Правосъдие и вътрешен ред

10-11-2019

Президентът: България не успя да изгради трайни основи за върховенство на закона

Ако искаме България да се превърне в нормална европейска държава – с висок стандарт, качество на живот и сигурност, трябва да гарантираме необратимост на демократичните процеси, каза държавният глава по случай годишнината от старта на демократичните промени в страната.
08-11-2019

Правосъдният министър ще защитава пред Венецианската комисия разследването на “тримата големи”

Данаил Кирилов е поканен да защити пред Венецианската комисия проекта за законови промени, с които предлага процедура за разследване на главния прокурор и председателите на двете върховни съдилища.
07-11-2019

Президентът Радев отказа Гешев да е главен прокурор

Президентът Румен Радев отказа да подпише указ за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор и върна предложението на Висшия съдебен съвет. 
06-11-2019

Антирекорд: дело за наследство е протакано 26 години

Гражданско дело за наследство е продължило 25 години, 11 месеца и 26 дни. Процесът е образуван през април 1993 г. в Софийския районен съд и е приключил окончателно през март 2019 г.
06-11-2019

Вампири без граници, част III: Бездействието на властите

Дълго време Фондът за лечение на деца в чужбина е отпускал по 40 000 евро (на година) за лечение на деца с имунологични заболявания в частния кабинет на лекар-дерматолог в Мюнхен. Сега има натиск това плащане да продължи.
30-10-2019

Делото за турските ваксини и мистериите в докладите на Брюксел

От Европейската комисия  дойде новината, че България била  изпълнила всички изисквания в областта на съдебната реформа, борбата с корупцията и организираната престъпност. У нас управляващите обявиха, че това значи, че мониторингът трябва да се прекрати. В Румъния за корупция бяха...

Руски дипломат е уличен в шпионаж в България

Българската прокуратурата е намерила достатъчно данни, за да започне наказателно дело срещу първия секретар на Руското посолство в България заради шпионаж. Това обаче няма как да се случи заради дипломатическия му имунитет,
Финанси 28-10-2019

УниКредит разкри пробив в сигурността на данните на 3 милиона клиенти

УниКредит призна в понеделник (28 октомври) за пробив в сигурността на личните данни, която засяга 3 милиона италиански клиенти на банката. Това е третият инцидент със сигурността в най-голямата банка в Италия през последните години.
24-10-2019

ВСС избра Иван Гешев за главен прокурор

Иван Гешев беше избран за главен прокурор на България с гласовете на 20 души от 25-членния Висш съдебен съвет късно в четвъртък (24 октомври). Последна дума по избора ще има президентът Румен Радев.
22-10-2019

Комисията “Юнкер” няма да вземе самостоятелно решение за прекратяване на мониторинга

България трябва да осъществява мониторинг на трайното изпълнение на реформите чрез новосъздаден съвет, който ще функционира след приключване на мониторинга, се казва в официалното съобщение на ЕК.
Политика 16-10-2019

Нов диалог за Каталуния

След години работа по каталунския въпрос чрез съдебни средства, присъдата в процеса срещу местните сепаратистки лидери трябва да е нова възможност за политически диалог. Твърдите позиции и социалното разделение говорят за това, че ще са нужни време и смелост, оскъдни в испанската политика днес.

Застрахователните дружества се източват с помощта на съда

Това журналистическо разследване за измамите с "неимуществени щети" по Гражданска отговорност доказва, че Бургаският окръжен съд и Бургаският апелативен съд, всъщност са… „възнаградили” тези, които са изрекли лъжи, прикрили са истини, представили са „подбрани” документи, а някои от тях и с невярно съдържание.
09-10-2019

“Дискусиите продължават” по мониторинговия доклад

Европейският комисар по правосъдието Вера Йоурова  се дистанцира от решението за мониторинга, което комисията Юнкер предстои да вземе, въпреки по-ранната си позиция, че наблюдението не следва да бъде премахнато.
09-10-2019

ЕС е обезпокоен от нова мигрантска вълна, ако Турция влезе в Сирия

Германия предупреди във вторник (8 октомври) за повторение на голямата миграционна вълна, сварила Европейския съюз неподготвен през 2015 г. В същото време Гърция, България и Кипър обявиха тревога заради увеличения брой пристигащ мигранти от съседна Турция.
02-10-2019

България ще запази продажбата на паспорти срещу чужди инвестиции

България ще запази критикуваната от Европейската комисия продажба на гражданство срещу инвестиции, която е известна като схемата със "златните паспорти".
01-10-2019

Корупцията в Румъния: европейски въпрос

Ситуацията е отчасти обнадеждаваща: в страната се появиха много нови граждански движения, между които все по-популярното сред младежта антикорупционно движение, пишат Елена Дениса Петреску и Янис Карамициос.

Mon cher Веселин, това е политически процес над журналист!

Когато преди две години пътувах към град Мерциг в Германия, за да посетя завода на един от най-големите вносители на скъпи лекарства от  Източна Европа -  мощната немска компания „Колфарма”, аз вече бях получила второто им писмо, с което те анулираха нашата среща.
26-09-2019

Словения обещава да блокира Хърватия за Шенген

Върховенството на закона е един от основните стандарти, които трябва да се спазват от държавите, които целят да бъдат приети в Шенген,, каза в Ню Йорк словенският външен министър Миро Церар.
25-09-2019

Комисията е наясно с увеличаването на мигрантите към България и Гърция

Европейската комисия заяви във вторник (24 септември), че е запозната с увеличението на броя на нелегалните мигранти, идващи от Турция към България и Гърция, но отхвърли всички идеи за сключване на нова бърза сделка с Анкара.