Правосъдие и вътрешен ред

06-06-2020

Божков обеща да уличи премиера Борисов в корупция

Хазартният бизнесмен атакува и пиарката на премиера. Тя му отговори да си оправи сметките с хазната, ако не иска да остане в историята като разбойник. И го заплаши с разкрития.
06-06-2020

ЕС ще започне отварянето на външните си граници от юли

Европейският съюз ще отвори напълно вътрешните си граници до края на юни и ще започне премахването на ограниченията за пътуване до и от трети страни през юли. Това съобщи в петък (5 юни) еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон.
05-06-2020

Спецпрокуратурата отрече, че е отказала да разследва “Барселонагейт”

Българската прокуратура е отказала да образува разследване по проверката за "Барселонагейт", съобщи в. "Сега". 12 часа по-късно спецпрокуратурата отрече информацията, без да дава подробности.
Политика 05-06-2020

Божков обвини Горанов в корупция и рекет

Прокуратурата контраатакува: При Божков са намерени антики от иманяри
02-06-2020

Божков показа извлечения за милиони за такса “помагане”

Васил Божков показа, че е теглил огромни суми в брой. Бизнесменът, който се укрива в Дубай и вече има 18 обвинения, намеква, че сумите са отивали за такса "помагане", която е била 20% от печалбата на "Национална лотария"
01-06-2020

Италианското минало на българския боклук

Първите сигнали за тежките екологични престъпления в Италия се появяват в зората на 90-те години на 20 век. В зоната между Неапол и Казерта екозащитниците засичат хиляди нелегални сметища за токсични материали и горене на пластмасови отпадъци.
01-06-2020

Съдът нареди арести заради имиджа на обвинените по “Боклукгейт”

Зам.-министърът на екологията Красимир Живков, както и бизнесменът Атанас Бобоков остават в ареста. Това определи специализираният съд по искане на прокуратурата за постоянно задържане на част от обвинените по "Боклукгейт".
01-06-2020

Войната за туристите

Има ли скрити мотиви при налагането на задължителна карантина за гражданите на определени държави от ЕС? С поведението си българските власти рискуват да загубят подкрепата на Рим.
Политика 31-05-2020

Прокуратурата: Схемата с опасния боклук на Бобокови е действала поне 5 години

Пред съда прокуратурата представи доста схематично обвинителната теза. Твърди се, че мястото на престъплението е на българска територия, но за Атанас Бобоков казва, че е действал и в чужбина. Коя чужбина обаче, не се спомена.
28-05-2020

Едри бизнесмени и зам.-министър са на мушката заради “Боклук-гейт”

Преработката на опасни отпадъци и вносът на боклук от Италия доведоха до ареста на заместник-министъра на околната среда и водите Красимир Живков и още петима души. На прицел са и двама от най-едрите бизнесмени в страната – братя Бобокови.
23-05-2020

Журналист е открит мъртъв край спуканата тръба във Варненското езеро

Варненският журналист Георги Александров е открит мъртъв в петък в района на дефектиралата отходна тръба на Варненското езеро. Полицията разследва инцидента, като първоначалната версия е удавяне. Случаят е предаден на прокуратурата.
22-05-2020

Факт чек: Сгафи ли Комисията за мониторинговия доклад?

Вицепремиерът Екатерина Захариева обяви в петък, че е станала грешка при споменаването на Механизма за сътрудничество и оценка в икономическия доклад за европейския семестър. EURACTIV България провери дали това е вярно.
22-05-2020

Кирилов е спокоен: В ЕС има и по-зле от нас с върховенството на закона

"Няма нищо различно от миналата есен, не очакваме деветнайсти доклад. Недоразумението се получи оттам, че някой е направил копи-пейст на текста от миналата година", каза вицепремиерът за съдебната реформа Екатерина Захариева.
21-05-2020

България омаловажи критиките на ЕК за борбата с корупцията

Българското правителство очаквано омаловажи медийните интерпретации, че има втърдяване на тона на Европейската комисия заради напомнянето за недостъчния брой присъди за корупция. Ресорният вицепремиер и външен министър Екатерина Захариева коментира, че няма новини от Брюксел.
Политика 20-05-2020

ЕК рязко втърди тона: Не се справяте с корупцията, мониторингът продължава

Неочаквано Европейската комисия втърди тона към властите в София и напомни, че мониторингът върху съдебната система в страната продължава, защото не са постигнати достатъчно присъди за корупция по високите етажи на властта.
20-05-2020

Иска се конфискация на имущество за 10 млн. лв. от бивш финансов министър

Антикорупционната комисия обяви, че внася и иск за 451 хил. лв. срещу издателя на "Дневник" и "Капитал" Иво Прокопиев.
18-05-2020

Божков твърди, че е давал милиони на Домусчиев под натиска на Борисов

Укриващият се в Дубай хазартен бос Васил Божков обяви, че е бил принуден от премиера Бойко Борисов да дава по 20 милиона лева на година на “Нова телевизия“, притежавана от братята Домусчиев.
17-05-2020

България е пред нова наказателна процедура заради мръсния въздух

Европейската комисия обяви, че ще започне наказателна процедура срещу България и Полша за това, че не позволяват на гражданите си да защитават в съда правото си на чист въздух.
Политика 16-05-2020

Борисов и Гешев простиха на финансовия министър за SMS-ите с Божков

"Вие имате голям късмет, че управляваме. Решил съм да не съм скромен заради тези негодници, които по-цял ден говорят! Имате рядък шанс да управлявам аз", обяви премиерът Бойко Борисов.
15-05-2020

Лекарството за Covid-19 се засича като тежка дрога от КАТ

Активната съставка на основното лекарство за Covid-19 в България реагира като метамфетамин в полевите тестове на КАТ, което може да доведе до уличаване на невинни хора.
15-05-2020

Васил Божков публикува разговор с Влади Горанов

Укриващият се в Дубай хазартен бос Васил Божков продължи войната срещу кабинета “Борисов“, публикувайки в петък онлайн разговор с “Vladi Goranov“. Твърдението е, че това е финансовият министър Владислав Горанов.
13-05-2020

ЕНП иска закон за защита на дребните земеделци от олигарсите

"Земеделските производители трябва да знаят, че са защитени от ЕС, ако националните власти не действат. Ето защо групата на ЕНП призовава за механизъм, чрез който засегнатите земеделски стопани могат да подават жалби директно пред Комисията", обясни евродепутатът Моника Холмайер.
Политика 13-05-2020

Борисов беше назначен за бос на “Левски” от Васил Божков

Хазартният бос Васил Божков опита да прехвърли на премиера Бойко Борисов мажоритарния пакет от акциите на футболния клуб "Левски", но министър-председателят ги отказа. Куриер на Божков беше журналистът Сашо Диков.
11-05-2020

Франция експулсира български сезонни работници, въпреки насоките на Брюксел

Две групи сезонни работници, пристигнали във Франция от България, бяха върнати обратно от френските власти. Това се случи, въпреки призивите на Европейската комисия към страните от ЕС да осигурят свобода за движение на работниците от критично значение.