Политика

24-01-2020

Орбан се закани да пренебрегне съдебни решения

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че неговото правителство няма да се подчини на съдебните разпореждания за обезщетяване на бивши затворници, както и няма да плати, наложена от съда глоба заради предполагаема училищна сегрегация на ромска общност.
24-01-2020

Преходна ОСП, протест в Германия, несигурност покрай Брекзит

Добре дошли в агро-бюлетина на EURACTIV, посветен на темите на селското стопанство и хранителната промишленост в ЕС.
23-01-2020

Португалия отхвърля “опасното” предложение на ЕК за минимална заплата

Три от четирите конфедерации на работодателите в Португалия и CGTP, най-голямата профсъюзна федерация, отхвърлиха идеята Европейската комисия да участва в определянето на минимална заплата във всяка страна на ЕС.
23-01-2020

Какво ще се случи, ако мнозинството граждани поискат “по-малко Европа”?

"Ако мнозинството от гражданите поискат "по-малко Европа", ние ще се съобразим“, каза заместник-председателят на ЕК Дубравка Шуица.
22-01-2020

България ще привлича висшисти с помощи от 1200 лв. месечно

От 1 април в България започва да функционира платформата EURES, която дава възможност за кандидатстване за финансова подкрепа за хора с висше образование, ако те желаят да се реализират професионално в страната.
22-01-2020

Финландия – една щастлива, но опасна за жените страна

Всяка втора жена във Финландия е преживяла физическо или сексуално насилие след петнадесетгодишна възраст, сочат данните от проучване на университета в Тампере.
21-01-2020

Натискът на китайското посолство върху медиите безпокои Швеция

Седем от осемте най-големи редакции в Швеция заявиха, че през последните две години китайското посолство се е свързало с тях и е критикувало съдържанието им за Китай.
20-01-2020

Спор за “родителското вето” върху образованието в Испания

Управляващи и опозиция спорят за контрола, който родителите трябва да имат над образованието на децата си. Конфликтът бе породен от инициативата на крайнодясната партия "Вокс" да разреши на родителите да налагат вето върху всякакви допълнителни занимания, които смятат за неподходящи.
20-01-2020

Гражданско движение атакува пред ЕК “привилегия“ на банките

Председателят на гражданската платформа "Изправи се.БГ" Мая Манолова подаде жалба до Европейската комисия срещу законовите привилегии, които имат българските банки при продажбата на единственото жилище на длъжник.
17-01-2020

Гърция готова да изпрати войски в Либия

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис остро разкритикува решението на Германия да не покани Гърция на срещата на върха във връзка с либийската криза. Той каза, че вече е говорил с германския канцлер Ангела Меркел.
17-01-2020

Зелената сделка, системата за етикетиране на храни и култивираното месо

Добре дошли в първото издание на агро бюлетина на EURACTIV по темите на селското стопанство и хранителната индустрия в ЕС. 
16-01-2020

Португалия иска повече имигранти, за да компенсира ниската раждаемост

Въпреки че броят на чуждестранните граждани, живеещи в Португалия, м. г. надхвърли 500 000 за първи път в историята на страната, тя остава една от десетте държави в ЕС с по-малко от 5% чуждестранни жители.
16-01-2020

Европарламентът призова за общи действия срещу Полша и Унгария

ЕС трябва да постави конкретни искания и срокове на Полша и Унгария, свързани с принципите на върховенството на закона и независимостта на съдебната власт в тези две страни, настояват евродепутати.
15-01-2020

Испанските крайнодесни дават Европейския парламент на съд

Рубриката “Столиците” ви представя последните новини от цяла Европа чрез медийната мрежа на EURACTIV.
14-01-2020

Франция трудно намира европейска подкрепа за Сахел

Рубриката “Столиците” ви представя последните новини от цяла Европа чрез медийната мрежа на EURACTIV.
14-01-2020

Евродепутатът Иво Христов към ЕК: Българите не искат да живеят в бунище

Евродепутатът Иво Христов призова Европейската комисия да се намеси в търговията с отпадъци в ЕС. "Българите не искат страната да се превърне в бунище", коментира Христов пред Европейския парламент.
14-01-2020

Наемен убиец разказа пред съда как е застрелял журналиста Куциак

Бивш войник призна пред съда, че е убил словашкия разследващ журналист Ян Куциак. Покушението срещу Куциак и годеницата му преди 2 години доведе до антикорупционни протести, които свалиха правителството на дългогодишния премиер Робърт Фицо.
14-01-2020

“Европейската гаранция за младежта” да обърне внимание на промените в трудовия пазар, съветват експерти

Докато ЕК обещава да реформира "Европейската гаранция за младежта", за да я направи по-ефективна  в борбата с младежката безработица в ЕС, EURACTIV потърси експерти, които да кажат как трябва да изглежда бъдещата инициатива.
13-01-2020

Хърватският президент посочи сексизма и клеветите като причина за изборното си поражение

Хърватският президент Колинда Грабар-Китарович посочи сексизма и "фалшивите новини" като причина за поражението си на изборите. За загубата ѝ допринесе и разцепването на десния електорат, заради участието във вота на независимия Мирослав Шкоро.
13-01-2020

Необичайна среща на финландския премиер в Естония

Рубриката “Столиците” ви представя последните новини от цяла Европа чрез медийната мрежа на EURACTIV.
13-01-2020

ЕК: НАПлийкс няма да се отрази на приемането на България в Шенген

Българските власти носят отговорност за пробива в приходната агенция, отговарят еврокомисарят по правосъдие на въпросите на евродепутата Елена Йончева.
12-01-2020

15 000 участваха в марша на справедливостта в Полша

Съдии от цяла Европа участваха в събота (11 януари) в марша на справедливостта в Полша. Сред българските представители на протеста беше и председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов.
12-01-2020

България търси кандидати “отличници” за американски визи, които да не ходят в САЩ

Хора, които нямат намерение да ходят в САЩ, но са с добро визово досие, да кандидатстват за виза, призова външният министър Екатерина Захариева. Целта е отказите да паднат под 3%, което е условие Вашингтон да премахне визите.
11-01-2020

В Германия започват протести срещу лицевото разпознаване

Германският вътрешен министър Хорст Зеехофер планира да въведе система за автоматично разпознаване на лица в 134 жп гари и 14 летища., съобщиха медиите. И макар и все още да няма официално потвърждение, гражданското общество и политици призовават за забрана.