Политика

15-10-2019

Англичани от Ловешко: Ще останем, въпреки Брекзит

Британското семейство Дарли разказва пред свой сънародник защо село Радювене е за предпочитане пред покрайнините на Лондон.
15-10-2019

“Фолксваген” замрази плановете си в Турция заради операцията в Сирия

Управителният съвет на „Фолксваген“ е отложил за неопределено време подписването на договора за строителство на завод за производство на автомобили в Турция.
14-10-2019

Макрон опитва да успокои топката след отхвърлянето на Гулар

Френският президент Еманюел Макрон направи опит да успоки напрежението след първоначалното си избухване заради отхвърляването на кандидатурата на Силви Гулард за член на Европейската комисия, предава EURACTIV Франция.
11-10-2019

Защо Европейският парламент отхвърли Силви Гулар

Комисиите на Европарламента отхвърлиха кандидатурата на Франция Силви Гулар за еврокомисар, официално поради етични съображения. Отхвърлянето й обаче също е знак, че на германските консерватори е трудно да се доверят на френския президент Еманюел Макрон.
09-10-2019

Експерт: Има нужда от нова политика на ЕС в подкрепа на ваксините

Има нужда от създаването на нова европейска платформа за ваксините, която да обедини всички заинтересовани страни. Целта е да се идентифицират пропуските във ваксинациите и да се отстранят сегашните проблеми".
04-10-2019

Шутът става държавник

Сериозен, трезв, уважителен, Борис Джонсън остави впечатлението, че е бил прострелян с упояващ пистолет в четвъртък. За първи път той звучеше почти като премиер.
03-10-2019

Изгубено и намерено обединение?

Днес е денят на обединението на Германия. В страна, известна с федерализма си, 3 октомври се празнува навсякъде, от протестантския север до католическия юг, от индустриализирания запад до възродения изток, в прослава на възстановено единство. Но има ли е единство наистина?
02-10-2019

Имиграционният шантаж на Ердоган лиши България от завода Фолксваген

Европейската комисия може, но не иска да спре сделката, според която Турция, а не България, ще получи завода Фолксваген, пише Георги Готев.
01-10-2019

Мария Габриел получи еднодушно одобрение от комисиите на Европарламента

Мария Габриел бе единодушното одобрена за член на Европейската комисия след изслушването й от комисиите по култура и образование, както и по индустрия, изследвания и енергетика на Европейския парламент.
01-10-2019

“Зелените” в ЕП засилват натиска върху VW за новия завод

Евродепутатът от групата "Зелените" Райнхард Бютикофер отправи остра критики към плановете на германския концерн "Фолксваген" за построяване на завод в Турция.

България няма да блокира Скопие за ЕС, но иска край на “игрите с историята”

България ще подкрепи на 17 октомври Северна Македония и Албания да получат дата за начало на преговори за приемане в ЕС, но ще постави ясни условия към Скопие да "не спре играта с историята"
Транспорт 29-09-2019

Пакета “Мобилност” и други новини

EURACTIV.com избра за водеща статия за ежедневния си обзор статия от EURACTIV.bg.
27-09-2019

Хърватия иска удължаване на мораториума за продажба на земеделска земя на чужденци

Хърватия ще внесе в Европейската комисия искане за удължаване на 7-годишния си мораториум върху продажбата на земеделска земя на чужденци, съобщи на 20 септември помощник-министърът на земеделието на най-новата членка на ЕС.
27-09-2019

Да очакваме ли още „жертви“?

Понякога се случва неочакваното. Още преди да започнат изслушванията в Европейския парламент, две от главите на кандидатите за комисари на Урсула фон дер Лайен паднаха.

Екатерина Захариева критикува лидерите на ЕС за отношението им към Западните Балкани

Българският външен министър Екатерина Захариева критикува лидерите на ЕС, че не изпълняват обещанията си за европейската интеграция на страните от Западните Балкани.
24-09-2019

Полски министър: Кандидатът за еврокомисар по земеделието познава спецификата на Източна Европа

„Добавената стойност на кандидата за еврокомисар по земеделието Януш Войчеховски е, че той е наясно със спецификата на Източна Европа“, коментира полският министър на земеделието Ян Кшищоф Ардановски пред EURACTIV.

Разследване на Валя Ахчиева: Вампири без граници, Част II: Българската връзка

20 години в Германия се вихри скандал около името на д-р Николаус Клер. Той е немски лекар-дерматолог, с кабинети в Мюнхен и Залцбург. И е оспорван, заради съмнителната форма на терапия на пациенти с онкологични заболявания. Те плащали за лечението...

Фаворитът на Макрон за президент на Румъния търси сближаване на Балканите

Кандидатът на дясноцентристкия съюз „Спасете Румъния – Плюс“ Илие Дан Барна има реални шансове да стигне до балотаж на президентски избори срещу дейсващия президент Клаус Йоханис.
20-09-2019

Юнкер: Това е важен ден за EURACTIV и за България

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изпрати специално видео-приветствие по повод лансирането на EURACTIV България, на 20 септември 2019 г. в София.
20-09-2019

Евродепутати ще посредничат за решаване на кризата в сръбския парламент

Представители на Европейския парламент ще опитат да помогнат за връщането на диалога в сръбския парламент, който от месеци е бойкотиран от опозицията.