Истинските преторианци на Гешев нямат бради и пищови

РАЗГРАНИЧАВАНЕ: All opinions in this column reflect the views of the author(s), not of EURACTIV Media network.

Действията на служебните министри Стоилов и Рашков ще позволят на обществото да види как преторианците на Гешев във ВСС са готови да отрекат реалността, за да предпазят с телата си своя истински началник. [Юлия Лазарова/"Дневник"]

През последната година и половина в обществото се оформи грешната идея, че Бюрото по защита към главния прокурор е личната преторианска гвардия на Иван Гешев. Да, Бюрото изглежда като crème de la crème в системата от институции, които бяха закрепостени към персоналната власт най-едрия помешчик, вграден във фасадата на българската декоративна демокрация. Хората в Бюрото са едри, брадясали, въоръжени, изглеждат зли, преди година можеха да влязат във всеки кабинет и да отведат всеки чиновник. Латиноамериканска показност в задния двор на ЕС.

Макар и внушителни, гавазите на Гешев не са онова, което го пази.

Истинската преторианска гвардия на главния прокурор се намира във Висшия съдебен съвет. Тя е съставена от магистрати с дългогодишни кариери, излъчени от всички краища на завладяната ни демокрация и готови да пазят Гешев с имената си, репутацията си, следвайки сляпо аргументите на своя началник. Това е така, защото те дължат своя успех, заплати и дори благоприличие на статуквото, което е довело на власт техния началник, Те са продукт на същата система, срещу която гражданите протестираха през 2013 и 2020 г.

Оперативната комбинация между министрите на правосъдието и вътрешните работи Янаки Стоилов и Бойко Рашков не може да доведе до уволнението на главния прокурор Иван Гешев. Но може да стори нещо друго – да освети още едно тъмен институционален ъгъл, в който се крие един от корените на злото, така да се каже.

Нещо подобно се случи на Росенец в началото на юли миналата година. Летният сарай на Доган бе издигнат безпардонно пред очите на цялото българско общество, но голяма част от хората видяха мащаба на проблема едва през кадрите с изхвърления в храстите флаг от служителите на НСО.

Във ВСС изхвърлени знамена няма да има. Словосъчетанието “върховенство на закона” ще бъде използвано в защита на неприкосновеността на главния прокурор, а всички, които се опитват да върнат нормалността, ще бъдат обвинени в политически натиск. Въпреки това действията на Стоилов и Рашков ще позволят на обществото да види как преторианците на Гешев във ВСС са готови да отрекат реалността, за да предпазят с телата си своя истински началник.

През септември 2020 година уволнението на Гешев бе поискано първо от Съюза на съдиите в България. Тогава ВСС отказа без аргументи дори да дебатира по темата, защото Гешев нямаше нужда да привлича вниманието, докато хората по улиците правеха своето второ “Велико народно въстание”. Тогава правосъден министър бе Данаил Кирилов (ГЕРБ), който е част от епистоларния роман на главния прокурор.

Сега Данаил Кирилов го няма, ГЕРБ не са най-голямата партия, Борисов не е премиер, а главният прокурор се опитва вече година и половина да не привлича вниманието към себе си, защото обществото явно се опитва да разбере какъв е проблемът. Дебатът във ВСС има силата да покаже на голяма част от хората как 17 членове на ВСС са способни да отгледат чудовище, което да изглежда на моменти по-силно от самата демокрация.