Геополитика

13-11-2019

Макрон и неговата сръбска слабост

Миналия август френският президент Емануел Макрон произнесе 5-минутна реч на сръбски в Белград. Ефектът от това необикновено усилие върху публиката беше огромен. Точно както за Кенеди през 1963 г., магията подейства.
12-11-2019

Лукашенко опитва да стопли отношенията на Беларус с ЕС

Президентът на Беларус Александър Лукашенко посети Австрия във вторник (12 ноември). Това е първото му пътуване до страна от ЕС след повече от три години.
10-11-2019

Възпоменание

Франция обича да празнува революцията си с демонстрация на военната си сила. В Германия не се случва нищо подобно. Страната и преди всичко Берлин, отбелязаха 30-годишнината от падането на Стената и мирната си революция с мащабно художествено представление.
Транспорт 09-11-2019

Борисов: Сърбия вече има пристанища във Варна и Бургас

И ние като германците можем да кажем, че Берлинската стена между България и бивша Югославия днес пада, каза премиерът Бойко Борисов при откриването на на магистралата Димитровград – Ниш.
08-11-2019

Нова възможност за прогрес на Западните Балкани

ЕС реши да не започва преговори с Албания и Северна Македония. Но в Западните Балкани има положителен икономически импулс, пристигат повече чуждестранни инвестиции и това трябва да се поддържа.
07-11-2019

Макрон: НАТО е в “мозъчната смърт”

Френският президент постави под съмнение основополагащия принцип на Алианса за колективна защита.
07-11-2019

Българският евродепутат Илхан Кючюк е избран за докладчик за Северна Македония

Евродепутатът Илхан Кючюк (ДПС/Обнови Европа) ще бъде докладчик на Европейския парламент за Северна Македония през следващите 5 години. Той е първият български политик в Европейския парламент, който става постоянен докладчик на държава от региона.
05-11-2019

Русия защити обвиняем в шпионаж и заплаши България с “пагубни последици”

Русия заплаши България с "пагубни последици", ако предприеме действия срещу председателя на българското Национално движение "Русофили" Николай Малинов.
31-10-2019

Орбан защити сътрудничеството на Унгария с Русия

Унгарският премиер Виктор Орбан защити сътрудничеството си с Русия след търговски и енергийни преговори с президента Владимир Путин. Това стана в сряда (30 октомври) след поредната от серията срещи с най-близкия съюзник на Москва в ЕС.
28-10-2019

Руски дипломат е уличен в шпионаж в България

Българската прокуратурата е намерила достатъчно данни, за да започне наказателно дело срещу първия секретар на Руското посолство в България заради шпионаж. Това обаче няма как да се случи заради дипломатическия му имунитет,
25-10-2019

Русия изпраща ракетната система С-400 за учебни стрелби в Сърбия

Русия e изпратила подразделение на системата си за противоракетна отбрана С-400 "Триумф" за участие във военно учение в Сърбия, което подчертава желанието на Кремъл да запази Белград в своята геополитическа сфера на влияние.
24-10-2019

Как НАТО (не) се справя с нелоялни държави

В черноморския курорт Сочи, часове преди крайния срок за прекратяване на огъня - сигнал за Турция отново да започне нападението си върху Североизточна Сирия - Ердоган и Путин сключиха сделка в последната минута, гарантираща изтеглянето на кюрдските сили от райони близо до сирийската граница.
22-10-2019

ЕС предупреди Белград за сделката с Евразийския икономически съюз

Европейската комисия следи отблизо преговорите за сключване на споразумение за свободна търговия между Сърбия и ръководения от Русия Евразийски икономически съюз (ЕАЕУ).
21-10-2019

Макрон подкопава стабилността на Балканите, обяви гръцки евродепутат

Ветото на френския президент Еманюел Макрон върху европейската перспектива за Северна Македония ще отвори вратата за външно влияние в региона на Западните Балкани. Това коментира евродепутатът от Сириза Стелиос Кулоглу.
21-10-2019

ЕС, който предпочита да си играе с малките

Вярвате или не, на двудневната среща на върха лидерите на ЕС не обсъждаха военните действия на Турция в Сирия. Твърди се, че турската армия извършва военни престъпления.
18-10-2019

Борисов в Брюксел: Посъветвах Заев да не подава оставка

Неспособността на ЕС да вземе решение за започване на преговори за членство с Македония предвещава вътрешнополитическа криза в съседната страна. Премерът Бойко Борисов каза, че е имал дълъг телефонен разговор с колегата си Зоран Заев, и го е посъветвал да не подава оставка.
18-10-2019

Всички гледат към Франция след безплодните дебати за разширяването на ЕС

След дълга нощ, преминала в безплодни дискусии, лидерите на ЕС ще се върнат в петък към темата за разширяването на ЕС. Всички погледи са отправени към Франция.
17-10-2019

Kандидатът на Макрон

Ако един агент, обучен от вражеска чуждa сила, проникне в структурите на властта на ЕС, с цел да започне фини актове на саботаж, може ли да се надява, че ще се справи много по-добре от това, което Макрон върши в...
17-10-2019

Борисов от Брюксел: Най-глупавото нещо е войната

Българският премиер Бойко Борисов говори за Брекзит, за турската намеса в Сирия, за европейската интеграция на Северна Македония и дори за "Фолксваген" преди лидерската среща на ЕС.
Политика 17-10-2019

Станишев за EURACTIV: От истинските лидери се очакват действия, а не само обещания!

ЕС трябва да допусне Северна Македония и Албания до масата за преговори – всичко останало би било груба политическа грешка, смята президентът на ПЕС Сергей Станишев. Английският оригинал на тази статия бе публикуван ден по-рано екслузивно в EURACTIV.com  Колкото и...
15-10-2019

ЕС трябва да търси Борисов за контакт с Ердоган

Ако ЕС иска да бъде чут от Турция в кризата с кюрдите в Сирия, може да потърси дипломатическия канал, който България и премиерът Бойко Борисов имат с турския президент Ердоган, пише Ивета Чернева.
Политика 15-10-2019

“Фолксваген” замрази плановете си в Турция заради операцията в Сирия

Управителният съвет на „Фолксваген“ е отложил за неопределено време подписването на договора за строителство на завод за производство на автомобили в Турция.
11-10-2019

Какво е нужно на ЕС, за да надскочи себе си?

От началото на финансово-икономическата криза през 2008/2009 г. досега влиянието и репутацията на европейския проект на международната арена са в упадък. Неотдавнашен форум обсъди идеи за спирането на този процес. Ето мнението на Душан Релич.   
11-10-2019

Липсваща дума, липсваща страна-членка

Тази седмица турските сили започнаха въздушни удари, а през втория ден на инвазията напреднаха навътре в района, държан от кюрди в североизточна Сирия. Европейският съюз гледа безмълвен и впоследствие излезе с предпазливо и размито изявление. Защо?