Калина Ангелова

Икономика 30-06-2022

Как Украйна изнася зърно след блокадата на морския транспорт?

Нахлуването на Русия в Украйна и блокадата на морските пристанища на страната принуди Украйна, един от основните износители на зърно в света, да търси нови начини за износ. 
Икономика 23-06-2022

Възстановяването на природата в Европа може да започне

Влошаването на състоянието на природата продължава, както в защитените територии, така и извън тях. Време е за нов подход. Време е възстановяването на природата да стане правно обвързващо.

Новите граници на ЕС

Нахлуването на Русия в Украйна се превърна в Трета световна война, която ще доведе до прекрояване на границите в Европа, като е възможно Франция и Германия да не бъдат най-големите и влиятелни държави в нашия съюз, пише Георги Готев.

Лавров: Сърбия и Русия са постигнали принципно съгласие за газова сделка

Сръбският президент Александър Вучич и руският президент Владимир Путин са обсъдили условията за доставка на газ и са постигнали принципно споразумение, посочи руският външен министър Сергей Лавров в интервю.
Икономика 06-06-2022

Трета страна може да помогне за деблокирането на износа на зърно от Украйна

Редица европейски държави активизираха усилията си за отваряне на морските коридори за транспортиране на украинско зърно, вероятно с помощта на трета страна, която да играе ролята на гарант за сигурност.

Как покривните соларни системи ще заменят газовите котли

Търсенето на покривни фотоволтаици от страна на гражданите бързо нараства и правителствата трябва да се намесят чрез стимули и по-добри процедури за издаване на разрешителни, пише Седа Орхан.

Зеленски вижда „преломен момент“ във войната, Русия затяга хватката си върху Донбас

Русия засили хватката си върху ключова цел в битката за контрол над източния украински регион Донбас в четвъртък (2 юни). В същото време президентът Володимир Зеленски помоли за повече западни оръжия, които да помогнат на Украйна да надделее във войната.

Равносметка от срещата на върха на ЕС: Орбан е изкупителна жертва, проблемът е в Германия

В интервю за EURACTIV Витолд Вашчиковски, бивш министър на външните работи на Полша и водещ депутат в Европейския парламент, направи не толкова оптимистична равносметка на извънредната среща на върха на ЕС за Украйна от 30-31 май.

Отцепническият регион на Грузия се отказва от референдум за присъединяване към Русия

Лидерът на отцепилия се от Грузия регион Южна Осетия се отказа от плановете за провеждане на референдум за присъединяване към Русия в понеделник (30 май), който неговият предшественик беше насрочил за 17 юли.

Производителят на „Байрактар“: След Украйна целият свят е клиент на турските дронове

Унищожаването на руски артилерийски системи и бронирани машини в Украйна с турските безпилотни летателни апарати Bayraktar TB2 превърна "целия свят" в наш клиент, твърди техният създател.
27-05-2022

Проруските сепаратисти поемат контрола над ключовия град Лиман в Източна Украйна

Лиман, където се намира ключов железопътен възел, е основна фронтова линия, докато руските сили настъпват от север.

Блинкен определя Китай като по-голямо предизвикателство в дългосрочен план от Русия

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен призова в четвъртък (26 май) за съревнование с Китай за запазване на съществуващия световен ред, но заяви, че САЩ не се стремят към "студена война".

Кои страни искат Украйна да получи статут на кандидат-членка в ЕС?

Очаква се въпросът дали на Украйна да бъде предоставен статут на кандидат-членка да бъде включен в дневния ред на лидерите на държавите-членки преди края на френското председателство на Съвета на 1 юли.
Икономика 26-05-2022

Зелената сделка не е мъртва, твърди чешки министър

Според чешкия министър на земеделието, Зденек Некула, който се готви да поеме председателството на Съвета на ЕС по земеделие през юли, Зелената сделка трябва да остане основен приоритет на селскостопанския сектор въпреки войната в Украйна.

Австрия се бори с дийп фейк на фона на все по-широкото навлизане на технологията

Австрийското правителство публикува план за действие за борба с deep fakes в сряда (25 май), чиято цел е да се справи по-добре с дезинформацията и речта на омразата.
Икономика 26-05-2022

Румъния ще напусне двете банки на бившия СИВ

В сряда румънското правителство реши да обяви намерението си да напусне Международната банка за икономическо сътрудничество (МБИС) и Международната инвестиционна банка (МИБ), в които Русия е основен акционер.

Трансформация на медийния бизнес за поддържане на демокрацията

Конференцията #Media4Europe на тема „Трансформация на медиите и изграждане на демокрация“ се проведе в четвъртък, 12 май. На събитието бяха представени отворените в момента покани за финансиране на медии, като специално внимание беше отделено на поканата Stars4Media NEWS, чийто краен...

Битката за лидерство на пазарите на термопомпи достига Европа

Европейската комисия сигнализира, че обръща внимание на заплахата от загуба на промишлен капацитет в още един сектор.

САЩ: Военните престъпления в Украйна са „нов Нюрнберг“

Докато войната на Русия в Украйна продължава вече има "глобален консенсус" за подвеждането на руските сили под отговорност за предполагаемите военни престъпления, извършени по време на инвазията, смята посланикът на САЩ по въпросите на глобалното наказателно правосъдие.

Проруският бивш президент на Молдова е задържан за корупция

Молдова задържа проруския си бивш президент Игор Додон във вторник (24 май)  по подозрение в държавна измяна и корупция, съобщиха от прокуратурата, докато конфликтът в съседна Украйна засили напрежението в страната, която се стреми към членство в ЕС.

Русия започва пълномащабно нападение, за да обкръжи украинските войски в източната част на страната

Битката може да определи успеха или провала на основната кампания на Москва в източната част на страната.

Берлин поставя в готовност петролни и въглищни електроцентрали заради страх от намаляване на руските доставки

Германското правителство гарантира, че значителни мощности на въглищни и петролни електроцентрали са в готовност, в случай че доставките на руски газ в страната бъдат прекъснати.
Икономика 24-05-2022

Смесени реакции след спирането на прилагането на фискалните правила на ЕС

В понеделник Европейската комисия предложи да продължи да прилага общата клауза за дерогация на фискалните правила на ЕС до края на 2023 г. поради икономическите последици от руската инвазия в Украйна.

Рюте: Украйна едва ли скоро ще получи статут на кандидат-членка в ЕС

Рюте смята, че Украйна все пак би могла да получи потенциален статут на кандидат-членка и след това да ѝ бъде казано какви реформи трябва да направи, за да се гарантира, че страната "няма да бъде демотивирана".