Икономика

27-09-2021

Имате ли (био) мляко?

Био мляко и щастливи кокошки, но също така, достатъчно пари, за да си платим сметките: нещата, които искаме са многобройни и понякога противоречиви.
10-09-2021

Афганистан е изправен пред поголовна бедност в рамките на година

Без сериозна финансова и логистична подкрепа хората в Афганистан са изправени пред  бедност и хуманитарна криза.
17-08-2021

Защо европейските военни трябва да се тревожат за изменението на климата

Тъй като планетата се нагрява и екстремните метеорологични явления стават все по-опустошителни и чести, въоръжените сили на Европа ще имат повече грижи.
16-08-2021

Могат ли производителите на месо да поемат ангажимент за климата?

Устойчивата храна изисква огромни инвестиции по веригата на стойността, както и ангажимент от страна на потребителите да я предпочетат.
05-08-2021

Ценообразуването на CO2 за сградите и транспорта е необходимо, ако се направи добре

Без да се определят цените на емисиите на въглеродния диоксид от сгради и транспорт, Европа ще пропилее целта си за понижение с 55%.
04-08-2021

Защо ЕС плаща повече за нови ваксини срещу ковид?

Европейският съюз се съгласи да плати по-висока цена за новите поръчки на ваксини срещу COVID-19, тъй като изисква да бъдат спазени по-строги условия.
19-03-2021

Сладката отрова на европейските субсидии

Как парите на ЕС подкопават основите на демокрацията в България.
17-02-2021

Политиката на сближаване в ЕС е по-необходима от всякога

В началото на 2021 г. вече знаем, че европейскaта кохезия ще бъде подложенa на безпрецедентно изпитание. Но ако запазим фокуса си, тази криза има шанса да сплоти Европа, вместо да я разедини, пише Павел Зерка.
01-02-2021

Къде бърка енергийният популизъм за нисковъглеродния преход

Енергийният преход се случва и упоритото противопоставяне и отрицание само ни обрича на изоставане и загуби. Загубите и пропуснатите ползи за България са вече милиарди, дори десетки милиарди.
22-07-2020

Българските интереси, ползите и рисковете в сделката за европейския бюджет

Постигнатото съгласие по следващия бюджет на ЕС и плана "Следващо поколение ЕС“ е добра новина за България, но то носи ползи и рискове. Бившият вицепремиер и външен министър Ивайло Калфин разкрива подводните камъни на споразумението за читателите на EURACTIV.
08-07-2020

Забавянето струва скъпо

Всеки месец бездействие добавя милиарди към дефицита в националните бюджети за тази и следващата година. Лидерите на ЕС, които ще се срещнат през следващата седмица, трябва да знаят, че цената на забавянето ще е далеч по-висока от 750 милиарда евро.
17-06-2020

Само амбиция няма да плати коронавирусната сметка на ЕС

Табуто ЕС да взема заеми, за което беше трудно дори да се помисли пред пет години, вече изглежда нарушено. Комисията ще търси пари от финансовите пазари. Но плановете ѝ за събиране на данъци изглеждат доста оптимистични.
10-06-2020

Време за данъци

Правителствата на страните от ЕС ревниво пазят данъчната политика като национална компетенция, но здравната криза даде възможност на Брюксел да промени това. Ако държавите членки не позволят на ЕС да събира свои данъци, те ще дължат стотици милиарди евро дългове.
28-05-2020

България може да получи голямо финансиране, но срещу ангажимент за растеж и работни места

За да не изпусне поредния шанс, който ни предоставят историята и ЕС, България следва изцяло да смени парадигмата, пише Ивайло Калфин в ексклузивна статия за EURACTIV.
25-05-2020

Пестеливите социалисти

Призован от самия министър-председател Джузепе Конте, Никола Дзингарети, лидер на италианската лява партия Демократическа партия (ДП), част от  упраляващата коалиция на Апенините, се обърна за помощ към Партията на европейските социалисти, чийто член е ДП.
05-05-2020

Кой има нужда от врагове с приятели като тези в Карлсруе…

Конституционният съд на Германия, който е със седалище в Карлсруе, атакува работата на Европейската централна банка, в момент, когато от поледната зависи самото съществуване на еврозоната.
Политика 01-05-2020

По-лесно ще намерим пари, отколкото мозъци за излизане от кризата

Източноевропейските елити, нека използваме България за типичен пример, са особено неподготвени да управляват мащабен план за възстановяване след кризата, предизвикана от коронавируса.
28-04-2020

Необходими са директни и безвъзмездни плащания към хората

Всички страни повишават ликвидността, като подпомагат безвъзмездно  фирмите и населението и по този начин се намалява отрицателното въздействие на кризата. България трябва да направи същото, пише икономистът Румен Гълъбинов.
24-03-2020

Хамилтън срещу коронавируса

Коронавирусът е най-сериозната криза, с която Европа се e сблъсквала след Втората световна война, чухме да се казва е не една и две държави членки през последните дни.
19-03-2020

Този път нито една мярка няма да е твърде голяма

Борис Джонсън не беше единственият, който беше критикуван, че реагира бавно на социалната и икономическата криза, причинена от коронавируса.
15-03-2020

В борбата с коронавируса икономиката е не по-малко важна от медицината

Основният риск, който трябва да се избегне, са масови и серийни фалити в икономиката и лавинообразно разрастване на безработицата, пише Ивайло Калфин, икономист и два пъти вицепремиер на България.

Коронавирус в САЩ – Тръмп може да завиди на Европа

Бързо разпространяващият се коронавирус ни принуждава да се върнем в реалността и да се изправим пред грозната истина. Причина е да се адаптираме и да променим поведението си в интерес на всички. Залогът е общото благо. Ни повече, ни по-малко.
27-02-2020

Колко да плащаме за ЕС?

Измъчените преговори за дългосрочния бюджет на ЕС, които наподобиха пазарене на турска чаршия, ясно показаха, че лидерите на ЕС вече не се на едно мнение за добавената стойност на блока, потвърждавайки бавния разпад на проекта, за който сигнализира напускането на Великобритания.
21-02-2020

Договарянето на бюджета на ЕС – трудно с Великобритания, трудно и без нея

Намирането на консенсус за многогодишния бюджет на ЕС е наистина толкова трудно, колкото звучи, а може би и повече.