Енергетика

11-12-2019

Вземете парите и се махайте

Две големи събития тeзи дни ще оформят климатичните амбиции на ЕС и всяко подхлъзване би могло да нанесе непоправима вреда на зелените идеи. Ето как се подреждат парчетата от пъзела.
05-12-2019

Назрява бунт срещу “нереалистичните” цели на ЕС за климата

Чешкият премиер Андрей Бабиш заплаши, че ще наложи вето върху целта до 2050 г.  Европа да е първият континент с климатичен неутралитет. Бабиш е поредният в нарастващия хор на недоволните. Лидерите на ЕС се подготвят за разгорещени дискусии за климата.
22-11-2019

С европейско финансиране София ще подмени близо 5000 печки

4 софийски квартала и 9 села близо до столицата, които са определени като замърсители на въздуха с фини прахови частици (ФПЧ), ще получат безплатна смяна на старите печки с отоплителни уреди на пелети или газ.
11-11-2019

Премиерът обеща газова независимост догодина

"Догодина можем да кажем на българите: "Вие нямате никаква газова зависимост и можем да доставяме газ отвсякъде", обяви министър-председателят Бойко Борисов при инспекцията на изграждането на газовата връзка между България и Гърция.
07-11-2019

От Париж с любов

Доналд Тръмп изпълни заплахата си да започне изтеглянето на САЩ от споразумението за климата в Париж. Но вместо да осъждаме решението му, всъщност следва да го отпразнуваме.
31-10-2019

Българска такса за “зелена енергия” стигна до Съда на ЕС

Такса, събирана в България от дружествата, които произвеждат енергия от възобновяеми източници, стигна до Съда на ЕС в Люксембург. Върховният касационен съд е отправил т.нар. преюдициално питане по темата.
29-10-2019

Газовите преговори Русия-Украйна със съдействието на ЕС са в задънена улица

Русия и Украйна трябва да ускорят преговорите си за транзита на газ за Европа. Това каза европейският комисар по въпросите на Енергийния съюз, след като и последният кръг от преговори в Брюксел не донесе напредък.
Политика 25-10-2019

Бундестагът въвежда “зелен данък” за депутатските пътувания

Съветът на старейшините на Бундестага реши, че от 2020 г. трябва да бъде въведен "зелен данък" за официалните пътувания на депутатите.
23-10-2019

Любопитният случай на един липсващ фонд

Миналата седмица срещата на върха на ЕС посвети незначителните десет минути на изменението на климата. Брекзит и (не)разширяването на съюза доминираха в разговорите. Все пак имаше достатъчно време за малка интрига: къде отиде Фондът за справедлив преход?
04-10-2019

Европейските градове споделят съвети за отопление без въглеродни емисии

Градовете, чиито системи за производство на енергия и отопление от десетилетия са комбинирани, имат по-малки въглеродни емисии от останалите. ЕС обмисля как това да бъде въведено в целия съюз.
25-09-2019

Макрон обвини Полша преди преговорите за климата на ООН

Климатичен сблъсък. През 2107 г. френският президент Еманюел Макрон имаше първи сблъсък сблъсък на тема "климат" с американския президент Доналд Тръмп и обещанието му "да направи планетата отново велика".