Енергетика

27-05-2022

След „Северен поток 2“ дойде време за спиране на „Северен поток 1“

Колкото повече разглеждаме пазарната реалност, толкова по-абсурдна изглежда ситуацията - Европа държи всички карти, но Русия е тази, която бълва заплахи, пише Сергей Макогон.
18-05-2022

Отказът от руската енергия е само половината от предизвикателството

Стратегията предвижда доставки на втечнен газ от САЩ, Канада, Египет и Израел и газ по тръбопроводи от Норвегия, Алжир и Азербайджан.
18-05-2022

Германия може да се откаже от изкопаемите горива до 2035 г

Европа би могла да използва тази криза, за да започне смела нова ера на енергийна сигурност и икономически просперитет, различна от всичко, което сме виждали досега, твърди анализатор.
12-05-2022

За да се отърве от руските изкопаеми горива, ЕС трябва да започне на пести енергия

Обновяването на техническите сградни системи и увеличаването на автоматизацията, поставянето на изолация, инсталирането на интелигентно LED осветление, високопроизводителни термопомпи - са само част от решението.
09-05-2022

ЕС се фокусира върху професионалните умения, за да осъществи екологичния преход

ЕК помага на държавите-членки, компаниите и служителите да се подготвят за екологичния и цифровия преход, чрез редица инициативи и платформи, като обръща специално внимание на пазара на труда и професионалното обучение.
05-05-2022

Европа трябва да мечтае смело и да започне излизането си от газовия сектор сега

Истинската енергийна независимост означава пълно изтегляне на природния газ от енергийната система и замяната му с технологии за възобновяема енергия и енергийна ефективност, пишат Мартин Владимиров и Костанца Рангелова.
28-04-2022

Ще успее ли България да се измъкне от газовия капан?

България може да успее да удържи ситуацията под контрол и дори да ускори намаляването на зависимостта си от Русия веднъж завинаги, коментира анализатор.
26-04-2022

Как зеленият парадокс и климатичната политика могат да се превърнат в кошмара на Путин

Ангажиментът на страните от Г-7+ЕС да намалят търсенето на петрол през следващите две десетилетия ще стимулира световните производители да наводнят пазара с евтин петрол и ще намали финансирането на режима на Владимир Путин.
26-04-2022

Ще възкреси ли забраната за руски петрол 70-те години?

Какъвто и да е пътят, зависимостта на Европа от изкопаеми горива, особено от нестабилен съсед, трябва да приключи, както по геополитически, така и по климатични причини.
15-04-2022

Европа трябва да постигне световните стандарти за качество на въздуха

Задушаваме се и дори не го осъзнаваме. Замърсяването на въздуха води до повече от 300 000 случая на преждевременна смърт в Европа всяка година. В същото време по въпроса не се прави достатъчно.
13-04-2022

Време е Европа да се откаже от енергията на Путин

Военните престъпления, извършени в Буча и Ирпен, не ни оставят избор: трябва да спрем да финансираме геноцидната военна машина на Путин и да спрем вноса на руска енергия сега, пише Марк Линас.
08-04-2022

Очарованието на водорода от Близкия изток

Саудитска Арабия, ОАЕ, Оман, северноафриканските страни, Австралия и Чили се очертават като водещи страни в производството на зелен водород.
30-03-2022

Лицемерието за „Северен поток 2“ ли предизвика войната на Путин?

Проектът "Северен поток 2" не е прекратен, а е официално спрян, но някои в Германия все още се надяват да използват тази окървавена тръба в бъдеще, пише украинският анализатор Михайло Гончар.
28-03-2022

Европа се нуждае от по-интелигентен изход от руския газ

Ангажиментът за постепенно спиране на руския природен газ е похвален, но трябва да се преследва разумно. В противен случай Европа може да предизвика кризата, която се опитва да предотврати.
25-03-2022

Европа е изправена пред най-голямото енергийно предизвикателство от десетилетия

При сегашните европейски цени на газа, енергоемката индустрия на ЕС е неконкурентоспособна, а разходите за енергия съставляват привидно все по-голям дял от бюджетите на домакинствата и водят до енергийна бедност.
16-03-2022

Отказът от евтиния руски газ ще бъде невероятно болезнен, но цената си струва

Последната седмица се наблюдава немислим досега политически обрат от страна на Европейския съюз, който се опитва да сложи край на зависимостта си от всички изкопаеми горива, внесени от Русия.
14-03-2022

Ядрената индустрия в Европа очаква завръщане

С амбициозните цели за декарбонизация и продължаващата криза заради цените на енергията Европа преразглежда ролята на ядрената енергия в своя енергиен микс.
09-03-2022

ЕС трябва да направи всичко възможно, за да пести енергия

ЕС трябва да инициира цялостна програма за пестене на енергия като най-ефективния краткосрочен инструмент за облекчаване на енергийната криза, пише Греъм Уейл.

Руската война в Украйна и Зелената сделка на ЕС

Какво трябва да направи ЕС, за да адаптира икономикаta и енергетиката към реалностите на войната на Путин в Украйна. Анализ на българския евродепутат Радан Кънев за EURACTIV
07-03-2022

Пътят към европейската енергийна независимост може да започне още тази седмица

Петият списък на ЕС с проекти от общ интерес, който ще бъде гласуван тази седмица в ЕП, трябва да бъде преразгледан, за да включи "руска проверка“.
02-03-2022

Въглищата отново са в светлината на прожекторите

Европа внася 55% от въглищата си от Русия. Сега обаче опитът на ЕС за развод с Кремъл застрашава тези доставки.
25-02-2022

Как Европа може бързо да намали своята газова зависимост

Нека отговорът на Европа на сегашната криза бъде засилване на подкрепата, за да се гарантира експоненциалният растеж на слънчевата и вятърната енергия и използването на зелено електричество за замяна на изкопаемия газ.
23-02-2022

Германия натиска спирачката на „Северен поток 2“, какво е решението на газовата криза в Европа?

Когато Русия анексира Крим през 2014 г., Европа беше зависима от Русия със 27% от потреблението си на газ и в резултат на това тя обеща да диверсифицира доставките. Днес Европа е още по-зависима от руския газ, отколкото тогава - с 38%.
17-02-2022

Африка може да изгради супер мрежа за производство на вятърна енергия

Ако разполагаме с африканска "супер мрежа“ и се фокусирахме върху развитието на производство на вятърна енергия, само за една година енергийната бедност на континента може да бъде изкоренена, пише експерт.