Политика

07-12-2019

Полово (не)равенство в новата Европейска комисия

След като не успя да състави балансирана по пол Kомисия, първата жена председател на EK Урсула фон дер Лайен наскоро обяви, че е постигнала равенство между половете във всички кабинети на комисарите на административно ниво.
06-12-2019

Избори без избор

Нека да признаем: изборът, пред който са изправени британските избиратели следващия четвъртък, не е лесен. Борис Джонсън и Джереми Корбин се съревновават по непопулярност – и двамата са дълбоко противоречиви личности, по отношение на Брекзит и вътрешната политика – и...

Важна пресконференция за Фон дер Лайен

Ако на журналистите отнемат гласа, значи няма демокрация. Убийстовото на журналисти не е нищо друго, освен демонстриране на сила на мафията.
03-12-2019

Урсула: Година първа, ден първи

Нова седмица, нова Kомисия, нови лица. Един въпрос идва в ума на мнозина журналисти: ще прекъсне ли новата Комисия на Урсула фон дер Лайен линията на Жан-Клод Юнкер, или ще ни предложи още от същото? Още първият работен ден може да ни даде някои улики.

Възможна ли е балансирана търговия с Африка?

Речта на Урсула фон дер Лайен в Страсбург тази седмица засегна идеята за „геополитическа Комисия“, без конкретно да споменава Африка. Но това в никакъв случай не е изненада.
27-11-2019

Свърши ли се със „шпитценкандидатите”? Не и ако реагираме сега

Съобщенията за смъртта на процедурата „шпитценкандидат” за избор на председател на Европейската комисия са може би прибързани. Тя може да бъде съживена и наново легитимирана чрез реформи, твърди Кристиан Гинеа.
26-11-2019

58 чифта червени обувки

Всеки ден в ЕС повече от една жена губи живота си от насилие, основано на пол. Ратифицирането на Истанбулската конвенция е най-малкото, което може да се направи.
23-11-2019

ЕНП ще работи за прекратяването на разделението в ЕС и ще реши бъдещето на Орбан през януари

ЗАГРЕБ. „Живеейки от другата страна на желязната завеса, изпитах “Европа на две скорости” от първа ръка. Основната роля на ЕС е да работи за равнопоставеността, особено на малките страни“, каза новоизбраният президент на ЕНП Доналд Туск пред Хърватската национална телевизия. Той също обеща да се бори срещу делението между „стара“ и „нова“ Европа.
22-11-2019

Дете на нашето време

Конвенцията на ООН за правата на децата отбеляза своята 30-годишнина в сряда (20 ноември). От една страна, в Европа напредък през последните десетилетия има напредък, но от друга, някои въпроси все още остават нерешени.
21-11-2019

Меркел готви отговор на инвестиционния бум на Китай в Африка

“The Capitals” ви представят последните новини от цяла Европа чрез медийната мрежа на EURACTIV. Можете да се абонирате за бюлетина тук.
21-11-2019

Забранената политическа кампания

Коя е политическата партия, на която не й е позволено да агитира? Отговор: европейскaта.
20-11-2019

Оцеляването на негодните

Борис Джонсън и Джеръми Корбин се изправиха един срещу друг във вторник в първия дебат в президентски стил - Либералдемократите и Шотландската национална партия загубиха съдебна битка и не можаха да участват.
18-11-2019

Неспособност за управление

Изслушванията на заместниците на трите отхвърлени кандидата за европейски комисари трябваше да бъдат началото на края на сагата за определянето на постовете в Брюксел. Въпреки това по-нататъшни забавяния на встъпването в длъжност на екипа на Урсула фон дер Лайен са...

Възпоменание

Франция обича да празнува революцията си с демонстрация на военната си сила. В Германия не се случва нищо подобно. Страната и преди всичко Берлин, отбелязаха 30-годишнината от падането на Стената и мирната си революция с мащабно художествено представление.
08-11-2019

Преброени ли са дните на Орбан в Европейската народна партия на Туск?

Всички щастливи семейства си приличат, всяко нещастно семейство е нещастно посвоему.
08-11-2019

Моля, останете по местата си

Само два дни след началото на кампанията, вече е налице първият съюз "Remain“ (бел.ред. „За оставане“) за изборите във Великобритания, провеждащи се на фона на Брекзит.
28-10-2019

Въпрос от третия вид

През юли Европейският парламент избра Урсула фон дер Лайен за следващ председател на Европейската комисия с пренебрежимо малко мнозинство. А отиващият  си председател Жан-Клод Юнкер направи шокиращото разкритие в публикувано в петък интервю.
24-10-2019

Тревоги около статута на европейските граждани след Брекзит

Преговорите по Споразумението за оттегляне на Великобритания от Европейския съюз бяха болезнено бавни и често изпълнени с враждебност. Но едно нещо беше винаги изтъквано и подчертавано – че правата на гражданите на ЕС, живеещи във Великобритания ще бъдат защитени. 
22-10-2019

Брекзит. Определено. Може би

Може би е уместно, че процесът по Брекзит, който направи знаменитост председателя на Камарата на общините Джон Бъркоу трябва да приключи с последна процедурна борба преди края на кариерата му.
17-10-2019

Станишев за EURACTIV: От истинските лидери се очакват действия, а не само обещания!

ЕС трябва да допусне Северна Македония и Албания до масата за преговори – всичко останало би било груба политическа грешка, смята президентът на ПЕС Сергей Станишев. Английският оригинал на тази статия бе публикуван ден по-рано екслузивно в EURACTIV.com  Колкото и...
16-10-2019

Нов диалог за Каталуния

След години работа по каталунския въпрос чрез съдебни средства, присъдата в процеса срещу местните сепаратистки лидери трябва да е нова възможност за политически диалог. Твърдите позиции и социалното разделение говорят за това, че ще са нужни време и смелост, оскъдни в испанската политика днес.
15-10-2019

Новият крал на Европа все още не се е отървал от стария

Политическите войни, знаем добре, могат да се водят навсякъде, по всяко време и на всяко ниво, а европейската арена е особено подходяща за тази цел.
12-10-2019

Борисов срещу Туск на предстоящата среща на върха

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск рязко възрази на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в петък (11 октомври), като го предупреди да спре да шантажира Европа.
10-10-2019

Блъфиране и прехвърляне на вина

Неизбежно бе, че Борис Джонсън ще се опита да прехвърли вината за краха на преговорите за Брекзит върху някого другиго.