Войната в Украйна сближава Турция и Гърция

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и гръцкият премиер Кириакос Мистотакис в Истанбул на 13 март 2022 г. [Пресслужба на президента на Турция]

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и гръцкият премиер Кириакос Мицотакис се договориха по време на среща в неделя (13 март) да подобрят отношенията си, въпреки дългогодишните разногласия между двете страни членки на НАТО, обяви Анкара.

Двамата се срещнаха в неделя в Истанбул и отчетоха, че нарастващият конфликт в Украйна е по-голям проблем от дългогодишното напрежение между Атина и Анкара.

Двете страни трябва да играят ключова роля в променящата се ситуация със сигурността в Европа след нахлуването на Русия в Украйна и тяхното засилено сътрудничество ще донесе ползи за региона, се казва в изявление на турското председателство.

Турция споделя морска граница както с Русия, така и с Украйна в Черно море, има добри отношения с двете страни и предложи да посредничи в конфликта.

След петгодишно прекъсване Гърция и Турция се договориха миналата година да възобновят преговорите за преодоляване на различията в Средиземно море, но досега бе постигнат малък напредък.

„Въпреки разногласията между Турция и Гърция, на срещата беше договорено комуникационните канали да останат отворени и да се подобрят двустранните отношения“, се казва в изявлението.

„Изтъквайки, че Турция и Гърция носят специална отговорност за променящата се архитектура на европейската сигурност след атаката на Русия срещу Украйна, срещата се съсредоточи върху взаимните и регионални ползи от засилването на сътрудничеството между двете страни“, се допълва в съобщението. Русия нарича действията си в Украйна  „специална операция“.

Анкара и Атина са в противоречие от години по въпроси, вариращи от противоречиви претенции на Средиземно море до въздушното пространство и миграцията.

Гърция каза, че и двете страни са подчертали изграждането на положителен дневен ред главно в областта на икономиката, където се надяват да постигнат напредък през следващите месеци.

„Имаме големи различия, които не могат да бъдат преодолени лесно“, каза Мицотакис на Вселенския патриарх Вартоломей след срещата с Ердоган.

„Вярвам, че поставяме основите за подобряване на нашите отношения“, посочи той, като добави, че ако има добър напредък, Гърция може да организира през есента среща на Съвета за сътрудничество на високо ниво, механизъм, който двете страни създадоха през 2010 г. за тяхното сближаване.

Страните бяха близо до конфронтация през 2020 г., когато Турция изпрати сондажен кораб в оспорваните средиземноморски води. Ситуацията се облекчи, след като Анкара изтегли кораба, а съседите подновиха двустранните преговори през януари 2021 г.

Те постигнаха малък напредък в 60 кръга от преговори от 2002 до 2016 г.

В четвъртък турският курортен град Анталия беше домакин на първите разговори между руския външен министър Сергей Лавров и украинския външен министър Дмитро Кулеба от началото на руската инвазия.