Унгария иска Черна гора и Сърбия да влязат в ЕС преди 2025 г.

Унгарският външен министър Петер Сиярто подчерта, че Черна гора и Сърбия са на практика готови за присъединяване и че интеграцията на Западните Балкани е в интерес на политиката, икономиката и сигурността на ЕС. [Снимка: Alexandra Brzozowski]

В интерес на икономиката и сигурността на Европейския съюз е Черна гора и Сърбия да се присъединят към него преди 2025 г. Това каза унгарският външен министър Петер Сиярто пред Варшавския форум за сигурност в сряда, 2 октомври.

Министърът се фокусира върху ползата от преместването на външните граници на ЕС на югоизток. И остави на заден план бавния темп на преговорите за присъединяване на двете балкански държави. По думите му това ще държи още по-далече потока от “нелегални мигранти” – нещо, което много тревожи Унгария.

Сиярто подчерта, че Черна гора и Сърбия са на практика готови за присъединяване и че интеграцията на Западните Балкани е в интерес на политиката, икономиката и сигурността на ЕС.

Всички държави-членки, включително Унгария, биха спечелили икономически от включването на шест държави от Западните Балкани в Европейското пространство за свободна търговия, тъй като ЕС е основният търговски партньор на всяка от тях, каза Сиярто.

Колкото до сигурността, Сиярто смята, че колкото по на юг е външната граница на ЕС, толкова “по на юг ще бъде спрян потокът от нелегални мигранти”. “Ние не споделяме позицията на Европейската комисия, че разширяване няма да има до 2025 г. То трябва да се случи много по-рано”, каза Сиярто.

Постът на комисар по европейска политика за съседство и преговори за разширяване в новата ЕК беше предложен на Унгария от номинираната за председател Урсула фон дер Лайен. Будапеща издигна бившия министър на правосъдието Ласло Трочани, но кандидатурата му беше отхвърлена от Европейския парламент заради конфликт на интереси.

Разширяването е един от приоритетите на Унгария, защото страната граничи със Западните Балкани и има обща граница със Сърбия. Будапеща също настоява Румъния, България и Хърватия да се присъединят към Шенген.

Отхвърлянето на Трочани постави в неудобно положение премиера Виктор Орбан. Той е в постоянен конфликт с Брюксел заради твърдата си позиция по отношение на миграцията и други политики, които според ЕС подкопават върховенството на закона и демокрацията.

Сега Унгарското правителство предлага за еврокомисар дипломата Оливер Вархей.

Въпреки уверенията на Урсула фон дер Лайен, че политиката на съседство и отношенията между ЕС и Западните Балкани ще са приоритет по време на мандата на оглавяваната от нея комисия, държави като Франция или Холандия декларираха ясно нежеланието си нови членове да бъдат приемани в обозримо бъдеще.

“Нищо няма да се случи в тази посока. Няма значение кой ще бъде комисар по разширяването”, коментира пред EURACTIV Германия Дьорд Шопфлин дългогодишен унгарски евродепутат от управляващата партия ФИДЕС.