Политика

09-04-2020

Съвет към Комисията: Не забравяйте за другата зараза

Уклончивият отговор на ЕС срещу пандемията от коронавирус разкри някои фундаментални слабости в институциите на блока, особено в Европейската комисия. Изпълнителният орган на ЕС може би трябва да се вгледа добре в длъжностната си характеристика.
07-04-2020

Tихата революция във Великобритания

Партийната политика е сред многото пострадали покрай кризата с коронавируса. Разбираемо, британците бяха толкова заети с пандемията, че едва забелязаха тихата революция.
06-04-2020

Държавата създаде информационен хаос в извънредното положение

Гражданите не само следва да са добре запознати с формулираните правила, но и да имат широка възможност да участват във формулирането им, пише в анализа си адвокат Александър Кашъмов от "Програма достъп до информация".
04-04-2020

Коронавирус и наративна икономика

Епидемията от коронавирус удари света само няколко седмици след като Робърт Шилер публикува книгата си “Наративна икономика”. Сега Европа представя на американския икономист друг уникален казус.

България е застарял пациент със съпътстващи заболявания

Очевидно е, че България страда от нещо наистина тежко, но няма кой да постави диагноза. Всеки с висока температура е смятан от ЕС за потенциален носител на Covid-19 и е призован да си стои тихо вкъщи.

Европейският парламент може да посочи изхода от кризата

Европейският парламент трябва да бъде гарант за възстановяването на нормалния начин на живот. Финансирането на трябва да бъде неразривно обвързано с отмяната на всички мерки, ограничаващи медийната, политическата и икономическата свобода.
01-04-2020

COVID-19: По-издръжлива ли е Източна Европа на вируса?

Замисляли ли сте се защо броят на пациентите, заразени с COVID-19, е значително по-голям в западната част на континента, отколкото в бившите комунистически страни?
01-04-2020

Българският принос към справяне с кризата – 1,5 млн. души са оставени без защита

Има концептуалното различие между икономическата политика в България и тази в другите страни от ЕС, където мерките са насочени да не изпадне от мрежата нито един гражданин.
31-03-2020

Не позволявайте на италианците да се почувстват изоставени

Може би държавите от ЕС никога няма да постигнат съгласие за коронаоблигациите или за емитиране на инструмент за общ дълг. Но не позволявайте на италианците да се почувстват изоставени във време на нужда.
28-03-2020

Другарю Корона

Преди няколко месеца универсалният базисен доход беше лява празна надежда. Сега правителствата в Европа и извън нея се подготвят да изплащат на гражданите си между 60% и 80% от заплатите им през следващите няколко месеца.
27-03-2020

Шенген на 25 години

На този ден през 1995 г. влиза в сила Шенгенското споразумение, крайъгълния камък на свободата на движение в ЕС.
25-03-2020

Индивидуални права в условията на COVID-19. Балансът

Начинът, по който действаме, при възникване на кризи в областта на здравеопазването - дали избираме да упражним властта си, дали да защитим уязвимите - рефлектира върху обществото, което се стремим да бъдем.
25-03-2020

Уроците на Астерикс

За голямо съжаление съавтора на популярния комикс "Приключенията на Астерикс" почина днес (24 март) на 92-годишна възраст. Галските войни на Албер Юдерзо могат да научат Европа на няколко урока, полезни за всички ни.
23-03-2020

Паника в Брюксел няма, но и хората изчезнаха

Никога не съм виждала Grand Place напълно празен. Но въпреки тревожната статистиката и лошите прогнози, паника сред жителите на Брюксел не се забелязва.  
21-03-2020

Европа е в кома. Каква ще бъде рехабилитацията?

Знаем, че това е сериозно. Вече. След като дълго време подценяваха заплахата, европейските правителства поставиха икономиката на блока в предизвикана кома в опит да спрат драматичното разпространение на вируса.
18-03-2020

Лидерство във време на криза – примерът на Берлин и Париж

Човек никога не може да се умори да намира разликите в лидерството между Париж и Берлин. Управлението на кризата с COVID-19 е един от най-добрите примери за това, но нещата са на път да се променят едва след няколко часа.
18-03-2020

На фона на общото нехайство източноевропейците реагираха най-адекватно

Все още е рано, но след като кризата приключи, гражданите с право трябва да поискат “каквото е необходимо”, за да се предоставят на ЕС компетенции в сферата на здравеопазването, които понастоящем са в ръцете на националните правителства.
17-03-2020

COVID-19: Британското правителство действа разумно

"Както каза Борис Джонсън, "ние сме развита либерална демокрация, хората са зрели и разбират". Това е един от аргументите всички мерки да са призивни, не принудителни", пише Юлиян Попов от Европейската климатична фондация, който е и бивш екоминистър.
16-03-2020

COVID-19: Един оптимистичен сценарий

Знаете ли тази шега: песимистът казва: “По-лошо от това не може да бъде”. А оптимистът отговаря: “Може и още как!”.
Финанси 15-03-2020

В борбата с коронавируса икономиката е не по-малко важна от медицината

Основният риск, който трябва да се избегне, са масови и серийни фалити в икономиката и лавинообразно разрастване на безработицата, пише Ивайло Калфин, икономист и два пъти вицепремиер на България.
14-03-2020

Британската изключителност важи и за коронавируса

Борис Джонсън и главният съветник на правителството Патрик Валанс приемат тактиката за създаване на "стаден имунитет" чрез разширяване на епидемията. Според тях стадният имунитет ще гарантира, че Националната здравна служба няма да бъде затрупана със случаи на сравнително лекото заболяване.

Коронавирус в САЩ – Тръмп може да завиди на Европа

Бързо разпространяващият се коронавирус ни принуждава да се върнем в реалността и да се изправим пред грозната истина. Причина е да се адаптираме и да променим поведението си в интерес на всички. Залогът е общото благо. Ни повече, ни по-малко.
11-03-2020

Липсващата европейска солидарност

Отричането на епидемията от коронавирус в Европа приключи внезапно: цяла Италия е в безпрецедентна карантина, а другите страни тревожно се подготвят за подобни потенциални мерки. Очертава се нова европейска криза, но за жалост солидарността, за пореден път, е в недостиг.

За зелените идеи и (не)плодородната българска почва

Преди седмица Евробарометър публикува изследване за нагласите на европейците към промените в околната среда. EURACTIV България прочете 164-те страници и извлече най-важното за България.