Нови технологии

26-05-2022

Австрия се бори с дийп фейк на фона на все по-широкото навлизане на технологията

Австрийското правителство публикува план за действие за борба с deep fakes в сряда (25 май), чиято цел е да се справи по-добре с дезинформацията и речта на омразата.
23-05-2022

Италия стана мишена на мащабна руска кибератака

Според експерти хакерите планират кибервойна и сега тестват системите.
13-05-2022

Мъск спря сделката за Туитър за 44 млрд. долара заради фалшивите акаунти

Някои анализатори се запитаха защо Мъск  повдига въпроса за спама и фалшивите акаунти чак сега, като е имал тази информация и когато договори сделката.
12-05-2022

Румъния иска да забрани на публичните институции да използват руски антивирусен софтуер

Според законопроекта, наличието на руски антивирусен софтуер представлява уязвимост за киберсигурността на румънските институции и държавни органи.
09-05-2022

Как Португалия се превърна в крипторая на Европа

В момента Португалия е една от последните страни в Европа, която разглежда криптото като валути от данъчна гледна точка, което означава, че печалбите от търговия не се облагат с данък.

Финландските енергийни компании отказват да доставят електроенергия на руската „Яндекс“

Финландските енергийни компании отказват да сключат договори за доставка на електроенергия с руската търсачка „Яндекс“, която има център за данни близо до Хелзинки, поради подозрения, че може да разпространява военна пропаганда.
06-05-2022

Проф. Мартин Вечев и мечтата му за технологичен център от световна величина в България

Целта на INSAIT е да се превърне в изследователски център от световна величина, който да спомага за задържането на местните таланти в България и да привлича изявени международни учени в региона.
03-05-2022

ЕК се насочва към Apple Pay в рамките на антитръстова проверка

ЕК изпрати на Apple предварителните резултати от разследване на конкуренцията по отношение на системата ѝ за мобилни плащания Apple Pay, в което се посочва, че тех гигантът "несправедливо е защитил" своята система от конкуренти и е задушил иновациите.
02-05-2022

Албания цифровизира обществените услуги

Албанското правителство ще затвори стотици гишета в институциите, които предлагат обществени услуги, като според кмета на Тирана, Ерион Велиаж, само в столицата ще бъдат затворени 40.
26-04-2022

Мъск придобива Туитър за 44 милиарда долара

В понеделник (25 април) Елон Мъск сключи сделка за закупуване на Туитър за 44 млрд. долара в брой, която ще прехвърли контрола върху социалната медийна платформа с милиони потребители, включително и световни лидери, на най-богатия човек в света.
25-04-2022

Туитър е готов да приеме „най-доброто и окончателно“ предложение на Мъск

Туитър е близо до сделка за продажба за 54,20 долара на акция в брой - цената, която  първоначално Елон Мъск предложи на компанията за социални медии.
21-04-2022

Западът предупреждава за руски кибератаки срещу критичната инфраструктура

В сряда (20 април) западните правителства съвместно предупредиха за потенциална заплаха от засилена злонамерена кибер дейност от страна на Русия срещу критична инфраструктура в отговор на санкциите, наложени заради нахлуването ѝ в Украйна.
14-04-2022

Илън Мъск предлага да купи Туитър за 41 млрд. долара в брой

Илън Мъск предложи да купи Туитър за около 41 млрд. долара в брой, като заяви, че платформата, която той често критикува, трябва да стане частна, за да се постигнат ефективни промени.
11-04-2022

Високопоставени служители на ЕС са били жертви на израелски шпионски софтуер

Според двама служители на ЕС и документация, видяна от Ройтерс, миналата година висши служители на Европейската комисия са били обект на шпионски софтуер, разработен от израелска компания за наблюдение.
01-04-2022

САЩ са предупредили компаниите за руския софтуер „Касперски“ ден след инвазията

Правителството на САЩ е започнало да предупреждава някои американски компании в деня след нахлуването на Русия в Украйна, че Москва може да манипулира софтуера, разработен от руската компания за киберсигурност "Касперски".
16-03-2022

Американският производител на чипове „Интел“ обявява инвестиция от 33 млрд. евро в Европа

Инвестицията е една от най-големите от частна компания в Европа през последните години.
14-03-2022

ЕС: Русия разпространява дезинформация, за да изостри още повече конфликта в Украйна

Нападението на Русия срещу Украйна се води и в информационното пространство.
11-03-2022

Фейсбук разрешава публикуването на призиви за смъртта на Путин

„Мета“ временно разрешава някои публикации, които призовават за смъртта на руския президент Владимир Путин и на белоруския му колега Александър Лукашенко
11-03-2022

България е готова да плати 250 млн. лв. санкции за завода за батерии

Българското правителство е готово да понесе солидни финансови санкции заради мегапроект за закупуване на батерии, включен в Националния план за възстановяване и устойчивост.
09-03-2022

Страните от ЕС настояват онлайн платформите да са по-активни срещу дезинформацията

Министрите на телекомуникациите от ЕС призоваха дигиталните компании да гарантират, че капацитетът им за борба с дезинформацията е достатъчен в ЦИЕ.
Политика 18-02-2022

Ангел Джамбазки поиска да му се извинят след „поздрава“

От трибуната на Европейския парламент евродепутатът и новоизбран лидер на ВМРО Ангел Джамбазки посочи в четвъртък, че интерпретацията на жеста му, наподобяващ нацистки поздрав, е дълбоко погрешна и поиска извинение.
16-02-2022

ЕС представи планове за сигурни сателитни комуникации

Европейската комисия представи план за сателитни комуникации на стойност 6 милиарда евро във вторник (15 февруари), като част от усилията за намаляване на зависимостта на ЕС от чуждестранни компании.
10-02-2022

ЕК разширява наличния радиоспектър за 5G

Причината е, че все повече устройства са свързани към 5G мрежи, затова ще е необходим по-голям капацитет.
09-02-2022

Големите европейски държави вероятно ще спечелят най-много от чиповете

Планът на Европейската комисия да направи континента по-добро място за инвестиране във фабрики за полупроводници вероятно ще насочи ползите към по-големите страни като Германия, Франция и Италия, смятат анализатори.