Политика

24-01-2020

Представете си… бъдещето на Европа

Повечето пъти през новото холядолетие, когато на референдуми въпросът за Европа бе поставян на вниманието на европейските граждани, отговорът бе твърдо “не“. Най-лошият пример за това е референдумът за Брекзит от 2016 г.
24-01-2020

Време за щедрост

Борис Джонсън вероятно никога повече няма да има толкова власт, колкото сега - голямо мнозинство и слаба опозиция. Той може да си позволи малко щедрост. Но не е готов да я предложи на гражданите на ЕС, които живеят на Острова.
21-01-2020

Келтски хартиени тигри

И трите делегирани парламента на Обединеното кралство - в Белфаст, Кардиф и Единбург - ще откажат да одобрят сделката на Борис Джонсън за Брекзит до края на днешния ден. Но протестите им ще останат нечути, след като Лондон даде ясно да се разбере, че опасенията им имат малка тежест.
21-01-2020

Препятствия пред пакта ЕС-Меркосур

Този филм сме го гледали. Белгийският регион Валония се опитва да блокира споразумението за свободна търговия между ЕС и Меркосур, точно както преди това опита и със CETA, споразумението за свободна търговия между ЕС и Канада. Колко сериозно е това?
14-01-2020

Великобритания може да бъде изправена пред Европейския съд заради Брекзит

Ирландският премиер Лео Варадкар е под голямо напрежение откакто започна годината и е твърде вероятно това да продължи.
20-12-2019

Краят на едно нелеко десетилетие

С наближаването на края на годината журналистите имат склонност да пишат дълги статии за приближаващите черни облаци над ЕС. Ние предпочетохме да се върнем назад към отминаващото десетилетие, не за да покажем колко далеч сме стигнали, а по-скоро заради всичките бури, които преживяхме.
19-12-2019

Джонсън ще приключи бързо с Брекзит, а след това?

Борис Джонсън имаше всички основания да e доволен от себе си, когато се завърна като победител в Уестминстър тази седмица.

Защо няма член 7 срещу Малта?

Ако смятате, че Полша и Унгария са костелив орех, когато става въпрос за върховенството на закона, подгответе се за още: Малта може да се превърне в следващото голямо главоболие за Европа.
17-12-2019

Необходима раздяла

По-добре e да си тръгнеш навреме. Европейската народна партия (ЕНП) вече има чудесна възможност да се освободи от главоболията си около партията на Виктор Орбан - Фидес.
16-12-2019

В непознати води

Рядко имаме възможността да сме свидетели как се прави историята. Сега е един от тези моменти.
12-12-2019

Tочка на пречупване

Парламентарните избори днес (12 декември) бяха обявени за най-решаващите от няколко поколения насам. Великобритания, да не споменаваме гражданите ѝ, са пред точка на пречупване. Но не съвсем по начина, по който Найджъл Фарадж внушаваше, когато пусна скандалния плакат със сирийските бежанци.
07-12-2019

Полово (не)равенство в новата Европейска комисия

След като не успя да състави балансирана по пол Kомисия, първата жена председател на EK Урсула фон дер Лайен наскоро обяви, че е постигнала равенство между половете във всички кабинети на комисарите на административно ниво.
06-12-2019

Избори без избор

Нека да признаем: изборът, пред който са изправени британските избиратели следващия четвъртък, не е лесен. Борис Джонсън и Джереми Корбин се съревновават по непопулярност – и двамата са дълбоко противоречиви личности, по отношение на Брекзит и вътрешната политика – и...

Важна пресконференция за Фон дер Лайен

Ако на журналистите отнемат гласа, значи няма демокрация. Убийстовото на журналисти не е нищо друго, освен демонстриране на сила на мафията.
03-12-2019

Урсула: Година първа, ден първи

Нова седмица, нова Kомисия, нови лица. Един въпрос идва в ума на мнозина журналисти: ще прекъсне ли новата Комисия на Урсула фон дер Лайен линията на Жан-Клод Юнкер, или ще ни предложи още от същото? Още първият работен ден може да ни даде някои улики.

Възможна ли е балансирана търговия с Африка?

Речта на Урсула фон дер Лайен в Страсбург тази седмица засегна идеята за „геополитическа Комисия“, без конкретно да споменава Африка. Но това в никакъв случай не е изненада.
27-11-2019

Свърши ли се със „шпитценкандидатите”? Не и ако реагираме сега

Съобщенията за смъртта на процедурата „шпитценкандидат” за избор на председател на Европейската комисия са може би прибързани. Тя може да бъде съживена и наново легитимирана чрез реформи, твърди Кристиан Гинеа.
26-11-2019

58 чифта червени обувки

Всеки ден в ЕС повече от една жена губи живота си от насилие, основано на пол. Ратифицирането на Истанбулската конвенция е най-малкото, което може да се направи.
23-11-2019

ЕНП ще работи за прекратяването на разделението в ЕС и ще реши бъдещето на Орбан през януари

ЗАГРЕБ. „Живеейки от другата страна на желязната завеса, изпитах “Европа на две скорости” от първа ръка. Основната роля на ЕС е да работи за равнопоставеността, особено на малките страни“, каза новоизбраният президент на ЕНП Доналд Туск пред Хърватската национална телевизия. Той също обеща да се бори срещу делението между „стара“ и „нова“ Европа.
22-11-2019

Дете на нашето време

Конвенцията на ООН за правата на децата отбеляза своята 30-годишнина в сряда (20 ноември). От една страна, в Европа напредък през последните десетилетия има напредък, но от друга, някои въпроси все още остават нерешени.
21-11-2019

Меркел готви отговор на инвестиционния бум на Китай в Африка

“The Capitals” ви представят последните новини от цяла Европа чрез медийната мрежа на EURACTIV. Можете да се абонирате за бюлетина тук.
21-11-2019

Забранената политическа кампания

Коя е политическата партия, на която не й е позволено да агитира? Отговор: европейскaта.
20-11-2019

Оцеляването на негодните

Борис Джонсън и Джеръми Корбин се изправиха един срещу друг във вторник в първия дебат в президентски стил - Либералдемократите и Шотландската национална партия загубиха съдебна битка и не можаха да участват.
18-11-2019

Неспособност за управление

Изслушванията на заместниците на трите отхвърлени кандидата за европейски комисари трябваше да бъдат началото на края на сагата за определянето на постовете в Брюксел. Въпреки това по-нататъшни забавяния на встъпването в длъжност на екипа на Урсула фон дер Лайен са...