Енергетика

23-07-2021

Вебер: “Северен поток 2” е вреден за Европа

Без услугите на бившия канцлер на социалдемократите Герхард Шрьодер към Путин, тръбопроводът едва ли би могъл да се реализира, коментира Вебер.
14-07-2021

Енергийни гиганти призовават за въглеродни мита върху вноса на водород в ЕС

Коалиция от европейски енергийни гиганти, включително EDF, Enel, Iberdrola и Ørsted, призовават Европейската комисия да наложи въглеродни мита върху вноса на водород в Европа.
06-07-2021

Най-големият завод за електролиза в Европа влезе в експлоатация

Със своите 10 MW мощност, заводът за електролиза ще произвежда приблизително 1300 тона зелен водород годишно.
05-07-2021

Ръстът в глобалното търсене на газ застрашава международните климатични цели

След рекордния спад миналата година, възстановяването на глобалното търсене на газ до 2024 г., може да отклони света от постигането на целта за нетни нулеви емисии до 2050 г.
29-06-2021

Реформата на пазара на въглерод в ЕС ще удари най-бедните, предупреди евродепутат

Плановете за разширяване на пазара на въглерод в ЕС за транспорт и сгради биха били "политически самоубийствени“ и да предизвикат социални вълнения, подобни на "Жълтите жилетки“ във Франция.

ДАНС разследва сигнал за злоупотреби при строежа на газовата връзка с Гърция

ДАНС е започнала проверка в Българския енергиен холдинг (БЕХ) след сигнал за злоупотреби при строителството на газовата връзка с Гърция.
22-06-2021

“Водородни долини“ никнат в цяла Европа

Проектите за създаване на пълна верига за създаване на стойност на водорода, които съчетават производството, инфраструктурата и използването му  в един регион, никнат в цяла Европа.
22-06-2021

“Приоритетът” на Борисов – пускането на газовата връзка със Сърбия, пак се отлага

Правителството на бившия премиер Бойко Борисов беше обявило газовата връзка със Сърбия като един от енергийните приоритети на страната, но се наложи този "приоритет" да бъде отложен за пореден път.
18-06-2021

Проектозаконът на ЕС за възобновяемите енергийни източници се сблъска с индустрията

Планираната от Европейската комисия ревизия на директивата за възобновяема енергия даде допълнителни указания за посоката, която законодателството може да поеме, но срещна критики от индустрията от сектора.
18-06-2021

Босна и Херцеговина да спре да строи малки ВЕЦ-ове, призова Леонаро ди Каприо

Холивудската филмова звезда изпрати писмо до властите в Босна и Херцеговина с настояване да приемат законодателството, което забранява строежа на голям брой малки водноелектрически централи.
07-06-2021

Германия: Въпреки “Северен поток 2”, Украйна трябва да запази транзита на руски газ

Германия заяви, че Украйна трябва да остане транзитна държава на руски газ и след въвеждането в експлоатация на газопровода "Северен поток 2".
03-06-2021

Бил Гейтс и ЕС обещават 1 млрд. долара за зелени технологии

Европейският съюз и програмата за енергийни инвестиции, основана от Бил Гейтс, планират да съберат до 1 милиард долара за въвеждане на нисковъглеродни технологии.
02-06-2021

За петрола най-лошото предстои

Решението на съда от миналата седмица, с което постановява петролният гигант Shell да намали емисиите си на CO2, е достатъчно, за да стресне петролния сектор.
01-06-2021

Затварянето на чешката въглищна индустрия може да струва 25 000 работни места

Чехия обмисля как най-добре да използва зелените фондове на Европейския съюз, за да модернизира икономиката си и да осигури справедлив преход в трите си въгледобивни региона.
26-05-2021

Рекламираната от Борисов газовa независимост се отлага за средата на 2022 година

България няма да получава азерски газ от новия интерконектор с Гърция до средата на 2022 година, което означава, че забавянето на проекта вече е близо две години. Това стана ясно от думите на председателя на Комисията за енергийно и водно...
25-05-2021

Полша няма да затвори мината “Туров”, въпреки решението на Съда на ЕС

Полша няма да се съобрази с решението на Съда на Европейския съюз, който нареди на Варшава незабавно да прекрати добива на лигнитни въглища в мината "Туров".
20-05-2021

САЩ се отказват от санкции за “Северен поток 2“, Байдън ще поправя отношенията с Европа

Байдън се отказа от санкциите срещу компанията, която управлява проекта ца руския газопровод "Северен поток 2“ до Германия и нейния главен изпълнителен директор.
18-05-2021

Германия ще довърши изграждането на “Северен поток 2”

Изграждането на два километра от силно оспорвания газопровод "Северен поток 2“ в германски води, което беше спряно заради опасения за околната среда, ще продължи.
30-04-2021

Основните партии в ЕП блокират резолюция срещу “Северен поток 2”

Опит на десни полски евродепутати за гласуване на спорния газопровод между Русия и Германия беше блокиран за втори път от двете най-големи групи в Европейския парламент.
27-04-2021

Воля и капацитет не достигат на зеления план на България

Правителство, медии и бизнес в България гледат на климата като на поредната област, в която ЕС им се меси.
27-04-2021

Спомнете си Чернобил

Когато се случи бедствие, хората погребват мъртвите и лекуват ранените. Понякога си извличат уроци, но не винаги.
26-04-2021

Гърция затваря последната си въглищна централа през 2025 г.

“Сбогуваме се с въглищата”, посочи държавният секретар на Гърция след като стана ясно, че последната въглищна централа в страната ще бъде затворена през 2025 г., три години по-рано от планираното.
21-04-2021

Бивш US дипломат: Германците знаят, че “Северен поток 2” е позор

Евентуална руска офанзива срещу Украйна ще попречи на Германия да запази сегашната си позиция по "Северен поток 2", каза в интервю за EURACTIV Полша Даниел Фрид, бивш посланик на САЩ в Полша.
09-04-2021

Европа рискува да блокира активи за изкопаеми горива за 87 млрд. евро

Европа изгражда, или планира да изгради инфраструктура за изкопаеми газове на стойност 87 млрд. евро като непрекъснато разширява тръбопроводи и терминали за втечнен природен газ.