Правосъдие и вътрешен ред

24-01-2020

Още двама руски дипломати са уличени в шпионаж

Двама руски дипломати са шпионирали в България. Единият е търсил информация, свързана с изборите, а другият - за енергетиката. Заради статута им не са им повдигнати обвинения, обявиха от прокуратурата.
23-01-2020

Трима руснаци са обвинени за отравянето на оръжейния бос Емилиян Гебрев

Прокуратурата повдигна обвинения на трима руснаци за извършен опит за убийство на оръжейния бизнесмен Емилиян Гебрев. Те са опитали да го отровят с неизвестно вещество между 28 април и 4 май 2015 г.
23-01-2020

Българите оценяват страната си като най-корумпираната в ЕС

Българите оценяват държавата си като най-корумпираната в ЕС. Това става ясно от годишният доклад “Корупцията по света“, който се публикува всяка година от организацията “Трансперънси интернешънъл“.
22-01-2020

ЕК иска да приключи с мониторинга на България

"Няма нужда от нови доклади за България по Механизма", казала зам.председателят на комисията Вера Йоурова на българския външен министър Екатерина Захариева.
21-01-2020

ЕК продължава да следи отблизо реформата в прокуратурата

Европейската комисия продължава да следи "отблизо" съдебната реформа в България, както и другите ангажименти, поети от българските власти. Това отговаря на въпроси на евродепутата Елена Йончева от името на ЕК зам.председателят й Вера Йоурова.
20-01-2020

Евродепутатът Джамбазки остава без книжка за 1 година

Заради шофиране след употреба на алкохол евродепутатът Ангел Джамбазки (ВМРО/Европейски консерватори и реформисти) остава без книжка за 1 година. Той е глобен и с 1000 лв, както и са му отнети 10 контролни точки.
11-01-2020

Съдът остави екоминистъра в ареста

Ако остане на свобода министърът в оставка може да повлияя на свидетели, прие Специализираният наказателен съд. Водната криза в Перник "задължава държавата да осигури всички възможности за установяването на истината и вината", посочи съдът.
10-01-2020

Нено Димов е обвинен за умишлено източване на водата на Перник

Прокуратурата обвини екоминистъра Нено Димов в умишлена безстопанственост. Обвинението твърди, че той е давал разрешение за ползване на водата от пернишкия язовир "Студена" за промишлени цели от най-големите предприятия в района. Министърът подаде оставка от ареста.
09-01-2020

Министърът на околната среда е арестуван

Министърът на околната среда и водите Нено Димов е задържан за 24 часа, съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева.
02-01-2020

МВР търси връзка между италиански боклук в Плевен и мафията в Калабрия

Прокуратурата в Плевен е образувала разследване за нередности при съхранението на внесен от Италия боклук. Нарушени са изискванията за съхранението и преработката на отпадъците, съобщиха разследващите.
20-12-2019

Комисия в ЕП подкрепи отпадането на наблюдението върху България

Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент подкрепи намерението на Европейската комисия да прекрати наблюдението над България по Механизма за сътрудничество и проверка.
20-12-2019

Съдът на ЕС: Управляващите могат да бъдат арестувани, ако не изпълняват мерките за чист въздух

Задържането под стража на властите, които системно не изпълняват мерките за чистотата на въздуха, е допустима мярка в краен случай. Това реши Съдът на ЕС.
18-12-2019

Иван Гешев вече е главен прокурор

Възможно е по време на 7-годишния му мандат да бъдат прокарани реформи в държавното обвинение, които ще целят свалянето на мониторинга на ЕК.
18-12-2019

Защо няма член 7 срещу Малта?

Ако смятате, че Полша и Унгария са костелив орех, когато става въпрос за върховенството на закона, подгответе се за още: Малта може да се превърне в следващото голямо главоболие за Европа.
12-12-2019

Евродепутатът Ангел Джамбазки е хванат да шофира пил

Евродепутатът Ангел Джамбазки е хванат да шофира след употреба на алкохол. Той е бил спрян за проверка край Самоков пред пет дни.
12-12-2019

Съдът отказа регистрация на брак между две жени

Върховните магистрати приемат, че Хартата на основните права на ЕС не е нарушена, тъй като правото на встъпване в брак е гарантирано в съответствие с националните закони, които регулират упражняването му.
10-12-2019

България ще изпълнява несъществуващи препоръки на Венецианска комисия

България ще продължава съдебната си реформа по несъществуващите препоръки на Венецианската комисия. Това става ясно след публикуването в понеделник на финалния доклад на Европейската комисия за демокрация чрез право към Съвета на Европа.
10-12-2019

Огромна част от българите смятат корумпираните за недосегаеми

Общо 85 % от българите твърдят, че корупцията в страната е широкоразпространена. Огромно мнозинство (77%) казва, че участниците в корупционните афери няма да бъдат вкарани в затвора.
07-12-2019

“Веднага ще кажем на Урсула” за нашата съдебна реформа

След критичното становище за промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), готвени от управляващите, които би трябвало да създадат ефективен механизъм за разследване на главния прокурор, ГЕРБ лансира нова порция спорни идеи.
06-12-2019

Зам.председателят на съда в Страсбург: Политиците нямат място в съдебната власт

Днес съдиите не изпитват толкова страх от политиците, колкото от главния прокурор, каза председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов.
Политика 05-12-2019

“Репортери без граници”: Срещата с Борисов беше полезна

Генералният секретар на Репортери без граници Кристоф Делоар и ръководителят на офиса за балканите Полин Адес-Мевел се срещнаха с премиера Бойко Борисов на 3 декември. Георги Готев разговаря днес (5 декември) с Полин Адес-Мевил.
04-12-2019

Премиерът Борисов призна, че е назначавал върховни съдии

Премиерът Бойко Борисов за първи път официално призна, че се меси пряко делата на независимата съдебната власт.

Как в България броят дивите зайци с европейски пари

Неочаквано България изпраща на 30 август т.г. в Брюксел скандален доклад за състоянието на видовете на своя територия. В него се казва, че животните и растенията в страната са път да изчезнат...
04-12-2019

Над 35% от българския бизнес говори за корупция с парите на ЕС

Общо 35.5% от българския бизнес съобщава, че трябва да се направят неофициални плащания, за да се гарантира достъп до европейско финансиране.