Правосъдие и вътрешен ред

07-04-2020

Консулът в Хага е събирал такса “коронавирус“ от посетители

Министерството на външните работи е прекратило командировката на завеждащия консулската служба в българското посолство в Хага Свилен Илиев заради събиране на незаконна такса от посетители.
07-04-2020

България забранява безсрочно влизането на чужденци

България забранява безсрочно влизането на всички чужди граждани на своя територия със заповед на здравния министър Кирил Ананиев, издадена в понеделник вечерта.
03-04-2020

Китай може да бъде съден за укриването на истината за Covid-19

Експерти по международно право твърдят, че Китай може да бъде съден за нарушаване на стандартите на Световната здравна организация при кризата с Covid-19.
03-04-2020

България е застарял пациент със съпътстващи заболявания

Очевидно е, че България страда от нещо наистина тежко, но няма кой да постави диагноза. Всеки с висока температура е смятан от ЕС за потенциален носител на Covid-19 и е призован да си стои тихо вкъщи.
02-04-2020

Тринадесет страни от ЕС изразиха “дълбока загриженост“ за демокрацията

Правителствата на 13 държави от ЕС изразиха “дълбока загриженост“ от нарастващите рискове за демокрацията в съюза. Тяхното изявление е на фона на затягането на извънредните мерки в Унгария.
01-04-2020

Как един вирус обезсили Конвенцията за правата на човека

Създава се сериозен риск за демокрацията, правата на човека и върховенството на закона, предупреди председателят на ПАСЕ Рик Дамс. Той призова правителствата да спазват стриктно конвенцията за правата на човека, когато предприемат извънредни мерки за справяне с кризата с COVID-19.
31-03-2020

За разделението на властите

В сърцето на Европейския съюз се появи друг задушаващ и потенциално смъртоносен вирус. Той заплашва разделението на властите, както го познаваме от трактата на Монтескьо “За духа на законите”.
31-03-2020

Фон дер Лайен видя заплаха за демокрацията, но не спомена Унгария

Изявлението е недиректна препратка към националистическия лидер на Унгария Виктор Орбан, който използва пандемията, за да бетонира властта си.
Политика 25-03-2020

Индивидуални права в условията на COVID-19. Балансът

Начинът, по който действаме, при възникване на кризи в областта на здравеопазването - дали избираме да упражним властта си, дали да защитим уязвимите - рефлектира върху обществото, което се стремим да бъдем.
24-03-2020

COVID-19 отваря вратата за полицейски произвол в България

МВР ще може да следи телефоните на хората под карантина, без да иска съдебно разрешение. Това излиза от закона за извънредното положение, с който наред с куп други закони се променя и този за електронните съобщения, пише в. "Сега".
Политика 21-03-2020

България опитва да се измъкне от жалби в Страсбург

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов е пратил специално писмо до съда, с което го информира за извънредното положение и иска временно България да бъде освободена от изпълнението на задължения по конвенцията за правата на човека.
19-03-2020

Прокуратурата атакува лекари, алармирали, че в болница няма условия за лечение на COVID-19

Лекари, които алармираха, че в Пловдивската болница "Св. Мина" няма условия за безопасното лечение на болни от коронавирус, се оказаха разследвани за всяване на паника.
18-03-2020

Телеком предоставя данни за местонахождението на потребителите си на правителството

Телекомуникационният оператор A1 Австрия е започнал доброволно да предоставя данните на потребителите си на правителството без тяхното знание.
18-03-2020

Адвокат на Цветан Василев и Емилиян Гебрев е в ареста

Специализираната прокуратура обвини трима столични адвокати и служител в адвокатска кантора за участие в организирана престъпна група, създадена, за да пере пари. Соченият за ръководител на групата е в ареста, а останалите са пуснати под гаранция.
18-03-2020

Журналист бе пребит пред дома си в София

Известният журналист и главен редактор на "168 часа" Слави Ангелов е бил пребит пред дома си на бул. "Дондуков" в София във вторник вечерта. Той е загубил съзнание и е откаран в близката болница.

Отвъд разследването, или защо ВСС не иска да гледа “Шпионските етюди”

EURACTIV България ще сезира европейските и международни журналистически организации за странните похвати на българската магистратура.

Случаят с Валя Ахчиева. Служи ли съдът като средство за репресия?

Публикуваме без редакторска намеса откритото писмо на нашата колежка Валя Ахчиева до ВСС, който вместо да погледне на изключително сериозните въпроси, които нейното най-ново разследване повдига, я порица заради методите на работата й – типичен метод на отклоняване на вниманието.
09-03-2020

МВнР ще проверява всички специални паспорти заради Божков

След като стана ясно, че хазартният бизнесмен Васил Божков години наред е имал служебен паспорт, министерството ще брои всички служебни и дипломатически паспорти, издадени през последните 10 години.
07-03-2020

Властта се скри от конференция за корупцията

Правосъдният министър Данаил Кирилов и главният прокурор Иван Гешев не се отзоваха на международната конференция в София за намеренията на ЕК за общ правосъден механизъм и кризата на върховенството на закона в Източна Европа, пише Светослав Терзиев във в. "Сега".
06-03-2020

Разговорът за общия правосъден евромеханизъм събра експерти в София

Намеренията на ЕК за общ правосъден механизъм и кризата с върховенството на закона в Източна Европа е темата на конференция, организирана от евродепутата Радан Кънев (ЕНП/ДСБ) и EURACTIV България.
06-03-2020

Прокуратурата обвини собственичка на къща за гости

Въпреки че от фонд "Земеделие" наложиха санкции на стотици проекти, разследванията за измама с евросредства за къщи се броят на пръсти, а обвинени досега нямаше.
04-03-2020

Проверка на фактите: Това бежанска криза ли е?

За мнозина драматичните събития на гръцко-турската граница напомнят на бежанската криза от 2015 г., когато повече от милион бежанци, предимно от Сирия, навлязоха в Европа през Средиземноморието или по суша. Повтаря ли се ситуацията обаче? EURACTIV разгледа фактите.
04-03-2020

ЕС няма политика как да пази външните си граници

Докато мигрантите са на ничия земя на границата между Турция и Гърция, днес в Европа едва ли има по-трудна задача от тази на гръцката гранична охрана.
25-02-2020

Български институции са осъдени за нарушаване на правото на ЕС

Народното събрание и Районният съд в Сливница трябва да платят обезщетение от 393 000 лв. на белгийски гражданин заради допуснато от тях нарушение на общностното право.