Разследвания

12-03-2020

Отвъд разследването, или защо ВСС не иска да гледа “Шпионските етюди”

EURACTIV България ще сезира европейските и международни журналистически организации за странните похвати на българската магистратура.
11-03-2020

Случаят с Валя Ахчиева. Служи ли съдът като средство за репресия?

Публикуваме без редакторска намеса откритото писмо на нашата колежка Валя Ахчиева до ВСС, който вместо да погледне на изключително сериозните въпроси, които нейното най-ново разследване повдига, я порица заради методите на работата й – типичен метод на отклоняване на вниманието.
10-03-2020

Шпионски етюди зад завесата на Темида

Като български журналист вече една година срещам стена в институциите в България за установяване на една истина. Има ли българско гражданство избраният за председател на втория по големина съд в България – Софийски градски съд?
25-02-2020

Фалшив доклад по “Натура 2000” разбуни духовете в България и Брюксел

БАН излезе с изявление, че правителственият доклад, изпратен до Брюксел във връзка с "Натура 2000", е "откровено фалшив". Позицията на академичната общност напълно потвърждава констатациите от разследване на EURACTIV България.
21-02-2020

Без редакторска намеса: “Разследването за пране на пари в Барселона води до българския премиер”

Автономната полиция на Каталуния Мосос д'Ескадра и антикорупционната прокуратура разследват дали българският премиер Бойко Борисов е свързан със заговор за "международно пране на пари" с крайна дестинация в Барселона.
04-02-2020

Чуждестранен боклук предизвика вълна от възмущение в Португалия

В отговор на възмущението на гражданите във връзка с боклука, внесен от други страни и изхвърлян в португалските сметища, социалистическото правителство обяви в понеделник (3 февруари), че ще предприеме спешни мерки за справяне с проблема.
04-02-2020

Потъналите пари в каналите на Перник

Как са похарчени парите, които през последните години българската държава е отпуснала за ремонти на язовири и водопреносна мрежа? Този въпрос беше многократно зададен през последния месец, но остана без отговор.
22-01-2020

Чудовището в езерото, изпило водата на Перник

Къде изчезна водата от язовир „Студена” и сега  над 100 хиляди души от Перник са изложени на хуманитарна криза заради безводие? След първата част на разледването на Валя Ахчиева бе арестуван министър Нено Димов. Втората част, която публикуваме днес (22 януари), дава отговор на въпроса, който всички си задават.
17-01-2020

Има законни начини да се ограничи вноса на боклук, но те не се използват

Европейската комисия е запозната с последните развития по отношение на превозите на отпадъци в България, но българските власти не са се свързали с нея. Това заяви говорител на Комисията днес (17 януари) в отговор на  на въпрос на EURACTIV, зададен вчера.
08-01-2020

Водата на Перник – лъжите, заснети от сателит

През последните дни министърът на околната среда и водите Нено Димов не спира да обяснява, че той и неговото министерство нямали никаква вина за водната криза в Перник. Но сателитните снимки  по проекта Коперник от Космоса към Земята, както и цифрите в дневника на язовир Студена, доказват само едно: още през август водната криза се е задала  зад ъгъла. Но, министърът, който по закон управлява водите в България не е реагирал. Три месеца бездействие на властта доведе хуманитарната криза на Перник.
20-12-2019

Има нещо гнило, щом Пазарджик стана “Европейски град на спорта”

Брюксел. Препълнена заседателна зала на Европейския парламент. Представители на градове и общини от цяла Европа. Евродепутати, гости. Бляскава церемония. Слова и аплодисменти. Джан-Франческо Лупатели – председател и основател на  Асоциацията на европейските столици и градове на спорта „ACES Europe”, връчва...
10-12-2019

Европейската комисията: Анализираме последното разследване на Валя Ахчиева

Европейската комисия е запозната с последното разследване на Валя Ахчиева и го анализира, каза днес (10 декемри) говорителката по въпросите на околната среда Вивиан Лунела.
04-12-2019

Как в България броят дивите зайци с европейски пари

Неочаквано България изпраща на 30 август т.г. в Брюксел скандален доклад за състоянието на видовете на своя територия. В него се казва, че животните и растенията в страната са път да изчезнат...
02-12-2019

Детска болница за 100 милиона от незаконно скеле? Брюксел ще трябва да се намеси

София е единствената европейска столица, в която няма детска болница, където тежко болните деца могат да получават адекватна помощ. Държавата предлага да инвестира 100 млн. лв в старо скеле, за което експерти твърдят, че е незаконно.
28-11-2019

Медии на килограм

За 12 години български ради­останции и телевизии, са получили общо 58 277 214 лв. от европейските програми. Сумите са били раздавани без общeствена поръчка за времето от влизането на България в ЕС през 2007 г. до юни 2019 г.

Делото за турските ваксини и мистериите в докладите на Брюксел

От Европейската комисия  дойде новината, че България била  изпълнила всички изисквания в областта на съдебната реформа, борбата с корупцията и организираната престъпност. У нас управляващите обявиха, че това значи, че мониторингът трябва да се прекрати. В Румъния за корупция бяха...
18-10-2019

Фалитът на CryoSave доведе до криза с генетичния материал на стотици хиляди европейци

Финансовият край на компания за съхранение на човешки тъкани CryoSave предизвика шокови вълни в сферата на здравеопазването, които могат да се сравнят с фалита на Thomas Cook за туристическия бранш.
17-10-2019

Заразено с листерия месо от Германия е стигнало и до българския пазар

Германски колбаси, които по всяка вероятност са заразени с опасната за хората бактерия листерия, са се продавали и на българския пазар, показа проверка на Валя Ахчиева за EURACTIV България.
16-10-2019

Делата за лекарски грешки разкриват пороците на българското здравеопазване

Десетки дела за лекарска грешка се завеждат годишно в България. В 40% от тях съдът признава, че медиците не са приложили стандартите и не са направили необходимото за лечението на пациентите и присъждат обезщетение.
12-10-2019

Застрахователните дружества се източват с помощта на съда

Това журналистическо разследване за измамите с "неимуществени щети" по Гражданска отговорност доказва, че Бургаският окръжен съд и Бургаският апелативен съд, всъщност са… „възнаградили” тези, които са изрекли лъжи, прикрили са истини, представили са „подбрани” документи, а някои от тях и с невярно съдържание.
01-10-2019

Mon cher Веселин, това е политически процес над журналист!

Когато преди две години пътувах към град Мерциг в Германия, за да посетя завода на един от най-големите вносители на скъпи лекарства от  Източна Европа -  мощната немска компания „Колфарма”, аз вече бях получила второто им писмо, с което те анулираха нашата среща.
24-09-2019

Разследване на Валя Ахчиева: Вампири без граници, Част II: Българската връзка

20 години в Германия се вихри скандал около името на д-р Николаус Клер. Той е немски лекар-дерматолог, с кабинети в Мюнхен и Залцбург. И е оспорван, заради съмнителната форма на терапия на пациенти с онкологични заболявания. Те плащали за лечението...
20-09-2019

Разследване на Валя Ахчиева: Вампири без граници, Част I

Частна клиника  в Германия лекува онкоболни, карайки ги да си инжектират собствената  кръв. Медиите в Германия разследват, авторитетни изследователи са категорични, че методът  не е научно доказан и  има нула терапевтичен ефект. Въпреки това НЗОК трябва да плаща това лечение...