Енергетика

06-07-2020

ЕС инвестира 1 милиард евро в проекти за чисти технологии

Европейският фонд за иновации ще подкрепи технологии за намаляване на въглеродните емисии като плаващи вятърни електроцентрали, технологии за улавяне на въглерод и съхранение на енергия, на които ЕС разчита в трудни за декарбонизиране сектори като циментовата и стоманодобивната промишленост.
26-06-2020

Фондът за справедлив преход няма да финансира ядрената енергетика и природния газ

Фондът за справедлив преход  на ЕС няма да финансира ядрени проекти или проекти за природен газ, въпреки призивите на някои източни страни. За това се споразумяха държавите-членки на блока.
24-06-2020

Еврокомисията потвърди: АЕЦ “Белене” няма лиценз

Европейската комисия потвърди, че за евентуално бъдещо изграждане на АЕЦ Белене е необходим нов лиценз, какъвто българската страна дори не е поискала.
19-06-2020

“Росатом” се въоръжи с американска и френска подкрепа за АЕЦ “Белене”

"Росатом" изглежда като най-вероятен победител в процедурата по избор на стратегически инвеститор в проекта АЕЦ "Белене". Решаващият ход на руснаците е споразумението с френската компания "Фраматом" и американската "Дженерал Електрик".
19-06-2020

Кой ще защити Европейската зелена сделка?

Когато през ноември новата Европейска комисия встъпи в длъжност, нейната възхвалявана Зелена сделка беше център на световно внимание. Тази седмица лидерите на ЕС се срещат, за да решат каква част от нея все още може да бъде спасена.
05-06-2020

САЩ готвят още санкциите срещу “Северен поток 2” и “Турски поток”

Американски сенатори предложиха законопроект за разширяване на санкциите срещу руските газопроводи "Северен поток 2" и "Турски поток". Според Вашингтон тези два проекта ще засилят икономическото и политическото влияние на Москва в Европа.
02-06-2020

“Балкански поток” утроява доставките на газ от Унгария в Словакия

Унгария ще утрои капацитета на граничния газопровод за природен газ до Словакия до 2024 г. Това ще позволи на газопровода да пренася повече от 5 милиарда кубически метра природен газ годишно, заяви външният министър на страната във вторник (2 юни).
30-05-2020

Природният газ е незаменим при енергийния преход, признава ЕС

Докато проектите за изкопаеми горива теоретично са изключени от европейско финансиране, природният газ ще продължи да играе ключова роля в прехода от въглищна енергия, като същевременно ще улесни изграждането на водородната инфраструктура по-евтино.
Финанси 29-05-2020

България би могла да получи 2.7 млрд евро от Фонда за справедлив преход

В четвъртък (28 май) Европейската комисия обяви как отделните страни-членки на ЕС могат да се възползват от увеличения фонд за справедлив преход в размер на 40 милиарда евро. България ще получи 2,693 млрд евро от Фонда, съобщи Европейската комисия.
23-05-2020

Осем държави от ЕС, сред които и България, се обявяват в защита на природния газ

Група от осем държави от Балканите и източна Европа, сред които и България, обединиха сили, за да защитят “ролята на природния газ в целите за климатичен неутралитет в Европа”.
16-05-2020

Възобновява се работата по Зелената сделка. Въпросът е как

През следващата седмица Европейската комисия ще върне фокуса върху Зелената сделка като представи някои инициативи, като стратегиите за биоразнообразие и “От фермата до трапезата”, включени във водеща политика на ЕК.
Финанси 15-05-2020

Държавата си прави бензиностанции, за да сваля цените на горивата

Питаме се защо държавата се насочи точно към горивата, а не към хляба, реагира браншът.
12-05-2020

Климатичната политика: ястреби срещу гълъби

Сега на фокус е битката срещу пандемията, но споровете за климатa все още не са приключили. Някои са в ход, а други тепърва започват. Пригответе се за битката между "ястребите" и "гълъбите".
12-04-2020

Ръст на незаконния внос на боклук за горене в Румъния

Ориана Иримия от румънската неправителствена организация “Нулеви отпадъци” заяви, откакто Китай и други азиатски държави са спрели да внасят отпадъци от Западa, за съжаление тази роля се поема от Румъния.
20-03-2020

ЕК отлага действия по Зеления пакт заради кризата с коронавируса

Европейската комисия ще трябва да пренареди приоритетите си в условията на кризата с коронавируса като не толкова належащите инициативи като стратегията за биологичното разнообразие и стратегията “От фермата до трапезата” вероятно ще се забавят с няколко седмици, научи EURACTIV.
10-03-2020

За зелените идеи и (не)плодородната българска почва

Преди седмица Евробарометър публикува изследване за нагласите на европейците към промените в околната среда. EURACTIV България прочете 164-те страници и извлече най-важното за България.
09-03-2020

Синдикати: Зеленият пакт поставя в риск 11 млн. работни места

Европейският зелен пакт рискува да задълбочи икономическите и социалните разделения между източните и западните страни в ЕС, според европейски синдикални организации.
03-03-2020

Цената на руския газ пада с 40%

България бе единствената страна, която не бе предоговорила цената на газа след антимонополното разследване на ЕК срещу "Газпром".
02-03-2020

НПО: Правителството тайно разреши да се изгарят огромни колическва боклук

ClientEarth и "За Земята - достъп до правосъдие" подадоха жалба в Европейската комисия в опит да оспорят новата мания на България за изгаряне на отпадъци във въглищните централи.
28-02-2020

България се нуждае от 33 милиарда евро, за да изпълни Зелената сделка

България трябва да инвестира общо 33 милиарда евро, за да започне да изпълнява основните цели на Зелената сделка. Сумата е равна на половината от брутния вътрешен продукт на най-бедата държава в ЕС
21-02-2020

Бъсеску: Европейският зелен пакт рискува да откаже още страни от членство в ЕС

Европейският зелен пакт “определено ще създаде напрежение” в ЕС и рискува да принуди “две или три държави” заедно да напуснат Съюза, предупреждава бившият румънски президент Траян Бъсеску
Транспорт 19-02-2020

Страните от ЕС срещу пакета “Мобилност” станаха девет

Броят на страните, които се противопоставят на пакета “Мобилност” на ЕС нарасна от шест на девет във вторник (18 февруари), когато министрите на транспорта на България, Унгария, Полша, Литва, Латвия, Литва, Румъния, Кипър, Малта и Естония представиха позициите си в Брюксел.
19-02-2020

И еврократите са хора

Европейският съюз е поел на “зелен” кръстоносен поход, въоръжен с прокламации и планове, полиращи екологичния му образ. Но това изисква огромен човешки ресурс, което може да се окаже не по-малко предизвикателство от промяната на климата.
16-02-2020

Синдикатите са против Зелената сделка

Трябва да бъде направена оценка на въздействието от Зелената сделка. И то преди ЕК да обяви закона за климата в средата на март, призоваха КНСБ и КТ "Подкрепа". Синдикатите готвят и протести.