Чешкото председателство на ЕС ще даде приоритет на борбата с хибридните заплахи

Заместник-министърът на отбранителната политика и стратегия на Чехия Ян Хавранек говори на пресконференция в Елблаг, Полша, 21 юни 2021 г. [TOMASZ WASZCZUK/EPA]

Чешкото председателство на Съвета на ЕС ще постави акцент върху хибридните заплахи, като ускори дискусиите за дезинформацията, заложени в Стратегическия компас на ЕС, заяви пред EURACTIV заместник-министърът на отбраната Ян Хавранек.

Нахлуването на Русия в Украйна изведе отново на преден план кибер и дезинформационния компонент на войната. „Киберпространството е неразделна част от войната“, заяви Хавранек.

„Не е задължително войната да се води само в киберпространството, но тя се води и в киберпространството и в информационния домейн“, каза той.

В сряда (11 май) обаче Михайло Федоров, вицепремиер и министър на цифровата трансформация на Украйна, заяви пред репортери в Париж, че руската киберофанзива не е постигнала големи пробиви, като подчерта, че „от началото на войната не може да се отчете реална руска победа в кибератаките срещу критични субекти“.

„Провеждането на войната беше изненадващо на много нива“, призна Хавранек.

По отношение на дезинформацията Русия се представя по-добре. Според неотдавнашен доклад, видян от EURACTIV, въпреки забраната на RT и Sputnik от страна на Европейската комисия, съдържанието на руските държавни медии все още се разпространява в социалните медии.

„Руската кампания за дезинформация е индивидуално насочена и съобразена с аудиторията“, призна чешкият министър, като отбеляза, че „няма едно решение, което ЕС да прилага във всички държави“ и че трябва постоянно да се адаптира.

Чехия планира да разгледа тези въпроси по време на ротационното председателство на Съвета на ЕС, което започва през юли.

Прага иска да ускори обсъжданията относно два проекта, които бяха въведени в Стратегическия компас – новата военна стратегия на ЕС: Инструментариум за хибридни системи и екипи за реагиране и Инструментариум за борба с чужда информационна манипулация и намеса.

„Това са два взаимосвързани набора от мерки, които Европейският съюз би могъл да предприеме, и те се основават на съществуващи инструменти, включително на аналитичния капацитет на East StratCom Task Force“, заяви Хавранкед.

Тази работна група беше създадена през 2015 г., за да се справи с руските кампании за дезинформация. „Тя се оказа много ценна и бих казал, че трябва да продължи да се разширява“, каза той и призова за създаването на подобни работни групи.

Тази работна група беше създадена през 2015 г., за да се справи с руските кампании за дезинформация. „Тя се оказа много ценна и бих казал, че трябва да продължи да се разширява“, каза той и призова за създаването на подобни работни групи.

„Имам предвид Мали например, където не успяваме да спечелим сърцата и умовете на населението чрез способността си да общуваме и където се сблъскваме с дезинформация, потенциално спонсорирана от Русия“, добави министърът.

Чешкото правителство също така иска да използва шестмесечното си председателство, за да допринесе за следвоенната стабилност и възстановяването на Украйна, да повиши енергийната сигурност и устойчивостта на европейската икономика, както и да укрепи европейските отбранителни способности, каза Хавранек.

„Ще разгледаме и сътрудничеството между ЕС и НАТО, включително в хибридната и кибер областта“, добави той.

По-добра координация

Европейското сътрудничество в областта на киберсигурността понякога се оказва трудно. Ръководителят на ENISA, агенцията на ЕС за киберсигурност, наскоро предупреди, че сегашната система за докладване на инциденти е твърде бюрократична и „не работи“.

„Постигнат е голям напредък в координацията, но, разбира се, винаги може да се постигне повече“, каза Хавранек.

„На хартия имаме солидна основа, но след това се стига до практическото прилагане от отделните държави-членки“, добави той, като отбеляза, че може да има различни начини за укрепване на устойчивостта на критичната инфраструктура, която често е частна собственост. „Това прави малко по-трудно за правителството да се увери, че тя е сигурна“, каза той.

Предстоящата директива на ЕС за киберсигурността (NIS2) има за цел да се справи със слепите места на държавите от ЕС, за да се подобри тяхната устойчивост. Но чешките частни компании са обезпокоени, че това ново законодателство ще наложи допълнителни финансови и административни тежести върху техния бизнес.

„Не трябва да забравяме, че не всяка компания разполага с финансови ресурси или кадрови потенциал, за да изгради специални отдели, посветени на този въпрос“, заяви пред EURACTIV.cz Катержина Калужова, мениджър „Цифрова икономика“ в Чешката конфедерация на промишлеността и транспорта (SPCR).