Политика

Автокрацията в Унгария е отрова за европейските идеали

20-04-2020

ЕС трябва бързо да наложи санкции срещу последното “демократично отстъпление” от унгарското правителство, призоваха в отворено писмо водещи европейски политици, представители на медиите и гражданското общество.

07-08-2020

Биографът на Борисов не успя да стане регионален експерт в Брюксел

Някогашната репортерка от "24 часа" и автор на книгата за Бойко Борисов "Бойко, който винаги се завръща" Кристина Кръстева опита неуспешно да стане представител на регионалното министерство в мисията на България в Брюксел.
07-08-2020

МВР разчисти блокадите, десетки са задържани

"Барикадите ще ги изградим отново, само че този път ще са в цялата страна. В действия на МВР не се възстановява обществения ред, а установяване на корупционен ред", каза адвокат Николай Хаджигенов.

Германия призова Великобритания за повече прагматизъм в преговорите за Брекзит

Великобритания трябва да има по-реалистични очаквания и да бъде по-прагматична в преговорите с Европейския съюз за Брекзит. Това посочи Микаел Рот, германският министър по европейските въпроси, в интервю за Агенция Франс Прес в четвъртък (6 август).
06-08-2020

Оставката на Борисов се отлага за неопределено време

Протакането има за цел оставката да бъде връчена във възможно най-удобния момент за Борисов. Поведението на прокуратурата също е фактор в този процес.
06-08-2020

“Аерофлот” спира полетите до Бургас и София до 31 август

Руският национален превозвач “Аерофлот” обяви в четвъртък (6 август) отмяната на редица международни полети до 31 август, включително до Бургас и София.
06-08-2020

Държавата бързо разчиства пътя към пристанището на Доган

Държавата скоростно удълбочава плавателния път от морето до пристанището на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган във Варна.
06-08-2020

ЕС затяга антидъмпинговите мита върху китайската стомана

Европейската комисия заяви в сряда (4 август), че е разширила антидъмпинговите мита върху вноса на китайска, устойчива на корозия стомана. Целта е производителите да спрат да избягват съществуващите мита като леко модифицират изнасяния от тях материал.
05-08-2020

Гръцкият премиер предупреди за по-строги мерки след ръст на заразените

Гърците трябва да се придържат към правилата, насочени към ограничаване на коронавируса повече от всякога, обяви премиерът Кириакос Мицотакис в сряда (5 август).
05-08-2020

ЕС изпраща спешна мисия в Бейрут

Представители на Европейският съюз посочиха в сряда (5 август), че ще изпратят спасители, кучета-търсачи и оборудване в Бейрут, за да търсят оцелели между развалините след мощния взрив, който разтърси града във вторник.
05-08-2020

България е сред първенците по наказателни процедури в ЕС

Най-проблемно през изминалата година се е оказало спазването на европейското законодателство в областта на околната среда, сочи специалният доклад на ЕК.
04-08-2020

Доган е заплашен с изгонване от сарая

етният сарай на Доган в парк "Росенец" е сграда в строеж и явно няма акт 16. Oбщината даде седмица за регистриране на имотите. Ако това не бъде сторено, ще бъде издадена забрана за ползването им.
04-08-2020

Борисов събира актива на ГЕРБ за вдигане на бойния дух

Извънредна национална конференция на ГЕРБ ще се проведе в "София Тех Парк". Целта е оградата на парка и големият му паркинг да може да ограничи достъпа на протестиращи до събитието, което не е огласено официално.
04-08-2020

Агенцията за сортоизпитване е на първа линия срещу COVID-19

Антикризисното увеличение на заплатите на държавните служители на първа линия се оказа параван за повишение на доходите в държавни ведомства, за които трудно може да бъде открита връзка с коронавируса.
04-08-2020

ЕС срещу кандидата на Тръмп за президент на Интер-американската банка за развитие

Главният дипломат на Европейския съюз призова за забавяне на вота за нов президент на Междуамериканската банка за развитие. Около първия в историята кандидат от САЩ възникнаха противоречия.
03-08-2020

Имигранти денонсират съмнителни пожари в южна Испания

Африкански берачи на плодове в южна Испания се чувстват застрашени след серия пожари със съмнителен произход и негативни настоения на населанието, на фона на кризата с коронавируса.
03-08-2020

Фон дер Лайен отбеляза Възпоменателния ден на Холокоста над Ромите

Председателят на Европейската Комисия ЕС Урсула фон дер Лейен отбеляза Деня на паметта на ромския холокост в неделя (2 август) с призив към страните членки на ЕС да защитят днешните малцинства от дискриминация и расизъм.
03-08-2020

За обществото акциите на Гешев са пиар с политическа цел

Акцията и атаките на прокуратурата срещу президента се отразяват положително на оценката за него. Докато при главния прокурор Иван Гешев постигат обратен ефект, сочи изследване, поръчано от "Дневник".
02-08-2020

Андрей Ковачев: Оставката на Борисов може да блокира фонда за възстановяване на ЕС

Андрей Ковачев (ГЕРБ/ЕНП) разви теорията, че ако България няма работещ парламент, който да ратифицира Фонда за възстановяване на ЕС, заради София може да се отложи решението за целия съюз.
31-07-2020

COVID–19: експерти изразяват опасения за есента

Докато летовниците се опитват да се насладят на последния летен месец, няколко европейски страни регистрират ръст в случаите на заразените с коронавирус.
30-07-2020

Президентът не може да бъде разследван без импийчмънт

При откриване на данни за престъпна дейност на президента забраната да бъде възбудено наказателно преследване не препятства започването на дело, отговори Конституционният съд на главния прокурор.
30-07-2020

Пентагонът прехвърля войски от Германия в Белгия и Италия

Министърът на отбраната на САЩ Марк Еспер представи плановете си да изтегли хиляди американски военни от Германия, като прехвърли част от силите в Италия и Белгия.
Транспорт 30-07-2020

Ниските заплати и обещаните пътища водят инвестиции в Северозапада

Големият минус на региона са липсващите хора и пътища. И двете се признават от управляващите, които обещават да запълнят поне първата голяма липса през следващите няколко години.
30-07-2020

Йончева: Дали Борисов ще остане на власт зависи много от Европа

Европейската десница в лицето на ЕНП е готова в името на политически сметки да погази всички демократични принципи, казва евродепутатът.
30-07-2020

Протестът блокира ключови кръстовища и опъна палатки на Орлов мост

Протестът в София продължи цяла нощ. И в четвъртък сутрин "Орлов мост" остана затворен от палатките на протестиращите.