Политика

18-11-2019

Зеехофер иска спиране на незаконна миграция на външните граници на ЕС

Миграцията трябва да бъде "ефективно предотвратена", каза германският вътрешен министър Хорст Зеехофер в неделя (17 ноември) в Берлин. Той добави, че е необходимо "ново начало" в миграционната политика.
18-11-2019

Кметът на Будапеща: Орбан иска да убие хуманността в хората

Антимиграционната реторика на унгарския министър-председател Виктор Орбан има за цел да убие хуманността в хората, каза новоизбраният кмет на Будапеща Гергели Карашони.
18-11-2019

Неспособност за управление

Изслушванията на заместниците на трите отхвърлени кандидата за европейски комисари трябваше да бъдат началото на края на сагата за определянето на постовете в Брюксел. Въпреки това по-нататъшни забавяния на встъпването в длъжност на екипа на Урсула фон дер Лайен са...

Президентът: България не успя да изгради трайни основи за върховенство на закона

Ако искаме България да се превърне в нормална европейска държава – с висок стандарт, качество на живот и сигурност, трябва да гарантираме необратимост на демократичните процеси, каза държавният глава по случай годишнината от старта на демократичните промени в страната.

Възпоменание

Франция обича да празнува революцията си с демонстрация на военната си сила. В Германия не се случва нищо подобно. Страната и преди всичко Берлин, отбелязаха 30-годишнината от падането на Стената и мирната си революция с мащабно художествено представление.
08-11-2019

Преброени ли са дните на Орбан в Европейската народна партия на Туск?

Всички щастливи семейства си приличат, всяко нещастно семейство е нещастно посвоему.
08-11-2019

Дисидентът Петър Бояджиев: Борисов е едно много лошо копие на Живков

30 години след 10 ноември 1989 г., дисидентът и политемигрант Петър Бояджиев разказва как се е запознал с Тодор Живков и новата му охрана Бойко Борисов, и за случилото се след това по света и у нас.
08-11-2019

Моля, останете по местата си

Само два дни след началото на кампанията, вече е налице първият съюз "Remain“ (бел.ред. „За оставане“) за изборите във Великобритания, провеждащи се на фона на Брекзит.
04-11-2019

Местни избори: ГЕРБ печели доста по-малко, на премиера досега му е било “скучно“

ГЕРБ спечели местните избори, но партията бележи сериозно отстъпление в големите градове на страната. Опозиционната БСП прави завръщане в местната власт. Премиерът Борисов обясни, че досега му е било "скучно" да бие с много.
01-11-2019

Андрей Новаков: Политиката на сближаване на ЕС има нужда от силна жена като Елиза Ферейра

Върховенството на закона трябва да бъде спазванo във всяка област, не само в политиката за сближаване на ЕС, казва българският евродепутат Андрей Новаков в интервю за EURACTIV Словакия.
31-10-2019

Великобритания и Коледата на лошите намерения

След като депутатите от Великобритания отхвърлиха предложението за предсрочни избори три пъти само през този месец, за да си променят внезапно мнението през последната седмица, изниква въпросът: “Какво се промени?”
29-10-2019

Словакия въвежда информационно затъмнение преди избори

Управляващата лява партия в Словакия Смер прокара в понеделник (28 октомври) законопроект, с който забраната за проучване на общественото мнение се удължава до 50 дни преди изборите. Това е един от най-дългите периоди в света.
28-10-2019

Въпрос от третия вид

През юли Европейският парламент избра Урсула фон дер Лайен за следващ председател на Европейската комисия с пренебрежимо малко мнозинство. А отиващият  си председател Жан-Клод Юнкер направи шокиращото разкритие в публикувано в петък интервю.
28-10-2019

Местните избори стабилизираха управляващата коалиция

Управляващата партия ГЕРБ печели местните избори, макар и резултатът й да е по-лош от този на предишните местни избори. Това показват засега данните на Централната избирателна комисия след вота в неделя (27 октомври). Така местните избори стабилизираха управляващата коалиция.
25-10-2019

Бундестагът въвежда “зелен данък” за депутатските пътувания

Съветът на старейшините на Бундестага реши, че от 2020 г. трябва да бъде въведен "зелен данък" за официалните пътувания на депутатите.
24-10-2019

Тревоги около статута на европейските граждани след Брекзит

Преговорите по Споразумението за оттегляне на Великобритания от Европейския съюз бяха болезнено бавни и често изпълнени с враждебност. Но едно нещо беше винаги изтъквано и подчертавано – че правата на гражданите на ЕС, живеещи във Великобритания ще бъдат защитени. 
22-10-2019

Брекзит. Определено. Може би

Може би е уместно, че процесът по Брекзит, който направи знаменитост председателя на Камарата на общините Джон Бъркоу трябва да приключи с последна процедурна борба преди края на кариерата му.
18-10-2019

Превратът на Джонсън

Борис Джонсън може и да е естествено весел човек, но този четвъртък наистина имаше всички основания да се усмихне . Първо си осигури сделка за Брекзит, която преди седмица никой не беше и помислял, че е възможна. След това остави Жан-Клод Юнкер да свърши мръсната работа вместо него, убеждавайки британските  депутати да я подкрепят.

Kандидатът на Макрон

Ако един агент, обучен от вражеска чуждa сила, проникне в структурите на властта на ЕС, с цел да започне фини актове на саботаж, може ли да се надява, че ще се справи много по-добре от това, което Макрон върши в...

Борисов от Брюксел: Най-глупавото нещо е войната

Българският премиер Бойко Борисов говори за Брекзит, за турската намеса в Сирия, за европейската интеграция на Северна Македония и дори за "Фолксваген" преди лидерската среща на ЕС.
17-10-2019

Станишев за EURACTIV: От истинските лидери се очакват действия, а не само обещания!

ЕС трябва да допусне Северна Македония и Албания до масата за преговори – всичко останало би било груба политическа грешка, смята президентът на ПЕС Сергей Станишев. Английският оригинал на тази статия бе публикуван ден по-рано екслузивно в EURACTIV.com  Колкото и...
16-10-2019

Нов диалог за Каталуния

След години работа по каталунския въпрос чрез съдебни средства, присъдата в процеса срещу местните сепаратистки лидери трябва да е нова възможност за политически диалог. Твърдите позиции и социалното разделение говорят за това, че ще са нужни време и смелост, оскъдни в испанската политика днес.
15-10-2019

Англичани от Ловешко: Ще останем, въпреки Брекзит

Британското семейство Дарли разказва пред свой сънародник защо село Радювене е за предпочитане пред покрайнините на Лондон.
15-10-2019

“Фолксваген” замрази плановете си в Турция заради операцията в Сирия

Управителният съвет на „Фолксваген“ е отложил за неопределено време подписването на договора за строителство на завод за производство на автомобили в Турция.