Финанси

08-04-2020

Еврогрупата отново без споразумение за икономически отговор на пандемията

След 16-часова телеконференция, която приключи в сряда сутрин (8 април), финансовите министри на еврозоната не успяха да постигнат споразумение за икономическия пакет за справяне с икономическото въздействие на COVID-19.
Политика 08-04-2020

Премиерът уволни цялото ръководство на Българската банка за развитие

Повод за това даде отпуснат кредит от 75 милиона лева, отпуснат от банката на дружество, свързано с колекторска фирма. Очакванията към ББР са, че с парите от бюджета ще финансира малкия и средния бизнес по време на икономическата криза.
07-04-2020

Еврокомисията ще актуализира дългосрочния бюджет на ЕС

Комисията планира да представи актуализирано предложение за многогодишната финансова рамка на 29 април, като част от стратегията за възстановяване след икономическите последствия от пандемията, според вътрешен документ, видян от EURACTIV.com.
03-04-2020

Словения отпуска помощ на пенсионери, реже чиновнически заплати

Парламентът одобри мерки на стойност около 3 милиарда евро или 6% от БВП в помощ на компании и граждани за преодоляване на пандемията.
02-04-2020

Ето как ще работи коронафонда на ЕС в размер на 100 млрд евро

Държавите членки ще предоставят гаранции за набиране на до 100 милиарда евро в нов временен фонд за подпомагане на работещите в най-силно засегнатите от коронавируса страни, като Италия и Испания, според проектопредложение, видяно от EURACTIV.com.
02-04-2020

Започва масово съкращение на работници, мерките на Борисов изглежда не работят

Близо 1/3 от предприятията планират съкращения заради кризата, а едва 8% смятат да се възползват от правителствената помощ. Това сочат данни от проучване на Българската стопанска камара, от които излиза, че на практика икономическият пакет на българското правителство не работят.
01-04-2020

Конте към германците: Пишем учебник по история, не по икономика

Италианският премиер Джузепе Конте призова Европа да покаже, че е "общ европейски дом", способен да отговори на епохалното предизвикателство, което коронавирусът представлява.
30-03-2020

Шефът на БНБ: България ще усети кризата по-силно, защото е извън еврозоната

България ще отложи с поне една година плановете за влизане в чакалнята на еврозоната. Страната ще усети по-силно икономическата криза от тези, които са в еврозоната, защото те разчитат на Европейската централна банка.
27-03-2020

Лидерите на ЕС в сблъсък за коронаоблигациите, прехвърлят решението на Еврогрупата

Лидерите на ЕС останаха на различни мнения за икономическия отговор на коронавируса. Северните страни отхвърлиха идеята за общ дълг, известен като "коронаоблигации", предложени от девет държави членки с цел финансиране на възстановяването.
27-03-2020

Най-малко 250 000 работници в България са пряко ударени от кризата

Общо 74 570 български компании с 250 000 служители са директно засегнати от ограничителните мерки заради разпространението на Covid-19. Проблемът обаче е много по-голям.
26-03-2020

Евродепутати настояват за нов дългосрочен бюджет в отговор на коронавируса

Водещи евродепутати призовават Европейската комисия да актуализира предложението си за дългосрочния бюджет на ЕС за 2021-27 г., вземайки предвид последствията от пандемията.
26-03-2020

Ключови европейски компании може бъдат погълнати, предупреждава ЕК

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предупреди, че икономическите последствия от коронавируса може да поставят стратегически фирми от частния сектор в риск от чуждестранно поглъщане.
25-03-2020

Факт чек: Помага ли ЕС на България в борбата с последствията от кризата с коронавируса?

Българският премиер Бойко Борисов направи публични изявления, с послание, че ЕС не помага адекватно на страната си в контекста на коронавирусната криза. EURACTIV България помоли бившия вицепремиер Ивайло Калфин, който е и председател на Съвета на директорите на тази медия, да коментира.
Политика 24-03-2020

Правителството бори кризата и с бързи кредити до 1500 лв.

Правителството оценява първата част от спасителния пакет за българската икономика на общо 4.5 милиарда лева. Премиерът Бойко Борисов прогнозира, че тези пари няма да бъдат достатъчни.
24-03-2020

Австрия отпуска 38 млрд. евро в помощ на бизнеса

Икономиката на Австрия затихна след като правителството затвори почти целия бизнес на фона на пандемията от COVID-19. За да помогне на компаниите, правителството обяви кризисен фонд в размер на 38 милиарда евро.
24-03-2020

Хамилтън срещу коронавируса

Коронавирусът е най-сериозната криза, с която Европа се e сблъсквала след Втората световна война, чухме да се казва е не една и две държави членки през последните дни.
20-03-2020

Фон дер Лайен: ЕС подкрепя идеята за “коронаоблигации”

Европейската комисия е готова да разгледа възможността за емитиране на общи дългови книжа в еврозоната, за да помогне на блока да преодолее огромното икономическо въздействие от избухването на новия коронавирус, заяви Урсула фон дер Лайен в петък (20 март).
19-03-2020

Този път нито една мярка няма да е твърде голяма

Борис Джонсън не беше единственият, който беше критикуван, че реагира бавно на социалната и икономическата криза, причинена от коронавируса.
17-03-2020

Еврозоната мобилизира 120 млрд. евро в борбата срещу коронавируса

Страните от еврозоната взеха решение да мобилизират около 1% от своя БВП (120 милиарда евро), за да се борят срещу икономическите последствия от коронавируса на съвместна телеконференция, проведена в понеделник (16 март).
16-03-2020

Шефът на Еврогрупата: Икономиката на ЕС е във военно положение

Шефът на Еврогрупата Марио Сентено предупреди в понеделник, че разпространението на коронавируса е поставило европейската икономика в състояние, което е близко до това на войната. Според него проблемите ще са дългосрочни.
15-03-2020

В борбата с коронавируса икономиката е не по-малко важна от медицината

Основният риск, който трябва да се избегне, са масови и серийни фалити в икономиката и лавинообразно разрастване на безработицата, пише Ивайло Калфин, икономист и два пъти вицепремиер на България.
15-03-2020

COVID-19: Австрия подпомага бизнеса с първоначална сума от четири милиарда евро

Австрия предоставя незабавно 4 милиарда евро за справяне с икономическите последствия от пандемията на COVID-19, заяви в събота правителството, ръководено от консерваторите.

Коронавирус в САЩ – Тръмп може да завиди на Европа

Бързо разпространяващият се коронавирус ни принуждава да се върнем в реалността и да се изправим пред грозната истина. Причина е да се адаптираме и да променим поведението си в интерес на всички. Залогът е общото благо. Ни повече, ни по-малко.
27-02-2020

Колко да плащаме за ЕС?

Измъчените преговори за дългосрочния бюджет на ЕС, които наподобиха пазарене на турска чаршия, ясно показаха, че лидерите на ЕС вече не се на едно мнение за добавената стойност на блока, потвърждавайки бавния разпад на проекта, за който сигнализира напускането на Великобритания.