Правосъдие и вътрешен ред

04-08-2020

Бившият испански крал избяга в Доминиканската република заради корупция

Бившият крал на Испания Хуан Карлос реши да напусне страната си, в опит да защити монархията, след като срещу него се появиха няколко обвинения в корупция.
03-08-2020

Прокуратурата разследва кой е записал Борисов, а не търговия с влияние

Проверката кой е направил тези записи не е достатъчна и адекватна, коментира съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов и внесе нов сигнал в прокуратурата.
Политика 03-08-2020

За обществото акциите на Гешев са пиар с политическа цел

Акцията и атаките на прокуратурата срещу президента се отразяват положително на оценката за него. Докато при главния прокурор Иван Гешев постигат обратен ефект, сочи изследване, поръчано от "Дневник".
30-07-2020

Върховният съд игнорира руската връзка на съдия Алексей Трифонов

Върховният административен съд окончателно отхвърли жалбата срещу избора на съдия Алексей Трифонов за председател на Софийския градски съд.
Политика 30-07-2020

Президентът не може да бъде разследван без импийчмънт

При откриване на данни за престъпна дейност на президента забраната да бъде възбудено наказателно преследване не препятства започването на дело, отговори Конституционният съд на главния прокурор.
29-07-2020

Свободата на медиите влиза в докладите на ЕК за върховенството на закона

Медийният плурализъм ще е част от докладите за върховенството на закона в ЕС, които Европейската комисия ще представи през септември.
Политика 29-07-2020

Нов запис с гласа на Борисов: Не може да е държавен глава тоя тъпанар

“Не може да е държавен глава тоя тъпанар“. Това се чува от поредния изпратен до медиите запис на човек, който говори с гласа на премиера Бойко Борисов. Този път се говори за президента Румен Радев, а събеседник е Томислав.
28-07-2020

София праща съдия в Европрокуратурата

Българският представител в колегията на Европейската прокуратура е Теодора Георгиева. Тя беше одобрена от Съвета на ЕС в понеделник заедно с представителите на останалите 21 държави от съюза, които участват в европрокуратурата, ръководена от Лаура Кьовеши.
27-07-2020

Полша се оттегля от Истанбулската конвенция

В неделя (26 юли) ЕС и Съветът на Европа изразиха съжаление и тревога заради оттеглянето на полското дясно правителство от знаковия международен договор за борба с насилието над жени.
Политика 24-07-2020

Американски експерти са потвърдили автентичността на записа с Борисов

Американски експерти потвърдиха, че аудиозаписът с гласа на премиера Бойко Борисов, който беше разпространен на 12 юни 2020 г., е автентичен. Това обяви Елена Йончева, която е един от споменатите във въпросния запис, и е поръчала изследването му в САЩ.
Политика 22-07-2020

Протестът замеря Гешев с каскети, той излезе в отпуск

Антикорупционният протест в центъра на София се настани в сряда вечерта пред Съдебната палата, където множество каскети и шапки бяха хвърлени в знак на исканата оставка на главния прокурор Иван Гешев. А той излезе в отпуск до 9 август.
21-07-2020

Бивш депутат от ГЕРБ получи условна присъда по “Суджукгейт”

Има доказателства, че Живко Мартинов е изнудил бизнесмен за 1 тон суджук, но не и за 30 килограма филе "Елена" и 30 килограма пастърма, прие спецсъдът.
Политика 21-07-2020

Брюксел, имате проблем: И 29 млрд. евро можем да откраднем

Лидерската среща на ЕС дойде дюшеш на българския премиер Бойко Борисов. Парите са договорени, но в полза на кого?
15-07-2020

ЕК: Силата по време на протест трябва да е пропорционална

Мирните демонстрации са фундаментално право на гражданите във всички демократични държави, коментира зам.председателят на комисията Валдис Домбровскис.
Политика 15-07-2020

Борисов ще каже дали подава оставка след Европейския съвет

"Да мине Европейският съвет и ще говорим пак", каза Борисов по повод протестите, които настояват за неговата оставка. 
Политика 14-07-2020

Прокуратурата пусна записи с Божков, че подкрепял протестите

"Политици и олигарси да плащат на провокатори, за да употребят гражданската енергия, не е ново. Новото е, че този, който следваше да е обединител на нацията – Радев, подкрепи бегълците от правосъдието", написа в Туитър главният прокурор.
14-07-2020

САЩ подкрепиха протестите, Гешев хареса това

Посолството на САЩ обяви в понеделник вечерта, че подкрепя мирните демонстрации като основно демократично право на българските граждани и като знак за жизненото гражданско общество в страната.
13-07-2020

Прокуратурата поиска спешна проверка на пристанището в “Росенец”

В пика на гражданските протести Върховната административна прокуратура сезира министъра на транспорта с искане за незабавна проверка на концесионирането на порта.
Политика 11-07-2020

Сблъсъци при Росенец, Пеевски и Доган се отказаха от държавната охрана

Властите безпрепятствено допуснаха привържениците на ДПС да обградят и пазят резиденцията на своя лидер, но отказаха да пропуснат огромна част от пристигналите от цялата страна демонстранти срещу движението.
11-07-2020

Отнесени от вихъра – 25 години след геноцида в Сребреница

Има нещо показателно за начина, по който на 11 юли ще се отбележи 25-годишнината от геноцида в Сребреница. За тези, които може би не знаят, това е най-голямото престъпление след Втората световна война, извършено на европейска земя.
10-07-2020

Гешев се закани на Радев с обвинения

Главният прокурор посочи, че ще се оплаче в Брюксел и на европейските посланици, че президентът упражнява натиск върху независимостта на държавното обвинение.
Политика 10-07-2020

Държавата охранява Пеевски, защото преди 5 г. искали да го убият със снайпер

Заговорът за убийството на депутата бил преди пет години. Тогава МВР е разкрило, че е нает апартамент, за да се осъществи "пряк изстрел" със снайпер по Пеевски, разказа премиерът.
Политика 09-07-2020

Президентът Румен Радев: Мутри – вън!

"От всички нас зависи да изхвърлим мафията от изпълнителната власт. Да изхвърлим мафията от прокуратурата, която прокуратура мафията използва по най-безпардонен начин за свой щит и за политически репресии", обяви президентът пред хората, събрали се да го подкрепят.
Политика 09-07-2020

Радан Кънев предизвиква дебат в ЕП за завладяната българска държава

Антикорупционната група в ЕП подкрепи искането за дебат и разследване на кризата на правовата държава в България. Групата ще отправи въпрос до Европейската комисия по темата, а Кънев настоява и за резолюция на Европейския парламент.