Транспорт

28-10-2020

Седем държави, сред които и България, започват съдебна битка срещу пакета “Мобилност”

България, Кипър, Унгария, Литва, Малта, Полша и Румъния са подали индивидуални жалби.
22-10-2020

Екоактивисти настояват банката на ЕС да не дава пари за магистрала в Германия

Заемът породи съмнения дали финансовата институция все още може да претендира за "банката на ЕС за климата“.
22-10-2020

България ще атакува Пакета “Мобилност” в Евросъда

Българското правителство обяви в сряда, че България да заведе дело пред Съда на Европейския съюз.
01-10-2020

Всички европейци имат право на комфортно пътуване с влак

ЕП и държавите-членки постигнаха споразумение за по-големи права за пътниците, пътуващи с влак.
29-09-2020

Двигателят с вътрешно горене няма да изчезне, твърдят производители

Съществуващият автомобилен парк ще продължи да разчита на традиционните горива в продължение на много години напред.
29-09-2020

Борисов преговаря с “Локхийд Мартин” за още 8 самолета

Премиерът Бойко Борисов увери Съединените щати, че ще купуваме още бойни самолети.
25-09-2020

Брекзит може да блокира тунела под Ламанша

Великобритания не е гарантирала, че железопътната връзка под Ламанша ще продължи да функционира след приключване на Брекзит.
20-08-2020

Експерт обяви “Тракия” за най-опасната магистрала в ЕС

Магистрала "Tpaĸия" e нaй-oпacнaтa в цeлия Eвpoпeйcĸи cъюз. Това обяви бившият шеф на КАТ, а сега председател на Института по пътна безопасност Богдан Милчев.
12-08-2020

Стотици чартъри… не се готвят да летят до България

Данните на туроператорите и на летищата показват, че стотици чартъри са отменени през това лято, а надеждата поне през август да има повече туристи е също забравена.
06-08-2020

Италия заплаши да спре полетите на “Райънер”

Италия предупреди нискотарифния превозвач "Райънер" с налагане на забрана за достъп до летищата в страната заради системно пренебрегване на санитарните мерки и правилата с борба с коронавируса.
Икономика 30-07-2020

Ниските заплати и обещаните пътища водят инвестиции в Северозапада

Големият минус на региона са липсващите хора и пътища. И двете се признават от управляващите, които обещават да запълнят поне първата голяма липса през следващите няколко години.
29-07-2020

Европейски астронавт ще участва в следващата мисия на SpaceX

Астронавт на Европейската космическа агенция (ЕКА) ще бъде част от екипажа на борда на ракета на SpaceX, която ще се насочи към Международната космическа станция през пролетта на 2021 г.
27-07-2020

2020: Различното лято

Пътуването във времена на коронавирус не е удоволствие дори и в континентална Европа. Междуконтиненталното пътуване пък почти е спряло напълно, поддържат се само няколко връзки.
Политика 09-07-2020

Пакетът “Мобилност” е факт, София ще го атакува пред съда на ЕС

Идеите на България и останалите страни, против пакета бяха отхвърлени с голямо мнозинство. Сега държавите, които се противопоставят на мерките, могат да ги атакуват пред Съда на ЕС в Люксембург.
03-07-2020

Нужни ли са ни толкова много авиокомпании?

Европейските авиокомпании, засегнати от кризата с коронавируса, ще получат помощ в размер на 30 милиарда евро. Наистина ли ни трябват толкова много превозвачи? И не би ли било по-добре за ЕС да има своя собствена авиокомпания?

ЕК пуска уеб платформа за безопасно възобновяване на туризма

Наскоро пуснатата уеб платформа, известна като Re-open EU, има за цел да насърчи лесното и безопасно възобновяване на пътуването между европейските държави. Предава EURACTIV Италия.
11-06-2020

Руснаците заобикалят през Беларус ограниченията за пътуване

Русия и Беларус са в митнически съюз и преминаването на общата им граница е сравнително лесно. Пътуването от Москва до Минск отнема до 12 часа и струва 10 000 рубли.
08-06-2020

Героизмът на тираджията от Изтока не трогна Запада, пакетът “Мобилност“ остава

Евродепутатите отхвърлиха внесените 80 поправки в пакета “Мобилност“, срещу който се обявяват девет държави от ЕС, включително България. Вотът бе в ресорната Комисия по транспорт и по всичко личи, че новото законодателство ще бъде окончателно прието. След това започва да...

ЕС ще започне отварянето на външните си граници от юли

Европейският съюз ще отвори напълно вътрешните си граници до края на юни и ще започне премахването на ограниченията за пътуване до и от трети страни през юли. Това съобщи в петък (5 юни) еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон.
04-06-2020

България се влючи в инициатива жп транспортът да стане отново привлекателен

24 европейски държави, сред които и България, се споразумяха да работят заедно в сферата на международния железопътен транспорт, за да го направят привлекателна алтернатива.
27-05-2020

Райънеър води битка срещу спасителния пакет за Луфтханза

Нискотарифният превозвач Райънеър във вторник (26 май) оспори германския спасителен пакет за Луфтханза в размер на 9 милиарда евро, заради нелоялна конкуренция. Германският превозвач планира да финализира сделката през юни.
27-05-2020

Иновациите – поредната жертва на COVID-19

Иновациите могат да станат жертва на смъртоносния коронавирус, ако след пандемията правителствата наложат мерки за възстановяване на основата на изцяло установените технологии и практики. Новите идеи не могат да бъдат оставени да загинат.
22-05-2020

Италия отваря всички летища от 3 юни

"Това съвпада с разрешаване на движението между различните области в страната. Международните трансфери отново ще бъдат разрешени", обясни министърът на транспорта Паола Де Микели.
21-05-2020

Не спирайте търговията

Не спирайте търговията. Звучи толкова просто, но е жизненоважно за възстановяването на Европа и на световна икономика от коронавирусната пандемия.