Правосъдие и вътрешен ред

26-07-2021

Членове на ВСС са обидени на парламента заради дебата за Гешев

Членовете на Висшия съдебен съвет много са се засегнали от дебата в парламента миналия петък и от изказванията на депутати по свой адрес след решението да не разгледат по същество искането на правосъдния министър за предсрочно освобождаване на главния прокурор.
26-07-2021

Съдът позволи сделка между Доган и община Бургас за пътя към Росенец

Бургаският съд позволи на кмета Димитър Николов и близките до Ахмед Доган фирми да сключат окончателни договори за придобиване на асфалтовия път към летния сарай на почетния лидер на ДПС, научи EURACTIV България.
23-07-2021

Народното събрание започва обсадна война срещу Иван Гешев

"Колкото до мутренските 90 години, съжалявам само за едно нещо, че не се справих с вашия лидер. Но имам време… само ми дайте тази възможност." Това каза Бойко Рашков в отговор на обвинения от страна на Тома Биков от ГЕРБ.
23-07-2021

Служебното правителство предлага спиране на “златните паспорти“

Министерството на правосъдието ще предложи прекратяване на порочната практика за продажба на български паспорти, обяви служебният министър Янаки Стоилов в петък пред депутатите.
22-07-2021

За първи път Русия подава жалба в Европейския съд по правата на човека

Обвиненията срещу Киев са за причинените смъртни случаи на цивилни по време на размириците на Майдана през 2014 г., за конфликта с подкрепяните от Русия сепаратисти, отнели живота на повече от 13 000 души и свалянето на малайзийския полет MH17.
22-07-2021

ВСС отхвърли като недопустимо уволнението на Гешев

Темата ще има продължение и то може и да не е във Висшия съдебен съвет, предупреди правосъдният министър Янаки Стоилов, който внесе предложението.
22-07-2021

Варшава няма да се съобрази със съдебното решение на ЕС

ЕК даде на Полша срок до 16 август да спази решението на Съда на ЕС или ще й бъдат наложени глоби за неспазване.
21-07-2021

Бившият шеф на ДАНС е арестуван за незаконен лов на диво прасе

Бившият шеф на ДАНС Димитър Георгиев е бил арестуван за бракониерство заедно с президентът на футболния клуб "Бистришките тигри" Сергей Ташков и още един настоящ служител на ДАНС.
21-07-2021

Юристи за евродоклада: След 14 години усилия отвън няма никакъв резултат отвътре

"Дневник" потърси мненията на юристи с опит, които от години наблюдават ситуацията в правосъдието.
20-07-2021

България е осъдена за екстрадиране на турски журналист, който сега лежи в затвора

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) осъди България за нечовешко и унизително отношение към турски журналист, който е бил екстрадиран в Турция, въпреки рисковете да бъде малтретиран по политически причини.
20-07-2021

Спецпрокуратурата разследва пране на пари по Барселонагейт, Борисов не е разпитван повторно

Делото е образувано за пране на пари, няма повдигнати обвинения.
20-07-2021

Брюксел взема на прицел недосегаемия главен прокурор в София

Сухият и бюрократичен изказ на доклада за върховенството на закона Европейската комисия не може да прикрие факта, че Брюксел има нова цел в България - премахване на недосегаемостта на главния прокурор и радикална реформа на Висшия съдебен съвет.
19-07-2021

Прокуратурата опроверга Бойко Рашков: Няма подслушвани политици

Прокуратурата не откри престъпления и прекрати разследването за незаконните СРС-та.
16-07-2021

Янаки Стоилов предложи ВСС да уволни Гешев

"В постъпилата информация от Бойко Рашков на 14 юли има данни за действия и бездействия на Иван Гешев, накърняващи престижа на съдебната власт", обясни правосъдният министър Янаки Стоилов.
16-07-2021

Компаниите могат да забранят хиджаб, но при определени условия

Базираният в Люксембург съд се произнесе по дела, заведени от две мюсюлманки в Германия, които бяха отстранени от работата си заради носене на забрадка.
15-07-2021

Борисов бе разпитан по три сигнала за престъпления

"И по трите сигнала, по които давах сведения, всичките са за това, че някой нещо чул. Че някой, когато нещо правил крос, нещо говорил", каза лидерът на ГЕРБ на излизане от полицията.
15-07-2021

Полша се сблъска със Съда на ЕС, критиците предупреждават за “Полекзит”

Временните мерки, наложени на полската съдебна система от Съда на Европейския съюз са срещу полската конституция, обяви в сряда Конституционният съд във Варшава.
13-07-2021

Бойко Борисов е извикан на разпит от МВР

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че е получил призовка за разпит от служебния вътрешен министър Бойко Рашков.
07-07-2021

ЕК заплаши да намали еврофондовете на Унгария заради закона за ЛБГТИ

Фон дер Лайен предупреди Унгария да се откаже от спорния закон, защото Брюксел ще окаже натиск за намаляване на парите за възстановяване на страната.
07-07-2021

Спецсъдът мота 6 месеца корупционното дело с най-голям международен интерес

След дълъг размисъл Апелативният специализиран съд реши да "пусне" за разглеждане делото срещу бившите шефове от Държавната агенция за българи в чужбина, арестувани при гръмка акция през есента на 2018 г.
06-07-2021

Върховният съд: Щом се обжалва, списъкът “Магнитски” не действа

Това приема Върховният административен съд по едно от десетките дела, заведени от включените в списъка физически лица и фирми.
06-07-2021

В Грузия ЛГБТ активисти отмениха прайда заради насилие

Дипломатите на САЩ и ЕС в Грузия, заедно с посолствата на 16 други държави, включително Великобритания, Франция и Германия, издадоха съвместно изявление, което осъжда позицията на грузинското правителството.
05-07-2021

Прокуратурата ще разследва сделката, с която Доган получи ТЕЦ “Варна”

Апелативните прокурори нареждат да бъде извършена проверка на произхода на средствата на сделката, повторното пускане в експлоатация на централата и сделките за студения резерв.
05-07-2021

Прокуратурата призна, че неправилно е обвинила шефката на фармацевтичния съюз

Прогнозите за недостиг на лекарства в пандемията не са престъпление, призна държавното обвинение и се отказа от делото срещу Асена Сербезова.