Енергетика

07-10-2021

Газопроводна политика за начинаещи

Не е лесно да се осмислят хилядите истории за „Северен поток 2“. За да стане по-ясно, Русия и Германия искат газопровода, а Украйна, Полша и САЩ са против. Но защо Украйна, Полша, САЩ и други трябва да се месят в...
28-07-2020

Американските санкции срещу газопроводите: проверка на фактите

Американските санкциите срещу “Северен поток 2” и втората линия на “Турски поток” представят умишлено погрешно тълкуване на европейския пазар на газ и покровителствено отношение тип: “Америка знае най-добре” как европейците трябва да управляват енергетиката си, пише Данила Бочкарев.
19-06-2020

Кой ще защити Европейската зелена сделка?

Когато през ноември новата Европейска комисия встъпи в длъжност, нейната възхвалявана Зелена сделка беше център на световно внимание. Тази седмица лидерите на ЕС се срещат, за да решат каква част от нея все още може да бъде спасена.
16-05-2020

Възобновява се работата по Зелената сделка. Въпросът е как

През следващата седмица Европейската комисия ще върне фокуса върху Зелената сделка като представи някои инициативи, като стратегиите за биоразнообразие и “От фермата до трапезата”, включени във водеща политика на ЕК.
12-05-2020

Климатичната политика: ястреби срещу гълъби

Сега на фокус е битката срещу пандемията, но споровете за климатa все още не са приключили. Някои са в ход, а други тепърва започват. Пригответе се за битката между "ястребите" и "гълъбите".
10-03-2020

За зелените идеи и (не)плодородната българска почва

Преди седмица Евробарометър публикува изследване за нагласите на европейците към промените в околната среда. EURACTIV България прочете 164-те страници и извлече най-важното за България.
02-03-2020

НПО: Правителството тайно разреши да се изгарят огромни колическва боклук

ClientEarth и "За Земята - достъп до правосъдие" подадоха жалба в Европейската комисия в опит да оспорят новата мания на България за изгаряне на отпадъци във въглищните централи.
19-02-2020

И еврократите са хора

Европейският съюз е поел на “зелен” кръстоносен поход, въоръжен с прокламации и планове, полиращи екологичния му образ. Но това изисква огромен човешки ресурс, което може да се окаже не по-малко предизвикателство от промяната на климата.
11-12-2019

Вземете парите и се махайте

Две големи събития тeзи дни ще оформят климатичните амбиции на ЕС и всяко подхлъзване би могло да нанесе непоправима вреда на зелените идеи. Ето как се подреждат парчетата от пъзела.
07-11-2019

От Париж с любов

Доналд Тръмп изпълни заплахата си да започне изтеглянето на САЩ от споразумението за климата в Париж. Но вместо да осъждаме решението му, всъщност следва да го отпразнуваме.
23-10-2019

Любопитният случай на един липсващ фонд

Миналата седмица срещата на върха на ЕС посвети незначителните десет минути на изменението на климата. Брекзит и (не)разширяването на съюза доминираха в разговорите. Все пак имаше достатъчно време за малка интрига: къде отиде Фондът за справедлив преход?