Нови технологии

24-01-2020

Apple е против общото зарядно устройство на ЕС

Производителят на iPhone, Apple, се противопостави на призива на евродепутати за общо зарядно устройство. Компанията предупреди, че този ход може да възпрепятства развитието на иновациите, да създаде планини от електронни отпадъци и да подразни потребителите.
22-01-2020

Тръмп заплашва с тарифи, Макрон отстъпва за дигиталния данък

Френският президент Еманюел Макрон обяви, че е провел "чудесен разговор" с американския си колега Доналд Тръмп за дигиталния данък, планиран от Франция. Той добави, че двете страни ще работят заедно, за да избегнат повишаването на тарифите.
17-01-2020

“Култивираното месо” може да се продава в Европа още през 2022 г.

След като в противоречивия документален филм "Apocalypse Cow" беше направено предположение, че можем да станем свидетели на края на цялото селско стопанство, EURACTIV проучи темата за култивираното месо и докъде е стигнал процесът на развитието му.
17-01-2020

Брюксел обмисля временна забрана на лицевото разпознаване

Европейската комисия обмисля налагането на временна забрана върху използването технологиите за разпознаване на лица за публични и частни цели.
15-01-2020

Европейците търсят “законни” начини за подслушване на 5G

Европейската комисия работи заедно с Европол и страните-членки на ЕС за "идентифициране на подходящите начини за запазване на законовите възможности за подсушване на 5G мрежи", каза еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон.
13-01-2020

САЩ притискат Лондон да не ползва Huawei за 5G

Американска делегация пристига във Великобритания в понеделник (13 януари), за да се опита да убеди Лондон да не използва оборудването на Huawei при надграждането на телекомуникационната си мрежа, твърдят информирани източници.
12-12-2019

Евродепутатът Иво Христов обвини ЕК, че е безотговорна за рисковете от 5G

Европейската комисия е "безотговорна" като не обръща внимание на рисковете за здравето, свързани с бъдещото внедряване на мобилна мрежа от ново поколение. Това заяли българският евродепутат Иво Христов.

Основни акценти от „Европейската зелена сделка“, представена от Комисията днес

ЕК представи дългоочакваната "Европейска зелена сделка", акцентираща върху дълъг списък от политически инициативи, насочени към достигане на нулеви нетни емисии в борбата с глобалното затопляне до 2050 г.
09-12-2019

ЕС може да забрани вноса на “мръсни” батерии

ЕК обяви, че е дала зелена светлина за държавна помощ от 3,2 милиарда евро за проекти за батерии в седем страни - Белгия, Финландия, Франция, Германия, Италия, Полша и Швеция.
05-12-2019

ГЛАВБОЛГАРСТРОЙ стъпва в Брюксел на вълната на новите европейски политики

В присъствието на еврокомисаря Мария Габриел, на евродепутати, дипломати, висши чиновници и браншовици компанията отбеляза петдесетата си годишнина и откриването на представителен офис в Брюксел.
29-11-2019

Желязната срещу Найлоновата завеса. Как епидемиите са обединявали Европа

“Нито “Желязната завеса“, нито националните граници са могли да спрат разпространението на епидемиите. Необходими са били обединени усилия за тяхното овладяване“. Това разказва пред EURACTIV българскитя учен доц. д-р Анелия Касабова.
19-11-2019

Глобално цунами

Протестиращите за независимостта на Каталуния използват интернет платформа и приложение, които ги насочват към стратегически места, за да постигне бунтът им максимален ефект.
13-11-2019

“Тесла” избра Германия за четвъртата си гигафабрика

Американската фирма за електромобили "Тесла" ще изгради завод край Берлин в Германия, обяви основателят на компанията Илон Мъск във вторник (12 ноември).
10-10-2019

ЕС намеква за риск за сигурността, ако Huawei изгражда 5G мрежите

Европейският съюз показа, че разглежда китайската технологична компания Huawei и нейните технологии за 5G мрежи като риск за сигурността.
08-10-2019

Френски евродепутат: Без износ на оръжия, няма как да има европейска отбранителна индустрия

Новият отдел на Европейската комисия, посветен на отбранителната и космическата индустрия, дава тласък за създаване на общ отбранителен съюз, коментира председателят на подкомисията по отбрана на Европейския парламент Натали Лоазо пред EURACTIV