България почти няма независими медии, обяви бивш посланик на САЩ

РАЗГРАНИЧАВАНЕ: All opinions in this column reflect the views of the author(s), not of EURACTIV.COM Ltd.

Джеймс Пардю

В България почти няма независими медии, а страната е заразена от широкомащабна корупция. Това пишe в политическото издание The Hill бившият американски посланик в София Джеймс Пардю. Той публикува коментарна статия само няколко дни преди официалното посещение на българския премиер Бойко Борисов в САЩ, където ще се срещне с президента Доналд Тръмп.

Пардю описва положението в България, което се влошава след десетгодишно управление на Борисов. Другият фокус на бившия дипломат е състоянието на медиите, което се влошава непрекъснато през последните 17 години.

“През 2002 г. пресата в България бе собственост на големи интернационални компании, беше относително независима и понякога агресивна в отразяването на грешките на правителството. Днес независимите международни медийни групировки ги няма, заместени са от местни олигарси и “бизнесмени”, които използват медиите, за да влияят на правителството и съдебната система”, казва Пардю.

“Един човек – депутатът Делян Пеевски, е главната фигура в частните български медии днес. Твърди се, че притежава 80 на сто от пазара, включтелно и голям дял от разпространението на печата в страната“, допълва дипломатът.

Според него „финансирането на контрол“ върху медиите в България е доста неясно, а “Пеевски и шепа други олигарси притежават или контролират почти всички големи “частни” всекидневници и тв канали в България“.

“Пеевски и сподвижниците му използват медиите, за да подкрепят съществуващата политическа властова структура, която пък защитава тях. Техните медии дискредитират независими журналисти, политически опоненти, бизнес конкуренти и атакуват неправителствени организации и активисти, които настояват за върховенство на закона, свобода на медиите и защита на човешките права”, пише дипломатът.

Той посочва, че медиите в България изпитват финансови затруднения, а правителството и премиерът използват европейските фондове, за да ги направят зависими. Според Пардю журналисти често сплашвани, а има голяма автоцензура. Това наблюдение до голяма степен се покрива и с позицията на “Репортери без граници“, които поставят България на 111-та позиция по медийна свобода в Европа. Зад нея са само Беларус, Русия и Турция.

“Резултатът от потискането на независимата преса в България е изкривяване на медийния сектор, подкопаване на общественото доверие в медиите и създаване на национална политическа среда, в която от правителството и престъпността не се търси отговорност, няма и сериозна опозиция на настоящото правителство”, посочва Пардю.

Бившият дипломат критикува и американския президент Тръмп за агресивното си поведение към критичните медии. “Едва ли двамата с Борисов ще обсъждат тези проблеми при срещата си“, казва Пардю и припомня, че Тръмп често “проповядва” срещу медиите:

“Когато го прави, президентът следва схемата, използвана от някои бивши и настоящи чужди лидери като Борисов, да се задуши истината и да се потули отговорността на правителствата в съответните страни”, се казва в статията за The Hill.

Според Пардю най-далеч в това отношение е отишъл руският президент Владимир Путин, за когото се твърди, че е използвал дори покушения срещу журналисти. Дипломатът казва, че в страни като България и Унгария се използват “по-изкусни кобминации” за подчиняване на медиите – например консолидирането на собствеността им.

“Когато Доналд Тръмп използва силата на президентството, за да атакува и унижава професионалните независими медии за това, че поставят под въпрос решенията на правителството и показват истината за корупцията и провалите на хаотичното му управление, той на практика прилага същите тактики за сплашване, като тези в България и Русия. По същия начин и когато главният прокурор на САЩ се превърне в политически служител, защитаващ президента от правни проблеми, върховенството на закона в САЩ е в опасност”, казва Пардю.