Разследвания

07-07-2020

Подмяната на Княжевския лифт – мисия невъзможна?

Заради трагикомедия от юридически неразбории и безхаберието на Столична община, подмяната на построеният преди 60 години Княжевски лифт с нов продължава да е в задънена улица.
18-06-2020

“Октопод инвест холдинг“ рискува да загуби 11 милиона евросубсидии

Европейската комисия коментира в четвъртък (18 юни), че българската фирма "Октопод инвест холдинг“, получила 11 милиона евро селскостопански субсидии от ЕС за 2019 г., може да ги загуби, ако съдът установи употреба на пестициди забранени от ЕС.
16-06-2020

Ненаказаните отровители на пчелите II част

Пчелите в района на Плевен умират три години поред и това е голяма трагедия за местните пчелари. Арендатори пръскат царевицата със забранени за ЕС вещества и отровата убива пчелите. Но не само тях.
09-06-2020

Ненаказаните отровители на пчелите

В поредното си разследване Валя Ахчиева разкрива как латифундист обработва земите си със забранени в ЕС химикали, при което пчелите масово измират, а съдебната система не вижда нищо ненормално.
26-05-2020

Разпродават ли се иззети артефакти от колекцията на Божков?

От всички възможни възможности за реакция от ЮНЕСКО са избрали възможно най-бюрократичния начин, каза източник на EURACTIV.
26-05-2020

Коронавирусът зарази здравната каса в България

Използва ли се коронавирусът за източване на здравната каса? Има ли случаи на хора, които са писани за болни от това заболяване, без да има доказателства за това? Това разказва разследващият журналист Валя Ахчиевa за EURACTIV България
12-05-2020

Валя Ахчиева се връща на екран

Всеки вторник вечерта зрителите на ТV+ ще имат възможност да гледат това, което читателите на EURACTIV вече са видели и прочели във вторник сутринта – разследванията на Валя Ахчиева.
01-05-2020

Отвъд разследването: Кой иска да контролира информацията от бързите тестове?

Само няколко часа,след като публикувахме журналистическото разследване за Банско, получих нов сигнал. Но този път от медицински работник в една от най-големите и най-модерни болници, тази, която е на първа линия в борбата с коронавируса – "Александровска".
28-04-2020

Банско и Covid-19: Скритите тестове и скритата кръв

В Банско кръвните изследвания с бързите тестове за антитела срещу коронавируса продължават. А с тях продължава и тестът за… състоянието на здравната ни система.
12-03-2020

Отвъд разследването, или защо ВСС не иска да гледа “Шпионските етюди”

EURACTIV България ще сезира европейските и международни журналистически организации за странните похвати на българската магистратура.
11-03-2020

Случаят с Валя Ахчиева. Служи ли съдът като средство за репресия?

Публикуваме без редакторска намеса откритото писмо на нашата колежка Валя Ахчиева до ВСС, който вместо да погледне на изключително сериозните въпроси, които нейното най-ново разследване повдига, я порица заради методите на работата й – типичен метод на отклоняване на вниманието.
10-03-2020

Шпионски етюди зад завесата на Темида

Като български журналист вече една година срещам стена в институциите в България за установяване на една истина. Има ли българско гражданство избраният за председател на втория по големина съд в България – Софийски градски съд?
25-02-2020

Фалшив доклад по “Натура 2000” разбуни духовете в България и Брюксел

БАН излезе с изявление, че правителственият доклад, изпратен до Брюксел във връзка с "Натура 2000", е "откровено фалшив". Позицията на академичната общност напълно потвърждава констатациите от разследване на EURACTIV България.
21-02-2020

Без редакторска намеса: “Разследването за пране на пари в Барселона води до българския премиер”

Автономната полиция на Каталуния Мосос д'Ескадра и антикорупционната прокуратура разследват дали българският премиер Бойко Борисов е свързан със заговор за "международно пране на пари" с крайна дестинация в Барселона.
04-02-2020

Чуждестранен боклук предизвика вълна от възмущение в Португалия

В отговор на възмущението на гражданите във връзка с боклука, внесен от други страни и изхвърлян в португалските сметища, социалистическото правителство обяви в понеделник (3 февруари), че ще предприеме спешни мерки за справяне с проблема.
04-02-2020

Потъналите пари в каналите на Перник

Как са похарчени парите, които през последните години българската държава е отпуснала за ремонти на язовири и водопреносна мрежа? Този въпрос беше многократно зададен през последния месец, но остана без отговор.
22-01-2020

Чудовището в езерото, изпило водата на Перник

Къде изчезна водата от язовир „Студена” и сега  над 100 хиляди души от Перник са изложени на хуманитарна криза заради безводие? След първата част на разледването на Валя Ахчиева бе арестуван министър Нено Димов. Втората част, която публикуваме днес (22 януари), дава отговор на въпроса, който всички си задават.
17-01-2020

Има законни начини да се ограничи вноса на боклук, но те не се използват

Европейската комисия е запозната с последните развития по отношение на превозите на отпадъци в България, но българските власти не са се свързали с нея. Това заяви говорител на Комисията днес (17 януари) в отговор на  на въпрос на EURACTIV, зададен вчера.
08-01-2020

Водата на Перник – лъжите, заснети от сателит

През последните дни министърът на околната среда и водите Нено Димов не спира да обяснява, че той и неговото министерство нямали никаква вина за водната криза в Перник. Но сателитните снимки  по проекта Коперник от Космоса към Земята, както и цифрите в дневника на язовир Студена, доказват само едно: още през август водната криза се е задала  зад ъгъла. Но, министърът, който по закон управлява водите в България не е реагирал. Три месеца бездействие на властта доведе хуманитарната криза на Перник.
20-12-2019

Има нещо гнило, щом Пазарджик стана “Европейски град на спорта”

Брюксел. Препълнена заседателна зала на Европейския парламент. Представители на градове и общини от цяла Европа. Евродепутати, гости. Бляскава церемония. Слова и аплодисменти. Джан-Франческо Лупатели – председател и основател на  Асоциацията на европейските столици и градове на спорта „ACES Europe”, връчва...
10-12-2019

Европейската комисията: Анализираме последното разследване на Валя Ахчиева

Европейската комисия е запозната с последното разследване на Валя Ахчиева и го анализира, каза днес (10 декемри) говорителката по въпросите на околната среда Вивиан Лунела.
04-12-2019

Как в България броят дивите зайци с европейски пари

Неочаквано България изпраща на 30 август т.г. в Брюксел скандален доклад за състоянието на видовете на своя територия. В него се казва, че животните и растенията в страната са път да изчезнат...
02-12-2019

Детска болница за 100 милиона от незаконно скеле? Брюксел ще трябва да се намеси

София е единствената европейска столица, в която няма детска болница, където тежко болните деца могат да получават адекватна помощ. Държавата предлага да инвестира 100 млн. лв в старо скеле, за което експерти твърдят, че е незаконно.
28-11-2019

Медии на килограм

За 12 години български ради­останции и телевизии, са получили общо 58 277 214 лв. от европейските програми. Сумите са били раздавани без общeствена поръчка за времето от влизането на България в ЕС през 2007 г. до юни 2019 г.