Разследвания

10-12-2019

Европейската комисията: Анализираме последното разследване на Валя Ахчиева

Европейската комисия е запозната с последното разследване на Валя Ахчиева и го анализира, каза днес (10 декемри) говорителката по въпросите на околната среда Вивиан Лунела.
04-12-2019

Как в България броят дивите зайци с европейски пари

Неочаквано България изпраща на 30 август т.г. в Брюксел скандален доклад за състоянието на видовете на своя територия. В него се казва, че животните и растенията в страната са път да изчезнат...
02-12-2019

Детска болница за 100 милиона от незаконно скеле? Брюксел ще трябва да се намеси

София е единствената европейска столица, в която няма детска болница, където тежко болните деца могат да получават адекватна помощ. Държавата предлага да инвестира 100 млн. лв в старо скеле, за което експерти твърдят, че е незаконно.
28-11-2019

Медии на килограм

За 12 години български ради­останции и телевизии, са получили общо 58 277 214 лв. от европейските програми. Сумите са били раздавани без общeствена поръчка за времето от влизането на България в ЕС през 2007 г. до юни 2019 г.

Делото за турските ваксини и мистериите в докладите на Брюксел

От Европейската комисия  дойде новината, че България била  изпълнила всички изисквания в областта на съдебната реформа, борбата с корупцията и организираната престъпност. У нас управляващите обявиха, че това значи, че мониторингът трябва да се прекрати. В Румъния за корупция бяха...
18-10-2019

Фалитът на CryoSave доведе до криза с генетичния материал на стотици хиляди европейци

Финансовият край на компания за съхранение на човешки тъкани CryoSave предизвика шокови вълни в сферата на здравеопазването, които могат да се сравнят с фалита на Thomas Cook за туристическия бранш.
17-10-2019

Заразено с листерия месо от Германия е стигнало и до българския пазар

Германски колбаси, които по всяка вероятност са заразени с опасната за хората бактерия листерия, са се продавали и на българския пазар, показа проверка на Валя Ахчиева за EURACTIV България.
16-10-2019

Делата за лекарски грешки разкриват пороците на българското здравеопазване

Десетки дела за лекарска грешка се завеждат годишно в България. В 40% от тях съдът признава, че медиците не са приложили стандартите и не са направили необходимото за лечението на пациентите и присъждат обезщетение.
12-10-2019

Застрахователните дружества се източват с помощта на съда

Това журналистическо разследване за измамите с "неимуществени щети" по Гражданска отговорност доказва, че Бургаският окръжен съд и Бургаският апелативен съд, всъщност са… „възнаградили” тези, които са изрекли лъжи, прикрили са истини, представили са „подбрани” документи, а някои от тях и с невярно съдържание.
01-10-2019

Mon cher Веселин, това е политически процес над журналист!

Когато преди две години пътувах към град Мерциг в Германия, за да посетя завода на един от най-големите вносители на скъпи лекарства от  Източна Европа -  мощната немска компания „Колфарма”, аз вече бях получила второто им писмо, с което те анулираха нашата среща.
24-09-2019

Разследване на Валя Ахчиева: Вампири без граници, Част II: Българската връзка

20 години в Германия се вихри скандал около името на д-р Николаус Клер. Той е немски лекар-дерматолог, с кабинети в Мюнхен и Залцбург. И е оспорван, заради съмнителната форма на терапия на пациенти с онкологични заболявания. Те плащали за лечението...
20-09-2019

Разследване на Валя Ахчиева: Вампири без граници, Част I

Частна клиника  в Германия лекува онкоболни, карайки ги да си инжектират собствената  кръв. Медиите в Германия разследват, авторитетни изследователи са категорични, че методът  не е научно доказан и  има нула терапевтичен ефект. Въпреки това НЗОК трябва да плаща това лечение...