Какво имаше предвид Макрон с българските трафикантски мрежи?

РАЗГРАНИЧАВАНЕ: All opinions in this column reflect the views of the author(s), not of EURACTIV.COM Ltd.

Карикатура на Христо Комарницки, в. СЕГА

Френският президент Еманюел Макрон скандализира мнозина с интервюто си в крайнодясната медия „Актуални ценности“. В България и в Украйна особено остро реагираха на думите му:

“Предпочитам хора дошли от Гвинея и Кот д’Ивоар, които са тук и работят (законно), отколкото български или украински трафикантски мрежи”.

Необходимо е да се припомни контекста – Макрон говореше за това, че Франция издава стотици хиляди туристически визи на хора, които “не си тръгват”, и много от които източват френската здравна система.

Защо Макрон е избрал България и Украйна като пример за страни, чиито граждани или трафикантски мрежи злоупотребяват с френската здравна система? Нито българите, нито украинците имат нужда от трафикантски мрежи, за да влязат във Франция.

Нещо повече, България е страна членка на ЕС, и след като през 2014 г. изтече максималният седемгодишен преходен период, който Франция запази до последния ден, българите в тази страна ползват и „четирите свободи“, включително свободното движение на работна ръка, наред с това на стоки, капитал, услуги. Тоест българите не само можем да посещаваме Франция, но можем да останем там да работим, без каквито и да било формалности.

Франция вече не издава визи дори на украинците – те имат право да посещават страните от Шенген безвизово, с престой до три месеца, което обаче не им дава право да работят. Тоест нито България, нито Украйна са сред страните, на чиито граждани Франция издава визи. Освен това, гражданите на ЕС имат право на спешна медицинска помощ при престой в друга държава от Съюза, като разноските се поемат от страната, в която са здравно осигурени. (Системата е тромава, но нищо не пречи да бъде подобрена.)

Ако Макрон има предвид обаче, че български или украински трафикантски мрежи вкарват граждани от трети страни във Франция, той трябва да го каже по-ясно. Известно е, че години наред около Държавната агенцията за българите в чужбина (ДАБЧ) вървеше трафик с продажба под масата на български паспорти срещу подкупи от порядъка на 5000 евро. Известно е, че има задържани такива граждани в други държави от ЕС, и техните власти установяват, че тези лица дори не говорят български.

Може би затова най-острата реакция в България дойде от лидера на ВМРО Красимир Каракачанов, за когото мнозина подозират, че е осигурявал политически чадър на трафикантските мрежи, ако не нещо повече, за търговията с паспорти…