Радев: Северна Македония трябва да си промени Конституцията

В ексклузивно интервю за EURACTIV българският президент Румен Радев обясни надълго и нашироко причините за ветото, което не позволява на Северна Македония да започне преговори за присъединяване към ЕС, но предложи и път за решаване на проблема, който включва промяна в Конституцията на страната.

„Македонските българи трябва да получат равно третиране с останалите, които са записани в тяхната Конституция. Това е въпрос на принципи, а не на преговори“, каза българският президент.

В отговор на изричен въпрос дали има изрична нужда от промяна в македонската конституция, Радев отговори: „Вие казвате отговорът. Слушахме много декларации за тези четири години, откакто подписахме Договора за добросъседство, но няма резултати. Искаме да видим необратими устойчиви резултати, които за обвързани юридически. Всичко е в техните ръце“.

„България винаги е вярвала, че ние сме братя. И като братя трябва да има взаимно уважение на човешките права и прогрес при прилагането на Договора“, допълни държавният глава.

Радев напомни, че България е преминала през болезнен процес, за да се присъедини към ЕС и никоя страна не трябва да се чувства привилегирована.

„Ние сме силно мотивирани в България, за да видим всички страни от Западните Балкани членове на ЕС и затова винаги сме били двигател на този процес. Ние имаме специални отношения със Северна Македония, с които сме много повече от съседи и приятели. Хората от двете страни на границата са обвързани от общата история и култура. Вятърът на историческите събития са разделили много семейства. Затова България първа в света призна независимостта на тази света. Ние винаги сме били там в трудни моменти“, каза той.

Румен Радев призна, че някои от европейските партньори на България продължават да не разбират защото страната е оттеглила своето „да“ за Република Северна Македония.

„Ние не сме тези, които спират процеса, който зависи от самата страна-кандидат. Ние сме пазители на европейските принципи и ценности на нашия съюз като недопускане на дискриминация и защита на човешките права, която са ясно посочени в Копенхагенските критерии. Добрите междусъседски отношения също са един от основните принципи на ЕС“, каза президентът.

„Преди 4 години ние смятахме, че с Договора за добросъседство ще се сложи край на нашите сложни отношения със Северна Македония, както се случи с Гърция след Преспанското споразумение. Но сега има влошаване на изпълнението на договора. Езикът на омразата срещу българите в Северна Македония се засили. Ние не виждаме политическа воля за спиране на злоупотребите и фалшификациите с българската история и културно наследство“, обясни той.

Президентът каза, че България е в процес на преговори за по-добро да прилагане на сегашния договор, който трябва да бъде спазван, но също така трябва да бъдат спазвани и основополагащите договори на ЕС.

„Днес повече от 120 000 македонски граждани имат българско гражданство. Те не са просто български граждани, а и европейски“, каза Радев.