Политика

17-10-2019

Станишев за EURACTIV: От истинските лидери се очакват действия, а не само обещания!

ЕС трябва да допусне Северна Македония и Албания до масата за преговори – всичко останало би било груба политическа грешка, смята президентът на ПЕС Сергей Станишев. Английският оригинал на тази статия бе публикуван ден по-рано екслузивно в EURACTIV.com  Колкото и...
16-10-2019

Нов диалог за Каталуния

След години работа по каталунския въпрос чрез съдебни средства, присъдата в процеса срещу местните сепаратистки лидери трябва да е нова възможност за политически диалог. Твърдите позиции и социалното разделение говорят за това, че ще са нужни време и смелост, оскъдни в испанската политика днес.
15-10-2019

Англичани от Ловешко: Ще останем, въпреки Брекзит

Британското семейство Дарли разказва пред свой сънародник защо село Радювене е за предпочитане пред покрайнините на Лондон.
15-10-2019

“Фолксваген” замрази плановете си в Турция заради операцията в Сирия

Управителният съвет на „Фолксваген“ е отложил за неопределено време подписването на договора за строителство на завод за производство на автомобили в Турция.
15-10-2019

Новият крал на Европа все още не се е отървал от стария

Политическите войни, знаем добре, могат да се водят навсякъде, по всяко време и на всяко ниво, а европейската арена е особено подходяща за тази цел.
14-10-2019

Макрон опитва да успокои топката след отхвърлянето на Гулар

Френският президент Еманюел Макрон направи опит да успоки напрежението след първоначалното си избухване заради отхвърляването на кандидатурата на Силви Гулард за член на Европейската комисия, предава EURACTIV Франция.
12-10-2019

Борисов срещу Туск на предстоящата среща на върха

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск рязко възрази на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в петък (11 октомври), като го предупреди да спре да шантажира Европа.
11-10-2019

Защо Европейският парламент отхвърли Силви Гулар

Комисиите на Европарламента отхвърлиха кандидатурата на Франция Силви Гулар за еврокомисар, официално поради етични съображения. Отхвърлянето й обаче също е знак, че на германските консерватори е трудно да се доверят на френския президент Еманюел Макрон.
10-10-2019

Блъфиране и прехвърляне на вина

Неизбежно бе, че Борис Джонсън ще се опита да прехвърли вината за краха на преговорите за Брекзит върху някого другиго. 
09-10-2019

Експерт: Има нужда от нова политика на ЕС в подкрепа на ваксините

Има нужда от създаването на нова европейска платформа за ваксините, която да обедини всички заинтересовани страни. Целта е да се идентифицират пропуските във ваксинациите и да се отстранят сегашните проблеми".
08-10-2019

Призракът от Берлемон

Урсула фон дер Лайен ще живее в специално пригоден апартамент на 13-ия етаж в сградата на Комисията, известна като Берлемон. С малко въображение си представяме какво би й се случило след някой месец, в тези обитавани от духове коридори...
04-10-2019

Шутът става държавник

Сериозен, трезв, уважителен, Борис Джонсън остави впечатлението, че е бил прострелян с упояващ пистолет в четвъртък. За първи път той звучеше почти като премиер.
03-10-2019

Изгубено и намерено обединение?

Днес е денят на обединението на Германия. В страна, известна с федерализма си, 3 октомври се празнува навсякъде, от протестантския север до католическия юг, от индустриализирания запад до възродения изток, в прослава на възстановено единство. Но има ли е единство наистина?
02-10-2019

Имиграционният шантаж на Ердоган лиши България от завода Фолксваген

Европейската комисия може, но не иска да спре сделката, според която Турция, а не България, ще получи завода Фолксваген, пише Георги Готев.
02-10-2019

Въпрос за 1 милиард евро към кандидатите за комисар

Германският автомобилен производител Volkswagen е близо да вземе решение за изграждане на нов завод в Турция. Източници, близки до компанията, твърдят, че заводът, който ще произвежда няколко марки, ще струва повече от един милиард евро.
01-10-2019

Мария Габриел получи еднодушно одобрение от комисиите на Европарламента

Мария Габриел бе единодушното одобрена за член на Европейската комисия след изслушването й от комисиите по култура и образование, както и по индустрия, изследвания и енергетика на Европейския парламент.
01-10-2019

“Зелените” в ЕП засилват натиска върху VW за новия завод

Евродепутатът от групата "Зелените" Райнхард Бютикофер отправи остра критики към плановете на германския концерн "Фолксваген" за построяване на завод в Турция.

Моментът на истината на Балканите

Ситуацията на Балканите и европейския им път не се нуждаят от специално въведение, но въпреки това продължават да ни изненадват.

България няма да блокира Скопие за ЕС, но иска край на “игрите с историята”

България ще подкрепи на 17 октомври Северна Македония и Албания да получат дата за начало на преговори за приемане в ЕС, но ще постави ясни условия към Скопие да "не спре играта с историята"

Европейското бъдеще на Северна Македония не зависи от Каракачанов

Вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов би желал голям брой хора да повярват, че ВМРО е фактор при вземането на решението дали ЕС да започне преговорите за членство със Северна Македония, пише Красен Николов.
30-09-2019

За тежестта на “най-умния” ресор и кои заслужават парите

Кой ли не се изреди да мрънка и съветва относно ресора „Иновации и младеж“, предложен на българския кандидат за еврокомисар, пише Костадин Фикиин.
Транспорт 29-09-2019

Пакета “Мобилност” и други новини

EURACTIV.com избра за водеща статия за ежедневния си обзор статия от EURACTIV.bg.
29-09-2019

Трагедията в Манчестър се повтаря

Манчестър има дълга история като огнище на радикализма. Точно преди 200 години градът е бил сцена на клането в Петерлу, когато армията напада тълпа, протестираща за парламентарна реформа. 20 години по-късно в града е основана Аnti-Corn Law League, която в последствие иззема властта от Консервативната партия за едно поколение.
27-09-2019

Хърватия иска удължаване на мораториума за продажба на земеделска земя на чужденци

Хърватия ще внесе в Европейската комисия искане за удължаване на 7-годишния си мораториум върху продажбата на земеделска земя на чужденци, съобщи на 20 септември помощник-министърът на земеделието на най-новата членка на ЕС.