Чехия, Полша и Унгария са нарушили законите на ЕС с отказа си да приемат бежанци

С отказа си да приемат бежанци в разгара на кризата през 2015 г. Чехия, Унгария и Полша са нарушили законодателството на ЕС. Това се казва в разпространено в четвъртък (31 октомври) становище на Елинор Шарпстън, генерален адвокат на Съда на ЕС.

Становището генералния адвокат не определят какво решение ще постанови съда по делото, заведено от Европейската комисия срещу трите страни-членки след отказа им да приемат бежанци от Италия и Гърция. Но съветите ѝ често имат влияние. С отказа на трите държави да изпълнят задълженията си по силата на временния механизъм за задължително разселване на търсещи международна закрила лица, те са нарушили законодателството на ЕС, се констатира в становището, разпространено от Съда в Люксембург.

Полша се противопостави на становището. Говорител на правителството обяви, че „най-важната цел… е да се гарантира сигурността на гражданите“, предаде полската информационна агенция PAP. Варшава действа “в интерес на полските граждани и в защита срещу неконтролирана миграция”, заяви говорителят Пьотр Мюлер.

Унгарското правителство също критикува съобщението и обяви, че позицията на страната остана непроменена. “Независимо дали става въпрос за еднократна квота или за постоянна, задължителна квота, Унгария отказва”, обяви говорителят на правителството Золтан Ковач в Туитър.

През 2015 г., докато Европа се бореше с притока на хора, търсещи убежище, много от тях от разрушена от войната Сирия, Европейският съюз обяви временен механизъм за разселването на хилядите бежанци от най-засегнатите страни – Италия и Гърция в други части на съюза.

Чехия, Унгария и Полша обаче отказаха и така ЕК се задейства срещу тях.

Според Шарпстън опасенията за сигурността на трите държави не да достатъчен аргумент. Те имат право да забранят достъпа на хора, които се приемат за заплаха и „духът на взаимно доверие и сътрудничество трябва да надделее“.

“Споделяне на тежестта”

В становището си генералният адвокат отсича, че това, че някои държави-членки не изпълняват задължението си за солидарност, защото за тях решенията са „нежелани или непопулярни“, е опасна първа стъпка към разпадането на подреденото и структурирано общество, управлявано от върховенството на закона.

“Принципът на солидарност понякога предполага да се сподели тежестта”, се казва в становището й.

В крайна сметка, сключена през 2016 г. сделка между ЕС и Турция значително намали броя на търсещите убежище, достигащи Европа. В замяна на милиарди евро от ЕС Турските власти полагат усилията си да предотвратят преминаването на бежанци към Гърция.

Въпреки че ситуацията вече не е така критична, принципът за разселване на търсещите убежище остава важен за ЕС, тъй като цели да създаде работеща нова система за разпределение на мигрантите между държавите-членки.

Работата по преработването на механизма обаче е в застой заради позицията на държавите-членки от Източна Европа.

През септември четири страни – Франция, Германия, Италия и Малта, постигнаха споразумение помежду си за преместване на търсещите убежище, надявайки се, че това ще послужи като ядро ​​за по-широко, постоянно споразумение за ЕС. Съпротивата обаче пречи това да се случи. Все пак някои от 100-те мигранти, слезли в сряда на остров Сицилия от кораб, управляван от Лекари без граници, който ги спаси в Средиземноморието, бяха прехвърлени в Германия и Франция.