На вниманието на главния прокурор на ЕС

РАЗГРАНИЧАВАНЕ: All opinions in this column reflect the views of the author(s), not of EURACTIV Media network.

The Brief е ежедневният коментар на EURACTIV.com

“Ню Йорк Таймс“ публикува в неделя обширно и добре документирано трансгранично журналистическо разследване, озаглавено „Земеделските стопани: как олигарсите и популистите доят ЕС за милиони“.

Разследването разкрива как субсидиите на ЕС за земеделски стопанства (65 милиарда евро годишно) помагат за налагането на своеобразен съвременен феодализъм, при който дребните земеделски производители се подчиняват на политически свързани поземлени барони.

В него се казва, че унгарският премиер Виктор Орбан е осигурил земя на политически съюзници и членове на семейството си, с цел получаване на субсидии. И че компания, сформирана от чешкия премиер Андрей Бабиш, получи поне 37 млн.  евро субсидии миналата година.

Излишно е да казвам, че това беше най-горещата тема на ежедневния журналистически брифинг на Европейската комисията, като засенчи въпросите за формирането на новата комисия Фон дер Лейен.

Един от големите въпроси беше: как беше възможно това да се възпроизвежда през толкова години? Къде беше Комисията, къде беше OЛАФ, къде беше надзорът на ЕС?

Имам да разкажа своя история.

През януари 2018 г. публикувах в блога си, който наблюдаваше  българското председателство на Съвета на ЕС, коментарна статия, озаглавена „Мафията властва в българското селско стопанство с помощта на субсидиите от ЕС“.

Нейният автор, юристът Георги Керелов, описва явление, за което много хора знаят, но никой не смее да говори: малките собственици на земи в България са подвластни на селскостопански производители от мафиотски стил, които получават субсидиите от ЕС, предназначени за земята им, понякога с разрешение (и нелепо нисък наем) и много често без разрешение.

Лично познавам хора, които притежават земя, но нейните субсидии взема местен бабаит, и те не смеят да се оплачат.

Погрешно мислех, че това е явление, съществуващо само в България.

Междувременно Deutsche Welle съобщи за подобни схеми за присвояване на земя в Словакия: мрежи, съставени от местни словашки политици и бизнесмени, узурпират контрола върху обработваемата земя, за да си пълнят джобовете с директните безвъзмездни субсидии на ЕС за селскостопански площи.

Разследващият журналист Ян Куциак и годеницата му бяха убити на 21 февруари 2018 г., като данни свидетелстват, че той е разследвал подобни случаи. Твърди се, че словашките медии  се стахуват да пишат на тази тема, страхувайки се да не бъдат съден и съсипани финансово.

По онова време се обърнах към Комисията, която ме посъветва да питам Службата на ЕС за борба с измамите OЛАФ, което и направих.

Първо ОЛАФ ме попитаха дали искам да узная дали се разследват измами със земеделски фондове в България като цяло, или се интересувам от за конкретно разследване. След това получих бюрократичния отговор, че „ОЛАФ обикновено не дава коментари по случаи, които разследва или не разседва“.

Бях също насочен към националните власти, които така или иначе никога няма да допуснат, ме има измама.

Всичко това изисква вниманието на новия главен прокурор на ЕС Лаура Кьовеши, която е от региона и познава много добре психологията на местната мафия. Подобно разследване несъмнено ще успее да докаже и кой е поръча убийството на Куциак и на годеницата му.