Геополитика

27-05-2022

Блинкен определя Китай като по-голямо предизвикателство в дългосрочен план от Русия

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен призова в четвъртък (26 май) за съревнование с Китай за запазване на съществуващия световен ред, но заяви, че САЩ не се стремят към "студена война".
27-05-2022

Кои страни искат Украйна да получи статут на кандидат-членка в ЕС?

Очаква се въпросът дали на Украйна да бъде предоставен статут на кандидат-членка да бъде включен в дневния ред на лидерите на държавите-членки преди края на френското председателство на Съвета на 1 юли.
27-05-2022

Китай и Русия провалиха новите санкции на ООН срещу Северна Корея

Китай и Русия наложиха вето на водената от САЩ инициатива за налагане на още санкции на ООН срещу Северна Корея заради нейните подновени изстрелвания на балистични ракети.
26-05-2022

Мръсна дума ли е „мир“?

Ако Макрон смята, че Путин трябва да бъде умиротворен чрез получаване на територии, украинците предлагат Франция да му даде Страсбург.
26-05-2022

Литва и Гърция изпращат още оръжие на Украйна, а Русия нахока Хърватия

САЩ обявиха, че Гърция ще предостави още оръжия на Украйна, а опозицията заяви, че Мицотакис иска да се хареса на Вашингтон, без да мисли какви ще са последствията.
24-05-2022

Русия започва пълномащабно нападение, за да обкръжи украинските войски в източната част на страната

Битката може да определи успеха или провала на основната кампания на Москва в източната част на страната.
24-05-2022

Ердоган: Гръцкият премиер за мен вече не съществува

Той обвини гръцкия лидер, че се е опитал да блокира продажбите на бойни самолети F-16 за Турция по време на посещението си в Съединените щати.
24-05-2022

Рюте: Украйна едва ли скоро ще получи статут на кандидат-членка в ЕС

Рюте смята, че Украйна все пак би могла да получи потенциален статут на кандидат-членка и след това да ѝ бъде казано какви реформи трябва да направи, за да се гарантира, че страната "няма да бъде демотивирана".
23-05-2022

Зеленски в Давос: Ако Западът бе действал по-бързо, можеха да бъдат спасени хиляди

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова в понеделник за повече оръжия и максимални допълнителни санкции срещу Русия. Той заяви, че десетки хиляди живота са щели да бъдат спасени, ако международната общност е действала по-бързо.
23-05-2022

Сърбия подписа декларация относно неоправданата руска агресия

Хърватска, Словения, Италия, Гърция, Босна и Херцеговина, Сърбия, Черна гора, Северна Македония, Албания и Сан Марино се събраха на среща по повод Стратегията на ЕС за Адриатическо-йонийския регион (EUSAIR).
23-05-2022

Руско убежище в сърцето на Европа

Отношението на Сърбия в контекста на Украйна може да се опише с една дума – печалбарство, при това по време на война., пише Георги Готев.
23-05-2022

Австрия замразява руски активи на стойност 254 милиона евро

Австрийските власти са замразили руско имущество на обща стойност 254 млн. евро по 97 сметки, включително пет имота, свързани с руски олигарси, срещу които са наложени санкции.
23-05-2022

Лидерите на Армения и Азербайджан обсъждат мирен договор за Нагорни Карабах

Лидерите на заклетите врагове Армения и Азербайджан се договориха по време на среща в Брюксел в неделя (22 май) да напреднат в обсъждането на мирен договор за размирния регион, в който през 2020 г. избухна война.
23-05-2022

Бивш словашки финансов министър: Украйна трябва да си върне Крим

Украйна може да победи Русия и дори да си върне контрола над Източна Украйна и Крим, заяви бившият словашки министър на финансите Иван Миклош, като отбеляза, че всичко друго освен военна победа на Украйна би било опасен компромис.
23-05-2022

Шолц търси съюзници в Африка

Берлин се опитва да поеме ключова роля в политиката на ЕС за Африка, тъй като съседният континент се смята за решаващ за гарантиране на стабилността на световен ред.
23-05-2022

Байдън одобри плана на Япония да засили отбраната си

САЩ и Япония се ангажираха да работят в тясно сътрудничество за противодействие на нарастващото влияние на Китай в Азия.
23-05-2022

Новият президент на Унгария ядоса Румъния

Новият унгарски президент смята за свой приоритет да представлява всички унгарци, дори тези които живеят в чужбина. В Румъния живеят 1,2 милиона унгарци.
23-05-2022

Украйна изключва териториални отстъпки, а Русия засилва атаките

Украйна изключи възможността за прекратяване на огъня или каквито и да било териториални отстъпки на Русия, а полският президент каза, че всяка загуба на украинска територия ще бъде "огромен удар“ за целия Запад.
20-05-2022

Премиерът призова за свикване на съвета за национална сигурност заради Северна Македония

Премиерът призова президента да свика нов съвет за национална сигурност заради Северна Македония
20-05-2022

Блинкен обвинява Русия, че използва храната като оръжие в Украйна

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обвини Русия в четвъртък (19 май), че използва храната като оръжие в Украйна, като държи "заложници" не само украинците, но и милиони хора по света.
Икономика 20-05-2022

Г-7 се споразумяха за 18,4 млрд. долара за Украйна

Финансовите лидери на Г-7 се споразумяха за 18,4 млрд. долара в четвъртък, за да помогнат на Украйна да плати сметките си през следващите месеци. Лидерите заявиха, че са готови да подкрепят Киев по време на войната му с Русия и да направят повече, ако е необходимо.
20-05-2022

Сърбия ще се присъедини към инициативата за европейска геополитическа общност

Шарл Мишел обаче се надява Сърбия да подкрепи санкциите срещу Русия.
20-05-2022

Страните от Западните Балкани в ЕС – приоритет в дневния ред на Германия

Шолц подчерта, че ЕС сега трябва да постигне резултати по отношение на Западните Балкани и че той се ангажира да премахне последните пречки в рамките на ЕС.

В България няма политическа воля за късане с “Лукойл”

Българската държава е на път да скъса с руския природен газ, да разнообрази и доставките на ядрено гориво от 2024 г., но с руския петрол няма да ѝ се получи. Липсва политическа воля, следователно - и законодателни решения.