Геополитика

23-06-2021

След Байдън, Блинкен се връща в Европа, за да укрепи единството на Запада

Целта на посещението е да се продължи изграждането на единството на Запада срещу набиращия сили Китай.
23-06-2021

Лукашенко обвини “нацистка” Германия след новите санкции на Запада

Президентът на Беларус Александър Лукашенко обвини съвременна Германия в нацизъм. Той заяви това по повод 80-годишнината от нападението на Хитлер над Съветския съюз и ден след наложените координирани санкции на Запада.
22-06-2021

България запази ветото си за пътя на Скопие към ЕС

България потвърди позицията си за европейската перспектива на Северна Македония, но запази ветото върху преговорите за присъединяване.
22-06-2021

Словенският външен министър: Бездействието на ЕС в Западните Балкани е “стратегически опасно”

"През последните години стратегията на ЕС относно Западните Балкани беше в режим на изчакване. Блокът не беше достатъчно активен по отношение на реформите и разрешаването на патовата ситуация в региона"
22-06-2021

Турция държи ключа за решаване на въпроса с миграцията в ЕС

Без сътрудничеството на Турция ЕС няма да намери отговор на дългогодишния въпрос с миграцията. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел на среща с италианския премиер Марио Драги.
22-06-2021

Западът засили натиска върху Лукашенко

27-членният блок и Лондон добавиха седем служители, включително министрите на отбраната и транспорта на Беларус, към черните си списъци за санкции заради отклоняването на самолета на Ryanair миналия месец.
21-06-2021

ЕС: Иранската ядрена сделка все още е възможна

Иран и световните сили все още могат да сключат сделка и да съживят ядреното споразумение от 2015 г. Това заяви главният дипломат на ЕС Жозеп Борел, но подчерта, че времето за преговори изтича.
18-06-2021

Драги се отдалечава от Русия и Китай, закотвя Италия на Запад

Италианският премиер Марио Драги твърдо постави страната си в Европейския съюз и Атлантическия алианс, със силно формулирани послания на неотдавнашните срещи на върха на Г-7 и НАТО.
18-06-2021

Байдън срещу Путин: Кой спечели?

Срещите на великите сили често водят до промяна на разделителните линии. А след това в продължение на десетилетия жертвите на историята страдат в мълчание, като Източна Европа от 1945 до 1989г.
17-06-2021

ЕС налага допълнителни санкции на Беларус

Санкциите бяха одобрени от посланиците на ЕС и предстои да бъдат приети от външните министри на блока на среща в понеделник. Те са  насочени към седем лица, които имат връзки с авиационния сектор на Беларус.
17-06-2021

ЕС трябва да се подготви за спад в отношенията с Москва, предупреди Борел

В сряда Жозеп Борел представи предложението на Еврокомисията за нова стратегия за отношенията между ЕС и Русия.
16-06-2021

Среща на върха между САЩ и Русия: За какво ще говорят Байдън и Путин?

По време на напрегнатата среща в Женева, сянката на Студената война ще надвисне над съвременните американски опасения, че Русия се е превърнала в авторитарна държава
16-06-2021

Отново Женева

Деси Дамянова от "Льо Монд економик" предава атмосферата от Женева преди първата среща между президентите Байдън и Путин.
15-06-2021

Пекин обвини НАТО, че преувеличава “теорията за китайската заплаха”

Китай обвини НАТО в преувеличаване на китайската заплаха и "създаването на конфронтация", след като западните партньори се ангажираха да работят заедно в отговор на предизвикателствата породени от политиката на Пекин.
15-06-2021

Срещата на върха ЕС-САЩ: Възобновяване на търговските отношения и обща позиция за Русия и Китай

Среща на върха между Брюксел и Вашингтон има за цел възобновяване на отношенията. От спора за митата до темата за Китай - трансатлантическият съюз все още има разногласия, които трябва да изглади.
14-06-2021

Президентът: Надявам се България да има истинска прокуратура

“Имам надежда, че България един ден ще има истинска прокуратура, която ще се занимава с разкриването на истинските грабежи и престъпления“. Това коментира президентът Румен Радев
14-06-2021

Какво прави ЕС на срещата на върха на Г-7?

Протестиращи и карикатуристи дори не си правят труда да осмиват представители на ЕС със сатира за Г-7. До деня, в който го направят, ще стане ясно, че не сме единствените, които се чудят какво прави ЕС на срещите.
14-06-2021

НАТО: Няма нова студена война с Китай

НАТО трябва да отговори на икономическия, политическия и военния възход на Пекин. Необходимо е да бъде изградена нова стратегия спрямо Китай, като обаче се избегне нова студена война.
14-06-2021

Срещата на върха на НАТО: Русия, Китай и климатът. Какво е бъдещето на алианса?

Въпросите за срещата на върха: Как да се отговори на Русия и Китай? Какви действия да бъдат предприети спрямо Турция? Как отношенията между ЕС и НАТО да бъдат задълбочени? Какво действия са необходими във връзка с изменението на климата?
11-06-2021

Срещата на върха на НАТО: Тест за възстановяване на отношенията между Европа и САЩ

След кризата на самоличността през последните години лидерите на НАТО ще се съберат в Брюксел за среща на върха, за да зададат нова посока на развитие на алианса.
10-06-2021

Португалия е предала на Москва личните данни на протестиращи срещу Путин

Властите в Лисабон признаха, че са предали на руското посолство в португалската столица, личните данни на трима организатори на протест срещу Кремъл.
10-06-2021

Момент на истина за европейските ценности

Твърдостта е единственият отговор на варварството на Александър Лукашенко, напомнящо съветската епоха, пише Франс Тимерманс, изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия, в статия, която предостави ексклузивно за медийната мрежа EURACTIV.
09-06-2021

ЕК обсъжда със САЩ и Обединеното кралство признаването на сертификатите за Covid-19

Европейската комисия обсъжда със САЩ и Обединеното кралство признаването на сертификата за пътуване COVID-19.
09-06-2021

Опозицията в Скопие настоява Заев да информира за преговорите с България

ВМРО-ДПМНЕ организира блокади на основните кръстовища в Скопие и други 10 града на страната заради "пътната карта" в преговорите между София и Скопие.