Нови технологии

21-07-2021

ЕС затяга правилата за прехвърляне на криптоактиви

Компаниите, които прехвърлят биткойн или други криптоактиви трябва да събират личните данни на податели и получатели, за да помогнат на властите в борбата срещу мръсните пари.
02-07-2021

“Джонсън и Джонсън“: Ваксината е ефективна срещу варианта “Делта”

Еднократната ваксина срещу Covid-19 на "Джонсън и Джонсън" е ефективна срещу силно заразния вариант "Делта", като имунният отговор е с продължителност най-малко осем месеца, заяви компанията в четвъртък (1 юли).
28-06-2021

“Фолгсваген” спира продажбите на двигатели с вътрешно горене в Европа до 2035г.

Заради все по-строгите стандарти за замърсяване, наложени в борбата с изменението на климата, "Фолгсваген" полага усилия в прехода към електрически автомобили. Компанията също така се стреми да подобри имиджа си след трайната репутационна вреда заради скандала "Дизелгейт".
22-06-2021

Агенциите от ЕС искат забрана за разпознаване на лица с изкуствен интелект

Агенциите на ЕС за защита на данните призоваха за категорична забрана за използване на изкуствен интелект за идентифициране на хора на обществени места.
16-06-2021

Макрон: ЕС трябва да има 10 технологични гиганта на стойност €100 милиарда до 2030 г.

"Трябва да изградим по-силна европейска екосистема и иновативни шампиони, а предприемачите трябва да настояват правителствата да бъдат по-ефективни", за да може Европа да се конкурира със САЩ и Китай, каза френският президент.
10-06-2021

Airbus: Водородът няма да е широко използван преди 2050 г.

Повечето пътнически самолети ще разчитат на традиционни реактивни двигатели поне до 2050 г. Въвеждането на чиста водородна технология е ограничено за регионални и полети на къси разстояния.
09-06-2021

Унгарски журналист обвини папата в антихристиянско поведение

Папа Франциск иска да унижи Унгария, защото планира да посети страната само за три часа и не е пожелал да се срещне с министър-председателя Виктор Орбан и  президента Янош Адер, коментира журналист.
08-06-2021

И победителите в Stars4Media са….

Приключвайки на 1 май, програмата Stars4Media събра 330 медийни специалисти от 150 медийни компании и стартъпи, които изпратиха 82 предложения.
31-05-2021

Евродепутатите призовават ЕС да приеме метод за оценка на риска от 5G

Мрежите от пето поколение имат нови технологични параметри, които изискват глобални прецизни изследвания. Това обявиха участниците в представянето на проучванията: "Въздействие на 5G върху здравето“ и "Въздействие на 5G върху околната среда“.
21-05-2021

EURACTIV Ви кани на уебинара: Бъдещето на иновациите в европейския медиен сектор

Как ще изглежда европейският медиен сектор в бъдеще? Какво е въздействието на потребителското поведение, особено на по-младите потребители? Включете се в събитието на EURACTIV на 25 май, 11.00 - 13.30 ч.
20-05-2021

До пет години в Европа ще летят въздушни таксита

Футуристични самолети като въздушни таксита и линейки ще летят над европейските градове в рамките на три до пет години според шефа на Европейската агенция за авиационна безопасност.
05-05-2021

Белгия пострада от мащабна кибератака

Обект на атаката стана белгийската интернет мрежа Belnet, която свързва публични институции, висши училища, университети, изследователски центрове и публични администрации.
16-04-2021

Румъния забрани на Китай да изгражда 5G мрежите ѝ

Румънското центристко правителство одобри законопроект, подкрепен от САЩ, който на практика забранява на Китай и Huawei да участват в развитието на 5G мрежата в страната.
13-04-2021

САЩ спират временно ваксината на Johnson&Johnson заради тромбози

Американската агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA) препоръча временно спиране на употребата на еднодозовата Covid-ваксина на Johnson&Johnson заради кръвни съсиреци.
05-04-2021

Присъединете се към медийната обменна програма на Stars4Media!

Разработена от медии и за медиите и съфинансирана от ЕС, програмата Stars4Media подкрепя съвместни инициативи на поне две медийни организации от две различни страни от ЕС.
17-03-2021

ЕС ще инвестира 7,6 млрд. евро в най-съвременни технологии

Програмата "Цифрова Европа" предвижда инвестиции в области като изкуствен интелект и киберсигурност.
10-03-2021

Ваксинационните паспорти – какви са световните практики

Държавите и авиокомпаниите по света се надяват да бъдат възобновени пътуванията, като позволят на ваксинираните срещу коронавируса да докажат това. Идеите варират от издаване на цифрови сертификати до здравни паспорти.
23-02-2021

ЕС има проекти за космически комуникации и дронове

В понеделник (22 февруари) Европейската комисия обяви три водещи проекта - в областта на безпилотните технологии, космическите комуникации и управлението на космическия трафик - целящи да дадат на блока конкурентно предимство в нови области.
17-02-2021

ЕС стартира програма за ново поколение ваксини срещу Covid-19

ЕС ще стартира програма за изследване на варианти на COVID-19 и производство на ваксини от второ поколение срещу бъдещи щамове, коментира председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.
17-02-2021

Финландското разузнаване: Китайската 5G мрежа е опасна

"Който контролира мрежата, може да деактивира електропреносните мрежи, дори операционните зали на болниците, всичко", предупреди директорът на финландското разузнаване Анти Пелтари.

България за трети път се отказа от АЕЦ “Белене”, този път завинаги

България за трети път се отказа от строителството на АЕЦ “Белене”, като този път изглежда е завинаги. Министерският съвет одобри доклада на енергийния министър Теменужка Петкова за изграждане на нов VII блок в АЕЦ “Козлодуй”, използвайки оборудването за проекта “Белене”....
18-01-2021

Новите данъци на Google и Tobin в Испания ще генерират около 1 милиард евро

Новите данъци на Испания върху цифровите и финансовите услуги, одобрени миналата година, влязоха в сила в събота.
12-01-2021

“Дигиталната олигархия” вече няма да контролира сама свободата на словото

"Вече е неприемливо“ технологичните гиганти, собственици на социалните медии, да вземат сами ключови решения за премахване на онлайн съдържание.
08-01-2021

Страните от ЕС са разделени за сигурността на 5G

Страните от ЕС "напредват с различен темп" по отношение на гаранциите за безопасността на телекомуникационните мрежи от следващо поколение.