Разследвания

07-10-2021

“Досиетата Пандора“: Николай Младенов е регистрирал офшорка, но не я е ползвал

Бившият военен и външен министър от първия кабинет на ГЕРБ Николай Младенов е регистрирал офшорна фирма на Сейшелите през август 2013 г., Това се станало седмица, след като е назначен заспециален пратеник на ООН в Ирак, съобщи Bird.bg
06-10-2021

Досиетата Пандора: Майката на Пеевски е имала сметки в Швейцария

Две офшорни фирми са станали собственост на Ирена Кръстева през 2009 г., а след това са открити и сметки в Швейцария на името на офшорките.
07-07-2021

Нидерландски разследващ журналист се бори за живота си след стрелба в Амстердам

64-годишният Де Фрийз е известна личност в Нидерландия. Той е експерт в криминалната разследваща журналистика, както и редовен коментатор на телевизионни криминални програми.
05-07-2021

Полицията в Италия разби схема за фалшиви COVID-19 сертификати

"Всеки, който се сдобие с фалшиви сертификати, включително купувачите, рискува да бъде съден за измама и използване на фалшиви документи. Тези престъпления се наказват с до шест години затвор", заявиха от полицията в Италия.
18-06-2021

Христо Ковачки и забъркването на най-голямата българска ДДС афера

Каква е връзката на Христо Ковачки с най-голямата българска афера за всички времена? Прочетете в разследването на EURACTIV България.
11-06-2021

„Репортери без граници“ алармират за намеса на висши магистрати в делата срещу журналисти в Сърбия и Черна гора

"Репортери без граници" посочват два случая, в които ключови фигури от съдебната система са се намесвали в производства по дела свързани с двама разследващи журналисти в Сърбия и Черна гора.
08-06-2021

Кьовеши разследва висш български политик за договори за милиони в МОСВ

Първият известен случай за разследване на Европейската прокуратура в България е в Министерството на околната среда и водите. Разследване на Валя Ахчиева.
03-06-2021

Американският посланик: Фокусът ни е върху ендемичната корупция в България

Фокусът на санкциите срещу Делян Пеевски и Васил Божков е корупцията. Това коментира американският посланик Херо Мустафа, която се срещна в сряда вечерта с български журналисти.
02-06-2021

САЩ настояват България да спре продажбата на паспорти под масата

Държавният департамент на САЩ предупреди София, че ако страната иска отпадането на американските визи за българските граждани, трябва да прекрати незаконните схеми при предоставянето на български паспорти на чужденци.
25-05-2021

Скандал с наркотици разтърси финала на Евровизия

Случката предизвика такъв фурор, че дори френското правителство виждаше основания за дисквалификация, ако резултатът на вокалиста на "Манескин" се беше оказал положителен.
25-05-2021

Държавата, в която никой не казва как се съхраняват 55 тона отрова

Въпросите за 55 тона от опасния препарат за растителна защита Мокап 10, чиято активна съставка е забранена за употреба в ЕС, не просто не получиха отговори от българските институции, но те панически си го прехвърлиха като горещ картоф. Иронията е...
11-05-2021

Боклукът, който зароби Белоградчик

Как община Белоградчик бе заробена от един договор за чистота. Разследване на Валя Ахчиева.
20-04-2021

Теория и практика на купуването на ромски гласове

За тефтерчетата на хората с прякорите, белите бусове и преселението на гласовете разказва разследващата журналистка Валя Ахчиева.
06-04-2021

Българският картоф се подправя със забранена в ЕС отрова

Препарат за растителна защита, който е забранен като твърде токсичен в ЕС, ще си изсипе върху част от българските картофи тази година. Разследване на Валя Ахчиева.
01-03-2021

Съдът използва пандемията, за да налага цензура

Българският съд отказва да допусне Валя Ахчиева в съдебно заседание по огромен публичен скандал, мотивирайки се с несъществуваща заповед.
23-02-2021

Хаосът в София: Как дарение за Софийския университет отвори незаконен вход на частен имот

Една абсурдна история от центъра на София, която показва как нарушение на закона поражда последствия години след това, докато проблемите започнат да изглеждат неразрешими.
09-02-2021

Прокуратурата е на път да амнистира онлайн измамите с „лекарства“

Валя Ахчиева разказва за завоя на прокуратурата по проверката за онлайн измамата с хранителната добавка "Гермитокс" и пита това класика в жанра "смачкан случай" ли е.
19-01-2021

Ивермектин за българския пациент – при краста и коронавирус

С ивермектин на капсули в България доскоро се лекуваха предимно животни. От няколко месеца се "лекуват" и хора, при това от Covid-19. Каква е цената на лечението? Разследване на Валя Ахчиева.
12-01-2021

Българските власти затвориха невинна майка с бебе в килия на летището

Майка с бебе са затворени в килия на летище "София", след като българските власти без никакви доказателства са отнели документите им и са ги нарочили за ливанци...
04-01-2021

От Истанбулската конвенция, та на „Измамата Ковид-19“

Разследване показва как веригите за дезинформация в българските социални мрежи се преплитат.
15-12-2020

Военна нива за милиони

Валя Ахчиева разказва как една и съща нива може да бъде оценена на 190 хил. лв. и на 3,65 млн. лв. Или как се гонят инвеститори от България.
01-12-2020

Орташкият мост в Гурково, който минава над закона

Може ли кмет да прекрати изпълнението на договори, за да ги възложи после на фирмата, управлявана от родителите на доскорошния му ортак? Оказва се, че може. Прочетете в разследването на Валя Ахчиева.
10-11-2020

Безконтролният препарат „Гермитокс“

Втора част на разследването на Валя Ахчиева за измамата с т.нар. лекарство срещу паразити "Гермитокс".

Разследване на EURACTIV: Как България даде на „Газпром“ ключовете на Балканите

Добре пазена тайна е, че „Газпром“ е сложил ръка върху ключовите газови кранчета по границите на най-слабата страна членка на ЕС – България.  Разследване на EURACTIV България разкрива този заговор. Докато европейските институции си мислят, че са създали добри правила...