Финанси

03-04-2020

Словения отпуска помощ на пенсионери, реже чиновнически заплати

Парламентът одобри мерки на стойност около 3 милиарда евро или 6% от БВП в помощ на компании и граждани за преодоляване на пандемията.
02-04-2020

Ето как ще работи коронафонда на ЕС в размер на 100 млрд евро

Държавите членки ще предоставят гаранции за набиране на до 100 милиарда евро в нов временен фонд за подпомагане на работещите в най-силно засегнатите от коронавируса страни, като Италия и Испания, според проектопредложение, видяно от EURACTIV.com.
02-04-2020

Започва масово съкращение на работници, мерките на Борисов изглежда не работят

Близо 1/3 от предприятията планират съкращения заради кризата, а едва 8% смятат да се възползват от правителствената помощ. Това сочат данни от проучване на Българската стопанска камара, от които излиза, че на практика икономическият пакет на българското правителство не работят.
01-04-2020

Конте към германците: Пишем учебник по история, не по икономика

Италианският премиер Джузепе Конте призова Европа да покаже, че е "общ европейски дом", способен да отговори на епохалното предизвикателство, което коронавирусът представлява.
30-03-2020

Шефът на БНБ: България ще усети кризата по-силно, защото е извън еврозоната

България ще отложи с поне една година плановете за влизане в чакалнята на еврозоната. Страната ще усети по-силно икономическата криза от тези, които са в еврозоната, защото те разчитат на Европейската централна банка.
27-03-2020

Лидерите на ЕС в сблъсък за коронаоблигациите, прехвърлят решението на Еврогрупата

Лидерите на ЕС останаха на различни мнения за икономическия отговор на коронавируса. Северните страни отхвърлиха идеята за общ дълг, известен като "коронаоблигации", предложени от девет държави членки с цел финансиране на възстановяването.
27-03-2020

Най-малко 250 000 работници в България са пряко ударени от кризата

Общо 74 570 български компании с 250 000 служители са директно засегнати от ограничителните мерки заради разпространението на Covid-19. Проблемът обаче е много по-голям.
26-03-2020

Евродепутати настояват за нов дългосрочен бюджет в отговор на коронавируса

Водещи евродепутати призовават Европейската комисия да актуализира предложението си за дългосрочния бюджет на ЕС за 2021-27 г., вземайки предвид последствията от пандемията.
26-03-2020

Ключови европейски компании може бъдат погълнати, предупреждава ЕК

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предупреди, че икономическите последствия от коронавируса може да поставят стратегически фирми от частния сектор в риск от чуждестранно поглъщане.
25-03-2020

Факт чек: Помага ли ЕС на България в борбата с последствията от кризата с коронавируса?

Българският премиер Бойко Борисов направи публични изявления, с послание, че ЕС не помага адекватно на страната си в контекста на коронавирусната криза. EURACTIV България помоли бившия вицепремиер Ивайло Калфин, който е и председател на Съвета на директорите на тази медия, да коментира.
Политика 24-03-2020

Правителството бори кризата и с бързи кредити до 1500 лв.

Правителството оценява първата част от спасителния пакет за българската икономика на общо 4.5 милиарда лева. Премиерът Бойко Борисов прогнозира, че тези пари няма да бъдат достатъчни.
24-03-2020

Австрия отпуска 38 млрд. евро в помощ на бизнеса

Икономиката на Австрия затихна след като правителството затвори почти целия бизнес на фона на пандемията от COVID-19. За да помогне на компаниите, правителството обяви кризисен фонд в размер на 38 милиарда евро.
20-03-2020

Фон дер Лайен: ЕС подкрепя идеята за “коронаоблигации”

Европейската комисия е готова да разгледа възможността за емитиране на общи дългови книжа в еврозоната, за да помогне на блока да преодолее огромното икономическо въздействие от избухването на новия коронавирус, заяви Урсула фон дер Лайен в петък (20 март).
17-03-2020

Еврозоната мобилизира 120 млрд. евро в борбата срещу коронавируса

Страните от еврозоната взеха решение да мобилизират около 1% от своя БВП (120 милиарда евро), за да се борят срещу икономическите последствия от коронавируса на съвместна телеконференция, проведена в понеделник (16 март).
16-03-2020

Шефът на Еврогрупата: Икономиката на ЕС е във военно положение

Шефът на Еврогрупата Марио Сентено предупреди в понеделник, че разпространението на коронавируса е поставило европейската икономика в състояние, което е близко до това на войната. Според него проблемите ще са дългосрочни.
15-03-2020

COVID-19: Австрия подпомага бизнеса с първоначална сума от четири милиарда евро

Австрия предоставя незабавно 4 милиарда евро за справяне с икономическите последствия от пандемията на COVID-19, заяви в събота правителството, ръководено от консерваторите.
27-02-2020

Домбровскис: Фискалните правила на ЕС ще вземат под внимание разпространението на коронавируса

Европейската комисия ще бъде "гъвкава" с Италия и други държави членки, засегнати от коронавируса, когато оценява усилията им за балансиране на публичните им финанси, заяви вицепрезидентът на Европейската комисия Валдис Домбровскис.
26-02-2020

Брюксел е сезиран за сериозен проблем с българската статистика

Евростат и Европейската комисия са сезирани заради сериозен проблем с данните за платежния баланс на българската икономика. Миналата седмица депутатът от БСП Румен Гечев първи обяви в парламента, че има голям проблем с данните на Националния статистически институт.
21-02-2020

Лидерите на ЕС не се разбраха за бюджета, преговорите продължават

Срещата на върха за бюджета на ЕС продължава и в петък, след като лидерите на държавите от блока, които започнаха дискусията в четвъртък, не постигнаха споразумение до ранните часове на деня. Срещата беше възобновена в 10 ч в петък.
20-02-2020

България официално е отложила влизането в чакалнята на еврозоната

България най-вероятно ще се присъедини към т. нар. чакалня на еврозоната с няколко месеца по-късно от обявения досега срок. Това обяви заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис
20-02-2020

ЕП е готов да покаже мускули за бюджета на съюза

Преди срещата на върха на ЕС Европейският парламент оказва натиск върху държавите да се съгласят за амбициозен бюджет. Парламентът настоява за по-голямо участие в процеса на вземане на решения след Брекзит и заплашва да отхвърли ключовия финансов инструмент на блока.
19-02-2020

Бюджетът на ЕС: Първото предизвикателство след Брекзит няма да е от лесните

Германският финансов министър остро разкритикува предложението на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел за следващия многогодишен бюджет (МФР), като го нарече "крачка назад" и възнегодува срещу липсата на "съвременни политики".
19-02-2020

Европейските лидери са под натиск да се споразумеят за бюджета

Натоварената програма, спешните приоритети и рискът преговорите след Брекзит да повлияят върху дискусиите за бюджета на ЕС, притискат лидерите на съюза да постигнат споразумение за МФР до дни. Иначе през януари догодина Европа рискува да се изправи пред "ужасяващ сценарий".
14-02-2020

Зеленият пакт е в опасност, ако Преходният фонд не е добре финансиран

Урсула фон дер Лайен предупреди, че Европейският зелен пакт няма да успее, ако държавите членки откажат да осигурят необходимите средства на най-засегнатите от климатичния преход. работници и региони.