Kalina Angelova

Икономика 23-06-2021

Куиз: Какво знаете за кохезионните фондове на ЕС?

С наближаването на края на проекта на EURACTIV "Да опознаем кохезионната политика", съфинансиран от ГД "Регионална политика" на Европейската комисия, ви даваме възможност да проверите знанията си за това как ЕС подкрепя регионите си.
Икономика 28-05-2021

Какво е въздействието на Общата селскостопанска политика върху трети страни?

Основната политика на ЕС за земеделски субсидии продължава да оказва влияние върху трети държави, особено върху тези, които не могат да си позволят подобна система за директни плащания.
Политика 03-05-2021

Северна Ирландия – 100 години разделение

Северна Ирландия отбелязва своята 100-годишнина в понеделник (3 май), но неуспешните опити за отпразнуването ѝ подчертават разлома в сърцето на британската провинция.

Основните партии в ЕП блокират резолюция срещу „Северен поток 2“

Опит на десни полски евродепутати за гласуване на спорния газопровод между Русия и Германия беше блокиран за втори път от двете най-големи групи в Европейския парламент.

Русия и Бразилия в конфликт заради ваксината Спутник V

Бразилският здравен регулатор обяви, че решението да отхвърли руската коронавирусна ваксина Спутник V се основава на данните, предоставени от самия производител. Въпреки това Спутник V заплаши да заведе дело за клевета.
Политика 29-04-2021

ЕП дава зелена светлина за преговори за COVID сертификати

Евродепутатите приеха позицията си за преговори по предложението на ЕК за цифровите зелени сертификати, проправяйки пътя на трудни междуинституционални преговори с Европейския съвет.
Икономика 29-04-2021

Германия, Франция, Италия и Испания настояват за бърза оценка на Фонда за възстановяване

"Няма да губим нито една минута, но въпреки това се нуждаем от малко време", посочи ЕК.

Руският съд преустанови дейността на организациите на Навални

Руският съд забрани на основания от опозиционния лидер Алексей Навални Фонд за борба с корупцията да извършва на практика каквато и да било дейност, включително да публикува материали в интернет и да организира протести.
Политика 27-04-2021

ЕС съди АстраЗенека заради забавянето на ваксините

Фармацевтичната компания обяви, че искът е неоснователен и че са в процес на доставяне на близо 50 милиона дози до края на април.

Гърция затваря последната си въглищна централа през 2025 г.

“Сбогуваме се с въглищата”, посочи държавният секретар на Гърция след като стана ясно, че последната въглищна централа в страната ще бъде затворена през 2025 г., три години по-рано от планираното.
Политика 26-04-2021

Ваксинационните кампании изостават в много страни по света, сред които и България

Броят на поставените ваксини срещу Covid-19 в световен мащаб надмина един милиард дози към събота (24 април). На този фон в много държави, сред които и България, ваксинационните кампании се бавят.
Политика 23-04-2021

COVID-19: Чехия, Унгария и България с най-много смъртни случаи на милион души

По-големите държави в ЕС изглежда са успели да избегнат висок брой на жертвите на пандемията.
Политика 23-04-2021

Чехия експулсира десетки сътрудници на руското посолство до края на май

В четвъртък (22 април) Чехия нареди на Русия да намали по-голямата част от останалия персонал в посолството си в Прага в отговор на ескалацията на най-големия дипломатически спор между двете страни от десетилетия.

Очаква се Байдън да признае арменския геноцид

Това може да вбеси Турция и допълнително да навреди на вече обтегнатите отношения между двата съюзника в НАТО.

Словения, Хърватия и Италия: Бъдещето на Западните Балкани е в ЕС

Външните министри на Словения, Хърватия и Италия, които се срещнаха в словенския планински курорт Бърдо, изразиха единна позиция, че бъдещето на Западните Балкани е в европейската интеграция.
Политика 22-04-2021

Експерти от ООН призовават за спешна медицинска евакуация на Навални

Експерти на ООН по правата на човека призоваха Русия да позволи спешната медицинска евакуация на лишения от свобода критик на Кремъл Алексей Навални, за да бъде лекуван в чужбина.
Политика 22-04-2021

ЕС подновява доставките на ваксината на Джонсън и Джонсън

Европейските страни подновиха използването на ваксината срещу COVID-19 на Джонсън и Джонсън. С нейна помощ те се надяват да ускорят ваксинационните си кампании.
Политика 21-04-2021

Северна Македония освобождава сръбските граждани от пътни такси

Сръбските граждани ще бъдат освободени от заплащане на пътни такси в Северна Македония през летния ваканционен сезон от 15 юни до 15 август в знак на благодарност за ваксините, дарени от Сърбия.

Бивш US дипломат: Германците знаят, че „Северен поток 2“ е позор

Евентуална руска офанзива срещу Украйна ще попречи на Германия да запази сегашната си позиция по "Северен поток 2", каза в интервю за EURACTIV Полша Даниел Фрид, бивш посланик на САЩ в Полша.

Чехия ще поиска от съюзниците си също да изгонят руски шпиони

Чехия ще поиска от съюзниците си в ЕС и НАТО в знак на солидарност с Прага също да изгонят руски разузнавачи, посочи чешкият външен министър Ян Хамачек.

Киев предупреждава: Русия прави всичко, за да подбуди провокации

Киев, Вашингтон и съюзници от НАТО осъдиха голямото струпване на руски войски покрай източната граница на Украйна.
Политика 20-04-2021

Европа се обедини срещу предложението за футболна Суперлига

От висши служители на ЕС до европейски лидери, британски политици и председатели на националистически партии: общото възмущение срещу проекта за нов футболен турнир отново обедини Европа.
Политика 19-04-2021

Италия разхлабва ограниченията, Хърватия рекламира острови без ковид

Италия разхлабва някои от ограничителните си мерки срещу COVID от 26 април. Междувременно министерството на туризма на Хърватия стартира кампанията "Хърватските острови - зони без коронавирус".
Икономика 19-04-2021

Брекзит е ударил лондонското Сити по-лошо от очакваното

Над 400 компании за финансови услуги във Великобритания са прехвърлили дейности, персонал и активи на обща стойност 1 трилион паунда към центрове в ЕС заради Брекзит.