Геополитика

26-05-2022

Мръсна дума ли е „мир“?

Ако Макрон смята, че Путин трябва да бъде умиротворен чрез получаване на територии, украинците предлагат Франция да му даде Страсбург.
16-05-2022

Опитът на Източна Европа може да помогне на бъдещото разширяване на ЕС

Руската агресия в Украйна промени из основи контекста на политиката на съседство на ЕС. Тя накара трите асоциирани към ЕС държави - Украйна, Грузия и Молдова - да подадат официалните си заявления за присъединяване към клуба.
16-05-2022

Путин – агент на ЦРУ?

С нападението си срещу Украйна Путин причини разпада на огромната руска мрежа от платени агенти на влияние в целия ЕС, и по-конкретно в Германия, където е служил с пагоните на КГБ. Не е ли това държавна измяна, коментира Георги Готев.
13-05-2022

Принуждаването на Финландия и Швеция да влязат в НАТО беше ключова геополитическа грешка на Путин

Това, което привържениците на членството в НАТО в Швеция и Финландия не успяха да направят за седем десетилетия, Путин постигна само за няколко седмици. 
12-05-2022

Цената на проблема с българското вето

Войната на Путин в Украйна променя начина, по който ЕС провежда политиката си на разширяване. Тя оказва допълнителен натиск върху България да вдигне ветото си върху началото на преговорите за присъединяване на Северна Македония към ЕС, пише Георги Готев.
09-05-2022

От ЕС зависи каква ще е съдбата на Украйна, Молдова и Грузия

Какво е бъдещето за украинците, които умират заради европейския си избор? пита анализатор.
02-05-2022

Във война ли сме с Путин?

Въпросът е: ако Вашингтон и Киев са във война с Путин, ние, европейците, също ли сме в тази война? Или, казано по друг начин, осъзнаваме ли в какво сме въвлечени, пита Георги Готев.
28-04-2022

Най-лошата служба в света

Разбираме ограниченията за това, което генералният секретар на ООН може да каже и направи. Но е трудно да се защити Гутериш, като се има предвид отговорността, която носи, пише Георги Готев.
25-04-2022

Да се готвим за дълга война

Ако тази война остане конвенционална, на което се надяваме, може да се направи обосновано предположение, че тя ще продължи дълго. И ако случаят е такъв, тя ще промени Европа, а може би и света.
14-04-2022

Преосмисляне на разширяването на ЕС

Разширяването на ЕС трябва да направи нашия Съюз по-силен. За да успеят, страните кандидатки трябва да се отърват от петата колона на Путин, пише Георги Готев.
12-04-2022

Могат ли Европа и Турция да изтласкат Русия от Кавказ?

Едно е сигурно - ако мирното споразумение между Армения и Азербайджан бъде подписано в Брюксел, а не в Москва, това ще бъде поредното руско геополитическо поражение.
05-04-2022

Троянските коне на Кремъл ни предлагат нова „Източна политика“

"Ostpolitik" – "Източната политика" или политиката на безоблачно взаимноизгодно икономическо сътрудничество със съветския, а после руския, диктаторски режим, започнато от ФРГ през 70-те – е мъртва и погребана дълбоко под руините на Мариупол.
01-04-2022

Какво изнервя посланичката Елеонора М.

„Един чиновник“ е дразнител, защото къса пряката връзка между Кремъл и клептокрацията в България.
28-03-2022

Аутокюто на Байдън не работи добре

Планирани или импровизирани, изявленията на Байдън бележат ескалация в отношенията между двете най-големи суперсили.
24-03-2022

Да унищожиш Варшава за половин секунда

За пръв път от 60-те години на миналия век мръсната руска война в Украйна отвори кутията на Пандора, откъдето може да излезе ескалация, водеща до ядрена война.
21-03-2022

Кой е наZист?

Макар че издига лозунги за “денацификация", Путин се е превърнал във вдъхновение за крайнодесните сили и на други места по света. Пример за това е и България.
17-03-2022

Русия отправя предизвикателство към световния ред от Украйна

Съществуват множество доказателства, че руските агресори са получили заповеди от своите командири да стрелят по цивилни граждани.
16-03-2022

Украинофобия, руска пропаганда и война в Европа

Поставянето под въпрос на украинската идентичност, правото на страната да решава сама за себе си, да се защитава и да иска санкции, които да отслабят руската икономика, а оттам и способността за нападение - остават инструменти на руската пропаганда.
15-03-2022

„Украинците се обединяват срещу руската агресия като едно голямо семейство“

Да живееш в Украйна, да си част от това голямо национално единство, да усещаш този общ пулс ни прави толкова горди и щастливи, пише Роман Рукомеда, украински политически анализатор.
15-03-2022

Руснаците заживяха по съветски, без да си върнат СССР

Зоната на рублата е тясна за поколението, свикнало с удобствата на съвременната цивилизация.
14-03-2022

Какви биха могли да бъдат последствията от руските актове на „ядрен тероризъм“?

Русия предаде две ядрени централи, които изискват постоянно професионално наблюдение, на военни, които може дори да не са наясно с потенциално катастрофалните последици от небрежността си.
10-03-2022

„Всеки ден руските зверове извършват престъпление, по-лошо от това на предишния“

Роман Рукомеда е украински политически анализатор. Това е неговият единадесети разказ за инвазията на Русия в Украйна, който той успя да изпрати до EURACTIV въпреки трудностите и ограничения достъп до интернет.
10-03-2022

Войната, която Путин загуби

Ако Путин си е въобразявал, че тази война ще бъде продължение на анексирането на Крим, което мина гладко, тогава е направил голяма грешка, пише Георги Готев.
09-03-2022

„Целта на Русия е да унищожи Украйна напълно“

Тъй като руските агресори не могат да изпълнят плана си за превземане на Украйна и унищожаване на нейните въоръжени сили, те използват тактика на масов терор, както преди това в Сирия, пише Роман Рукомеда.