Нови технологии

29-06-2020

ЕС ще инвестира повече в космическата си индустрия

Европейският съюз ще вложи повече средства за изстрелване на ракети, сателитна комуникация и космически проучвания, за да не изостава от амбициите на САЩ и Китай, посочи еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон в неделя (28 юни).
23-06-2020

България пак е последна по дигитализация в ЕС

Индексът на Европейската комисия за навлизането на цифровите технологии в икономиката и обществото (DESI) показва нивото на дигитализацията в страните от ЕС и напредъка им по отношение на дигиталната конкурентоспособност.
06-06-2020

Gaia-X – началото на европейската екосистема за данни

Началото на амбициозното усилие на Франция и Германия за създаване на европейска облачна инфраструктура в отговор на конкурентите САЩ и Китай бе поставено в четвъртък (4 юни).
02-06-2020

Ad astra et altruism – Към звездите чрез алтруизъм

Успехът на Илън Мъск, който изстреля двама космонавти в орбита, поне за кратко разсея мрачните мисли на по-голямата част населението на света. Космическите изследвания могат да ни разкрият много за това къде отиваме като общество и най-вече къде се проваляме.
30-05-2020

Тръмп и дигиталните платформи

В света, който познавахме, Доналд Тръмп беше фен и голям поддръжник на социалната медия Туитър. През последните два дни обаче светът не е такъв, какъвто го познавахме.
26-05-2020

Бретон призова за бързо въвеждане на единната патентна система

ЕС трябва да ускори плановете си за създаване на единна европейска патентна система, тъй като настоящата е твърде скъпа и фрагментирана. Това каза комисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон.
19-05-2020

Зукърбърг апелира за европейско лидерство в регулирането на дигиталните платформи

Главният изпълнителен директор на Фейсбук призова ЕС да поеме водеща роля в създаването на правна рамка за регулиране на онлайн платформите, за да се противопостави на други модели на дигитално управление, като например Китай.
15-05-2020

Франция налага дигитален данък още тази година

В четвъртък (13 май) финансовият министър на Франция Брюно Льо Мер посочи, че дигиталният данък никога не е бил по-оправдан и необходим.
14-05-2020

Войната на ваксините

Световното надмощие днес не се изразява в наличието на ядрени оръжия или ултразвукови ракети. А в това коя държава или, защо не, кой злодей ще спечели стратегическото предимство като стане единствения притежател на... ваксината срещу COVID-19.
06-05-2020

Брюксел настоява страните-членки да не бавят 5G

Зам.-председателят на ЕК Маргрете Вестегер призова ресорните министри от страните-членки да ограничат доколкото е възможно всяко забавяне на внедряването на 5G технологиите.
05-05-2020

Комисията обмисля иновативни финансови решения в подкрепа на медиите

Европейската комисия обмисля планове за въвеждане на нови и иновативни финансови решения в подкрепа на устойчивостта на медийния сектор в ЕС на фона на здравната криза.
04-05-2020

На прага на новия Ренесанс?

Водещото събитие в първите майски дни в целия ЕС е облекчаването на ограничителните мерки на фона на намаляващия брой нови заразени и смъртни случаи вследствие на COVID-19.
Финанси 30-04-2020

Полша въвежда данък “Нетфликс”, от който очаква 3,3 млн. евро

Полша ще въведе 1,5% такса върху приходите от стрийминг платформи, включително "Нетфликс" и "Амазон", обясни финансовият министър.
30-04-2020

Български учени правят ваксина срещу Covid-19 със 70 000 евро, дадени от… Франция

Американците от “Пфайзер“ имат 650 милиона долара, за да произведе ваксина срещу новия коронавирус. Германците от “Кюрвак“ получиха 70 милиона евро от ЕК. Българските учени имат…  70 хиляди евро, за да решат задачата.
29-04-2020

ЕС поддържа правилата за защита на личните данни

Европа не може да спечели борбата срещу коронавируса без дигиталните технологии, заяви ЕК във видеосреща с министрите на здравеопазването в понеделник (27 април). Това обаче не трябва да е за сметка на правилата на ЕС за защита на данните.
26-04-2020

FACEBOOK срещу ZOOM. Зукърбърг иска дял от света на пандемията

В периода на социална изолация и надомна работа приложението Zoom стана един от най-разпространените инструменти за виртуални срещи. Гигантът Facebook също направи своя платформа, за да не пропусне парче от тортата.
13-04-2020

Папата: ЕС е пред епохално предизвикателство, от което зависи бъдещето на света

Папа Франциск се помоли за десетките хиляди жертви на коронавируса във великденското си послание тази неделя. То бе излъчено наживо от празния площад във Ватикана  - безпрецедентно събитие в свят, белязан от изолация.
13-04-2020

Българското приложение за борба с COVID-19 достъпно и за други правителства

Авторите на българското мобилно приложение ViruSafe за борба с Covid-19, което свързва гражданите и здравните власти в реално време, казаха пред EURACTIV, че са готови да го предоставят и на други страни на символичната цена от едно евро.
06-04-2020

ЕС ще извърши дигитална трансформация след кризата с COVID-19

Държавите-членки и ЕК трябва да анализират подробно опита от пандемията, за да осъвременят бъдещите политики в целия спектър на цифровото пространство, разкрива изтекъл документ на Съвета на ЕС, видян от EURACTIV.
05-04-2020

Не, 5G мрежите не са причина за разпространението на COVID-19

Теория на конспирацията, която свързва 5G мобилни телекомуникационни кули с разпространението на новия коронавирус, е опасна фалшива новина и е напълно невярна, заяви Великобритания, след като телекомуникационните кули в няколко части на страната бяха подпалени.
04-04-2020

Covid-19, смартфони, апликации – къде отива неприкосновеността на личния живот?

В Европа висши държавни служители, лекари и инженери разглеждат възможността смартфоните да бъдат включени във войната срещу разпространението на новия вирус.
01-04-2020

Ангелите носят “Прада”

Италианците са със сигурност сред най-креативните нации. След един от най-тъмните моменти на историята на Апенините се ражда Ренесанса. А непосредствено след края на Втората световна война заводите на Пиаджо създават най-емблематичния италиански продукт.
27-03-2020

Що е “сандбокс” и защо това е добра новина за България

Създаването на сандбокс - безопасна среда, в която финтех компаниите могат да тестват продуктите си - е голяма новина за България и цялата технологична общност в Централна и Източна Европа, пишат Едуард Цветанов и Филип Генов.
17-03-2020

ЕС предлага подкрепа на германската компания за ваксини, която Тръмп си хареса

Европейската комисия заяви, че предлага до 80 милиона евро финансова подкрепа на немската компания CureVac за развитие и производство в Европа на ваксина срещу COVID-19.