Туск отказа да приеме протестиращи Българи в Белгия

Протестиращи българи в централата на ЕНП [Фейсбук]

Група българи, живеещи в Белгия, посетиха днес (3 септември) централата на Европейската народна партия (ЕНП) в Брюксел. След като им бе отказана среща, те оставиха официално писмо, с което поставиха въпроси относно институционалната криза до лидерите на ЕНП, и писаха „Оставка“ в книгата за посетители на центалата на това политическо семейство.

Освен до Туск, писмо със сходно съдържание е изпратено и до Манфред Вебер, председател на групата на ЕНП в Европейския парламент.

В писмото си те поставят следните въпроси до представителите на ръководството на ЕНП, член на чието семейство е управляващата партия ГЕРБ:

 • Придържа ли се ПП ГЕРБ към върховенството на закона като една от основните ценности в устава на ЕНП, а също и основна ценност според чл. 2 от Договора за Европейския съюз?
 • Имат ли основание протестите в България, свързани с липсата на върховенство на закона в страната и ако НЕ какви са аргументите на ЕНП?

Задават се също въпроси по отношение изявлението на Манфред Вебер, председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент от 10 юли 2020 г., в което той заявава:

„Групата на ЕНП напълно подкрепя българското правителство на Бойко Борисов в усилията му да защити икономиката от отрицателните последствия от кризата с COVID-19, в борбата срещу корупцията и в напредъка в процеса на присъединяване към еврозоната.“

„Каквито и да са политически действия, които подкопават независимостта на съдебната система и пречат на борбата с корупцията, ще подложат на опасност успеха на България в Европа и ще върнат назад конкретния напредък и подкрепата за България, които наблюдаваме през последните години.“

В тази връзка по-конкретно протестиращите в Брюксел българи попитаха висшите представители на ЕНП:

 • Потвърждава ли Манфред Вебер с днешна дата подкрепата на Групата на ЕНП в Европейския парламент към българското правителство относно борабата му срещу корупцията и на какви конкретни примери се основава тази подкрепа?
 • Предвид незавидните места в различни класации (последно място в ЕС по индекс на корупцията, най-бедна държава в ЕС, 111-то място в глобален аспект и последно в ЕС по свобода на словото), какъв конкретно успех и напредък на България е визиран в изявлението, имайки предвид, че партия ГЕРБ управлява през последните близо 10 години, а премиер и в трите последни правителства е нейният лидер Бойко Борисов?
 • Потвърждава ли ЕНП еднозначно, че съдебната система в България е независима?
 • Кои са конкретните визирани политически действия, които подкопават независимостта на съдебната система и пречат на борбата с корупцията?

Относно предложените от ГЕРБ промени в Конституцията на Република България и в частност текстовете за ролята и статута на Главния прокурор, които пораждат съмнения, че неговата недосегаемост става все по-затвърдена, българите в Брюксел питат:

 • Как ЕНП ще коментира тези промени в контекста на върховенството на закона и независимата съдебна система, като негов гарант?

По отношение на предстоящите дебати в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) към Европейския парламент , както и в пленарна зала на Европейския парламент  за институционалната криза и активната дейност в тази насока на евродепутатите Елена Йончева (БСП/ПАСД) и Радан Кънев (ДСБ/ЕНП), те попитаха:

 • Как ЕНП ще коментира информацията, разпространена в българските медии и от евродепутата Емил Радев (ГЕРБ/ЕНП), че дебатите не са получили достатъчно подкрепа именно от групата на ЕНП?
 • За ЕНП приемливо ли е в действията си членовете на Европейския парламент да се ръководят от тесни политически интереси, дори когато една от основните ценности, върху която е изграден ЕС, изглежда е нарушена?

Относно изтеклите записи на Бойко Борисов, чиято автентичност беше потвърдена от независими лаборатории и в които става ясно, че прокуратурата се използва за справяне с лични, бизнес и политически противници, бяха зададани следните въпроси:

 • Приемливо ли е за ЕНП подобно поведение от страна на европейски политик?
 • По какъв начин такова поведение допринася за независимата съдебна система и борбата с корупцията, визирани в изявлението на Манфред Вебер от 10 юли тази година?

Това е поредната от поредицата инициативи на българите в Белгия в подкрепа на техните сънародници в България и с искане за оставка на кабинета Борисов 3, на главния прокурор на Република България Иван Гешев и за възстановяване на върховенството на закона в държавата.

Протестиращите българи заявяват готовност да продължат с протестите си тук, като следващият ще се състои в Деня на Съединението, 6 септември, пред сградите на Европейската комисия и на Съвета на Европейския съюз.