Разследвания

20-04-2021

Теория и практика на купуването на ромски гласове

За тефтерчетата на хората с прякорите, белите бусове и преселението на гласовете разказва разследващата журналистка Валя Ахчиева.
Икономика 06-04-2021

Българският картоф се подправя със забранена в ЕС отрова

Препарат за растителна защита, който е забранен като твърде токсичен в ЕС, ще си изсипе върху част от българските картофи тази година. Разследване на Валя Ахчиева.
01-03-2021

Съдът използва пандемията, за да налага цензура

Българският съд отказва да допусне Валя Ахчиева в съдебно заседание по огромен публичен скандал, мотивирайки се с несъществуваща заповед.
23-02-2021

Хаосът в София: Как дарение за Софийския университет отвори незаконен вход на частен имот

Една абсурдна история от центъра на София, която показва как нарушение на закона поражда последствия години след това, докато проблемите започнат да изглеждат неразрешими.
09-02-2021

Прокуратурата е на път да амнистира онлайн измамите с “лекарства”

Валя Ахчиева разказва за завоя на прокуратурата по проверката за онлайн измамата с хранителната добавка "Гермитокс" и пита това класика в жанра "смачкан случай" ли е.
19-01-2021

Ивермектин за българския пациент – при краста и коронавирус

С ивермектин на капсули в България доскоро се лекуваха предимно животни. От няколко месеца се "лекуват" и хора, при това от Covid-19. Каква е цената на лечението? Разследване на Валя Ахчиева.
12-01-2021

Българските власти затвориха невинна майка с бебе в килия на летището

Майка с бебе са затворени в килия на летище "София", след като българските власти без никакви доказателства са отнели документите им и са ги нарочили за ливанци...
04-01-2021

От Истанбулската конвенция, та на “Измамата Ковид-19”

Разследване показва как веригите за дезинформация в българските социални мрежи се преплитат.
15-12-2020

Военна нива за милиони

Валя Ахчиева разказва как една и съща нива може да бъде оценена на 190 хил. лв. и на 3,65 млн. лв. Или как се гонят инвеститори от България.
01-12-2020

Орташкият мост в Гурково, който минава над закона

Може ли кмет да прекрати изпълнението на договори, за да ги възложи после на фирмата, управлявана от родителите на доскорошния му ортак? Оказва се, че може. Прочетете в разследването на Валя Ахчиева.
10-11-2020

Безконтролният препарат “Гермитокс”

Втора част на разследването на Валя Ахчиева за измамата с т.нар. лекарство срещу паразити "Гермитокс".

Разследване на EURACTIV: Как България даде на “Газпром” ключовете на Балканите

Добре пазена тайна е, че “Газпром” е сложил ръка върху ключовите газови кранчета по границите на най-слабата страна членка на ЕС – България.  Разследване на EURACTIV България разкрива този заговор. Докато европейските институции си мислят, че са създали добри правила...
28-10-2020

София рискува скандал с ЕС заради шепа чужденци с купени паспорти

Българската икономика няма полза от съмнителна продажбата на гражданство на бизнесмени от бившия СССР, Близкия изток и Северна Африка, но правителството на Борисов държи на нея. Разработка на EURACTIV България.
27-10-2020

Валя Ахчиева разследва кой я използва за лице на “лекарство“ срещу паразити

Валя Ахчиева тръгва по следите на едно фалшиво рекламно интервю за "лекарство за паразити"...
13-10-2020

Как в Дъбово останаха без хляб, вино и социални помощи

В най-новото си журналистическо разследване Валя Ахчиева разкрива една "италианска връзка", която измами населението на село Дъбово, Мъглижко, но също и българските власти.
Икономика 29-09-2020

Био соя за Лаура Кьовеши

Разследване на Валя Ахчиева показва как се отглежда био соя в Старозагорския край.
15-09-2020

Да избягаш от Темида, като прокълнеш съдията

Разследващият журналист Валя Ахчиева разказва за една схема за продажба на земя на "Кремиковци", която се влачи в съдебната система дълги години.
14-08-2020

Доган е получил безплатно пристанище от държавата за 35 години

Държавата е предоставила на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган за безвъзмездно ползване до 2054 година кея и съоръженията на пристанището в ТЕЦ “Варна”, които са публична държавна собственост. Това показва разследване на “Дневник”, публикувано в петък. Срокът съвпада с...
30-07-2020

Отвъд разследването: “Алхимиците“на властта и измамите

Несъмнено се стига и до такъв момент – когато властта панически иска да защити собственото си престъпно бездействие, отровило деца, убило пчели и задушило природата, тя може да отрече дори и науката!
21-07-2020

Има ли държавен чадър над забранените от ЕС пестициди?

Държавен чадър върху употребата на забранени от ЕС пестициди, конфликти на интереси, източване на европейски средства и пълно пренебрежение за живота на пчелите и здравето на хората разкрива Валя Ахчиева в новия си филм „Натровени деца за европейски пари“.
07-07-2020

Подмяната на Княжевския лифт – мисия невъзможна?

Заради трагикомедия от юридически неразбории и безхаберието на Столична община, подмяната на построеният преди 60 години Княжевски лифт с нов продължава да е в задънена улица.
18-06-2020

“Октопод инвест холдинг“ рискува да загуби 11 милиона евросубсидии

Европейската комисия коментира в четвъртък (18 юни), че българската фирма "Октопод инвест холдинг“, получила 11 милиона евро селскостопански субсидии от ЕС за 2019 г., може да ги загуби, ако съдът установи употреба на пестициди забранени от ЕС.
16-06-2020

Ненаказаните отровители на пчелите II част

Пчелите в района на Плевен умират три години поред и това е голяма трагедия за местните пчелари. Арендатори пръскат царевицата със забранени за ЕС вещества и отровата убива пчелите. Но не само тях.
09-06-2020

Ненаказаните отровители на пчелите

В поредното си разследване Валя Ахчиева разкрива как латифундист обработва земите си със забранени в ЕС химикали, при което пчелите масово измират, а съдебната система не вижда нищо ненормално.