Калина Ангелова

Европейски източник от НАТО: Деескалацията с Русия е възможна още „днес“

Американците "наистина искат" незабавна деескалация с Русия, но диалогът не е възможен с хиляди руски войници на украинската граница, каза пред EURACTIV високопоставен източник от НАТО, представляващ държава-членка на ЕС в Брюксел.
Политика 28-01-2022

Шефът на болниците в Париж предизвиква дебат дали неваксинираните пациенти трябва да плащат за лечение

Хирш започна ожесточен дебат, като постави въпроса дали хората, които отказват да бъдат ваксинирани срещу COVID-19, трябва да продължат да се лекуват за сметка на общественото здравно осигуряване.
Политика 27-01-2022

Дания се сбогува с ограниченията срещу COVID

„Казваме сбогом на ограниченията и добре дошъл на живота, какъвто го познавахме преди коронавируса“, каза премиерът Мете Фредериксен на пресконференция в сряда.
Икономика 27-01-2022

Производството на автомобили във Великобритания през 2021 г. е паднало до най-ниското си ниво от 1956 г

Сред причините са големият недостиг на полупроводници, използвани за електронни компоненти, кризата с COVID и затварянето на фабрика на Хонда.

Европа се нуждае от стратегия за сезонен енергиен баланс

Гледайки напред, каквото и да прави Европа, за да защити своята енергийна система, тя трябва да обърне внимание на балансирането на търсенето на енергия през всички сезони.

Спирането на доставките на руски газ ще е икономически удар за ЕС, сочи доклад

Европейският съюз може да се справи с краткосрочното спиране на целия внос на руски газ, но това би имало „дълбоки икономически последици“ и ще изисква спешни мерки за ограничаване на търсенето, според анализ на мозъчния тръст Bruegel.

Германия предлага каски на Украйна, кметът на Киев Кличко няма думи

Германия ще достави 5000 военни каски на Украйна, за да помогне в защитата срещу евентуална руска инвазия, беше съобщено в сряда - оферта, която кметът на Киев и бивш световен шампион по бокс Виталий Кличко отхвърли като „шега“.

Украйна е „дълбоко разочарована“ от коментарите на хърватския президент

Украинското външно министерство извика хърватския посланик след язвителните коментари на хърватския президент за Украйна, включително, че тя е една от най-корумпираните страни в света и не принадлежи към НАТО.

Интел планира милиарди евро инвестиции в микрочипове от следващо поколение в ЕС

Интел иска масово да разшири производствените си мощности в Европа до 80 млрд евро, като се фокусира върху микрочипове от следващо поколение с размери два нанометра и по-малки такива.

Литва обмисля промяна на името на представителството на Тайван

Самоуправляващият се остров, който Китай разглежда като част от своята територия, има други офиси в Европа и Съединените щати, но те използват името на града Тайпе, избягвайки споменаването на самия остров.

Байдън предупреждава Путин с персонални санкции, докато Западът засилва отбраната

Президентът на САЩ Джо Байдън каза във вторник (25 януари), че ще обмисли налагането на персонални санкции срещу президента Владимир Путин, ако Русия нахлуе в Украйна.

Мистериозно прекъсване на електрозахранването удари Казахстан, Киргизстан и Узбекистан

Централноазиатските държави Казахстан, Узбекистан и Киргизстан претърпяха прекъсвания на електрозахранването в големите градове във вторник (25 януари), след като основен електропровод в Казахстан беше прекъснат.
Икономика 25-01-2022

Евродепутати критикуват френското председателство, че бездейства за търговията

Колебливостта на френското председателство на ЕС относно търговските споразумения предизвика критики от няколко членове на Европейския парламент.
Политика 25-01-2022

„Хайнекен“ влиза в борбата срещу пластмасата във футбола във Великобритания

Докато футболът се бори с финансовите последици от пандемията, нидерландският производител на бира "Хайнекен" възобнови борбата срещу пластмасата.
Политика 25-01-2022

Гръцката армия се намесва, за да спаси Атина от снежна буря след провал на правителството

Въпреки първоначалните гаранции, че държавата е подготвена, правителството загуби контрол над ситуацията.

Талибаните приветстват срещата в Осло като успех „сам по себе си“

При първото си посещение в Европа след завръщането си на власт талибаните проведоха разговори със западни дипломати в Осло в понеделник (24 януари) относно хуманитарната криза в Афганистан.

НАТО трябва да благодари на Путин

В момент, в който напрежението на границата с Украйна расте, ние не знаем какви са намеренията на руския президент Владимир Путин. Това, което е сигурно обаче, е, че това напрежение прави НАТО по-силен съюз от всякога.

Сърбия е информирана за заговор за убийство срещу президента Вучич

Вътрешният министър Александър Вулин беше информиран от Европол, че престъпна група планира убийството на президента Александър Вучич, обяви министъра на 21 януари, като добави, че полицията ще направи всичко, за да защити президента.
Политика 24-01-2022

СЗО: Европа вероятно се е запътила към края на пандемията

Вариантът Омикрон измести пандемията от COVID-19 в нова фаза и може да  сложи края ѝ в Европа, каза в неделя (23 януари) директорът на СЗО за Европа.

Австрия ще раздава годишен климатичен бонус до 200 евро

Бонусът на стойност до 200 евро в зависимост от това къде живеят и колко използват обществения транспорт, е предназначен да компенсира повишените цени на бензина, газа, дизела и нафтата за отопление.

ЕП прие Закона за цифровите услуги със значителни промени в последния момент

Голямо мнозинство от евродепутатите гласуваха в подкрепа на Закона за цифровите услуги в четвъртък (20 януари), след като бяха въведени важни промени в текста.

Русия предлага забрана на използването и копаенето на криптовалути на своя територия

Руската централна банка предложи да се забрани използването и копането на криптовалути на руска територия, позовавайки се на заплахи за финансовата стабилност и благосъстоянието на гражданите.

Зелинска: За съжаление германските „Зелени“ не можаха да спрат „Северен поток 2“

Зелинска се опасява, че социалдемократите в Германия ще надделеят и газопроводът ще заработи.

Премиерът на Финландия: Членството в НАТО е „много малко вероятно“ в близко бъдеще

Финландия не планира да се присъедини към НАТО в близко бъдеще, но е готова да застане зад своите европейски съюзници и Съединените щати, като наложи строги санкции на Русия, в случай че нападне Украйна.