Правосъдие и вътрешен ред

25-09-2020

Най-сериозният случай на корупция в историята на България стигна до съд

След 2 години разследване специализираната прокуратурата внесе в съда обвинителен акт срещу бивши шефове от Държавната агенция за българи в чужбина.
24-09-2020

МВР вижда кризата като инструмент за хибридни операции в ЕС

Разрастването на популизма и евроскептицизма продължават да са рискове за стабилността и единството на ЕС, се казва още в отчета на силовото министерство за първата половина на годината.
23-09-2020

ДАНС намери двама руски шпиони с интереси към армията

ДАНС намери още двама руски шпиони в България. Заподозрените са събирали информация за модернизацията на българската армия. Не бяха представени доказателства, но служителите ще напуснат страната, обяви руското посолство.
17-09-2020

Европарламентът ще обсъди върховенството на закона в България на 5 октомври

Дебатът за демокрацията в България в пленарната зала на ЕП ще е на 5 октомври от 17 ч, стана ясно от дневния ред за заседанието.
16-09-2020

Фон дер Лайен: Няма да има компромис за върховенството на закона

В първата си реч за състоянието на Съюза в сряда (16 септември) председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен ясно застана като преграда срещу подриването ценностите на ЕС, което е в ход в много страни-членки.
16-09-2020

България е призована да разследва насилието над журналисти

Вътрешният министър Христо Терзийски бе призован от евродепутати да инициира разследване за побоя над срещу българския журналист Димитър Кенаров и други смущаващи случаи по време на протестите.
16-09-2020

ЕС се готви за схватка с Борисов

Европараментът се активизира в подготовка на пленарния дебат за върховенството на закона в България, който се очаква да се проведе в начаото на октомври.
Политика 16-09-2020

Европарламентът преследва Гешев и Борисов с неудобни въпроси

Сред питанията има за "Барселонагейт", както и за записите и снимките на премиера, изтекли в последните месеци в интернет.
Политика 15-09-2020

Журналист е привикан на разпит за въпроси към МВР

Столичната полиция незнайно защо третира запитване на в. "Сега" до пресцентъра като сигнал срещу служители на реда
Политика 15-09-2020

Три милиона евро от ЕС водят до протест на съдии в София

Напрежението в системата ще се добави взривоопасно към гражданските протести срещу правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

Да избягаш от Темида, като прокълнеш съдията

Разследващият журналист Валя Ахчиева разказва за една схема за продажба на земя на "Кремиковци", която се влачи в съдебната система дълги години.
14-09-2020

Марешки е осъден на 4 години затвор за изнудване

На втора инстанция бизнесменът-политик бе признат за виновен и получи ефективно наказание и глоба от 8000 лв.
14-09-2020

Колко удобно за Борисов, че Covid изгони журналистите от Брюксел

Заради пандемията прес-залата в сградата на Съвета на ЕС явно ще остане още дълго време пуста. Това сигурно е удобно за управляващите, но е трагедия за правото на европейските граждани да бъдат информирани.
Политика 12-09-2020

Бизнесът: Държавата използва злокобни практики за сплашване и рекет

Асоциацията на индустриалния капитал в България алармира за новите "злокобни практики", които отдалечават страната от останалите държави в ЕС.
Политика 11-09-2020

САЩ критикуват остро българската корупция в официален доклад

Остри критики към “ендемичната корупция“ в големите инфраструктурни проекти и енергийния сектор в България присъстват в годишния доклад на Държавния департамент на САЩ.
11-09-2020

България е сред нарушителите при сделките с Китай

Петнадесет държави-членки на ЕС, сред които и България" са нарушили правилата на Съюза като са договорили двустранни търговски сделки с Китай като част от амбициозната инициатива на Пекин “Един пояс – един път”.
10-09-2020

Йоурова: Демокрацията в България не функционира

Евродепутати критикуваха ЕК заради пасивността ѝ срещу България по време на изслушване в парламентарната Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.
Политика 10-09-2020

Гражданско движение иска спиране на еврофондовете заради корупцията

"Наливат се средства в нереформирана държава е продължаване на агонията, това е лицемерие, така само се засилва мощта на задкулисието", обясни Камен Добрев от БОЕЦ.
Политика 09-09-2020

Премиерът ще пропусне втори дебат за българската корупция в Брюксел

Премиерът Бойко Борисов няма да участва и във втория дебат за върховенството на закона в България, който ще проведе на 10 септември в ресорната комисия на Европейския парламент.
08-09-2020

Лозан Панов разкритикува Брюксел за толерирането на “пленена България“

Страната е като болен от рак, на който Брюксел дава много милиарди евро безвъзмездно и това само увеличава тумора, смята председателят на ВКС.
Политика 07-09-2020

Евродепутати от “Зелените” подкрепиха протестите у нас

В неделя българи, живеещи в Белгия, се събрахме на пореден протест в Брюксел с искане за оставка на кабинета на Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев. Към тях се присъединиха евродепутати от Европейската зелена партия.
04-09-2020

Две декларации за един ден: след 58 дни протести, Брюксел се пробужда

В петък (4 септември), на 58-ия ден от протестите групата на социалистите в Европейския парламент най-сетне забелязаха случващото се в България и публикуваха кратък пресрелийз, а Групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права в Европейския парламент...
04-09-2020

Международно възмущение след полицейското насилие над граждани и журналисти

Съветът на Европа и журналистически организации изразиха безпокойство и възмущение от полицейското насилие срещу мирни граждани и журнаисти при протестите в сряда.
03-09-2020

Зеленият евродепутат Даниел Фройнд: В България има искрица надежда

Българските антикорупционни протести бяха отправната точка на това интервю, в което евродепутатът от Зелените Даниел Фройнд анализира слабостите на инструментите на ЕС за борба със злоупотребата с еврофондове. Даниел Фройнд е германски политик, член на Европейския парламент от юли 2019...