Геополитика

30-06-2020

Китай прие спорния закон за национална сигурност на Хонконг

Китай прие закона за националната сигурност на Хонконг във вторник (30 юни) - исторически ход, който според критици и много западни правителства ще ограничи свободите на финансовия център и ще сложи край на автономията му.
23-06-2020

Русия и Европа продължават спора за Втората световна война

Кремъл и Европа кръстосаха словесни шпаги заради наследството от Втората световна война. Двете страни взаимно се обвиняват в цинично пренаписване на историята с цел политическа изгода.
19-06-2020

Сърбия е готова да се откаже от членство в ЕС заради Косово

Сръбският президент Александър Вучич посочи в четвъртък (18 юни), че ще отхвърли членството в Европейския съюз, ако Белград не получи отстъпки в замяна на признаването на Косово и присъединяването му към ООН.
18-06-2020

Очакванията на Украйна от срещата за Източното партньорство

Държавните и правителствените ръководители на ЕС и Източното партньорство (ИП), както и лидерите на европейските институции, се срещат чрез видеовръзка днес (18 юни), за да подчертаят стратегическото значение на партньорството и да обсъдят дългосрочните му цели.
10-06-2020

САЩ и Русия ще възобновят преговорите за ядрено оръжие

Предварителното споразумение между САЩ и Русия за възобновяване на преговорите за ядрено оръжие може да се превърне в историческа възможност светът да стане едно по-безопасно място за живеене. Въпреки това остават още много въпросителни.
10-06-2020

Италия и Гърция разбъркват картите в Средиземно море

Вчера (9 юни) Италия и Гърция постигнаха сделка за демаркация на изключителните икономически зони в Средиземноморието. Атина цели сключването на подобна сделка и с Египет - ход, който вероятно ще усложни ситуацията в Средиземно море още повече.
08-06-2020

Полша се надява да приеме американски военни, изтеглени от Германия

Съобщението на Вашингтон за намаляване на контингента от американските военни в Германия предизвика критики от страната домакин и изненада съюзниците в НАТО. Междувременно Полша предложи да бъде домакин на част от американските войски.

Gaia-X – началото на европейската екосистема за данни

Началото на амбициозното усилие на Франция и Германия за създаване на европейска облачна инфраструктура в отговор на конкурентите САЩ и Китай бе поставено в четвъртък (4 юни).

САЩ готвят още санкциите срещу “Северен поток 2” и “Турски поток”

Американски сенатори предложиха законопроект за разширяване на санкциите срещу руските газопроводи "Северен поток 2" и "Турски поток". Според Вашингтон тези два проекта ще засилят икономическото и политическото влияние на Москва в Европа.
27-05-2020

Путин насрочи парада – юни ще бъде май

Путин се позова на експерти, че Русия е преминала пика на коронавирусната епидемия и нареди да започне подготовка за отложеното заради пандемията събитие.
25-05-2020

Пекин предупреждава, че Вашингтон разпалва нова студена война

Съединените щати тласкат отношенията с Китай дo ръба на нова студена война, посочи външният министър на Китай в неделя (24 май), отхвърляйки "лъжите" на САЩ, свързани с коронавируса.
13-05-2020

ЕС призова страните да не режат парите за отбрана въпреки пандемията

Страните-членки на ЕС трябва да избягват намаляването на разходите за отбрана под натиска на икономическия спад заради коронавируса, предупреди върховният представител на съюза Жозеп Борел.
08-05-2020

България осъди руските фалшификации за Втората световна война

“Изкривяването на историческите събития, които доведоха до Втората световна война и до разделянето на Европа като неин резултат, е тъжен опит да се подправи историята“. Това се казва в декларация, подписана от 10 държави, сред които България.
05-05-2020

Лидерите на ЕС призовават Скопие да реши историческия спор с България

Проект на Декларацията срещата на върха на ЕС с лидерите на Западните Балкани, с който EURACTIV разполага, ясно призовава Скопие за намиране на решение по двустранни спорове, в изпълнение на Договора за добросъседски отношения с България.
04-05-2020

България вече открито заплашва Скопие с вето на преговорите за членство в ЕС

"Ако до юни не заработи смесената историческа комисия и властите в Скопие продължат с фалшификациите на историята, България няма да даде съгласие за започване на предприсъединителните преговори със Северна Македония", коментира евродепутатът Андрей Ковачев (ГЕРБ/ЕНП) пред EURACTIV България.
03-05-2020

Европейски лидери срещу Covid-19: Заедно ще победим

"Средствата, които събираме, ще сложат началото на безпрецедентно глобално сътрудничество между учени и регулатори, индустрия и правителства, международни организации, фондации и здравни специалисти", пишат те в отворено писмо по повод кампанията "Глобални действия срещу коронавируса" .
03-05-2020

Илхан Кючюк: Вратата за Северна Македония вече е отворена

Добре е историческите въпроси да се оставят в ръцете на историците, а ако политиците не направят необходимото, тогава историята ще ги съди, каза евродепутатът Илхан Кючюк в интервю за EURACTV България.
03-05-2020

Каракачанов написа фейсбук лекция за ВМРО, адресирана до Груевски

Българският вицепремиер и военен министър Красимир Каракачанов написа цяла историческа лекция за българските корени и идеали на ВМРО, която бе адресирана до бившия македонски премиер Никола Груевски.
27-04-2020

България е с най-голям скок на военните разходи в света

През миналата година България е регистрирала най-голям скок на военните си разходи в сравнение с всички останали държави по света. Това показва изследването на базирания в Швеция Международен институт за изследване на мира, който изготвя доклад по темата всяка година.
19-04-2020

Тръмп заплаши Китай с последствия заради коронавируса

"Ако е било грешка, грешката си е грешка. Но ако пандемията е била съзнателно допусната, тогава сигурно трябва да има последствия", каза Тръмп, без да уточни какви действия биха предприели Съединените щати.
17-04-2020

Путин отлага военния парад за Деня на победата

Като се позова на задълбочаващата се здравна криза, руският президент Владимир Путин обяви, че Русия ще отложи тържествата за 9 май.
15-04-2020

Шефът на НАТО: Качествената журналистика е най-добрият отговор на дезинформацията

"Трябва да се справим с COVID-19, но в същото време трябва да сме сигурни, че здравната криза няма да се превърне и в криза на сигурността", казва пред EURACTIV.com генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Китай може да бъде съден за укриването на истината за Covid-19

Експерти по международно право твърдят, че Китай може да бъде съден за нарушаване на стандартите на Световната здравна организация при кризата с Covid-19.
01-04-2020

Русия се гневи на членството на Северна Македония в НАТО

В сряда (1 април) руското министерство на външните работи отправи оскърбително изявление, в което поиска да омаловажи и осмее скорошното присъединяване на Северна Македония към НАТО.