Нови технологии

06-04-2020

ЕС ще извърши дигитална трансформация след кризата с COVID-19

Държавите-членки и ЕК трябва да анализират подробно опита от пандемията, за да осъвременят бъдещите политики в целия спектър на цифровото пространство, разкрива изтекъл документ на Съвета на ЕС, видян от EURACTIV.
05-04-2020

Не, 5G мрежите не са причина за разпространението на COVID-19

Теория на конспирацията, която свързва 5G мобилни телекомуникационни кули с разпространението на новия коронавирус, е опасна фалшива новина и е напълно невярна, заяви Великобритания, след като телекомуникационните кули в няколко части на страната бяха подпалени.
04-04-2020

Covid-19, смартфони, апликации – къде отива неприкосновеността на личния живот?

В Европа висши държавни служители, лекари и инженери разглеждат възможността смартфоните да бъдат включени във войната срещу разпространението на новия вирус.
01-04-2020

Ангелите носят “Прада”

Италианците са със сигурност сред най-креативните нации. След един от най-тъмните моменти на историята на Апенините се ражда Ренесанса. А непосредствено след края на Втората световна война заводите на Пиаджо създават най-емблематичния италиански продукт.
27-03-2020

Що е “сандбокс” и защо това е добра новина за България

Създаването на сандбокс - безопасна среда, в която финтех компаниите могат да тестват продуктите си - е голяма новина за България и цялата технологична общност в Централна и Източна Европа, пишат Едуард Цветанов и Филип Генов.
17-03-2020

ЕС предлага подкрепа на германската компания за ваксини, която Тръмп си хареса

Европейската комисия заяви, че предлага до 80 милиона евро финансова подкрепа на немската компания CureVac за развитие и производство в Европа на ваксина срещу COVID-19.
17-02-2020

Зукърбърг подкрепя регулирането на вредното онлайн съдържание

Изпълнителният директор на Фейсбук обяви, че вредното онлайн съдържание следва да бъде регулирано. Той добави, че компанията му трябва да бъде обект на регулация, различна от тази на съществуващите медийни и телекомуникационни компании.
10-02-2020

Китай към Франция: Не дискриминирайте Huawei

"Ако заради опасения за сигурността френското правителство наистина трябва да налага ограничения на операторите, то трябва да установи прозрачни критерии, които да се отнасят за всички компании", се казва в изявление на посолството на Пекин в Париж.
Политика 06-02-2020

Борбата на Фон дер Лайен с рака: “Това е лично”

Председателят на Европейската комисия започна обществено допитване в рамките на ЕС за Европейския план за борба с рака, като обяви общоевропейско "пространство за отворени здравни данни" в подкрепа на изследвания, превенция и лечение.
29-01-2020

ЕС: 5G ще повиши риска от кибератаки

Стандартите за 5G сигурност ще бъдат засилени в целия ЕС. Съюзът обаче обеща да не изключва конкретни доставчици, въпреки силния натиск на САЩ срещу китайския гигант Huawei.
28-01-2020

Вестегер призова за “особено високи” стандарти за изкуствения интелект в публичния сектор

Технологиите за изкуствен интелект, внедрени в публичния сектор, трябва да отговарят на "особено високи стандарти, що се отнася до прозрачността и отчетността", каза заместник-председателят на ЕК Маргрете Вестегер.
24-01-2020

Apple е против общото зарядно устройство на ЕС

Производителят на iPhone, Apple, се противопостави на призива на евродепутати за общо зарядно устройство. Компанията предупреди, че този ход може да възпрепятства развитието на иновациите, да създаде планини от електронни отпадъци и да подразни потребителите.
22-01-2020

Тръмп заплашва с тарифи, Макрон отстъпва за дигиталния данък

Френският президент Еманюел Макрон обяви, че е провел "чудесен разговор" с американския си колега Доналд Тръмп за дигиталния данък, планиран от Франция. Той добави, че двете страни ще работят заедно, за да избегнат повишаването на тарифите.
17-01-2020

“Култивираното месо” може да се продава в Европа още през 2022 г.

След като в противоречивия документален филм "Apocalypse Cow" беше направено предположение, че можем да станем свидетели на края на цялото селско стопанство, EURACTIV проучи темата за култивираното месо и докъде е стигнал процесът на развитието му.
17-01-2020

Брюксел обмисля временна забрана на лицевото разпознаване

Европейската комисия обмисля налагането на временна забрана върху използването технологиите за разпознаване на лица за публични и частни цели.
15-01-2020

Европейците търсят “законни” начини за подслушване на 5G

Европейската комисия работи заедно с Европол и страните-членки на ЕС за "идентифициране на подходящите начини за запазване на законовите възможности за подсушване на 5G мрежи", каза еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон.
13-01-2020

САЩ притискат Лондон да не ползва Huawei за 5G

Американска делегация пристига във Великобритания в понеделник (13 януари), за да се опита да убеди Лондон да не използва оборудването на Huawei при надграждането на телекомуникационната си мрежа, твърдят информирани източници.
12-12-2019

Евродепутатът Иво Христов обвини ЕК, че е безотговорна за рисковете от 5G

Европейската комисия е "безотговорна" като не обръща внимание на рисковете за здравето, свързани с бъдещото внедряване на мобилна мрежа от ново поколение. Това заяли българският евродепутат Иво Христов.

Основни акценти от „Европейската зелена сделка“, представена от Комисията днес

ЕК представи дългоочакваната "Европейска зелена сделка", акцентираща върху дълъг списък от политически инициативи, насочени към достигане на нулеви нетни емисии в борбата с глобалното затопляне до 2050 г.
09-12-2019

ЕС може да забрани вноса на “мръсни” батерии

ЕК обяви, че е дала зелена светлина за държавна помощ от 3,2 милиарда евро за проекти за батерии в седем страни - Белгия, Финландия, Франция, Германия, Италия, Полша и Швеция.
05-12-2019

ГЛАВБОЛГАРСТРОЙ стъпва в Брюксел на вълната на новите европейски политики

В присъствието на еврокомисаря Мария Габриел, на евродепутати, дипломати, висши чиновници и браншовици компанията отбеляза петдесетата си годишнина и откриването на представителен офис в Брюксел.
29-11-2019

Желязната срещу Найлоновата завеса. Как епидемиите са обединявали Европа

“Нито “Желязната завеса“, нито националните граници са могли да спрат разпространението на епидемиите. Необходими са били обединени усилия за тяхното овладяване“. Това разказва пред EURACTIV българскитя учен доц. д-р Анелия Касабова.
19-11-2019

Глобално цунами

Протестиращите за независимостта на Каталуния използват интернет платформа и приложение, които ги насочват към стратегически места, за да постигне бунтът им максимален ефект.
13-11-2019

“Тесла” избра Германия за четвъртата си гигафабрика

Американската фирма за електромобили "Тесла" ще изгради завод край Берлин в Германия, обяви основателят на компанията Илон Мъск във вторник (12 ноември).