Енергетика

20-03-2020

ЕК отлага действия по Зеления пакт заради кризата с коронавируса

Европейската комисия ще трябва да пренареди приоритетите си в условията на кризата с коронавируса като не толкова належащите инициативи като стратегията за биологичното разнообразие и стратегията “От фермата до трапезата” вероятно ще се забавят с няколко седмици, научи EURACTIV.
10-03-2020

За зелените идеи и (не)плодородната българска почва

Преди седмица Евробарометър публикува изследване за нагласите на европейците към промените в околната среда. EURACTIV България прочете 164-те страници и извлече най-важното за България.
09-03-2020

Синдикати: Зеленият пакт поставя в риск 11 млн. работни места

Европейският зелен пакт рискува да задълбочи икономическите и социалните разделения между източните и западните страни в ЕС, според европейски синдикални организации.
03-03-2020

Цената на руския газ пада с 40%

България бе единствената страна, която не бе предоговорила цената на газа след антимонополното разследване на ЕК срещу "Газпром".
02-03-2020

НПО: Правителството тайно разреши да се изгарят огромни колическва боклук

ClientEarth и "За Земята - достъп до правосъдие" подадоха жалба в Европейската комисия в опит да оспорят новата мания на България за изгаряне на отпадъци във въглищните централи.
28-02-2020

България се нуждае от 33 милиарда евро, за да изпълни Зелената сделка

България трябва да инвестира общо 33 милиарда евро, за да започне да изпълнява основните цели на Зелената сделка. Сумата е равна на половината от брутния вътрешен продукт на най-бедата държава в ЕС
21-02-2020

Бъсеску: Европейският зелен пакт рискува да откаже още страни от членство в ЕС

Европейският зелен пакт “определено ще създаде напрежение” в ЕС и рискува да принуди “две или три държави” заедно да напуснат Съюза, предупреждава бившият румънски президент Траян Бъсеску
Транспорт 19-02-2020

Страните от ЕС срещу пакета “Мобилност” станаха девет

Броят на страните, които се противопоставят на пакета “Мобилност” на ЕС нарасна от шест на девет във вторник (18 февруари), когато министрите на транспорта на България, Унгария, Полша, Литва, Латвия, Литва, Румъния, Кипър, Малта и Естония представиха позициите си в Брюксел.
19-02-2020

И еврократите са хора

Европейският съюз е поел на “зелен” кръстоносен поход, въоръжен с прокламации и планове, полиращи екологичния му образ. Но това изисква огромен човешки ресурс, което може да се окаже не по-малко предизвикателство от промяната на климата.
16-02-2020

Синдикатите са против Зелената сделка

Трябва да бъде направена оценка на въздействието от Зелената сделка. И то преди ЕК да обяви закона за климата в средата на март, призоваха КНСБ и КТ "Подкрепа". Синдикатите готвят и протести.
Финанси 14-02-2020

Зеленият пакт е в опасност, ако Преходният фонд не е добре финансиран

Урсула фон дер Лайен предупреди, че Европейският зелен пакт няма да успее, ако държавите членки откажат да осигурят необходимите средства на най-засегнатите от климатичния преход. работници и региони.
11-02-2020

България очаква значително намаление на цената на руския газ

България настоява за намаление на цените на "Газпром" с около 30% и използва като основен аргумент в преговорите подновяване на антитръстовото дело, което ЕК водеше срещу руския газовия концерн.
03-02-2020

България обмисля подновяване на антимонополното дело срещу “Газпром”

"Газпром" рискува подновяване на антитръстовото дело, което ЕК водеше срещу руския газовия концерн по подозрения за злоупотреба с господстващо положение на пазара в Източна Европа, научи EURACTIV.bg.
31-01-2020

България ще пази въглищата си от ЕК, въпреки колосалните загуби

"Правителството стои зад въглищните централи и зад българските миньори", обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова.
28-01-2020

Участието на България в “Зелената сделка” струва 20 млрд. лв.

Премиерът Бойко Борисов обяви във вторник, че цената за участието на страната в eвропейската "Зелената сделка" е 20 милиарда лева, които трябва да бъдат платени от ЕС. На този фон той обвини част от членове на ЕС в лицемерие.
27-01-2020

Ще повлияе ли Брекзит на енергийния пейзаж във Великобритания?

Излизането на Великобритания от ЕС, което ще се случи в петък, породи опасения за смущения на пазара на електроенергия - от по-високи сметки и проблеми с доставките на ток до възпрепятстване на усилията за декарбонизация.
20-01-2020

Проучване: Милиарди ще бъдат пропилени за ненужни газови проекти

Има риск 29 млрд. евро да бъдат пропилени за 32 предимно "ненужни" газови проекти. Европа не се нуждае от нова газова инфраструктура, за да гарантира сигурността на доставките. Това се твърди в ново проучване на консултантската компания Artelys.
16-01-2020

Комисията готви отговор дали АЕЦ “Белене” спазва правилата за конкуренцията в ЕС

Европейската комисия потвърди пред EURACTIV, че е получила писмо на адвокат Албена Белянова, която повдига редица въпроси свързани с процедурата за избор на стратегически инвеститор за изграждане на АЕЦ Белене, включително за очевидното неспазване на европейските правила за конкуренция.
15-01-2020

Радан Кънев: Бездействието на София поставя в риск инвестиции за милиарди

ЕК предвижда “100 милиарда евро за инвестиции във въглищните региони. За съжаление, България не беше спомената, за разлика от Полша, Гърция, Испания“, коментира евродепутатът Радан Кънев. Според него България липсва в схемата заради бездействието на правителството.
14-01-2020

ЕС представи финансов план за “Зелената сделка” за един трилион евро

ЕК направи предложение как Съюзът да плати за преминаването на икономиката на региона към нулеви въглеродни емисии до 2050 г., като същевременно защити зависимите от въглища райони от поемането на удара от  промените.
13-01-2020

Газът е по-добрата алтернатива от въглищата в прехода към климатичен неутралитет

Австрия ще направи всичко по силите си със средствата на дипломацията да насърчи края на ядрената енергетика, обяснява съпредседателят на Европейската зелена партия Томас Вайц в интервю за EURACTIV Словакия.
10-01-2020

САЩ са против българската част на “Турски поток”

"Северен поток 2" и втората линия на "Турски поток" дават на Русия още едно средство да се наложи над Европа и така допринасят за нестабилността", обясни заместник държавният секретар на САЩ по политическите въпроси Дейвид Хейл.
08-01-2020

България отрича за натиск от САЩ върху “Балкански поток“, но обеща да купува повече американски газ

Българският премиер Бойко Борисов отрича върху София да има американски натиск за прекратяване на проекта "Балкански поток", който ще транспортира предимно руски газ към Европа като продължение на тръбата на "Турски поток".
07-01-2020

ЕС планира десетократно увеличение на производството на “зелен“ газ

Производството на биогаз, биометан и "зелен" водород ще трябва да се увеличи най-малко 10 пъти през следващите 30 години, за да се постигне европейската цел за климатичен неутралитет до 2050 г.