Енергетика

23-09-2020

Борисов обеща: Ще доставяме газ във всички посоки

Работим за истинска 100% диверсификация, заяви министър-председателят.

Корабните застрахователи спират да работят с “Турски поток” и “Северен поток 2”

Международна група, обединяваща застрахователите на 90% от корабите по света, препоръча на членовете си да не работят с морски съдове, свързани с двата газопровода заради санкциите срещу двата проекта.
21-09-2020

ТЕЦ “Бобов дол” заплашва със съд италианската държавна телевизия

ТЕЦ "Бобов дол" заплаши със съд италианската държавна телевизия и италиански журналист заради репортаж. Италианският журналист отговаря пред EURACTIV България.
17-09-2020

Германската индустрия е скептична към климатичните цели на Фон дер Лайен

Европа няма да се откаже от природния газ, дори да е в противоречие с политиката за климата.
14-09-2020

ЕС оказва натиск над Китай за климатичен неутралитет до 2060г

Европейският съюз ще окаже натиск върху Китай за постигане на климатичен неутралитет до 2060 г. или на страната ще бъдат наложени наказателни мита за въглеродните емисии.
11-09-2020

Евродепутати предлагат вредните емисии да бъдат орязани с 60% до 2030 г.

Комисията по околна среда на Европейския парламент гласува за нова цел, отнасяща се за целия ЕС, за намаляване на въглеродните емисии с 60% до 2030 г.
09-09-2020

Всеки осми смъртен случай в ЕС е свързан със замърсяването на природата

13% от смъртните случаи в Европейския съюз са свързани със замърсяването, се казва в доклад на Европейската агенция за околна среда.
08-09-2020

Меркел не изключва спиране на “Северен поток 2” заради Навални

Германският канцлер Ангела Меркел не изключва спиране газопровода "Северен поток 2", ако Русия не направи задълбочено разследване на отравянето на опозиционния лидер Алексей Навални. Това обяви говорителят на канцлера в понеделник (7 септември).
07-09-2020

България си самопричинява безпрецедентна криза в снабдяването с газ

Докато държавата се тресе с искания за оставки, в газовия сектор се случва нещо безпрецедентно, без обществото да е способно да осъзнае мащаба и евентуалните последици. Очевидно по разпореждане отгоре, министър Теменужка Петкова писмено разпореди на Булгаргаз да изтегли от...
04-09-2020

Западните санкции заради Навални могат да засегнат Балкански поток

Канцлерът Ангела Меркел посочи, че Германия ще се консултира със съюзниците си в НАТО по повод на констатациите на германската военна лаборатория, че Алексей Навални е бил отровен с нервно-паралитичен агент от съветски тип.
31-08-2020

Германия задели 40 млрд. евро за справедлив преход на въглищните си региони

Очаква се до 2038 г. последните въглищни централи в Германия да бъдат закрити. За да се преориентират икономически регионите, въглищните централи трябва да бъдат заменени от нов поминък за хората в областта на високите технологии.
Икономика 31-08-2020

“Зеленото” торнадо ще отнесе цапащите централи на Югоизтока

“Зелената сделка” изисква икономиката на ЕС да стане неутрална за климата до 2050 г., но поставя пред тежко изпитание десетки хиляди хора, живеещи в Югоизточна България.
28-08-2020

Компания на Бил Гейтс разработва малки ядрени електроцентрали

Компания за ядрена енергетика, основана от Бил Гейтс, обяви в четвъртък (27 август), че иска да изгради малки усъвършенствани ядрени електроцентрали, които да съхраняват електроенергия.
24-08-2020

България стана акционер в гръцки газов терминал

Българският премиер Бойко Борисов и гръцкият му колега Кириакос Мицотакис финализираха в Атина сделката за българската покупка на 20% от акциите на терминала за втечнен газ край Александруполис.
Политика 20-08-2020

Коронакризата помогна на Германия да изпълни климатичните си цели

Германия е щяла да се провали в изпълнението на климичните си цели до 2020 г., ако икономическият хаос, причинен от пандемията, не бе довел до голям спад на емисиите на парникови газове.
06-08-2020

Протест по газовата връзка с Гърция, работници са оставени без заплати

Десетки български работници, които изграждат газовата връзка Комотини-Стара Загора, излязоха на протест в четвъртък в Хасково. Те съобщиха, че от три месеца не са получавали заплати.

Украйна няма планове да купува газ от Русия

Украинската държавна енергийна компания “Нафтогаз” посочи, че няма да възобнови купуването на природен газ от Русия, което бе преустановено в края на 2015 г., докато Москва не ѝ предложи конкурентни цени и условия.
28-07-2020

Американските санкции срещу газопроводите: проверка на фактите

Американските санкциите срещу “Северен поток 2” и втората линия на “Турски поток” представят умишлено погрешно тълкуване на европейския пазар на газ и покровителствено отношение тип: “Америка знае най-добре” как европейците трябва да управляват енергетиката си, пише Данила Бочкарев.
11-07-2020

АЕЦ “Белене“ няма разрешителни и от българските власти

Липсват валидни разрешения за проектиране за първи и втори блок на АЕЦ “Белене“, издадени от българската Агенция за ядрено регулиране. Това показва проверка на експерти, научи EURACTIV България.
06-07-2020

ЕС инвестира 1 милиард евро в проекти за чисти технологии

Европейският фонд за иновации ще подкрепи технологии за намаляване на въглеродните емисии като плаващи вятърни електроцентрали, технологии за улавяне на въглерод и съхранение на енергия, на които ЕС разчита в трудни за декарбонизиране сектори като циментовата и стоманодобивната промишленост.
26-06-2020

Фондът за справедлив преход няма да финансира ядрената енергетика и природния газ

Фондът за справедлив преход  на ЕС няма да финансира ядрени проекти или проекти за природен газ, въпреки призивите на някои източни страни. За това се споразумяха държавите-членки на блока.
24-06-2020

Еврокомисията потвърди: АЕЦ “Белене” няма лиценз

Европейската комисия потвърди, че за евентуално бъдещо изграждане на АЕЦ Белене е необходим нов лиценз, какъвто българската страна дори не е поискала.
19-06-2020

“Росатом” се въоръжи с американска и френска подкрепа за АЕЦ “Белене”

"Росатом" изглежда като най-вероятен победител в процедурата по избор на стратегически инвеститор в проекта АЕЦ "Белене". Решаващият ход на руснаците е споразумението с френската компания "Фраматом" и американската "Дженерал Електрик".
19-06-2020

Кой ще защити Европейската зелена сделка?

Когато през ноември новата Европейска комисия встъпи в длъжност, нейната възхвалявана Зелена сделка беше център на световно внимание. Тази седмица лидерите на ЕС се срещат, за да решат каква част от нея все още може да бъде спасена.