Геополитика

03-08-2020

Сърбия задълбочава връзките си с Китай с покупка на оръжия

Сърбия купи от Китай ново поколение противоракетна система земя-въздух със среден обхват и радарно насочване и демонстрира задълбочаване на сътрудничеството между Пекин и Белград.
31-07-2020

Пекин: САЩ разпалват нова студена война заради президентските избори

Китай обвини Съединените щати в четвъртък (30 юли), че разпалват нова студена война, защото някои политици търсели изкупителна жертва, за засилване на подкрепата преди президентските избори в САЩ през ноември.
27-07-2020

Германия отхвърля предложението на Тръмп да върне Русия в Г-7

Германия отхвърли предложение на американския президент Доналд Тръмп да покани руския президент Владимир Путин обратно в групата на седемте най-напреднали икономики. Това посочи германският външен министър Хайко Маас в интервю, публикувано в понеделник (27 юли).
15-07-2020

Християнството на Орбан има своите граници

Новото превръщане на някогашната катедрала в джамия предизвика остри реакции в световен мащаб: от папа Франциск и православната църква до политици в цяла Европа, включително и сред леви атеисти.
13-07-2020

Сърбия и Косово подновиха преговорите

Постигнахме съгласие за основните елементи на процеса и за дневния ред на следващата ни среща, каза специалният представител на ЕС Мирослав Лайчак след виртуална среща с премиера на Косово и сръбския президент.
13-07-2020

ЕС призовава за диалог с Турция, Атина разчита на Париж

В отговор на все по-провокативното поведение на Турция, миналата седмица източници от Брюксел посочиха, че в момента приоритет трябва да е диалогът.

АЕЦ “Белене“ няма разрешителни и от българските власти

Липсват валидни разрешения за проектиране за първи и втори блок на АЕЦ “Белене“, издадени от българската Агенция за ядрено регулиране. Това показва проверка на експерти, научи EURACTIV България.
10-07-2020

Германия предлага производство на европейски болнични влакове

Пандемията от коронавирус показа необходимостта от преоценка на възприятията за военна заплаха в целия ЕС. Това посочи германският министър на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер в сряда (8 юли), докато представяше приоритетите на германското председателство на ЕС.
10-07-2020

Един “забравен” конфликт

Йемен, една от най-бедните страни в арабския свят, чиято здравна система не е в състояние да се справи с разпространението на коронавируса, бива опустошавана от гражданска война.
06-07-2020

Германия критикува турската офанзива в Сирия

Турската военна офанзива в сирийския кюрдски регион е нелегитимна от гледна точка на международното право, посочи правителството на Германия.
30-06-2020

Китай прие спорния закон за национална сигурност на Хонконг

Китай прие закона за националната сигурност на Хонконг във вторник (30 юни) - исторически ход, който според критици и много западни правителства ще ограничи свободите на финансовия център и ще сложи край на автономията му.
25-06-2020

Макрон и мозъчната смърт на НАТО. Част втора

В края на 2019 г. коментарите на Макрон за мозъчната смърт на Алианса дойдоха като необходим шок за членовете му. Сега Макрон повтори твърдението си, докато коментираше последния инцидент с участието на Турция и Франция.
23-06-2020

Русия и Европа продължават спора за Втората световна война

Кремъл и Европа кръстосаха словесни шпаги заради наследството от Втората световна война. Двете страни взаимно се обвиняват в цинично пренаписване на историята с цел политическа изгода.
19-06-2020

Сърбия е готова да се откаже от членство в ЕС заради Косово

Сръбският президент Александър Вучич посочи в четвъртък (18 юни), че ще отхвърли членството в Европейския съюз, ако Белград не получи отстъпки в замяна на признаването на Косово и присъединяването му към ООН.
18-06-2020

Очакванията на Украйна от срещата за Източното партньорство

Държавните и правителствените ръководители на ЕС и Източното партньорство (ИП), както и лидерите на европейските институции, се срещат чрез видеовръзка днес (18 юни), за да подчертаят стратегическото значение на партньорството и да обсъдят дългосрочните му цели.
16-06-2020

Неопределените отношения между ЕС и САЩ

Достигнаха ли отношенията между ЕС и САЩ своята най-ниска точка? Наистина е забележително колко пъти през последните няколко години служители от двете страни на Атлантическия океан са си задавали подобен въпрос.
12-06-2020

Отношенията между Африка и ЕС след COVID-19

Едно от последните действия на Европейската комисия преди пандемията да удари континента беше да публикува стратегически документ за бъдещите отношения между блока и Африка. Подобни геополитически съображения сега изглеждат като далечен спомен, но вече се появяват признаци, че това започва да се променя.
10-06-2020

САЩ и Русия ще възобновят преговорите за ядрено оръжие

Предварителното споразумение между САЩ и Русия за възобновяване на преговорите за ядрено оръжие може да се превърне в историческа възможност светът да стане едно по-безопасно място за живеене. Въпреки това остават още много въпросителни.
10-06-2020

Италия и Гърция разбъркват картите в Средиземно море

Вчера (9 юни) Италия и Гърция постигнаха сделка за демаркация на изключителните икономически зони в Средиземноморието. Атина цели сключването на подобна сделка и с Египет - ход, който вероятно ще усложни ситуацията в Средиземно море още повече.
08-06-2020

Полша се надява да приеме американски военни, изтеглени от Германия

Съобщението на Вашингтон за намаляване на контингента от американските военни в Германия предизвика критики от страната домакин и изненада съюзниците в НАТО. Междувременно Полша предложи да бъде домакин на част от американските войски.

Gaia-X – началото на европейската екосистема за данни

Началото на амбициозното усилие на Франция и Германия за създаване на европейска облачна инфраструктура в отговор на конкурентите САЩ и Китай бе поставено в четвъртък (4 юни).

САЩ готвят още санкциите срещу “Северен поток 2” и “Турски поток”

Американски сенатори предложиха законопроект за разширяване на санкциите срещу руските газопроводи "Северен поток 2" и "Турски поток". Според Вашингтон тези два проекта ще засилят икономическото и политическото влияние на Москва в Европа.
27-05-2020

Путин насрочи парада – юни ще бъде май

Путин се позова на експерти, че Русия е преминала пика на коронавирусната епидемия и нареди да започне подготовка за отложеното заради пандемията събитие.
25-05-2020

Пекин предупреждава, че Вашингтон разпалва нова студена война

Съединените щати тласкат отношенията с Китай дo ръба на нова студена война, посочи външният министър на Китай в неделя (24 май), отхвърляйки "лъжите" на САЩ, свързани с коронавируса.