Енергетика

16-01-2020

Комисията готви отговор дали АЕЦ “Белене” спазва правилата за конкуренцията в ЕС

Европейската комисия потвърди пред EURACTIV, че е получила писмо на адвокат Албена Белянова, която повдига редица въпроси свързани с процедурата за избор на стратегически инвеститор за изграждане на АЕЦ Белене, включително за очевидното неспазване на европейските правила за конкуренция.
15-01-2020

Радан Кънев: Бездействието на София поставя в риск инвестиции за милиарди

ЕК предвижда “100 милиарда евро за инвестиции във въглищните региони. За съжаление, България не беше спомената, за разлика от Полша, Гърция, Испания“, коментира евродепутатът Радан Кънев. Според него България липсва в схемата заради бездействието на правителството.
14-01-2020

ЕС представи финансов план за “Зелената сделка” за един трилион евро

ЕК направи предложение как Съюзът да плати за преминаването на икономиката на региона към нулеви въглеродни емисии до 2050 г., като същевременно защити зависимите от въглища райони от поемането на удара от  промените.
13-01-2020

Газът е по-добрата алтернатива от въглищата в прехода към климатичен неутралитет

Австрия ще направи всичко по силите си със средствата на дипломацията да насърчи края на ядрената енергетика, обяснява съпредседателят на Европейската зелена партия Томас Вайц в интервю за EURACTIV Словакия.
10-01-2020

САЩ са против българската част на “Турски поток”

"Северен поток 2" и втората линия на "Турски поток" дават на Русия още едно средство да се наложи над Европа и така допринасят за нестабилността", обясни заместник държавният секретар на САЩ по политическите въпроси Дейвид Хейл.
08-01-2020

България отрича за натиск от САЩ върху “Балкански поток“, но обеща да купува повече американски газ

Българският премиер Бойко Борисов отрича върху София да има американски натиск за прекратяване на проекта "Балкански поток", който ще транспортира предимно руски газ към Европа като продължение на тръбата на "Турски поток".
07-01-2020

ЕС планира десетократно увеличение на производството на “зелен“ газ

Производството на биогаз, биометан и "зелен" водород ще трябва да се увеличи най-малко 10 пъти през следващите 30 години, за да се постигне европейската цел за климатичен неутралитет до 2050 г.
04-01-2020

Борисов ще ходи при Путин и Ердоган за откриването на “Турски поток”

Преди да отлети за Истанбул на 8 януари, премиерът ще има разговор с помощник държавния секретар на САЩ Дейвид Хейл.
31-12-2019

Русия и Украйна подписаха споразумението за транзит на газ

Очаква се "Газпром" да пренася най-малко 65 милиарда кубически метра природен газ през Украйна през следващата година, след това най-малко 40 милиарда годишно от 2021 до 2024 г.
30-12-2019

Рискуваме санкции заради Турско-Балкански поток

ЕКСЛУЗИВНО: САЩ ще наложат санкции на всякакви продължения на спонсорирания от Русия газоопровод "Турски поток", научи EURACTIV. Сърбия вече завърши, а България доизгражда скъпа инфраструктура, за да внася газ от Турски поток и да го пренася по-нататък в Унгария и Австрия.
22-12-2019

Комисията: Наясно сме с положението с качеството на въздуха в България

Европейската комисия изпрати писмен отговор на запитване на EURACTIV относно влошеното качество на въздуха в много градове в България и особено в столицата.

Как журналист от EURACTIV неволно сътвори „Най-лошата фраза за 2019 г.”

Вече е официално: „Freedom gas“ (газ на свободата) е най-лошата фраза на годината според Plain English Foundation. Но откъде идва изразът? В EURACTIV не трябва да търсим дълго, за да открием отговора… Министерството на енергетиката на Съединените щати прекръсти американския...
20-12-2019

Русия и Украйна се разбраха “принципно” за нова газова сделка

След продължителни преговори в четвъртък Русия, Украйна и Европейската комисия постигнаха принципно съгласие за газова сделка от 1 януари 2020 г., каза на брифинг вицепрезидентът на Европейската комисия Марош Шефчович.
19-12-2019

Почти целият свят е поканен да строи АЕЦ “Белене”

Като стратегически инвеститори са оценени руската компания "Атоменергопром" (собственост на "Росатом"), Китайската държавна ядрена корпорация СNNC и Корейската хидро и атомна компания.
18-12-2019

Законопроект срещу “Северен поток 2” и “Турски поток” влиза в Белия дом, Русия протестира

Санкциите на САЩ срещу проекта за газопровода "Северен поток 2" са нарушение на международното право и пример за нелоялна конкуренция, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в сряда (18 декември).
17-12-2019

ЕС договори рамката за зеленото финансиране

Евродепутатите постигнаха споразумение с предложената от ЕС рамка за регулирането на устойчиво финансиране. Така приключи жестоката борба с държавите-членкиС дали да признаят ядрената енергия за "зелена".
13-12-2019

Полша остава извън сделката за климата, но лидерите на ЕС обявяват победа

Лидерите на ЕС обявиха, че са постигнали споразумение за амбициозен климатичен план за 2050 г. рано в петък сутринта (13 декември), макар че Полша все още поддържа възраженията си и отказва да одобри неутралната за климата цел.
11-12-2019

Основни акценти от „Европейската зелена сделка“, представена от Комисията днес

ЕК представи дългоочакваната "Европейска зелена сделка", акцентираща върху дълъг списък от политически инициативи, насочени към достигане на нулеви нетни емисии в борбата с глобалното затопляне до 2050 г.
11-12-2019

Вземете парите и се махайте

Две големи събития тeзи дни ще оформят климатичните амбиции на ЕС и всяко подхлъзване би могло да нанесе непоправима вреда на зелените идеи. Ето как се подреждат парчетата от пъзела.
05-12-2019

Назрява бунт срещу “нереалистичните” цели на ЕС за климата

Чешкият премиер Андрей Бабиш заплаши, че ще наложи вето върху целта до 2050 г.  Европа да е първият континент с климатичен неутралитет. Бабиш е поредният в нарастващия хор на недоволните. Лидерите на ЕС се подготвят за разгорещени дискусии за климата.
22-11-2019

С европейско финансиране София ще подмени близо 5000 печки

4 софийски квартала и 9 села близо до столицата, които са определени като замърсители на въздуха с фини прахови частици (ФПЧ), ще получат безплатна смяна на старите печки с отоплителни уреди на пелети или газ.
11-11-2019

Премиерът обеща газова независимост догодина

"Догодина можем да кажем на българите: "Вие нямате никаква газова зависимост и можем да доставяме газ отвсякъде", обяви министър-председателят Бойко Борисов при инспекцията на изграждането на газовата връзка между България и Гърция.
07-11-2019

От Париж с любов

Доналд Тръмп изпълни заплахата си да започне изтеглянето на САЩ от споразумението за климата в Париж. Но вместо да осъждаме решението му, всъщност следва да го отпразнуваме.
31-10-2019

Българска такса за “зелена енергия” стигна до Съда на ЕС

Такса, събирана в България от дружествата, които произвеждат енергия от възобновяеми източници, стигна до Съда на ЕС в Люксембург. Върховният касационен съд е отправил т.нар. преюдициално питане по темата.