 juli 2020

На 15 юли държавният секретар на САЩ Майк Помпейо предупреди фирмите, които участват в строителството на “Северен поток 2“ и “Турски поток“ да излязат веднага от проектите, иначе рискуват санкции. Преди изявлението на Помпейо новината бе съобщена на премиера Бойко Борисов от американската посланичка Херо Мустафа. На този фон посолството на САЩ излезе с официално съобщение в подкрепа на мирните граждански протести в София.

Месец преди това американски сенатори предложиха законопроект за разширяване на санкциите срещу руските газопроводи “Северен поток 2” и “Турски поток”. Вашингтон смята, че  двата пректа засилват икономическото и политическото влияние на Москва в Германия и други европейски страни.

Български източници твърдят, че санкциите на САЩ биха облагодетелства Турция и Гърция. Спирането на “Турски поток” ще трябва да засили ролята на газовата връзка с Гърция. През нея България трябва да получава американски газ от терминала в Александрупулис.

Още през декември говорител на представителството на САЩ в ЕС заяви, че “Северен поток 2 и втората тръба на “Турски поток” представляват заплаха за европейската енергийна сигурност. Ние работим в тясно сътрудничество с нашите европейски партньори и съюзници, за да гарантираме, че Русия не може да използва европейските нужди от своя износ на енергия, за да окаже зловредно политическо и икономическо влияние.”

Продължението на “Турски поток” през българска територия капацитет от 20 млрд. куб. м годишно. Трасето е дълго 474-километровото трасе само на българска територия и след десетина дни трябва да приключи автоматичното заваряване на тръбите. Очаква се трасето да започне да функционира в средата на следващата година. България ще изплаща проекта с приходи от транзитни такси.

След България газовият коридор трябва да продължи през Сърбия и Унгария. Строител на българската отсечка е саудитският консорциум “Аркад”, а компресорните станции се финансират с кредит от германската компания “Ферощал“.