Политика

17-02-2020

Португалското председателство на ЕС с фокус върху отношенията с Индия

ЛИСАБОН. Отношенията между ЕС и Индия ще бъдат централна тема в следващото португалско председателство на ЕС, заяви президентът на Португалия Марселу Рибелу ди Соуза след среща с индийския премиер Нарендра Моди в Ню Делхи.
17-02-2020

Великобритания не иска нискоквалифицирани работници

Великобритания няма да приема нискоквалифицирани работници от чужбина. Лондон ще изисква от всички работници, които желаят да дойдат в страната, да имат предложение за работа и да отговарят на изискванията за заплата и език.
15-02-2020

Финландски министър: Поведението на ЕС към бежанците е “срамно”

ХЕЛЗИНКИ. Министърът на вътрешните работи на Финландия Мария Охисало (“Зелените”) определи отношението към търсещите убежище и бежанците в Европейския съюз като “срамно от гледна точка на общите ни ценности”.
15-02-2020

Премиерът се разбрал с Гешев да “размаже всичко живо, което цапа”

"По това сме се разбрали. Дали арестуват министър, дали арестуват зам.-министър или който и да, това не е моя работа и не ме интересува, и не ми е долагано. Това се заклевам", заяви премиерът.
14-02-2020

Интензивно земеделие, ГМО и данък върху захарта

Добре дошли в агро–бюлетина на EURACTIV, посветен на темите на селското стопанство и хранителната промишленост в ЕС. Интензивно земеделие и Зеления пакт В туит от 9 февруари комисарят по земеделието Януш Войчеховски заяви, че водещата екологична политика на ЕС –...
14-02-2020

Брюксел приема забележките на Франция за преговорите със Скопие

Оптимистичният вариант е Македония и Албания да получат "зелена светлина" за преговори още през март, коментира евродепутатът Илхан Кючюк (ДПС/"Обнови Европа"), който е основен докладчик на Европейския парламент за Северна Македония.
14-02-2020

Време за протести

Протестите по улиците, където гласът ви се чува и посланието ви е възможно най-видимо, не е привилегия само на французите.
14-02-2020

ЕК: Производителите решават дали да посочват точния произход на меда

Достатъчно е върху етикетите на меда да пише дали идва от или извън ЕС. По желание производителите може да посочват и точно от коя държава е.
13-02-2020

Смут в Белгия заради среща на фламандския премиер с Орбан

БРЮКСЕЛ. "Разбира се, че в дискусията ни ще отправя критики за  върховенството на закона и свободата на печата", заяви фламандският премиер Ян Ямбон във връзка с противоречивото си посещение в Будапеща, където ще се срещне с премиера Виктор Орбан.
13-02-2020

Не разчитайте на “Еразъм” поколението за всичко

Предложението за “вътрешен” италиански Еразъм, отправено от  гражданското движение “Сардините”, предизвика смесени реакции в италианската общественост, вариращи от надсмешка до възхвала.
13-02-2020

Валери Симеонов: Журналистите от БНТ нямат право на позиция

Журналистите от обществената БНТ нарушават закона, ако изразяват позицията си, смята заместник-председателят на парламента и лидер на националистичната партия НФСБ Валери Симеонов.
12-02-2020

Кой ще наследи Крамп-Каренбауер в Германия?

БЕРЛИН. След като стана ясно, че лидерът на Християндемократичния съюз Анегрет Крамп-Каренбауер се оттегля от поста, се разроиха теориите за нейния наследник. Той ще е и следващият кандидат на партията за канцлер.
12-02-2020

ГЕРБ внезапно се отказа от блокирането на Airbnb и Booking

Точно преди окончателното гласуване от парламента ГЕРБ оттегли предложението си собствениците да търсят съгласието на поне половината от съседите си, ако искат да настаняват гости в имотите си чрез онлайн платформи.
12-02-2020

Главният прокурор нареди проверка на цялата приватизация

Не е ясно как ще бъде направена тази огромна проверка и колко време ще отнеме, както и дали не е изтекла давността за преследване на някои евентуални престъпления. От старта на приватизацията през 1993 г. са сключени хиляди сделки.
11-02-2020

Сътресения в редиците на управляващата партия в Хърватия

ЗАГРЕБ. Един от най-влиятелните членове на хърватската управляваща партия Хърватски демократичен съюз, ХДС (ЕНП), вицепрезидентът Милиян “Васо” Бркич, официално одобри кандидатурата на бившия външен министър Миро Ковач срещу премиера Андрей Пленкович.
11-02-2020

Хазартни войни: Валери Симеонов обвини журналисти в корупция

От ефира на обществената БНТ зам.председателят на Народното събрание Валери Симеонов обвини двама журналисти от Би ти ви, че са корумпирани и поиска прокуратурата да ги "привика".
10-02-2020

Крайнодясната партия на Льо Пен търси финансиране

Крайнодясната партия "Национален сбор" е изправена пред финансови затруднения, съобщи лидерът й Марин Льо Пен. Затова партията търси финансиране за предизборните си кампании.
10-02-2020

Ирландска революция

В събота изборите в Ирландия отбелязаха преломен момент в политическата история на страната, но най-големият победител – лявата националистическа “Шин фейн”- може дори да не участва в следващото правителство.
08-02-2020

Доходоносен ден

93 000 евро за едва ден работа е доста добър доход за повечето от нас - освен може би, ако не сте някоя от сестрите Кардашиян. Това е малко повече, отколкото печели Лионел Меси и почти четири пъти повече от това, което Кристиано Роналдо оставя на бара.
08-02-2020

Литовски специалисти са атакувани от китайски агенти в LinkedIn

Литовските разузнавателни агенции публикуваха своя годишен Национален доклад за оценка на заплахата, оценяващ рисковете за националната сигурност за 2019 г. В доклада се казва, че литовски специалисти са били таргетирани от китайски агенти, представящи се за работодатели в LinkedIn.
07-02-2020

СБЖ порица отношението на Гешев и Борисов към журналистите

"Нека когато следващия път някой отново се опита да ни обижда, да му изключим микрофоните и да му обърнем гръб", призовава гилдийната организация.
07-02-2020

Слаб напредък в областта на пестицидите, данък върху месото, свински грип

Европейската комисия не е в състояние да измери адекватно и да намали, както ефектите, така и рисковете от пестицидите, поради липса на точни и подходящи данни, според нов доклад на Европейската сметна палата, публикуван в сряда (5 януари).
06-02-2020

Приятели на корупцията

Държавите от групата "Приятели на кохезията" имат силен аргумент в предстоящата битка за бюджета. Парите за сближаване не трябва да бъдат намалявани - в интерес на ЕС е блокът да стане по-хомогенен. Колкото по-рано, толкова по-добре.
06-02-2020

Край на “златните визи” в Лисабон и Порто

ЛИСАБОН. В сряда (5 февруари) португалският парламент одобри мярка, ограничаваща издаването на т. нар. “златни визи” за инвестиции в недвижими имоти, направени по крайбрежието, включително в Лисабон и Порто.