OOH предупреди за рекордни парникови емисии

Венеция, 24 ноември 2019 г. [EPA-EFE/ANDREA MEROLA]

Може да се очаква, че температурите ще се повишат с 3.2C през този век при настоящите обещания на държавите. Това създава опасност от „широко и разрушително въздействие върху климата“, предупредиха във вторник (26 ноември) международни експерти.

Ръководителят на Световната метеорологична организация обясни, че глобалните температури могат да се повишат с 3-5 градуса в сравнение с прединдустриалната епоха, ако нищо не бъде направено, за да се спрат нарастващите вредни емисии. Това е повече от три пъти над договорените граници на емисиите.

Емисиите на парникови газове се покачиха до рекордно ниво през миналата година, заяви Организацията на обединените нации в своя доклад по темата, публикуван преди преговорите за климата на ООН в Мадрид. Разговорите следващата седмица са насочени към стимулиране на световните лидери за ограничаване на климатичните промени.

Докладът измерва колко трябва да бъдат намалени емисиите, за да може глобалното затопляне да се ограничи до 1,5 С над нивото отпреди промишлеността, както е договорено в Парижкото споразумение от 2015 г. Миналата година ООН предупреди за огромни промени в световен мащаб, ако тази цел не бъде постигната, като изчезването на почти всички коралови рифове и повечето арктически ледници.

Според настоящите национални обещания за намаляване на вредните емисии „може да се очаква температурите да се повишат с 3.2C през този век, което ще доведе до широко и разрушително въздействие върху климата“, се казва в обобщение на доклада на Програмата на ООН за околната среда (UNEP).

„Като дядо не бих искал да оставим това на внуците ни“, казва водещият автор на доклада Джон Кристенсен на пресконференция в Женева.

„С 3 градуса бихме загубили доста голяма част от сегашния (селскостопански) добив и райони като Африка, където населението нараства, наистина биха пострадали“, заяви генералният секретар на Световната метеоролигча организация Петери Таалас.

Докладът на UNEP казва, че най-безопасният праг на температурата, определен в Париж – от 1,5 ° С, все още е постижим, но ще изисква намаляване на емисиите от 7,6% годишно между 2020-2030 г. Ограничаването на покачването до 2C би означавало годишни съкращения от 2,7%.

„Частичните промени няма да имат ефект. Говорим за трансформация. Просто трябва да трансформираме обществата през следващите 10 години “, каза Кристенсен.

Докладът показа, че емисиите, включително тези от промяна в използването на земята, като обезлесяването, все още не са достигнали своя пик и са се увеличили до рекордните 55,3 гигатона в еквивалент на въглероден диоксид през 2018 г.

Кристенсен призова държавите, които удобно са постигнали заложеното от тях, като Турция и Русия, да формилират по-сериозни цели.

Докладът посочва САЩ като един от няколкото големи замърсители, заедно с Бразилия и Япония, които не достигат своите собствени цели или национално определени приноси. Този месец администрацията на Тръмп депозира документи за отказ от Парижкото споразумение, което е първата стъпка в процеса по официален отказ.

Някои официални лица омаловажават влиянието на американското решение. Те твърдят, че компаниите, както и щатите и градовете са засилили ангажиментите си за борба с изменението на климата.

Все пак изпълнителният директор на UNEP Ингер Андерсен призова Вашингтон да преразгледа позицията си.

До 2020 страните трябва да определят по-амбициозни цели за намаляване на емисиите. “Ако го бяхме направили преди 10 години, щеше да е по-лесно”, каза Андерсен.

Миналата седмица доклад, на който UNEP е съавтор, показа, че основните производители на изкопаеми горива са готови да разрушат глобалните екологични цели с добив на въглища, нефт и газ през следващото десетилетие.

По-късно тази седмица се очаква мнозинството от евродепутатите символично да обяви „извънредна ситуация за климата“ по време на дебат за Мадридската конференция. Целта е да се  засили натискът върху новата изпълнителна власт в ЕС да поеме по-голяма водеща роля в борбата срещу изменението на климата.