Финанси

03-07-2020

Ограниченията на таксите за банкови карти спестяват 2 млрд евро годишно

През последните години таксите за плащане с банкови карти са намалели благодарение на новите правила на ЕС. Те са генерирали спестявания в размер на близо 2 милиарда евро годишно, гласи доклад на Европейската комисия, публикуван тази седмица.
02-07-2020

Европейският фискален регулатор иска промяна в прага на дълга

Във вторник (1 юли) Европейският фискален съвет (ЕФС) препоръча да се премахне прага на дълга на ЕС от 60% от БВП и вместо това да се приемат реалистични цели, специфични за националните икономики на блока.
19-06-2020

Лидерите на ЕС ще се споразумеят за пакета за възстановяване през юли

Лидерите на ЕС обсъдиха в петък за първи път фонда за възстановяване на стойност 750 милиарда евро, който е предложен от Европейската комисия за преодоляване на икономическата криза. Те обещаха да постигнат споразумение през юли.
19-06-2020

Намаляването на държавния дълг ще е условие за финансовата подкрепа от ЕС

В петък (19 юни) лидерите на ЕС обсъдиха фонда за възстановяване на стойност 750 млрд евро, предложен от ЕК за преодоляване на кризата с коронавируса.
16-06-2020

България може да е в чакалнята на еврозоната до края на годината

България и Хърватия могат да се присъединят към т.нар. чакалня на еврозоната през тази година. Това обяви Фабио Панета, който е член на борда на Европейската централна банка, в интервю за френския вестник Le Monde.

Предупреждение: Българските корупционни канали „жадно очакват“ големите европейски пари

Политици и експерти в понеделник предупредиха за „огромен“ риск от корупция с щедрите средства, които Европейската комисия мобилизира в отговор на кризата с коронавируса. В понеделник EURACTIV България и евродепутата Радан Кънев (ЕНП, Демократична България) организираха онлайн конференция (ВИДЕО) с...
15-06-2020

Комисарят по кохезията Елиза Ферейра: Запазете единния пазар

Избухването на COVID-19 доведе до най-лошата рецесия в историята на ЕС, която Европейската комисия възнамерява да пребори с безпрецедентния пакет от стимули. Комисарят по въпросите на кохезията и реформите Елиза Ферейра обясни амбициозния план в ексклузивно интервю. “Не можете да...
11-06-2020

Бързо споразумение за плана за възстановяване на ЕС е малко вероятно

Ще бъде “много трудно” да се постигне споразумение за фонда за възстановяване и общия седемгодишен бюджет на ЕС до юли, както бе планирано. На лице са много разногласия по отношение на размера, разпределението на стимула и свързаните с него условия. Това признаха в сряда (10 юни) служители на ЕС и национални дипломати.
10-06-2020

Държавата купи скъпо акции в ПИБ, за да се придвижи към еврото

Държавата направи предизвестения ход да купи акции в Първа инвестиционна банка (ПИБ) на цена два пъти по-висока от борсовата.
Политика 08-06-2020

Министър Танева: Да не се хвалим какви сме измамници, че ще спрат европарите

Земеделският министър Десислава Танева обяснява, че трябва да се крият нарушения по европрограмата "Обвързана подкрепа", защото иначе Брюксел ще спре финансирането.
Политика 04-06-2020

Пеевски вкара памперси и пюрета в “кръчмарския” пакет с 9% ДДС

Депутатите от бюджетната комисия подкрепиха предложението на депутата от ДПС Делян Пеевски за намаляването на данък добавена стойност (ДДС) за еднократните детски пелени (т.нар.памперси) и храните за деца до 3 години.
Политика 04-06-2020

Еврокомисията продължава натиска за минимална заплата в ЕС

Минималните заплати са от изключително значение за възстановяването от кризата с коронавируса. Това е позицията на Европейската комисия, която в сряда (3 юни) започна нов кръг от консултации със социалните партньори.
03-06-2020

Надзорът върху плана за възстановяване няма да е като при гръцката криза

Европейската комисия удвои усилията си да покаже, че Европа ще избегне грешки, допуснати по време на “Голямата рецесия” при справянето с настоящата криза.
03-06-2020

България очаква поне 9 милиарда евро грантове от ЕС, за да се бори с кризата

България очаква безвъзмездно финансиране в размер на 9 милиарда евро за възстановяване от пандемията, които трябва да оползотворят до 2024 година. Отделно страната ще получи достъп и евтини кредити за близо 4 милиарда евро.
03-06-2020

ЕС остави част от най-важните си служители на ръба на оцеляването

Икономическият удар на пандемията се оказа опустошителен за близо 1200 преводачи на свободна практика в европейските институции. Кризата показа, че тези изключително важни за ЕС служители са най-малко защитени. Сега на ръба оцеляването са оставени близо 1200 висококвалифицирани езикови експерти,...

Войната за туристите

Има ли скрити мотиви при налагането на задължителна карантина за гражданите на определени държави от ЕС? С поведението си българските власти рискуват да загубят подкрепата на Рим.
29-05-2020

България би могла да получи 2.7 млрд евро от Фонда за справедлив преход

В четвъртък (28 май) Европейската комисия обяви как отделните страни-членки на ЕС могат да се възползват от увеличения фонд за справедлив преход в размер на 40 милиарда евро. България ще получи 2,693 млрд евро от Фонда, съобщи Европейската комисия.
Политика 29-05-2020

Италия отново погледна на ЕС със симпатия

Лъвският пай за Италия в амбициозното предложение на ЕК за подпомагане на страните за излизане от кризата след коронавируса бе приет със задоволство от всички политически сили на Ботуша.
28-05-2020

Как страните членки реагираха на предложението на ЕК за фонд за възстановяване

Повечето държави-членки на ЕС реагираха положително на предложението на Европейската комисия за възстановяване на стойност 750 милиарда евро, имащо за цел да помогне на блока да се справи с пагубните икономически последици от пандемията.
27-05-2020

ЕК предлага стимул в размер на 750 млрд евро, последната дума ще е на страните членки

В сряда (27 май) председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предложи безпрецедентен стимул на стойност 750 милиарда евро. Правителствата имат решаваща роля при вземането на решение за това как ще бъдат изразходвани парите.
27-05-2020

България получава 15 млрд. евро от фонда за възстановяване на ЕК

Европейският спасителен пакет за излизане от икономическата криза вероятно ще е в размер на 1.5-2 трилиона евро, а България може да се окаже нетен донор в него.
26-05-2020

Страните от ЕС настояват за налагане на акциз за електронните и бездимните цигари

Държавите-членки на ЕС тази седмица ще поискат Комисията да вкара електронните и бездимните цигари в Директивата за акцизите на тютюневите изделия. Последицата е, че те ще бъдат облагани с данъци, също като традиционните цигари.
25-05-2020

“Пестеливата четворка” иска възстановяване със заеми, а не с грантове

“Пестеливата четворка” (Австрия, Дания, Нидерландия и Швеция) представи своя проект за фонд за възстановяване на ЕС в неофициален документ, изпратен до страните членки на ЕС в събота (23 май). Най-важната точка в документа: средствата трябва да бъдат възстановени.
Политика 24-05-2020

Рим повика Станишев за помощ

За помощ към председателя на европейските социалисти се обърна Никола Дзингарети, лидер на италианската лява партия Partito Democratico, част от  упраляващото мнозинство на Апенините, и на семейството на европейските социалисти.