Геополитика

17-02-2020

Защо Америка засенчва ЕС на Балканите?

Не всеки ден можем да станем преки свидетели на ускоряване на хода на историята, а на Балканите в момента се случва точно това. За много кратко време Сърбия и Косово предприеха решителни стъпки към нормализиране на отношенията си.
17-02-2020

ЕС в откровен разговор със Западните Балкани за членството им

ЕС опитва да запази доверието на Балканите, след като наруши обещанието си за старт на преговори за членство с Албания и Северна Македония миналия октомври.
15-02-2020

Макрон представи реформа срещу “отслабването на Запада”

"Чакаме доклада през март ... в зависимост от това, ако резултатите са положителни, тогава би трябвало да сме в състояние да започнем преговорите", каза Макрон на въпрос за разширяването на ЕС.
15-02-2020

САЩ дават $1 млрд. за по-малка зависимост на Източна Европа от Кремъл

"В знак на подкрепа за нашите европейски приятели САЩ планират да предоставят до 1 милиард долара за финансиране на страните от Централна и Източна Европа, участващи в инициативата "Три морета", каза Майк Помпео.
13-02-2020

Германец е арестуван за незаконен износ на военна техника за Русия

Германската прокуратурата съобщи за ареста на бизнесмен по подозрение, че е изнесъл техника с двойна употреба за милиони евро за Русия. Екипировката може да бъде използвана за военни цели, което е нарушение на санкциите на ЕС.
12-02-2020

България е сред топ поддръжниците на ЕС в света

Папата и Путин са най-харесваните световни лидери от българите. Руският президент се ползва с по-голямо доверие в България, отколкото в собствената си страна, сочат данните на "Галъп интернешънъл".
11-02-2020

А ако коронавирусът достигне Африка?

В атмосфера на нарастващата загриженост относно епидемията от коронавирус, министрите на здравеопазването на ЕС ще се съберат в Брюксел в четвъртък (13 февруари), за да обсъдят готовността на Европа да се изправи срещу потенциална мащабна епидемия от вируса.
11-02-2020

Доверието в НАТО е спаднало във Франция, Германия и САЩ

Публичният образ на НАТО във Франция, Германия и САЩ се е влошил рязко, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп и френският президент Еманюел Макрон поставиха смисъла на Алианса под въпрос, сочи ново проучване на центъра за изследвания "Пю".
10-02-2020

САЩ обещават още борба с корупцията в България

"През миналата седмица САЩ издаде забрана на едно име, но няма да е последното. Стъпка по стъпка - това е пътят в борбата с корупцията", каза Херо Мустафа
08-02-2020

Европейската комисия ще засили връзките си със Западните Балкани

Новата методология на разширяването на ЕС има за цел да засили връзките със страните от Западните Балкани, особено с тези, които вече са започнали преговори за членство в ЕС, заяви еврокомисарят по разширяването Оливер Вархели, пише EURACTIV Сърбия.
Политика 06-02-2020

Има ли други желаещи да напуснат ЕС?

Дори преди Европейският парламент да подпише законопроекта за Брекзит и Обединеното кралство да напусна ЕС, много анализатори започнаха да се чудят коя държава ще е следващата
05-02-2020

САЩ обвиниха публично спецсъдия за корупция

Съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов бе огласен от Държавния секретар на САЩ Майк Помпео като участник “в сериозна корупция”. “В качеството си на длъжностно лице Миталов е участвал в корупционни действия, които подкопават върховенството на закона и сериозно компрометират...
05-02-2020

Коронавирусът заплашва търговската сделка ЕС-Китай през 2020 г.

Сключването на търговската сделка между ЕС и Китай през тази година може да бъде "истинско предизвикателство". Коронавирусът ще затрудни процеса, тъй като ще принуди двете страни да отменят кръга от преговори, предупреди Търговската камара на ЕС в Китай.

България обмисля подновяване на антимонополното дело срещу “Газпром”

"Газпром" рискува подновяване на антитръстовото дело, което ЕК водеше срещу руския газовия концерн по подозрения за злоупотреба с господстващо положение на пазара в Източна Европа, научи EURACTIV.bg.
03-02-2020

Руският посланик в София иска прекратяване на лова на дипломати

"Много бих искал ловът на руски дипломати да приключи“, каза руският посланик в София Анатолий Макаров, но допълва, че "Балкански поток" напълно устройва Москва.
31-01-2020

Ретроспекция на Брекзит

Брекзит е пред нас. В полунощ британците излизат, затваряйки още една глава от сагата на Брекзит и от историята на ЕС. EURACTIV ви припомня целия процес от последните 3 години.
31-01-2020

Анкара се радва на ролята на София в ЕС

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу похвали ролята, която България изпълнява в Европейския съюз. По време на посещението си в София той обяви, че в ЕС България има позитивна роля и по-специално отношение към Турция, което е "радващо".
31-01-2020

Изгубеният остров

Мнозина определят Брекзит като най-значимото събитие в Европа след падането на Берлинската стена. Историческата ирония е, че 30-ина години по-късно на Стария континент отново сме заети със стени. Само че не ги рушим, дойде ред пак да ги градим.
30-01-2020

Може ли ЕС да последва съдбата на Югославия?

Някои евродепутати стояха там и плачеха, докато един от главните архитекти на Брекзит Найджъл Фараж, се насочи демонстративно към изхода за последен път.
27-01-2020

Анализирай това: “Малкият Шенген”

Дипломати все още се чудят какво стои зад инициативата на Албания, Северна Македония и Сърбия, които миналия октомври решиха да задълбочат регионалното си сътрудничество, като образуват т. нар. “малък Шенген“ на Западните Балкани.
25-01-2020

Кремъл вижда “неприятелски“ акт, САЩ праща похвали за изгонените руски дипломати

След като поредните двама руски дипломати бяха изгонени от България заради обвинения в шпионаж, посолството на САЩ в София разпространи изявление, че "приветства предприетите напоследък действия на българското правителство за защита на независимостта и суверенитета на страната срещу злонамерено влияние".
23-01-2020

“Семействата” не си забиват нож в гърба

Европейският съюз често е описван като семейство, особено в спокойни времена. При първите смущения обаче, прозорците се затварят в опит да се скрият неразбирателствата.

Тръмп заплашва с тарифи, Макрон отстъпва за дигиталния данък

Френският президент Еманюел Макрон обяви, че е провел "чудесен разговор" с американския си колега Доналд Тръмп за дигиталния данък, планиран от Франция. Той добави, че двете страни ще работят заедно, за да избегнат повишаването на тарифите.
21-01-2020

Борисов в Давос: Бъдещето на Западните Балкани е в ЕС

"Чудесна работа сте свършили", похвалил премиерът турския външен министър Мевлют Чавушоглу по повод конференцията за Либия.