Геополитика

28-03-2020

Русия и изкуството да се промиват мозъци

По време на война едно от най-ефикасните оръжия е дезинформацията. Целта е да се дезориентират едновременно противниците и общественото мнение, да се замъгли средата за всички. Точно това се случва в огромни мащаби сега.
27-03-2020

Руска и китайска помощ: Как на италианците им светна червената лампа

Москва наименува “От Русия с любов” своята хуманитарна акция, което е недвусмислена препратка към филма за Джеймс Бонд от времената на Студената война. Малко по-късно на италианците им светна червената лампа.
25-03-2020

Евродепутати настояват за помощ за Западните Балкани в борбата с коронавируса

На фона на кризата с коронавируса четирима евродепутати изпратиха писмо до Европейската комисия с призив за подпомагане на района на Западните Балкани и включването на държавите в него в схемата за разрешение за износ на медицинско оборудване на ЕС.
Политика 19-03-2020

Днес Италия не пее

Италия ще удължи карантината, предупреди очаквано премиерът Джузепе Конте в четвъртък (19 март), ден след като броят на починалите от COVID-19 за един ден задмина китайската статистика.
15-03-2020

Китайската солидарност с Италия постави Европа в неудобно положение

Докато европейски страни отказаха да изпратят маски в Италия, щедростта на Китай направи огромно впечатление на италианците.
10-03-2020

Източна Европа настоява за по-голямо финансиране на военната мобилност

По време на преговорите за бюджета на ЕС финансирането на военната мобилност тръгна от 6,5 млрд. евро, мина през 2,5 млрд. и 1,5 млрд. евро, за да стигне до потенциално нулево финансиране в последния технически документ на Комисията.
09-03-2020

Гърция разширява оградата по границата с Турция. Ердоган е в Брюксел

Новите участъци, които са южно от района, който сега е под натиск, ще покрият около 36 километра. Съществуващият участък от ограда също ще бъде обновен.
05-03-2020

ЕС отхвърля изнудването на Турция, но следващите стъпки са неясни

ЕС няма да приеме миграционния натиск на Турция по външните си граници и ще използва всички възможни мерки да спре незаконните преминавания, обявиха министрите на вътрешните работи.
04-03-2020

България ще поиска пари от ЕС заради мигрантите

"Трябва да бъде помогнато и на България, защото ако в момента нямаме точно такава криза, каквато е в Гърция, това не е изключено да се случи", каза вътрешният министър Младен Маринов.

Проверка на фактите: Това бежанска криза ли е?

За мнозина драматичните събития на гръцко-турската граница напомнят на бежанската криза от 2015 г., когато повече от милион бежанци, предимно от Сирия, навлязоха в Европа през Средиземноморието или по суша. Повтаря ли се ситуацията обаче? EURACTIV разгледа фактите.
03-03-2020

Ердоган отхвърли плана на Борисов за лидерска среща за бежанците

Нежеланието на турския президент Реджеп Ердоган да се срещне с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис провали плановете на България да инициира лидерска среща за новата бежанска криза на Балканите.
02-03-2020

Ердоган отвори вратите на мигрантите към Европа

“Милиони” мигранти и бежанци скоро ще се насочат към Европа, предупреди турският президент Реджеп Тайип Ердоган в понеделник (2 март), поддържайки натиск върху западните държави на фона на конфликта в Сирия.
29-02-2020

Борисов организира нова лидерска среща ЕС-Ердоган за бежанците

"Разговарях и с двамата съпредседатели на Европейския съвет - Андрей Пленкович и Шарл Мишел, с гръцкия колега, но след понеделник ще кажа в следващите дни какви неща ще направим тук, в България, за да решим дълготрайно този процес", каза Борисов.
28-02-2020

Жандармерията и армията ще пазят границата с Турция от мигранти

"Към момента си има реална заплаха от страна на събитията, които се случват там", обясни премиерът Бойко Борисов. Ако България поиска допълнителна подкрепа от Европейската комисия, тя има готовност да помогне, каза говорител на ЕК.
27-02-2020

Влиятелен сенатор поиска от Тръмп да спре продажбата на bTV на Петр Келнер

Американският сенатор републиканец Марко Рубио поиска от президента Доналд Тръмп да блокира продажбата на бизнеса на AT&T в Източна Европа на чешкия милиардер Петр Келнер. Част от тази сделка е bTV.
27-02-2020

23 страни създадоха шпионска мрежа в Европа

България, Гърция, Полша, Словакия, Ирландия и Люксембург не участват в инициативата. За Европейска разузнавателна академия пръв заговори френският президент Еманюел Макрон през 2017 г.
24-02-2020

Разпространението на коронавируса събужда страховете от пандемия

Българското външно министерство препоръчва да не се пътува до Северна Италия. Рискът при пътуване до Китай е повишен до пето ниво, което е най-високото.
20-02-2020

Борисов преди срещата за бюджета на ЕС: На нас и 70 млрд. няма да ни стигнат

Премиерът Бойко Борисов беше предпазлив в прогнозите си за шансовете тази среща на върха да доведе до приемането на бюджета на ЕС за периода 2021-2027. “Трябва да сме много предпазливи, като говорим за финансовата рамка, защото 60 млрд. по-малко като...
17-02-2020

ЕС в откровен разговор със Западните Балкани за членството им

ЕС опитва да запази доверието на Балканите, след като наруши обещанието си за старт на преговори за членство с Албания и Северна Македония миналия октомври.
15-02-2020

Макрон представи реформа срещу “отслабването на Запада”

"Чакаме доклада през март ... в зависимост от това, ако резултатите са положителни, тогава би трябвало да сме в състояние да започнем преговорите", каза Макрон на въпрос за разширяването на ЕС.
15-02-2020

САЩ дават $1 млрд. за по-малка зависимост на Източна Европа от Кремъл

"В знак на подкрепа за нашите европейски приятели САЩ планират да предоставят до 1 милиард долара за финансиране на страните от Централна и Източна Европа, участващи в инициативата "Три морета", каза Майк Помпео.
13-02-2020

Германец е арестуван за незаконен износ на военна техника за Русия

Германската прокуратурата съобщи за ареста на бизнесмен по подозрение, че е изнесъл техника с двойна употреба за милиони евро за Русия. Екипировката може да бъде използвана за военни цели, което е нарушение на санкциите на ЕС.
12-02-2020

България е сред топ поддръжниците на ЕС в света

Папата и Путин са най-харесваните световни лидери от българите. Руският президент се ползва с по-голямо доверие в България, отколкото в собствената си страна, сочат данните на "Галъп интернешънъл".
11-02-2020

Доверието в НАТО е спаднало във Франция, Германия и САЩ

Публичният образ на НАТО във Франция, Германия и САЩ се е влошил рязко, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп и френският президент Еманюел Макрон поставиха смисъла на Алианса под въпрос, сочи ново проучване на центъра за изследвания "Пю".