Селско стопанство

Икономика 26-05-2022

Зелената сделка не е мъртва, твърди чешки министър

Според чешкия министър на земеделието, Зденек Некула, който се готви да поеме председателството на Съвета на ЕС по земеделие през юли, Зелената сделка трябва да остане основен приоритет на селскостопанския сектор въпреки войната в Украйна.
Икономика 03-05-2022

Германия иска да помогне за износа на блокираното украинско зърно

Украйна се нуждае от логистична подкрепа за износа на важни селскостопански продукти, засегнати в момента от руската агресия.
Икономика 02-05-2022

Германия обмисля намаляване на производството на биогорива

Идеята е зърното да се използва като храна за хората, защото селскостопанските пазари  са напрегнати от войната в Украйна. 
Икономика 29-04-2022

Безпрецедентна държавна помощ за земеделците, за да се гарантира продоволствената сигурност

Войната в Украйна принуди българското правителство да отпусне рекорден бюджет за закупуване на зърно, за да гарантира продоволствената сигурност на страната.
Икономика 26-04-2022

Селските райони на ЕС са изправени пред „най-трудния момент на века“

Селските райони на Европейския съюз са изправени пред най-предизвикателния момент на века, коментира испанският министър на земеделието Луис Планас.
Икономика 14-04-2022

Поскъпването на храните може са предизвика социални вълнения и крайна бедност

Нарастващите цени на храните доведоха до нарушаване на веригите на доставки, увеличаване на натиска върху домакинствата по целия свят и "тласкане на милиони души към бедност“, твърдят организациите.
Икономика 08-04-2022

Еврокомисар по земеделието: Разумно е да се увеличи производството на храни в ЕС

Увеличаването на производството на храни в Европа е приоритет в светлината на войната в Украйна, смята агроминистърът на ЕС, който подробно описа как ЕК насърчава държавите членки да правят това чрез Общата селскостопанска политика.
Икономика 08-04-2022

Растат опасенията, че биогоривата ще застрашат продоволствената сигурност

Около 10 000 тона пшеница, които са еквивалентни на 15 милиона хляба, се изгарят ежедневно като етанол от колите в ЕС.
Икономика 07-04-2022

Германските политици спорят дали да увеличат производството на храни

Дебатът за премахването на екологичните мерки за производство на повече храна и смекчаване на проблемите, причинени от войната в Украйна, раздели германските политици.
Икономика 04-04-2022

Германия се опасява от недостиг на работна ръка заради войната в Украйна

Германия е подписала споразумения за посредничество с Грузия и Молдова, като тази година се очакват работници и от двете страни.
Икономика 30-03-2022

Ембаргото върху Беларус може да направи Германия лидер в производството на торове

ЕС забрани вноса на калиев карбонат, наричан още поташ, който е ключов минерален тор, от Беларус, като част санкциите заради войната в Украйна.
Икономика 30-03-2022

Русия е обвинена в причиняване на световна продоволствена криза в ООН

Във вторник (29 март) Русия беше обвинена пред Съвета за сигурност на ООН, че е предизвикала световна продоволствена криза и е изложила хората на риск от глад, като е започнала войната в Украйна, житницата на Европа.
Икономика 29-03-2022

Колко ще струва следващата Обща селскостопанска политика?

EURACTIV представя колко точно средства ще бъдат насочени към Общата селскостопанска политика през следващия период, който ще продължи до 2027 г.
Икономика 22-03-2022

Селското стопанство стана основна политика за сигурност на ЕС

Наравно с обичайния фокус върху политиката за сигурност и отбрана, селското стопанство се оказва във все по-стратегическа позиция в ЕС, подчерта комисарят по земеделието.
Икономика 18-03-2022

Агрошеф: Състоянието на селското стопанство в Украйна е лошо до катастрофално

Нахлуването на Русия в Украйна създаде големи трудности за селскостопанския сектор на страната, като полетата не са достъпни за обработване, селскостопанските животни са изправени пред глад, а системата за доставка на храни се срива.
Икономика 09-03-2022

ЕС ще удвои производство на биометан от селскостопански отпадъци

Европейската комисия удвои целта си за производство на биометан в домашни условия до 35 милиарда кубически метра годишно до 2030 г. като част от усилията за укрепване на блока срещу задаващата се енергийна криза.
Икономика 08-03-2022

Украйна спира износа на ключови хранителни продукти

Правителството на Украйна въведе лицензиране за износа на ключови хранителни продукти, включително пшеница, царевица, птиче месо и слънчогледово олио.
Икономика 04-03-2022

ЕС ще преразгледа Зелената сделка, за да не допусне срив на пазара на зърно

ЕК ще разгледа отново целите на основните си политики за устойчиви храни - стратегията от "От фермата до трапезата" и стратегията за биологичното разнообразие.
Икономика 01-03-2022

Войната в Украйна може да застраши европейската продоволствена сигурност

Европейската комисия предупреди селскостопанския и хранителен сектор на ЕС да се подготви за въздействие, както сега, така и в дългосрочен план.
Икономика 22-02-2022

ЕК залага на биогаз, за ​​да защити фермерите от енергийна криза

Специално съобщение за селското стопанство и цените на храните и фуражите ще бъде представено през март. 
Икономика 22-02-2022

Гъшият дроб и историята зад 180-градусовия завой на Европейския парламент

Европейският парламент обяви, че производството на гъши дроб спазва критериите за хуманно отношение към животните в нов доклад, въпреки че преди това настоя за забрана на насилственото хранене, което беше наречено „жестоко и ненужно“.
Икономика 04-02-2022

ЕК ще предложи обвързващи цели за намаляване на пестицидите

ЕС планира да определи задължителна цел за намаляване на пестицидите с 50% до 2030 г., но да остави на държавите-членки свобода да определят свои собствени национални цели.
Икономика 03-02-2022

Стратегическите планове по ОСП вероятно ще бъдат приети през септември

Това едва ли ще зарадва земеделските производители в ЕС, които преди това подчертаха , че се нуждаят от ясна картина на правилата и подробностите до началото на лятото на 2022 г.
Икономика 21-01-2022

Стратегическият план на България за земеделие ще е в полза на дребните стопани   

България е сред осемте държави от Европейския съюз, които пропуснаха официалния краен срок за представяне на националните си стратегически планове за земеделие.