Политика

04-07-2022

Украинците ще се върнат към нормалния живот само след победа

"Спасяването на лицето на Путин" е навременен подарък за руснаците да концентрират повече ресурси за по-смъртоносни атаки срещу много европейски държави, пише украинският политически анализатор Роман Рукомеда.
02-07-2022

ГЕРБ е вероятната патерица на “Промяната”

След като лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ декларира отказ от подкрепа и намерение да се върви към избори, ПП няма да преговарят с “предателите” от “Има такъв народ“ (ИТН), а “Възраждане” не е в сметките. Остава ГЕРБ.

Каква държава е Русия?

Руската политическа идеология обяснява външната й агресия - империята няма фиксирани граници и не може да ги има, пише Евгений Дайнов.
28-06-2022

Пречката е една-единствена: нарича се Бойко Борисов

Пречката пред едно евроатлантическо мнозинство в този парламент е една-единствена и тя се нарича Бойко Борисов. За целта обаче е нужно едно не театрално, а реално оттегляне на лидера на ГЕРБ от активната политика, пише Даниел Смилов.
24-06-2022

Мафията, “умнокрасивите” и “грознотъпите”

Протестите около парламента са като балканска версия на шекспирова пиеса - “умнокрасивите” срещу “грознотъпите”. Просперо срещу Калибан. Безглутенова торта срещу филия с мас.

Полът на ангелите

Моите журналистически впечатления от първия ден на срещата на върха на ЕС днес са, че лидерите обсъждаха "пола на ангелите“, а не истинските проблеми на нашия съюз, пише Георги Готев.
22-06-2022

Българското „да“ на френското предложение ще взриви Скопие

Македония може сама да отложи европейското си бъдеще за неопределено време, пише Петьо Цеков в "Сега".
21-06-2022

Получаването на статут за ЕС ще бъде голям стимул за украинците

Надяваме се също, че нито една държава няма да купи откраднато украинско зърно от Русия. Но за това отново трябва да разрешим проблема с руския държавен тероризъм и пиратството в Черно море, пише Рукомеда.
18-06-2022

Три риска, ако „Промяната“ бъде спряна

В условията на глобални кризи, породени от конфликти и цени на енергията, политическата нестабилност в България ще се отрази негативно на финансовото състояние на държавата, пише Емилия Милчева.

Великият комуникатор

Войната издигна Володимир Зеленски, който доскоро беше политически аутсайдер, до ръста на голям лидер на украинците. Но той бе по-малко успешен в публичната дипломация с ключови лидери на ЕС, пише Георги Готев.
06-06-2022

Време е да помислим за бъдещето на Украйна след победата, пише украински анализатор

Украинското общество ще подкрепи план Маршал за Украйна и няма да толерира местни политици и лидери, които ще продължат предишните корупционни практики и ще служат на олигарси, пише Рукомеда.
03-06-2022

Интеграцията на украинците се удави в Черно море

"Продължаваме промяната" изпусна интеграцията на украинците, но изглежда, че се сдоби с лоби в туризма и най-вероятно с нови симпатизанти.
01-06-2022

Украинците се учат да живеят във военен режим

Украинците вярват в победата, като най-ясният показател е, че от 7,6 милиона души, които напуснаха страната от началото на войната, 4,8 милиона вече са се завърнали в родината си, пише Рукомеда.
30-05-2022

Гладомор 2.0

Почти век след Сталин друг автократ в Москва е на път да предизвика глад, този път в глобален мащаб, пише Георги Готев.
26-05-2022

Да стане ли 24 май национален празник, а 3 март да бъде заличен

Да стане ли 24 май национален празник? Така ще низвергнем 3 март, който дори не величае собствено национално усилие, а увенчава чужда заслуга. Или съвсем да се откажем от националните празници?
19-05-2022

Падането на „Азов“

Предаването на бойците от батальон "Азов" в Мариупол е крайъгълен камък във войната на Путин в Украйна, пише Георги Готев.
18-05-2022

Новите лидери на Европа идват от периферията

Един от новите европейски лидери е българинът Кирил Петков. Той и министрите му много добре разпознават промените в световните отношения и затова са безкомпромисни към руската агресия срещу Украйна, пише Орхан Драгаш.
10-05-2022

Комплекс за малоценност? Защо толкова много българи не виждат кой кого нападна

За всеки вменяем човек е очевидно кой кого нападна. Защо тогава толкова много българи вярват, че вина за войната в Украйна носи не Русия, а НАТО? Тези числа казват много за България и българите.
09-05-2022

Никога не пиша „Путин“ и „Русия“ с главна буква

Русия не се опитва да  превземе Украйна, а да я унищожи, както се случи в Мариупол, Буча, Харков, Чернигов, Суми и много други градове и села, пише украински анализатор.
05-05-2022

Какво ще празнува Путин на 9 май?

Можем само да се чудим какво би могъл да празнува Путин на 9 май. Русия се превръща в страна-парий, тя ще изгуби най-образованите си хора, а жизненото равнище ще падне на нивата на Съветския съюз, пише Георги Готев.
04-05-2022

Писмо от руски приятел

Обществата в постсъветското пространство и в Русия са форматирани от наратива, че всеки, който се осмели да "предаде“ общото минало и се осмели да си представи живот извън правилата, определени от Москва, ще бъде наказан.
04-05-2022

Русия извършва аграрен тероризъм в Украйна

Фермерите хем помагат на въоръжените сили да опазват нивите, хем сеят. А руските и чеченските сили крадат зърно и селскостопанска техника, която изнасят в собствените си страни, твърди украински анализатор.
02-05-2022

Украйна се подготвя за дълга война

 Новият руски фашизъм на 21-ви век трябва да бъде победен и наказан, за да се избегнат големи страдания на човечеството на европейска и глобална територия, пише Рукомеда.
29-04-2022

Украйна никога няма да напусне окупираните си територии, твърди украински анализатор

Плановете на Русия за провеждане на референдуми в окупирани украински територии за създаване на „народни републики“ показват пълно неразбиране на украинската държава и нейния народ, пише Роман Рукомеда.