Калина Ангелова

Политика 09-04-2020

Франция намеква за коалиция на желаещите общ дълг

Рубриката “Столиците” ви представя последните новини от цяла Европа чрез медийната мрежа на EURACTIV. В днешните новини от Столиците: ПАРИЖ. Франция не изключва идеята за емитиране на общ дълг с други европейски страни и би могла да създаде коалиция от...
Политика 09-04-2020

Съвет към Комисията: Не забравяйте за другата зараза

Уклончивият отговор на ЕС срещу пандемията от коронавирус разкри някои фундаментални слабости в институциите на блока, особено в Европейската комисия. Изпълнителният орган на ЕС може би трябва да се вгледа добре в длъжностната си характеристика.
Политика 08-04-2020

Смъртните случаи във Великобритания може да достигнат 66 000

Великобритания може да е най-силно засегната от пандемията от коронавирус европейската страна, с над 66 000 смъртни случая до август. Това показва проучване на Института за здравни показатели и оценка (IHME) в Сиатъл, публикувано във вторник (7 април).
Финанси 08-04-2020

Еврогрупата отново без споразумение за икономически отговор на пандемията

След 16-часова телеконференция, която приключи в сряда сутрин (8 април), финансовите министри на еврозоната не успяха да постигнат споразумение за икономическия пакет за справяне с икономическото въздействие на COVID-19.
Политика 08-04-2020

Смразяващи разкази на пожарникари в Мадрид

МАДРИД. Пандемията от коронавирус в Испания напълно промени ежедневието на мадридския пожарникар Хосе, който посочи, че “85% от повикванията са свързани с разбиването на вратите на на хората, починали сами у дома”.
Финанси 07-04-2020

Еврокомисията ще актуализира дългосрочния бюджет на ЕС

Комисията планира да представи актуализирано предложение за многогодишната финансова рамка на 29 април, като част от стратегията за възстановяване след икономическите последствия от пандемията, според вътрешен документ, видян от EURACTIV.com.
Политика 07-04-2020

Преди 10 години ЕС спаси банките. Сега трябва да спаси хората

Днес отбелязваме Световния ден на здравето. Повече от всякога обществата навсякъде по света осъзнават първостепенното значение на лекарите и медицинския персонал. Те са героите на нашето време.
Политика 07-04-2020

Председателят на ЕП e изолиран от кризисните преговори за COVID-19

ИНСТИТУЦИИТЕ НА ЕС. Нидерландският премиер Марк Рюте и германският канцлер Ангела Меркел изключиха председателя на Европейския парламент Давид Сасоли от разговорите за отговора на ЕС в здравната криза, предаде El Pais .
Политика 07-04-2020

Tихата революция във Великобритания

Партийната политика е сред многото пострадали покрай кризата с коронавируса. Разбираемо, британците бяха толкова заети с пандемията, че едва забелязаха тихата революция.
Политика 07-04-2020

Бивш вицепрезидент на ЕЦБ: Еврокомисията трябва да издаде дълг

Бившият вицепрезидент на Европейската централна банка Витор Констанцио казва, че най-бързият и ефективен икономически отговор на ЕС на кризата, би бил емитирането на облигации от Европейската комисия за финансирането на програми.

ЕС ще извърши дигитална трансформация след кризата с COVID-19

Държавите-членки и ЕК трябва да анализират подробно опита от пандемията, за да осъвременят бъдещите политики в целия спектър на цифровото пространство, разкрива изтекъл документ на Съвета на ЕС, видян от EURACTIV.

Не, 5G мрежите не са причина за разпространението на COVID-19

Теория на конспирацията, която свързва 5G мобилни телекомуникационни кули с разпространението на новия коронавирус, е опасна фалшива новина и е напълно невярна, заяви Великобритания, след като телекомуникационните кули в няколко части на страната бяха подпалени.

Covid-19, смартфони, апликации – къде отива неприкосновеността на личния живот?

В Европа висши държавни служители, лекари и инженери разглеждат възможността смартфоните да бъдат включени във войната срещу разпространението на новия вирус.
Политика 04-04-2020

Коронавирус и наративна икономика

Епидемията от коронавирус удари света само няколко седмици след като Робърт Шилер публикува книгата си “Наративна икономика”. Сега Европа представя на американския икономист друг уникален казус.
Политика 03-04-2020

Литва предупреждава: Беларус е неконтролируемо огнище на COVID-19

ВИЛНЮС. Литовският президент, външният министър и премиерът отправиха остри критики към мерките на Беларус срещу пандемията от COVID-19.
Финанси 03-04-2020

Словения отпуска помощ на пенсионери, реже чиновнически заплати

Парламентът одобри мерки на стойност около 3 милиарда евро или 6% от БВП в помощ на компании и граждани за преодоляване на пандемията.

Солидарност с юга

“Солидарност” е една от най-използваните думи в ЕС. За нуждата от солидарност се говори много в борбата със здравните и икономическите предизвикателства, поставени от коронавируса. Жалко, че когато става дума за действия, солидарността често е в недостиг.
Политика 02-04-2020

Германски автомобилни шефове в кризисен разговор с Меркел

Шефовете на БМВ, Даймлер и Волксваген проведоха кризисен разговор с германския канцлер Ангела Меркел в сряда (1 април), за да обсъдят как да възобновят производството, според германското бизнес издание Handelsblatt.
Финанси 02-04-2020

Ето как ще работи коронафонда на ЕС в размер на 100 млрд евро

Държавите членки ще предоставят гаранции за набиране на до 100 милиарда евро в нов временен фонд за подпомагане на работещите в най-силно засегнатите от коронавируса страни, като Италия и Испания, според проектопредложение, видяно от EURACTIV.com.
Политика 02-04-2020

Финландия смята да затвори напълно границата с Швеция

В новините от европейските столици днес ще разберете за удължаването на извънредното положение в Португалия, критиките на Австрия към извънредното законодателство на Унгария и много други.
Политика 01-04-2020

COVID-19: По-издръжлива ли е Източна Европа на вируса?

Замисляли ли сте се защо броят на пациентите, заразени с COVID-19, е значително по-голям в западната част на континента, отколкото в бившите комунистически страни?

Русия се гневи на членството на Северна Македония в НАТО

В сряда (1 април) руското министерство на външните работи отправи оскърбително изявление, в което поиска да омаловажи и осмее скорошното присъединяване на Северна Македония към НАТО.
Политика 01-04-2020

Джани Питела с призив към социалистите в Северна Европа

Бившият председател на групата на социалистите и демократите в Европейския парламент Джани Питела напомни на своите колеги социалисти от Северна Европа за техните прогресивни корени, призовавайки ги да проявят солидарност със страните, които са най-силно засегнати от коронавируса.
Финанси 01-04-2020

Конте към германците: Пишем учебник по история, не по икономика

Италианският премиер Джузепе Конте призова Европа да покаже, че е "общ европейски дом", способен да отговори на епохалното предизвикателство, което коронавирусът представлява.