Нови технологии

ЕС е пред споразумение за продажбата на технологии за кибернаблюдение. [Shutterstock]
22-09-2020

ЕС спира продажбата на шпионски софтуер на репресивни режими

Европейският съюз е пред постигане на споразумение за кибернаблюдението.
18-09-2020

Прочутата белгийска бира и пържените картофи са застрашени от климатичните промени

Производството на два от най-известните белгийски продукти е застрашено.
17-09-2020

Паметникът на Бузлуджа се реставрира с американски пари

Дом паметникът на Българската комунистическа партия на връх Бузлуджа ще бъде укрепен и реставиран аварийно с пари на американската фондация "Гети".

Германската индустрия е скептична към климатичните цели на Фон дер Лайен

Европа няма да се откаже от природния газ, дори да е в противоречие с политиката за климата.
Икономика 14-09-2020

България – черна овца в зеленото земеделие

ЕС предвижда 40 млн. евро за реклама на еко продукти. Спорно е дали България ще има равноправен достъп до тези пари, защото ОЛАФ уличи страната ни за източване на средства по стари кампании.

България е сред нарушителите при сделките с Китай

Петнадесет държави-членки на ЕС, сред които и България" са нарушили правилата на Съюза като са договорили двустранни търговски сделки с Китай като част от амбициозната инициатива на Пекин “Един пояс – един път”.
Икономика 10-09-2020

ЕС създава суперрегулатор за криптовалутите

ЕС ще създаде новa група от надзорни органи, включително на национално и общностно ниво, които да контролират големите цифрови валуги, сред които и "Либра" на Фейсбук. Това предвижда предложение на ЕК, с което EURACTIV се запозна.
09-09-2020

Интернет е по-важен от магистралите

Добрата интернет връзка е по-важна от магистралите и може да направи популярни за младите хора обезлюдяващите се места в Европа. Този лайтмотив присъства в изказванията на всички участници в уебинара "Свързаност и социален прогрес", организиран от EURACTIV България.
07-09-2020

Експерт: невъзможно е да се предвиди кога ще е готова ваксината срещу COVID

Невъзможно е да бъдaт предвидени с точност сроковете, в които ваксината срещу COVID-19, ще стане налична. Това посочи Натали Мол, генерален директор на Европейската федерация на фармацевтичните индустрии и асоциации (EFPIA).
05-09-2020

Еврокомисията се надява коронаваксината да бъде сертифицирана през ноември

Европейската комисия се надява първата ваксина срещу COVID-19 да получи разрешение за пускане на пазара през ноември. Това съобщи представител на ЕС вчера (3 септември). Графикът за разпространението на ваксината обаче все още е неясен.
25-08-2020

Дареният труд от IT сектора за е-здравеопазване се оказа нежелан

Здравното министерство отклони офертата за 15 000 безплатни часа с аргумента, че програмистите не познават 25-те закона в здравеопазването.
Икономика 24-08-2020

“Умните градове” на ЕС правят “зелен ток”, пускан от телефона

ЕС планира да изгради поне 30 "умни" града през следващите години. Какви са плановете на България?
20-08-2020

ЕС договори 225 млн. дози от потенциална ваксина срещу коронавируса

Европейската комисия и германската биотехнологична компания CureVac обявиха в четвъртък (20 август), че са приключили първия кръг от преговори за доставката на поне 225 милиона дози от разработваната от дружеството ваксина срещу коронавирус.
Икономика 18-08-2020

В Западна Европа снимат листни въшки от Космоса, а България прекарва интернет

ЕС има визия да разработи платформа, която да генерира данни и решения за устойчиво и конкурентно земеделие на базата на космически снимки чрез системата “Коперник” и частни данни. България се нуждае от интернет в селските райони.
04-08-2020

Американското надмощие в облачните услуги тревожи Европа

Европа разполага с огромно количество данни, които са днешният еквивалент на залежите от злато по време на калифорнийската златна треска. Но вместо да ги експлоатират сами, европейците позволяват на американските тех гиганти да овладеят целия процес.
31-07-2020

Заради кибератаки ЕС санкционира ГРУ и компании от Северна Корея и Китай

Заради предполагаемо участие в мащабни кибератаки в цял свят Европейският съюз наложи забрана за пътуване и финансови санкции на спецотдел на руското военно разузнаване, както и на фирми от Северна Корея и Китай.
28-07-2020

Евродепутат: Европейските стартъпи могат да подпомогнат възстановяването

Въпреки пандемията от коронавирус, предизвикваща хаос в редица сектори на единния европейски пазар, икономическото възстановяване на блока може да бъде подпомогнато от новите пазари, които ще се появят в стартъп екосистемата.
Икономика 24-07-2020

Индустриалните паркове трябва да съживят регионите в България

Индустриални паркове трябва да рестартират икономиката в българските региони, европроектите не бива се раздават "на парче" на общините, а да имат отражение върху целия регион. Инвестициите трябва да залагат на иновациите, изследванията и науката.
23-07-2020

Франция блокира използването на 5G оборудване на Huawei

Френските власти предупредиха телекомуникационните оператори, които планират да закупят 5G оборудване от Huawei, че няма да могат да подновят лицензите си. Това ефективно ще премахне участието на китайската компания от мобилните мрежи.
Икономика 22-07-2020

Фермерите очакват по-ниски доходи заради “Зелената сделка”

По-слаби реколти, с по-ниско качество на добивите прогнозират български фермери заради новите "зелени политики" на ЕС. В епицентъра на тревогите им е заложеното чувствително намаляване на употребата на пестициди и торове до 2030 г., показа допитване на EURACTIV България.
17-07-2020

ЕК започва антимонополно проучване на потребителския Интернет на нещата

Гласовите асистенти, включително Siri на Apple, Alexa на Amazon и Google Assistant, ще бъдат част от разследването, съобщи еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестегер.
16-07-2020

Еврокомисията загуби битката с Apple в Ирландия

Технологичният гигант Apple не се е възползвал неправомерно от държавна помощ във връзка с корпоративния данък в Ирландия, реши Съдът на ЕС в Люксембург. Решението попречи на желанието на Европейската комисия да поиска обратно 13 милиарда евро неправомерни данъчни облекчения.
15-07-2020

Великобритания забрани на Huawei да изгражда 5G мрежата ѝ

Обединеното кралство изключи Huawei от изграждането на инфраструктурата на бъдещата си 5G мрежа, съобщи правителството на Великобритания във вторник (14 юли).
08-07-2020

Словенският премиер иска задължително мобилно следене на COVID-19

Мобилните приложения срещу коронавирус трябва да станат задължителни. Така Европейският съюз ще излезе по-бързо от здравната криза и ще отвори границите си, подчерта словенският премиер Янез Янша в сряда (8 юли) .