Икономика

27-05-2022

Планът за въвеждане на еврото нажежи страстите в коалицията

Премиерът Кирил Петков обяви, че е акцентът на днешното заседание на Министерския съвет е планът за въвеждане на еврото, защото "това е важна отправна точка за развитието на България".
27-05-2022

Русия ще може законно да отнема бизнеса на западните компании, които са напуснали страната

Законът, който може да влезе в сила до седмици, ще даде на Русия широки правомощия да се намесва там, където има заплаха за местните работни места или индустрията.
26-05-2022

Зелената сделка не е мъртва, твърди чешки министър

Според чешкия министър на земеделието, Зденек Некула, който се готви да поеме председателството на Съвета на ЕС по земеделие през юли, Зелената сделка трябва да остане основен приоритет на селскостопанския сектор въпреки войната в Украйна.
26-05-2022

Румъния ще напусне двете банки на бившия СИВ

В сряда румънското правителство реши да обяви намерението си да напусне Международната банка за икономическо сътрудничество (МБИС) и Международната инвестиционна банка (МИБ), в които Русия е основен акционер.
25-05-2022

Ако ЕС иска енергиен преход, трябва да добива суровини и да произвежда компоненти

Към момента ЕС разполага със съвсем малко вътрешни доставки на материали, които са необходими за енергийния преход. Вместо това той силно разчита на страни като Китай, което поражда опасения относно енергийната му независимост.
25-05-2022

Русия ще позволи износ на украинско зърно в замяна на премахване на санкциите

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза във вторник, че Русия използва хранителните доставки като оръжие, което ще има глобални последици.
24-05-2022

Смесени реакции след спирането на прилагането на фискалните правила на ЕС

В понеделник Европейската комисия предложи да продължи да прилага общата клауза за дерогация на фискалните правила на ЕС до края на 2023 г. поради икономическите последици от руската инвазия в Украйна.
24-05-2022

Хърватия предлага адриатическите си пристанища за транспорт на украинско зърно

Адриатическите пристанища на Хърватия са на ваше разположение и могат да бъдат кратък и ефективен път към Северна Африка, обяви хърватски министър.
23-05-2022

Действието на фискалните правила на ЕС се преустановява за още една година

В отговор на икономическите последици от руската инвазия в Украйна Европейската комисия отложи с една година - до 2024 г. - подновяването на прилагането на фискалните си правила.
23-05-2022

Световният елит се завръща в Давос, за да обсъди последиците от войната в Украйна

Повече от 50 държавни и правителствени ръководители ще бъдат сред 2500-те делегати, сред които бизнес лидери,  учени и представители на гражданското общество.
20-05-2022

Украйна се нуждае от безвъзмездни средства, а не от заеми, твърди украински икономист

Причината е, че една свръхзадлъжняла Украйна ще изплаши частните инвеститори и ще затрудни възстановяването.
20-05-2022

Г-7 се споразумяха за 18,4 млрд. долара за Украйна

Финансовите лидери на Г-7 се споразумяха за 18,4 млрд. долара в четвъртък, за да помогнат на Украйна да плати сметките си през следващите месеци. Лидерите заявиха, че са готови да подкрепят Киев по време на войната му с Русия и да направят повече, ако е необходимо.
19-05-2022

Поляците започват експеримент с универсален основен доход

Основен предразсъдък, разпространен в обществата, е, че ако раздаваме пари на ръка, хората ще ги прахосват за алкохол, коментира икономист.
19-05-2022

ЕК предлага платформа за възстановяване на Украйна

Икономист твърди, че за възстановяването на Украйна ще са необходими около 100-200 милиарда евро публични средства.
19-05-2022

Кирил Петков: Борбата с корупцията включва справяне с руското влияние

Премиерът благодари на Съединените щати за подкрепата, която страната ни е получила при спрените доставки на газ от Русия.
18-05-2022

Финансовите министри от Г-7 планират помощ за Украйна в размер на 15 млрд. евро

Финансовите министри от групата на седемте икономически сили искат да изготвят пакет от помощи за Украйна в размер на 15 млрд. евро на срещата си в Бон тази седмица, заяви високопоставен германски правителствен служител във вторник (17 май).
18-05-2022

Пенсиите се увеличават с 20%, отстъпки за горивата и тока, по-големи помощи за семействата с деца

Българското правителство обяви мащабен пакет мерки за компенсиране на рекордната инфлация заради войната в Украйна.
17-05-2022

Българската икономика расте с 4,5%, но инфлацията бележи рекорд с 14,4%

Ръстът на българската икономика спрямо последното тримесечие на 2021 г. е 1%, което е повече от средните за ЕС – 0,4%, сочат данните на Евростат.

Страни-членки на ЕС обмислят конфискация на енергийни активи, свързани с Русия

От София до Берлин правителствата обмислят експроприация, национализация и изземване на енергийна инфраструктура, собственост на компании, свързани с Русия.
17-05-2022

Достигаме границите си на санкции срещу Русия, твърди дипломат от ЕС

Ако Будапеща получи това, което иска, ще бъде трудно на българските политици, да обяснят на гражданите си защо и те не са получили подобни отстъпки.
16-05-2022

Икономиката на Китай се срива заради драконовските мерки за нулев ковид

Пълни или частични блокирания бяха наложени в големите градове в цялата страна през март и април, включително в  най-населения град Шанхай, което засегна производството и потреблението.
16-05-2022

САЩ и ЕС ще засилят координацията за доставки на полупроводници

Съединените щати и Европейският съюз планират да обявят в понеделник съвместни усилия срещу проблемите с прекъсванията в доставките на полупроводници.

Сърбия все още отказва да наложи санкции на Русия

Сърбия все още няма да се присъедини към международните санкции срещу Русия, заяви президентът Александър Вучич в неделя (15 май) пред Prva TV.
13-05-2022

Путин: Санкциите вредят повече на Запада, отколкото на Русия

Руският президент Владимир Путин заяви в четвъртък, че западните страни са пострадали повече от санкциите, наложени на Москва заради Украйна, отколкото Русия, която според него е била устойчива пред външните предизвикателства.