Геополитика

29-09-2021

Влакът на разширяването спира в Бърдо

Дипломатите сега казват, че обещанието от Солун вече не е валидно. Между другото, те споменават България и Румъния като пример за прибързано присъединяване, което обърна много европейци срещу по-нататъшното разширяване, пише в коментара си Георги Готев.
27-09-2021

Геополитика без Меркел

Във всеки случай балансът на силите между Сърбия и Косово без Меркел вече не е същият.
17-09-2021

Война с Китай чака пред задния вход

Стратегическата автономност на ЕС понастоящем е само празна крилата фраза, която трябва да бъде изпълнена със съдържание.
09-09-2021

Сърбия и Унгария формализират своите специални отношения

Унгария, чието правителство е в конфликт с Брюксел от отдавна, наскоро се очерта като основен просръбски лобист в ЕС.
31-08-2021

Унгария, Полша, Сърбия – задната врата на Китай към Европа

Китай се възползва от разделения, които пречат на Европейския съюз да изгради единен фронт срещу него.
17-08-2021

Драконът разперва криле над Афганистан

Китай се стреми да запълни празнината в политиката и сигурността в региона, след като американските войски и Западът напуснаха Афганистан.
02-08-2021

„Синя родина“: Стратегията на Турция в Източното Средиземноморие

Целта на"Синя родина“ е Турция да доминира в Средиземноморието и да си върне търговските ползи и морската сила, която някога е била на османците, пише анализатор.
14-07-2021

Сценарий на филм за Джеймс Бонд

Кои са основните елементи на филм за Джеймс Бонд? Красив актьор в главната роля и злодей, който крои нов план за изнудване и подчинение на света. В случая, злодеят е Александър Лукашенко.
08-07-2021

Загадката „Три морета“

София е домакин на среща на върха на инициативата "Три морета" в много неудобно време - точно преди изборите в неделя, пише Георги Готев.
06-07-2021

Британската Висша лига и играта на сръбската пропаганда

Иска ли мениджмънтът на британската Висша лига да участва в играта на сърбския президент Александър Вучич?
02-07-2021

Дрънкане на саби в Черно море

Нито Русия би се оттеглила от полуострова до Украйна, нито Западът би признал Крим за руски. При такива условия ескалацията вероятно ще продължи и рисковете от нови инциденти биха били постоянни.
01-07-2021

Краят на тангото между Сърбия и Беларус

В продължение на много години Сърбия твърдеше, че поддържа приятелски и дори братски отношения с Беларус. Това обаче не попречи на Белград да се присъедини към санкциите на ЕС срещу режима на Александър Лукашенко, пише Орхан Драгаш. Д-р Орхан Драгаш,...
29-06-2021

In the ghetto

Докато ЕС проповядва сближаване, той практикува гетоизация. В контекста на Западните Балкани може да се каже: "Те се правят, че искат да се присъединим - ние се правим, че се подготвяме".
18-06-2021

Байдън срещу Путин: Кой спечели?

Срещите на великите сили често водят до промяна на разделителните линии. А след това в продължение на десетилетия жертвите на историята страдат в мълчание, като Източна Европа от 1945 до 1989г.
14-06-2021

Какво прави ЕС на срещата на върха на Г-7?

Протестиращи и карикатуристи дори не си правят труда да осмиват представители на ЕС със сатира за Г-7. До деня, в който го направят, ще стане ясно, че не сме единствените, които се чудят какво прави ЕС на срещите.
10-06-2021

Момент на истина за европейските ценности

Твърдостта е единственият отговор на варварството на Александър Лукашенко, напомнящо съветската епоха, пише Франс Тимерманс, изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия, в статия, която предостави ексклузивно за медийната мрежа EURACTIV.
04-06-2021

Американското лидерство се завърна

ЕС не трябва да назначава САЩ за подизпълнител, за да изчисти собствената си територия от корупция и мафия.
25-05-2021

Пиратите, които дойдоха от студа

Лидерите на ЕС изцяло промениха дневния ред на срещата на върха в понеделник, след като с тревога научиха, че Беларус е принудил пътнически самолет с издирван журналист на борда да се отклони и кацне в столицата - Минск.
02-04-2021

Великият сръбски ваксинационализъм

Решението на Белград да отвори вратата на съседите за ваксинация няма нищо общо с възраждането на топлите спомени от бивша Югославия.
12-03-2021

Georgia on my mind

Колко добро може да направи един човек за страната си? И колко зло? И не е ли иронично, ако един и същ човек може да е отговорен за редица добри дела през едната част от живота си и не толкова добри през остатъка му?
22-02-2021

Руска рулетка

Министрите на страните членки на ЕС се срещнаха, за да обсъдят санкциите срещу Русия, вариращи от поставянето на отделни лица в "черния списък" до максималните възможни мерки - налагането на икономически санкции.
04-02-2021

Време е да поговорим с Русия, а не за Русия

Ние обаче говорим повече един за друг или дори един до друг, отколкото помежду си. Това подклажда единствено недоверие и не допринася за преодоляване на предизвикателствата пред нас, пише за "Дневник" първият дипломат на ЕС Жозеп Борел.
Политика 30-11-2020

Политическа смелост и необратимо разбирателство са ключът към членството на Северна Македония в ЕС

Двама бивши български министри призоваха България и Северна Македония да декларират, че преговорите между тях са близо до постигане на успех.
19-11-2020

Крайно време е България да се замисли защо няма приятели

Никой, освен Гърция, където тайно ликуват от последното развитие, не разбира българската позиция. Не я разбират, защото не сме я обяснили. Впрочем, не сме я обяснили дори във вътрешен план.