Политика

09-04-2020

Франция намеква за коалиция на желаещите общ дълг

Рубриката “Столиците” ви представя последните новини от цяла Европа чрез медийната мрежа на EURACTIV. В днешните новини от Столиците: ПАРИЖ. Франция не изключва идеята за емитиране на общ дълг с други европейски страни и би могла да създаде коалиция от...
09-04-2020

Борисов обеща компенсации за църквата, ако продаде по-малко свещи за Великден

Ловчанският митрополит Гавриил настоява, че в църквата няма как да се заразиш. А Борисов обясни, че има хора, които "ако не отидат на църква, унинието и тревожността ще са по-пагубни за тях от това да се заразят".
09-04-2020

Съвет към Комисията: Не забравяйте за другата зараза

Уклончивият отговор на ЕС срещу пандемията от коронавирус разкри някои фундаментални слабости в институциите на блока, особено в Европейската комисия. Изпълнителният орган на ЕС може би трябва да се вгледа добре в длъжностната си характеристика.
09-04-2020

Едно италианско Конте

55-годишният адвокат се озова в политиката като компромисен вариант, сега се радва на 71% одобрение на италианците. Той не пести критики към Брюксел и успешно маневрира на няколко фронта.
08-04-2020

Смъртните случаи във Великобритания може да достигнат 66 000

Великобритания може да е най-силно засегната от пандемията от коронавирус европейската страна, с над 66 000 смъртни случая до август. Това показва проучване на Института за здравни показатели и оценка (IHME) в Сиатъл, публикувано във вторник (7 април).
08-04-2020

Смразяващи разкази на пожарникари в Мадрид

МАДРИД. Пандемията от коронавирус в Испания напълно промени ежедневието на мадридския пожарникар Хосе, който посочи, че “85% от повикванията са свързани с разбиването на вратите на на хората, починали сами у дома”.
08-04-2020

В Банско ще правят масови тестове за антитела срещу COVID-19

Обмисля се разхлабване на мерките и възможност хората да посещават паркове без масово струпване.
08-04-2020

Премиерът уволни цялото ръководство на Българската банка за развитие

Повод за това даде отпуснат кредит от 75 милиона лева, отпуснат от банката на дружество, свързано с колекторска фирма. Очакванията към ББР са, че с парите от бюджета ще финансира малкия и средния бизнес по време на икономическата криза.
07-04-2020

Правителството планира квоти за български храни в магазините

В магазините българските храни трябва да заемат поне половината площ и трябва да се купуват от производителите и до 200 км. от областния център, предвижда постановление, подготвено от земеделското министерство.
07-04-2020

Преди 10 години ЕС спаси банките. Сега трябва да спаси хората

Днес отбелязваме Световния ден на здравето. Повече от всякога обществата навсякъде по света осъзнават първостепенното значение на лекарите и медицинския персонал. Те са героите на нашето време.
07-04-2020

Председателят на ЕП e изолиран от кризисните преговори за COVID-19

ИНСТИТУЦИИТЕ НА ЕС. Нидерландският премиер Марк Рюте и германският канцлер Ангела Меркел изключиха председателя на Европейския парламент Давид Сасоли от разговорите за отговора на ЕС в здравната криза, предаде El Pais .
07-04-2020

Съветът на ЕС прие пакета “Мобилност”

Съветът на ЕС прие реформата в сектора на автомобилните превози в ЕС. Ако новото законодателство бъде окончателно прието, се очаква България да го атакува пред Съда в Люксембург.
07-04-2020

Tихата революция във Великобритания

Партийната политика е сред многото пострадали покрай кризата с коронавируса. Разбираемо, британците бяха толкова заети с пандемията, че едва забелязаха тихата революция.
07-04-2020

Бивш вицепрезидент на ЕЦБ: Еврокомисията трябва да издаде дълг

Бившият вицепрезидент на Европейската централна банка Витор Констанцио казва, че най-бързият и ефективен икономически отговор на ЕС на кризата, би бил емитирането на облигации от Европейската комисия за финансирането на програми.
06-04-2020

ЕК: България не бива да спира сезонните работници

Отговорността за здравния скрининг на пътуващите работници е в полето на националните власти, отговаря Европейската комисия на в. "Сега".
06-04-2020

Ще издържат ли италианците на Великденското изкушение?

Великденската седмица предлага слънце, цветове и аромати, на които в Рим се радваме от балконите. Търпението е на ръба, но стискаме зъби, защото правителството обеща след Великден, който се пада в края на седмицата, да преразгледа нуждата от тотално затваряне.
06-04-2020

Държавата създаде информационен хаос в извънредното положение

Гражданите не само следва да са добре запознати с формулираните правила, но и да имат широка възможност да участват във формулирането им, пише в анализа си адвокат Александър Кашъмов от "Програма достъп до информация".
06-04-2020

Има ли Лондон план Б, ако Джонсън не може да изпълнява задълженията си

Обединеното кралство няма ясен план какво ще се случи, ако се окаже, че премиерът Борис Джонсън е неработоспособен. 55-годишният Джонсън, който е с коронавирус, беше приет в болница в неделя (5 април).
05-04-2020

Властта намалява глобите преди пика на епидемията

Глобата от 5000 лв. за нарушаване на мерките срещу пандемията беше преосмилена. Преди очаквания пик на епидемията по Великден парламентарната правна комисия в неделя намали санкцията на от 300 до 1000 лв. Народното събрание ще гласува промяната в понеделник.
04-04-2020

Коронавирус и наративна икономика

Епидемията от коронавирус удари света само няколко седмици след като Робърт Шилер публикува книгата си “Наративна икономика”. Сега Европа представя на американския икономист друг уникален казус.
03-04-2020

Парламентът удължи извънредното положение до 13 май

В парламента обаче не цареше единодушието, с което през март беше въведено извънредното положение. ВМРО, които са част от управляващата коалиция, и БСП поискаха извънредното положение да бъде удължено само до края на април. "Воля" предложи да е безсрочно.
03-04-2020

Литва предупреждава: Беларус е неконтролируемо огнище на COVID-19

ВИЛНЮС. Литовският президент, външният министър и премиерът отправиха остри критики към мерките на Беларус срещу пандемията от COVID-19.
03-04-2020

Кризата остави бездомни хиляди източноевропейски проститутки в Германия

80% от проститутките в Германия са чужденки, главно от България, Румъния, Полша и Украйна. Заради пандемията публичните домове в страната са затворени и много от работещите в тях са на улицата.
03-04-2020

София се присъедини към критиките на ЕС срещу Орбан

С ден закъснение България подкрепи декларацията на 14 европейски държави срещу извънредните мерки на Унгария, въведени с обяснението "Ковид-19".