Правосъдие и вътрешен ред

23-05-2020

Журналист е открит мъртъв край спуканата тръба във Варненското езеро

Варненският журналист Георги Александров е открит мъртъв в петък в района на дефектиралата отходна тръба на Варненското езеро. Полицията разследва инцидента, като първоначалната версия е удавяне. Случаят е предаден на прокуратурата.
22-05-2020

Факт чек: Сгафи ли Комисията за мониторинговия доклад?

Вицепремиерът Екатерина Захариева обяви в петък, че е станала грешка при споменаването на Механизма за сътрудничество и оценка в икономическия доклад за европейския семестър. EURACTIV България провери дали това е вярно.
22-05-2020

Кирилов е спокоен: В ЕС има и по-зле от нас с върховенството на закона

"Няма нищо различно от миналата есен, не очакваме деветнайсти доклад. Недоразумението се получи оттам, че някой е направил копи-пейст на текста от миналата година", каза вицепремиерът за съдебната реформа Екатерина Захариева.
Политика 22-05-2020

Зомби мониторингът на “Юнкер-Борисов”

Сега всеки може да вижда мониторинга като жив, мъртъв, зомби, грешка и прочие, в зависимост от нуждите на своята политическа теза. Точно от такава Европа България не се нуждае. От нея ние си имаме достатъчно.
21-05-2020

България омаловажи критиките на ЕК за борбата с корупцията

Българското правителство очаквано омаловажи медийните интерпретации, че има втърдяване на тона на Европейската комисия заради напомнянето за недостъчния брой присъди за корупция. Ресорният вицепремиер и външен министър Екатерина Захариева коментира, че няма новини от Брюксел.
Политика 21-05-2020

Търси се: Представител на ЕС в София

В момента върви процедура по избора на Ръководител на представителството на ЕС в София. Това е престижна, важна и добре платена работа, която най-често (но не задължително) се заема от гражданин от съответната стана-членка.
Политика 20-05-2020

ЕК рязко втърди тона: Не се справяте с корупцията, мониторингът продължава

Неочаквано Европейската комисия втърди тона към властите в София и напомни, че мониторингът върху съдебната система в страната продължава, защото не са постигнати достатъчно присъди за корупция по високите етажи на властта.
20-05-2020

Иска се конфискация на имущество за 10 млн. лв. от бивш финансов министър

Антикорупционната комисия обяви, че внася и иск за 451 хил. лв. срещу издателя на "Дневник" и "Капитал" Иво Прокопиев.
Политика 20-05-2020

Колко е дълга каишката на Vladi Goranov?

Всеки приближен на премиера Бойко Борисов е бушон и гърми по различен начин. За някои е нужно минимално напрежение. Други са подсилени. Целта обаче е една - лидерът да излезе чист и неопетнен и от най-голямата каша.
18-05-2020

Лошото ченге, още по-лошото и Виктор Орбан

С временно преминаващия шок от коронавируса и признаците, че абсолютната власт в Унгария наистина ще приключи, Европейската комисия може да се изкуши да почувства облекчение.
18-05-2020

Божков твърди, че е давал милиони на Домусчиев под натиска на Борисов

Укриващият се в Дубай хазартен бос Васил Божков обяви, че е бил принуден от премиера Бойко Борисов да дава по 20 милиона лева на година на “Нова телевизия“, притежавана от братята Домусчиев.
17-05-2020

България е пред нова наказателна процедура заради мръсния въздух

Европейската комисия обяви, че ще започне наказателна процедура срещу България и Полша за това, че не позволяват на гражданите си да защитават в съда правото си на чист въздух.
Политика 16-05-2020

Борисов и Гешев простиха на финансовия министър за SMS-ите с Божков

"Вие имате голям късмет, че управляваме. Решил съм да не съм скромен заради тези негодници, които по-цял ден говорят! Имате рядък шанс да управлявам аз", обяви премиерът Бойко Борисов.
15-05-2020

Лекарството за Covid-19 се засича като тежка дрога от КАТ

Активната съставка на основното лекарство за Covid-19 в България реагира като метамфетамин в полевите тестове на КАТ, което може да доведе до уличаване на невинни хора.
15-05-2020

Васил Божков публикува разговор с Влади Горанов

Укриващият се в Дубай хазартен бос Васил Божков продължи войната срещу кабинета “Борисов“, публикувайки в петък онлайн разговор с “Vladi Goranov“. Твърдението е, че това е финансовият министър Владислав Горанов.
13-05-2020

ЕНП иска закон за защита на дребните земеделци от олигарсите

"Земеделските производители трябва да знаят, че са защитени от ЕС, ако националните власти не действат. Ето защо групата на ЕНП призовава за механизъм, чрез който засегнатите земеделски стопани могат да подават жалби директно пред Комисията", обясни евродепутатът Моника Холмайер.
Политика 13-05-2020

Борисов беше назначен за бос на “Левски” от Васил Божков

Хазартният бос Васил Божков опита да прехвърли на премиера Бойко Борисов мажоритарния пакет от акциите на футболния клуб "Левски", но министър-председателят ги отказа. Куриер на Божков беше журналистът Сашо Диков.
11-05-2020

Франция експулсира български сезонни работници, въпреки насоките на Брюксел

Две групи сезонни работници, пристигнали във Франция от България, бяха върнати обратно от френските власти. Това се случи, въпреки призивите на Европейската комисия към страните от ЕС да осигурят свобода за движение на работниците от критично значение.
11-05-2020

ЕК заплашва с дело Берлин заради решение на германския конституционен съд

Европейската комисия може да започне съдебно дело срещу Германия заради решение на конституционния съд на страната, гласящо че Европейската централна банка е надхвърлила мандата си с покупката на облигации. За това съобщи Европейската комисия в неделя (10 май).
Политика 08-05-2020

Хазарният бос Васил Божков обяви Горанов за връзката си в правителството

В тв интервю от Абу Даби бизнесменът обяви още, че Делян Пеевски дърпа конците в държавата.
Политика 04-05-2020

Свободата на печата и Европа: вълци, лешояди, тролове… рицари и журналисти

Медиите и ЕС са изправени пред сходни опасности: тъмни сили, загуба на ресурси и бавно вземане на решения. Кристоф Леклерк креативно илюстрира как заинтересованите страни биха могли да си сътрудничат в опит да избегнат медийна криза в Европа.
16-04-2020

Каракачанов се размина с минимална глоба за ходенето в парка

Вицепремиерът и министър на отбраната, който бе заснет на пейка в парка, е санкциониран с 300 лв. за нарушаването на забраната на здравния министър. Максималното глоба за това провинение е 1000 лв.
15-04-2020

Нено Димов е пуснат под домашен арест

Няма опасност бившият екоминистър да се укрие, но може да извърши друго престъпление, приема специализираният съд.
14-04-2020

Гешев се обяви за инструмент в ръцете на Господ

"Аз не въздавам правосъдие. Аз съм инструмент, с който Той прави нещата, които смята за правилни. И аз не влагам в това никаква емоция. Като извършвам някакви действия, аз смятам, че са правилни и спазвам закона", казва главният прокурор.