Политика

24-01-2020

Представете си… бъдещето на Европа

Повечето пъти през новото холядолетие, когато на референдуми въпросът за Европа бе поставян на вниманието на европейските граждани, отговорът бе твърдо “не“. Най-лошият пример за това е референдумът за Брекзит от 2016 г.
24-01-2020

Орбан се закани да пренебрегне съдебни решения

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че неговото правителство няма да се подчини на съдебните разпореждания за обезщетяване на бивши затворници, както и няма да плати, наложена от съда глоба заради предполагаема училищна сегрегация на ромска общност.
24-01-2020

Преходна ОСП, протест в Германия, несигурност покрай Брекзит

Добре дошли в агро-бюлетина на EURACTIV, посветен на темите на селското стопанство и хранителната промишленост в ЕС.
24-01-2020

Време за щедрост

Борис Джонсън вероятно никога повече няма да има толкова власт, колкото сега - голямо мнозинство и слаба опозиция. Той може да си позволи малко щедрост. Но не е готов да я предложи на гражданите на ЕС, които живеят на Острова.
23-01-2020

Португалия отхвърля “опасното” предложение на ЕК за минимална заплата

Три от четирите конфедерации на работодателите в Португалия и CGTP, най-голямата профсъюзна федерация, отхвърлиха идеята Европейската комисия да участва в определянето на минимална заплата във всяка страна на ЕС.
23-01-2020

Какво ще се случи, ако мнозинството граждани поискат “по-малко Европа”?

"Ако мнозинството от гражданите поискат "по-малко Европа", ние ще се съобразим“, каза заместник-председателят на ЕК Дубравка Шуица.
22-01-2020

България ще привлича висшисти с помощи от 1200 лв. месечно

От 1 април в България започва да функционира платформата EURES, която дава възможност за кандидатстване за финансова подкрепа за хора с висше образование, ако те желаят да се реализират професионално в страната.
22-01-2020

Финландия – една щастлива, но опасна за жените страна

Всяка втора жена във Финландия е преживяла физическо или сексуално насилие след петнадесетгодишна възраст, сочат данните от проучване на университета в Тампере.
21-01-2020

Натискът на китайското посолство върху медиите безпокои Швеция

Седем от осемте най-големи редакции в Швеция заявиха, че през последните две години китайското посолство се е свързало с тях и е критикувало съдържанието им за Китай.
21-01-2020

Келтски хартиени тигри

И трите делегирани парламента на Обединеното кралство - в Белфаст, Кардиф и Единбург - ще откажат да одобрят сделката на Борис Джонсън за Брекзит до края на днешния ден. Но протестите им ще останат нечути, след като Лондон даде ясно да се разбере, че опасенията им имат малка тежест.
21-01-2020

Препятствия пред пакта ЕС-Меркосур

Този филм сме го гледали. Белгийският регион Валония се опитва да блокира споразумението за свободна търговия между ЕС и Меркосур, точно както преди това опита и със CETA, споразумението за свободна търговия между ЕС и Канада. Колко сериозно е това?
20-01-2020

Спор за “родителското вето” върху образованието в Испания

Управляващи и опозиция спорят за контрола, който родителите трябва да имат над образованието на децата си. Конфликтът бе породен от инициативата на крайнодясната партия "Вокс" да разреши на родителите да налагат вето върху всякакви допълнителни занимания, които смятат за неподходящи.
20-01-2020

Гражданско движение атакува пред ЕК “привилегия“ на банките

Председателят на гражданската платформа "Изправи се.БГ" Мая Манолова подаде жалба до Европейската комисия срещу законовите привилегии, които имат българските банки при продажбата на единственото жилище на длъжник.
17-01-2020

Гърция готова да изпрати войски в Либия

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис остро разкритикува решението на Германия да не покани Гърция на срещата на върха във връзка с либийската криза. Той каза, че вече е говорил с германския канцлер Ангела Меркел.
17-01-2020

Зелената сделка, системата за етикетиране на храни и култивираното месо

Добре дошли в първото издание на агро бюлетина на EURACTIV по темите на селското стопанство и хранителната индустрия в ЕС. 
16-01-2020

Португалия иска повече имигранти, за да компенсира ниската раждаемост

Въпреки че броят на чуждестранните граждани, живеещи в Португалия, м. г. надхвърли 500 000 за първи път в историята на страната, тя остава една от десетте държави в ЕС с по-малко от 5% чуждестранни жители.
16-01-2020

Европарламентът призова за общи действия срещу Полша и Унгария

ЕС трябва да постави конкретни искания и срокове на Полша и Унгария, свързани с принципите на върховенството на закона и независимостта на съдебната власт в тези две страни, настояват евродепутати.
15-01-2020

Испанските крайнодесни дават Европейския парламент на съд

Рубриката “Столиците” ви представя последните новини от цяла Европа чрез медийната мрежа на EURACTIV.
14-01-2020

Франция трудно намира европейска подкрепа за Сахел

Рубриката “Столиците” ви представя последните новини от цяла Европа чрез медийната мрежа на EURACTIV.
14-01-2020

Евродепутатът Иво Христов към ЕК: Българите не искат да живеят в бунище

Евродепутатът Иво Христов призова Европейската комисия да се намеси в търговията с отпадъци в ЕС. "Българите не искат страната да се превърне в бунище", коментира Христов пред Европейския парламент.
14-01-2020

Наемен убиец разказа пред съда как е застрелял журналиста Куциак

Бивш войник призна пред съда, че е убил словашкия разследващ журналист Ян Куциак. Покушението срещу Куциак и годеницата му преди 2 години доведе до антикорупционни протести, които свалиха правителството на дългогодишния премиер Робърт Фицо.
14-01-2020

“Европейската гаранция за младежта” да обърне внимание на промените в трудовия пазар, съветват експерти

Докато ЕК обещава да реформира "Европейската гаранция за младежта", за да я направи по-ефективна  в борбата с младежката безработица в ЕС, EURACTIV потърси експерти, които да кажат как трябва да изглежда бъдещата инициатива.
14-01-2020

Великобритания може да бъде изправена пред Европейския съд заради Брекзит

Ирландският премиер Лео Варадкар е под голямо напрежение откакто започна годината и е твърде вероятно това да продължи.
13-01-2020

Хърватският президент посочи сексизма и клеветите като причина за изборното си поражение

Хърватският президент Колинда Грабар-Китарович посочи сексизма и "фалшивите новини" като причина за поражението си на изборите. За загубата ѝ допринесе и разцепването на десния електорат, заради участието във вота на независимия Мирослав Шкоро.